Prøv vores nye app
Optakt: 3. etape af Tour de l’Ain
25. maj 2019 21:10Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Alexandre Geniez levede op til forventningerne ved at vinde 2. etape, der udviklede sig mere selektivt, end man kunne have spået. Franskmanden får imidlertid rigeligt at gøre med at forsvare trøjen i kampen mod en velkørende Thibaut Pinot, når det søndag går løs med kongeetapen, der for første gang siden 2011 byder på den ikoniske finale på mytiske Grand Colombier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Løbets mest ikoniske stigning er Grand Colombier, der i mange år udgjorde det faste mål for løbets kongeetape. Det ændrede sig imidlertid efter Thibaut Pinots sejr i 2011, og selvom den ofte har været på programmet siden dengang, har det altid været i en rolle tidligere på etaperne. I år kan cykelfans imidlertid glæde sig til, at det berømte bjerg vender tilbage som etapemål, hvor det som afslutning på en kort, intens bjergetape ligesom i de gode, gamle dage atter vil krone vinderen af det mest bjergrige af de små regionale franske etapeløb.

 

Med en distance på bare 118,9 km er etapen for anden dag i træk ultrakort, og den fører feltet fra Parc des Oiseaux til toppen af mytiske Grand Colombier. Fra start kører man direkte mod øst igennem helt fladt terræn med retning mod Jura-bjergene, inden man sætter kursen mod nordøst. Efter den flade start drejer man mod sydøst for at bestige kategori 2-stigningen Cote de Corlier (8,1 km, 4,6%), der har top efter 45,2 km og leder op til et plateau. Her fortsætter man igennem fladt terræn mod sydøst, indtil en teknisk nedkørsel leder tilbage ned i dalen, hvor man rammer forplejningszonen.

 

Efter frokosten fortsætter man igennem fladt terræn mod sydøst ned til etapens sydligste punkt lige nord for byen Belley. Her vender man rundt for at køre mod nord og siden øst igennem fladlandet frem til bunden af Grand Colombier, der er uden for kategori. Der er tale om en meget svær stigning, der over 17,6 km stiger med 7,1% i snit og ikke giver mange muligheder for at komme sig. De sidste 3 km stiger med hhv. 7,2%, 5,0% og 10,7% i gennemsnit og byder kun på et enkelt sving med 2,3 km inden en lang, næsten lige vej leder op til mål, hvor en lille kurve fører ind på den 100 m lange, 5 m brede opløbsstrækning.

 

Læs også
Valverde vinder igen

 

Etapen byder på i alt 2572 højdemeter.

 

Grand Colombier var som sagt senest mål i 2011, hvor en ung Thibaut Pinot spurtbesejrede David Moncoutie, der tog den samlede sejr, på toppen. I 2009 kørte Rein Taaramae alene hjem til en solosejr på en dag, hvor Cofidis ryddede podiet, mens John Gadret kørte alene hjem i 2007. I 2005 sejrede Carl Naibo, mens Marek Rutkiewicz, David Delrieu, Denis Leproux og Christopher Jenner var bedst i hhv. 2002, 2001, 2000 og 1999.

 

Annonce

 

 

 

 

 

Vejret

Rytterne kan se frem til en dag, der byder på perfekt cykelvejr. Det vil sky lidt til om eftermiddagen, men der vil være masser af sol, og temperaturen vil nå 23 grader. Der vil være en let til jævn fra nord, hvilket giver sidevind i den indledende fase frem til første top og derefter sidemed- og medvind. Mod slut får man modvind frem til bunden af Colombier, hvor der vil være modvind det meste af vejen op, afbrudt af et medvindsstykke midtvejs.

 

Favoritterne

Trods modvinden på dagens stigning lykkedes det alligevel at skabe en udskilning, man ikke kunne have forventet, og derfor tegner der sig allerede nu et mere klart mønster af, hvem der er de stærkeste i årets løb. Det vil naturligvis blive krystalklart på søndagens kongeetape, for dagens etape var ikke andet end en lille appetizer til det store slag på Grand Colombier.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Grand Colombier er vel Jura-bjergenes mest berømte stigning og samtidig en af de sværeste. Som sagt har der utallige gange været mål på toppen, og i langt de fleste tilfælde er vinderen kommet alene til stregen med en stor sejrsmargin. Det er derfor meget sandsynligt, at løbets bedste klatrer helt i overensstemmelse med traditionen vil sikre sig den samlede sejr ved også at køre først over stregen på toppen af det bjerg, der mere end noget andet kendetegner det bjergrige løb.

 

Man må også formode, at det ender med et opgør på bjerget. Den første del af etapen er let at kontrollere, og det vil FDJ utvivlsomt gøre. Nu kan de endda glæde sig over, at de får hjælp fra Ag2r, der er i førertrøjen, og derfor ligger det i kortene, at vi får et direkte opgør på klatrestyrke til sidst.

