Et kendetegn ved det kroatiske l\u00f8b har v\u00e6ret, at arrang\u00f8rerne har v\u00e6ret glade for afsluttende rundstr\u00e6kninger med en lille bakke, der har kunnet rydde lidt ud i sprinterne. En s\u00e5dan venter p\u00e5 l\u00f8bets 3. etape, hvor en halvkuperet dag med 1800 h\u00f8jdemeter slutter med en gammel kending, nemlig rundstr\u00e6kningen i Opatija, hvor Stephen Williams i 2021 sikrede sig den samlede sejr ved at g\u00f8re det af med Simon Yates og Riccardo Zoidl. Dengang kom muren imidlertid som afslutning p\u00e5 kongeetapen, mens der denne gang er tale om en betydeligt lettere etape, og selvom muren vil give en chance for, at en puncheur kan g\u00f8re en forskel, taler meget for, at det hele skal afsluttes i en reduceret massespurt.<\/p>","
Med en distance p\u00e5 133,5 km er der tale om endnu en meget kort etape, der f\u00f8rer feltet fra Otocac til Opatija. Startbyen ligger et stykke inde i landet, men p\u00e5 et fladt plateau, og derfor er det fladt, n\u00e5r man l\u00e6gger ud med at k\u00f8re mod nordvest med retning mod kysten. Det flade terr\u00e6n slutter, n\u00e5r det efter sm\u00e5 20 km begynder at stige let, og kort efter forts\u00e6tter man mod nordvest op ad kategori 3-stigningen Vratnik (3,4 km, 3,8%), der er en bl\u00f8d opk\u00f8rsel med top efter 26,5 km. Herefter g\u00e5r det videre mod nordvest ad en i starten ekstremt teknisk, men siden let nedk\u00f8rsel ned til kysten, som efter 41,5 km n\u00e5s i byen Senj.<\/p>
\n\t\t\t\t\t\t\t\t
Se afslutningen p\u00e5 2. etape af CRO Race<\/p>\n\t\t\t\t\t\t\t<\/div>
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
Nu bliver det meget enkelt, når man kører mod nord op ad den helt flade kystvej frem til dagens første spurt, der kommer efter 63,0 km. Herfra fortsætter man kortvarigt mod vest og nordvest hen langs vandet, men hurtigt drejer man væk fra havet for at køre mod nordvest op ad kategori 2-stigningen Bribir (4,6 km, 4,5%), der er en blød opkørsel med top efter 71,5 km.
Den leder op til et plateau, som følges videre mod nordvest, inden det begynder at falde, fortsat mod nordvest. Når kysten begynder det i stedet at stige let, men man kører videre mod nordvest ad lange, lige veje nær kysten, indtil man drejer mod sydvest for at køre ad en lidt kringlet nedkørsel ned til den store kystby Rijeka, hvor dagens anden spurt køres efter 111,0 km. Herfra går det mod nordvest ad den helt flade kystvej til målbyen, indtil man efter 122,0 km rammer den afsluttende rundstrækning.
Det sker, når man drejer mod nord for at køre op ad kategori 3-stigningen Opatija (400 m, 13,5%), der er en stejl mur med hele 15,9% over de sidste 200 m. Toppen kommer med 11,0 km igen, hvorefter det går mod sydvest ad en let snoet og let faldende vej frem mod en kringlet afslutning, inden man med 500 m igen drejer mod nordøst ind på kystvejen, der er let stigende.
Efter 126,5 km krydser man stregen for første gang i forbindelse med dagens sidste spurt, hvorefter man slutter af med at køre en hel omgang på den 7,0 km runde. Den indledes med, at man kører mod nordøst ad den let snoede og helt flade kystvej, inden man drejer mod nord for igen at køre op ad kategori 3-stigningen Opatija (400 m, 13,5%). Fra toppen resterer 4,0 km, der altså går ad en let snoet og let faldende vej ned til en kringlet finale, hvor man med 450 m og 400 m igen drejer 180 grader to gange i rap for slutteligt at tage et skarpt sving med 300 m igen.
Etapen byder på i alt 1804 højdemeter.