 

Her er der én og kun én favorit. I forvejen skiller Thibaut Pinot sig ud som løbet i særklasse bedste klatrer, og efter dagens etape er det billede kun blevet endnu tydeligere. I sidste ende var stigning for let til at gøre en forskel, men Pinot viste med al ønske tydelighed, at han var løbets stærkeste mand. I morgen kan han endda se frem til en ”rigtig” stigning, der virkelig passer ham, og selvom han formentlig igen vil være oppe mod to fra Ag2r, vil han formentlig bare sætte sig igennem allerede tidligt på stigningen. Pinot er så stor favorit til denne etape, at det vil være en kæmpe overraskelse, hvis ikke han kører alene over stregen.

 

Allerede inden løbet pegede vi på Mathias Frank som hans værste rival, og dagens etape bekræftede indtrykket af, at det også vil forholde sig sådan. Schweizeren var i hvert fald ganske velkørende og ligner en mand, der er opsat på at køre sig på Ag2rs Tour-hold. Han viste i Romandiet, at han stadig klatrer hæderligt, og han ligner eneste mand, der for alvor kan drømme om at true Pinot på så svær en stigning.

Annonce

 

Lottokuponen Alexandre Geniez viste heldigvis i dag, at han har en af sine gode perioder, men spørgsmålet er, om det rækker på Grand Colombier. Han er nemlig bestemt ikke ren klatrer, og det virker usandsynligt, at han kan tage kampen op mod Pinot på et rigtigt bjerg som dette. Omvendt har han trods alt været i top 10 i Giroen, og med den fine form, han synes at have, bør han i hvert fald være en af dem, der kan presse Pinot mest, i hvert fald hvis han ikke igen falder sammen, som man ofte ser det.

 

Dagens positive overraskelse var Artem Nych. Ganske vist har han længe været en lovende klatrer, men han har aldrig tidligere præsteret på dette niveau. Ikke blot hang han på de bedste, han var også ganske aktiv. I Tour of the Alps viste han fine evner også på længere stigninger, og han burde derfor kunne gøre det godt igen.

 

Det var godt at se Rein Taaramae køre så fint i dag. Man skal ellers altid passe på med at have for store forventninger til den ustabile ester, men lige nu synes han at være inde i en af sine gode perioder. Heller ikke han er ren klatrer, men vi ved fra hans storhedstid, at han på sine gode dage også kan køre i høje bjerge. Det er længe siden, at han har haft det niveau, men i dette felt bør han være en af de bedste med de ben, han viste i dag.

 

Nicolas Edet mistede tid som følge af et styrt på 1. etape, og også i dag skuffede han en anelse. Han bør dog være komfortabel på morgendagens etape, ikke mindst fordi han er ved at køre sig i form efter styrtet i Baskerlandet og derfor savner løbsrytme. Vi så i Paris-Nice, at han kan køre stærkt også i høje bjerge, og han bør kunne gøre det bedre, end han gjorde i dag.

 

Det samme gør Javier Moreno. Efter en svag start på sæsonen ser han endelig ud til at have fundet benene. Heller ikke han er en klassisk klatrer, men vi ved fra blandt andet Tour of Austria, at han også kan klare store bjerge, når han er i from. Det synes han endelig at være, og derfor er han spændende at følge. Det samme er hans holdkammerat Julien El Fares¸ der har kørt flot i år, men vi frygter, at stigningen er for lang og svær for en type som ham.

Annonce

 

Læs også
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold

 

Vi glæder os meget til at se Aleksey Rybalkin og Vadim Pronskiy i dag. Rybalkin har hidtil haft det svært, men var i dag meget tæt på at køre alene op til de forreste. Som klatrer burde han kunne lide Grand Colombier, og han kunne derfor overraske. Det samme kan den meget talentfulde Pronskiy, der blev nr. 3 i Tour de Langkawi, hvor han på Genting Highlands viste, at han har potentiale i de høje bjerge. Et andet talent er Juan Pedro Lopez, der skuffede lidt i dag, men burde være mere komfortabel på et rigtigt bjerg.

 

Vi vil også fremhæve Lilian Calmejane og Elie Gesbert , men vores tillid til dem er faldet en del. Begge burde de nemlig have været blandt de bedste på dagens eksplosive etape, men det var ikke tilfældet. Ingen af dem er rigtige klatrere, og derfor må man frygte, at de kommer til kort på et bjerg som Grand Colombier. Calmejane har dog før vist, at han kan vinde i bjergene, og Gesbert overraskede på Green Mountain i Oman i februar.

 

Endelig er der Aurelien Paret-Peintre. Det franske stortalent viste endelig sine evner i dag, men i morgen bliver det svært at følge op på det. Han skal nemlig først og fremmest køre for Geniez og Frank. Det udelukker ikke, at han med den gode form kan være med langt fremme, men det bliver umuligt at vinde etapen.

 

Feltet.dks vinderbud: Thibaut Pinot

Øvrige vinderkandidater: Mathias Frank, Alexandre Geniez

Outsidere: Artem Nych, Rein Taaramae, Nicolas Edet, Javier Moreno

Jokers: Aleksey Rybalkin, Vadim Pronskiy, Lilian Calmejane, Elie Gesbert, Julien El Fares

INFO
Optakter
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?

Annonce

Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye

Annonce

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen

Annonce

Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

Annonce

Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med

Annonce

Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
VIS FLERE

Annonce