Opatija har én gang tidligere i dette årtusinde været mål for et stort cykelløb. Det var på kongeetapen i dette løb i 2021, hvor Stephen Williams satte Simon Yates på den sidste bakke og kørte alene hjem til sejr med 10 sekunder ned til 13 mand, hvis spurt blev vundet af Markus Hoelgaard foran Mick van Dijke.







SE CRO RACE UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR
MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE
Vejret
Sommervejret fortsætter på en smuk torsdag. Igen vil det være helt skyfrit med en temperatur ved starten i højderne på 22 grader og på 26 grader i målbyen ved kysten. Det vil være mindre blæsende end de foregående dage med bare en let vind (10-15 km/t), i starten fra nordøst og senere fra østnordøst. Det giver næsten direkte sidevind hele vejen frem til den anden spurt, hvorefter man får sidemedvind frem til rundstrækningen. Her vil der være sidemodvind frem til toppen af muren, hvorefter der vil være sidemedvind, indtil man atter får sidemodvind over de sidste 300 m.
Favoritterne
Matej Mohoric var slet ikke så revanchelysten, som jeg havde ventet, og dermed endte også 2. etape som en forudsigelig sprinteretape. Torsdag får rytterne heldigvis deres hidtil bedste chance for at skabe lidt dramatik i finalen. Denne kommer sidste stigning tættere på mål, og den er betydeligt stejlere.
Med undtagelse af en lille modifikation på den sidste kilometer, der gør, at toppen af muren kommer en anelse længere fra mål, er der tale om samme rundstrækning som på kongeetapen i 2021. Dengang så vi, at det i fronttrioen var muligt at gøre forskelle, men den større forfølgergruppe forblev intakt. De to etaper kan bare ikke helt sammenlignes. For to år siden kom rundstækningen som afslutning på en brutal kongeetape med passage af Ucka-stigningen og et intenst forfølgelsesløb, mens den i år kommer som afslutning på en betydeligt lettere etape.
Det betyder, at det vil være et betydeligt større felt, der vil ramme muren, og så skaber den næppe den store udskilning. Nok er den stejl, men kører man for et af de store hold, rammer man stigningen som en a de forreste. Herefter er det næsten umuligt at miste kontakten med feltet over bare 500 m - stejl mur eller ej. Man vil tabe en masses positioner, men der er derefter en lang, let faldende vej over 3,5 km, hvor man kan bevæge sig frem igen. Jeg tvivler altså på, at vi vil se et felt, der er meget mindre end den fulde version.
Spørgsmålet er, om man kan køre væk. Nu var Mohoric ikke så kamplysten i dag, men i morgen vil det undre mig, hvis ikke han prøver. Det kan godt være, at han ikke kan vinde megen tid, men han kan da i hvert fald få en etapesejr. Han er også manden, der kan køre alene hjem, men Ineos er så stærke, at det ligner en svær mission.
Hvis til gengæld, han kommer væk sammen med de typer, jeg nævnte i går, nemlig Magnus Sheffield, Ethan Hayter, Oscar Onley, Eddie Dunbar, Quinn Simmons og Roger Adria, der alle har et vist punch til en spurt som denne, er der perspektiver. Det vil fjerne alle de stærkeste hold fra jagten, og de bør have en interesse i at samarbejde, men jeg tror altså, at muren er for kort til, at det kan lykkes. Forspringet bliver formentlig for lille, når man ser på, hvordan det gik i det meget mindre felt for to år siden.
Den første del af etapen vil næppe blive dramatisk. Som i dag forventer jeg, at vi relativt let får etableret et svagt udbrud, som Ineos vil kontrollere. I dag fik de ingen hjælp, men skulle det blive kritisk, er der så klare sprinterinteresser fra Uno-X, DSM og nu sikkert også Caja Rural, at de bør kunne hentes. Hvis Mohoric har planer, hjælper Bahrain måske også. Denne gang er der ingen risiko for sidevindskørsel, da vinden er for svag, og dermed regner jeg med, at det er et samlet felt, der skal afgøre det på rundstrækningen.
Jeg regner ikke med, at der vil ske noget væsentligt ved første passage, men ved anden passage forventer jeg et Mohoric-angreb. Herefter må vi se, om han kan få nogle makkere, så de sammen kan holde, men jeg tror mest af alt på, at vi får endnu en spurtafgørelse. Den er til gengæld meget specielt, fordi de sidste 500 er så ekstremt tekniske. Det er altså en spurt, der næsten udelukkende handler om positionering, og dermed skal man altså at genfinde fronten efter muren.
Jeg går med Elia Viviani. Både i dag og i går fik han bevist, at han er feltets hurtigste mand, og samtidig har vi set, at Ineos-toget er det stærkeste. I går kørte Connor Swift ham perfekt hjem, og i dag var det samme sket, hvis ikke Swift og Viviani havde tabt Ethan Hayter og Josh Tarling til sidst. I denne finale kommer Viviani ikke langt på sin fart, men det gør han på det sublime tog. I dag så vi, at det kan gå galt, men skal man pege på et hold, der kan dominere i denne finale, er det Ineos. Derfor tror jeg, at han vinder igen.
Truslen er selvfølgelig muren, men med den holdbarhed, han havde i Bretagne, ser jeg ikke den som en stor trussel. Spørgsmålet er snarere, om den kan få dem til at køre spurten for Hayter i stedet. Han viste i dagens indlagte spurt, at han altså er kommet for at køre klassement. Derfor vil det give mening i denne hårdere finale at køre for ham, også fordi han via sit tog kan slå hurtigere folk. Jeg tror, at de kører for Viviani, men denne gang er jeg slet ikke sikker.
Jeg tror, at Tobias Lund er den største trussel. Danskeren viste i går og i dag, at hans fart ikke helt kunne matche Vivianis, men vi ved fra foråret, at han særligt efter et hårdt løb kommer langt. Den lille mur er helt klart til hans fordel, og vigtigst af alt har både han og DSM gjort det godt i positionskampen. Den kan gøre det muligt at slå den hurtigere Viviani, hvis Ineos-toget igen går i stykker. Der er en chance for, at de denne gang kører for Pavel Bittner, der endnu ikke har fået sin chance, særligt fordi Lund nu får svært ved at tage trøjen, men skal de vinde, vil jeg tro, at Lund er deres bedste kort.
Det var skuffende at se Alexander Kristoff både i dag og i går. Det står i hvert fald klart, at han ikke vinder alene på sin fart. Han kan også tabe en del positioner på muren, men til gengæld vil det i spurten altid for Kristoff være en fordel, at folk er trætte. Heldigvis er dette en spurt, han kan vinde på andet end sin fart, nemlig på sit tog. I dag viste Jonas Abrahamsen og Louis Bendixen sig som de stærkeste, og kan de i denne tekniske finale time det bedre, end de gjorde det i dag, kan nordmanden trods det skuffende indtryk vinde.
Efter i dag skal vi også tage Iuri Leitao mere seriøst. Det var klart, at Viviani havde en anden fart, men i kamp mod de øvrige så det ganske lovende ud. Han klarede også positionskampen godt, og her står Caja Rural med ham, Orluis Aular og Fernando Barcelo også godt. Kan de gentage den fine positionering i denne kringlede finale, ved vi nu, at han kan vinde. Helt samme styrke i positionskampen havde Aular ikke, og han så heller ikke ud til at have samme fart, da han havde åbnet hullet bag sin holdkammerat, men det så ud til, at de begge spurtede, og vi så i Vueltaen, at han var tæt på at vinde en etape med netop et sent sving - og modsat Leitao vil han have klar fordel af muren.
Måske er det også nu Matevz Govekar kan vinde. Vi så i dag, at farten ikke rækker alt for langt, men havde han holdt hjul på Nicolo Buratti havde han fået den perfekte position. Hvis ikke Mohoric har brændt sit krudt af med sit forventede angreb, er toget med ham, Buratti og Govekar så stærkt, at de kan dominere i denne finale. Det kan give Govekar - eller Buratti, hvis de kører for ham - chancen for at vinde, særligt fordi de alle tre vil have en fordel af muren.
I dag kørte Trek for Tim Torn Teutenberg, og man må antage, at det gælder igen i morgen. Han er en holdbar fyr, der har fordel af muren, og i dag klarede han positionskampen godt. Et tog med Quinn Simmons og Jon Aberasturi er også godt, og med lidt held kan det være nok til at slå hurtigere folk. Det kan heller ikke helt udelukkes, at de i morgen kører for Aberasturi, der stadig må ventes at være den hurtigste af de to, men han synes ikke helt a have den positioneringsevne, der tidligere ville have været en stor styrke i denne finale - og så er det tvivlsomt, hvad hans form synes om muren efter den lange pause.
I går så det ud til, at Campbell Stewart havde farten til at vinde, men han tabte positionskampen. Det gjorde han igen i dag, og i morgen er risikoen endnu større. Her vil han nemlig være blandt de tungere på bakken, og det gør det endnu vanskeligere at nå frem. Med tanke på de problemer, han har haft de seneste dage, ligner det en tabt kamp i denne kringlede finale, men har han heldet, synes farten af række.
Endelig er der Giovanni Lonardi. Han er blevet pokkers god i positionskampen og derfor ret stabil, men jeg tvivler på, at han kan vinde. Farten rækker nok ikke hele vejen, og selvom toget med David Martin og Mirco Maestri er stærke, tvivler jeg på, at de er så gode, at han kan vinde alene på sin positionering - og så vil han være en af de lidt tungere på muren, selvom han har forbedret sin holdbarhed betydeligt
Hos Q36.5 ser det ud til, at de har kørte for både Nicolo Parisini og Szymon Sajnok, der kan gøre det fint, men ikke kan vinde, og det kan Travis Stedman heller ikke, hvis de kører for ham. Kern Pharma synes ikke at køre for Kiko Galvan, men måske er det i en spurt som denne, at Roger Adria vil blande sig. På kontinentalholdene vil jeg igen særligt holde øje med Filippo Fortin, der gjorde det godt i dag, men muren er en hæmsko. Andre navne Bartosz Rudyk, Bartlomiej Proc, Tilen Finkst og Victor Potocki samt i mindre grad Matus Stocek, Anze Skok, Jiri Petrus, Fabian Steininger, Patrick Reissig og Jaka Primozic, men de fleste af dem er meget sårbare på muren.
Får vi ikke en spurt, er Ethan Hayter mit bedste bud. Nu hvor han i dag viste, at han kører klassement, burde han på så kort en mur kunne følge de bedste, og med Magnus Sheffield ved sin side, bør han vinde en spurt. Det er dog ikke sikkert, at han kommer med. Det er det til gengæld med Matej Mohoric, og hvis ikke Hayter er der, bør han vinde. Ryttere, der måske kan køre med, er Magnus Sheffield, Oscar Onley, Eddie Dunbar, Matthew Dinham, Frank van den Broek, Fernando Barcelo, Jefferson Cepeda, Roger Adria, Igor Arrieta, Urko Berrade, Jonas Gregaard, Torstein Træen og Quinn Simmons, hvis han er i bedre form end ventet, samt Mohoric-hjælperen Rainer Kepplinger, men selvom Sheffield, Onley, Dinham, Barcelo, Adria, Berrade, Simmons og Dversnes alle kan spurte, ser jeg ingen slå Mohoric eller Hayter i en spurt. Skal de holde hjem, bliver der næppe tid til taktik, når stigningen er så kort. En joker kan være Tobias Lund, for muren er så kort, at han måske har en chance for at være med, og lykkes det, kan han slå alle i en spurt.
Feltet.dks vinderbud: Elia Viviani
Øvrige vinderkandidater: Ethan Hayter, Tobias Lund
Outsidere: Alexander Kristoff, Matej Mohoric, Iuri Leitao, Matevz Govekar, Nicolo Buratti
Jokers: Tim Torn Teutenberg, Campbell Stewart, Orluis Aular, Pavel Bittner, Jon Aberasturi, Giovanni Lonardi, Roger Adria, Magnus Sheffield, Fernando Barcelo, Oscar Onley, Quinn Simmons
Tidligere udgaver af etapen
Du kan gense Stephen Williams’ sejr på 2021, hvor den samlede etape dog var betydeligt hårdere.
SE CRO RACE UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR
MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE