Optakt: 2. etape af Vuelta a Burgos
13. august 2019 20:00 af Emil AxelgaardFoto: Team Dimension Data

Selvom det meste af cykelverdenen hovedsageligt har blikket rettet mod BinckBank Tour i disse dage, byder en generelt travl uge også på fire mindre etapeløb. Blandt disse er Vuelta a Burgos, der med sine to store bjergetaper altid er et af de vigtigste forberedelsesløb til Vueltaen, og hvor Richard Carapaz vender tilbage efter sin Giro-sejr, samt det spektakulære Arctic Race of Norway, der i år har tiltrukket flere af Tourens aktører og er rammen om Mathieu van der Poels tilbagevenden til landevejen. Hver aften vil vi have korte optakter til etaperne i begge løb.

Grundet et stort arbejdspres i disse travle tider vil der være tale om kortere favoritvurderinger og ikke den vanlige detaljerede begrundelse for, hvorfor den enkelte rytter nævnes som muligt vinderbud. Derfor bliver der heller ingen optakt til Czech Cycling Tour, mens vi til Tour of Utah nøjes med at opdatere den overordnede optakt med daglige etapevinderbud.

 

Onsdag gælder 2. etape af Vuelta a Burgos, mens der Arctic Race of Norway først starter torsdag.

 

Du kan læse overordnede optakter til Vuelta a Burgos og Tour of Utah samt senere også til Arctic Race of Norway.

 

Vuelta a Burgos - 2. etape

Ruten

Det kan godt være, at Vuelta a Burgos afgøres i bjergene, men det meste af Burgos-regionen er flad. Det kom til udtryk på 1. etape, og det kommer i den grad også til udtryk på 2. etape, der er om muligt endnu fladere end den første. Alligevel brydes monotonien igen til allersidst, hvor arrangørernes hang til små finalebakker kommer til udtryk, når der for første gang siden 2016 skal køres finale i Lerma, hvor en kort, men ret stejl brostensbakke for anden dag i træk vil bringe de eksplosive punchuers og bakkesprinterne i spil.

 

Med en distance på bare 155,0 km er også 2. etape en kort sag, der fører feltet fra Gumiel de Izan til Lerma. De to byer ligger ligesom selve Burgos på den spanske højslette og er næsten naboer. Etapen består derfor af en kringlet tur rundt i fladlandet, hvor rytterne først kører mod sydvest, dernæst sydøst og vest frem til byen Roa. Her kører man en omgang på en rundstrækning i området nordvest for byen, inden det går mod nordøst, vest og til slut nord. Her fortsætter man ad en lang, relativt lige vej forbi Lerma, indtil man når frem til Villahizan i det nordligste punkt, hvor man vender rundt for at køre mod sydøst ned til Lerma, fortsat igennem fladt terræn. Undervejs er de eneste udfordringer to bakker efter 78 km (1 km, 4,8%) og 126 km (1,1 km, 4,6%).

 

Al spændingen gemmes til allersidst, hvor det flade terræn får en brat ende. Den lange lige vej ender, når man med 1900 m igen drejer til højre og herefter kører mod syd ind til centrum af Lerma. Med 800 m igen drejer man skarpt til venstre direkte ind på målbakken, der er brostensbelagt og følger en helt lige og meget smal vej. Stigningsprocenten synes at være jævn, men den flader en anelse ud nær toppen.

 

Etapen har i alt 994 højdemeter.

 

Finalen i Lerma blev senest brugt i 2016, hvor Nathan Haas besejrede Jempy Drucker, Patrick Bevin og Danny Van Poppel på brostensbakken, og i 2012, hvor det såmænd var Matti Breschel, der var først over stregen foran Nacer Bouhanni og Ben Swift. I 2006 blev der afviklet en enkeltstart i byen, hvor Jose Ivan Gutierrez Palacios sejrede foran David Herrero Llorente og Antonio Colom.

 

 

 

 

 

 

Vejret

Efter en relativt kølig tirsdag melder den spanske varme sig på en helt skyfri onsdag, hvor temperaturen vil nå 30 grader. Også denne gang vil vinden være beskeden med blot en let vind fra vest. Det giver først primært modvind, men derefter vil der faktisk sidevind det meste af dagen. Til slut får man sidemedvind på det sidste stykke ind mod Lerma, indtil man får direkte medvind på målbakken.

 

Favoritterne

Finalen i Lerma har ikke været brugt siden 2016, men det er tredje gang, den køres, og derfor har vi en god fornemmelse af, hvad der skal forventes. Sejre til Nathan Haas og Matti Breschel vidner om, at det er en god afslutning for puncheurs, der naturligvis elsker en brostensbakke som denne, men vi har også set stærke sprintere som Danny Van Poppel, Jempy Drucker og Nacer Bouhanni være med i front.

 

Med andre ord kan vi nogenlunde forvente at se de samme ryttere som i dag, men umiddelbart ser det ud til, at sprinterne har en lidt bedre chance i Lerma end i Burgos-finalen fra i dag, hvor det oftere har været puncheurs, der har domineret. Det kan ikke helt forklares med stigningens data, men skyldes formentlig kombinationen af brosten og ikke mindst det forhold, at sprinterne som regel er de bedste i positionskampen frem mod det sidste sving, hvorefter vejen på bakken er ret smal, hvilket gør positionering afgørende.

 

Det bør blive en spurt igen. Ineos og Movistar viste i dag, at de er klar til at kontrollere løbet, og der er ingen tvivl om, at Dimension Data vil satse stort. Caja Rural og måske igen Androni kan også tænkes at give en hånd med, og der bør derfor kunne skabes samling. Det meste af dagen vil de kunne mærke den frygtede Burgos-vind fra siden, men den synes at være for svag til at gøre forskelle, som vi så det i dag, hvor der aldrig var fare på færde.

 

Efter i dag er det umuligt ikke at pege på Giacomo Nizzolo som favorit. Italieneren lignede endelig den superpuncheur, der blev italiensk mester på en knaldhård rute inden de mange knæskader, og når han kan vinde i dagens finale, har han endnu bedre chancer i en afslutning, hvor sprintere som regel gør det bedre. Denne er i hvert fald ikke for hård for ham, og han lignede i dag klart stærkeste mand. Sidder han godt i svinget, bliver han meget svær at slå igen.

 

I dag blev Alex Aranburu nr. 2, og han viste derfor igen, at han er en fabelagtig puncheur. Hans chancer er dog mindre i en afslutning, hvor sprinterne ofte har haft det lidt nemmere, men som Haas og Breschel har vist, kan de lettere folk også vinde i Lerma. Hvis ikke, har Caja Rural Jon Aberasturi, der skuffede i dag, men med sejren i Getxo foran Aranburu har vist stor styrke i en lignende finale, og som burde have det lettere her. Med Sergei Chernetckii og Gonzalo Serrano, der i dag blev hhv. nr. 5 og 6, samt Jonathan Lastra har Caja Rural hele fem kort at spille, men de tre sidstnævnte får det nok lidt sværere denne gang.

 

Dagens positive overraskelse var Eduard Grosu. I dag blev det til slut en anelse for hårdt, men han endte alligevel som en fornem nr. 3. Morgendagens finale burde passe lidt bedre til rumæneren, ikke mindst fordi han er eminent i positionskampen frem mod de sidste sving. I dag viste han, at han har farten til at true de bedste puncheurs i dette felt.

 

Juan Jose Lobato floppede fælt i dag og synes stadig ikke at have sin bedste form. Chancerne burde dog være bedre i morgen, hvor finalen er knap så kringlet for den positioneringssvage spanier, og hvor han måske kan komme længere alene på sin power, når nu formen ikke er ideel. Som bakkesprinter er han stadig ganske slimrende, som han viste med sejren i Coppa Sabatini sidste år. På samme vis burde det være en god finale for Enrique Sanz, der i år har kørt nogle fremragende stigende spurter, men vi har stadig til gode at se, hvor han står efter at have været involveret i et styrt i dag.

 

Francesco Gavazzi kunne ikke gentage sidste års sejr i Burgos, men han var stadig med fremme. Morgendagens brostensfinale er bestemt ikke ideel for en fyr, der er relativt let, men han burde stadig som en af de førende puncheurs være med i front, hvis han kan klare sig i positionskampen. Androni har også Manuel Belletti, der nok også vil forsøge sig på denne mere sprintervenlig etape, men han er nok ikke helt god nok i en stigende spurt.

 

I dag bekræftede Fabian Lienhard det fine potentiale, han allerede viste i Tour de Suisse og i mange mindre løb, og han burde have gode chancer her, hvis han kan finde den rette position. Det samme gælder for UAEs duo med Rui Costa og Alexandr Riabushenko, der begge gjorde det godt i positionskampen i dag, men som kan komme til kort mod de mere kraftfulde ryttere på denne brostensbakke. Den kraft har Mikhel Raim, som overraskede positivt i dag, og selvom han nok er lidt for tung til at vinde, burde han i denne finale kunne gøre det bedre end dagens 15. plads.

 

I dag var der en række lettere folk som Guillaume Martin, Carlos Betancur, Jetse Bol og Amanuel Ghebreigzabhier, som var med fremme, men de vil formentlig have det sværere på en brostensbakke, og det samme gælder for Cyril Barthe, der skuffede i dag. Endelig er Jesus Ezquerra en kandidat til et hæderligt resultat, hvis ikke han skal i udbrud igen, mens Jerome Baugnies fortsat synes for formsvag.

 

Feltet.dks vinderbud: Giacomo Nizzolo

Øvrige vinderkandidater: Jon Aberasturi, Alex Aranburu

Outsidere: Eduard Grosu, Juan Jose Lobato, Enrique Sanz, Francesco Gavazzi, Fabian Lienhard

Jokers: Mihkel Raim, Manuel Belletti, Rui Costa, Alexandr Riabushenko, Sergei Chernetckii

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Nathan Haas’ sejr fra 2016 og Matti Breschels sejr fra 2012, hvor finalen dog var en anelse anderledes.

INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a Burgos 
Nyheder Profil Startliste Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tidligere U23-verdensmester sejrer på hjemmebanen

Optakt: PostNord Danmark Rundt

Dobbelt Mitchelton-Scott-sejr i Tjekkiet

Virtu-stjerne sejrer i svensk WorldTour-løb

Klar til PostNord Danmark Rundt? Sæt dit hold - kontante præmier!

Norsgaard fortsat i pointtrøjen i l'Avenir

BinckBank Tour-analyse: Løbet, man ikke kan spå om

Lutsenko vinder uhyrligt tæt Arctic Race of Norway

BHS-Almeborg Bornholm skriver med ungt talent

De Plus vinder Binck Bank Tour - Naesen tager etapen

LIVE nu: Får Lutsenko skovlen under Barguil?

Rasmus Quaade vinder Fyen Rundt

Optakt med etapevinderbud: Tour of Utah

Astana-rytter vil overgå sig selv

Trek-rytter: Vi skal være opportunister i Vueltaen

Pozzovivo slår fast: Jeg kommer tilbage

Van der Poel: Alaphilippe er favorit til VM

BinckBank Tour-analyse: Italiensk talentshow på uvant scene

Byriel: Jeg havde ikke forventet at spille Kong Gulerod

Affini efter andenplads: Det var lidt uventet

Overblik: Syv ud af 22 hold er udtaget til Vuelta a España

AG2R udtager holdet til Vueltaen

Morton: Jeg plejer ikke at tjekke finaler ud på forhånd

Lachlan Morton vinder udbrudsetape i Utah - Eg forsvarer tredjeplads

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Optakt: 4. etape af Arctic Race of Norway

Eiking: Føles fantastisk at tage min første sejr i år

Optakt: 7. etape af BinckBank Tour

Sosa efter Burgos-sejr: Glad for at holdet troede på mig

Filippo Ganna: Første sejr i den nationale mesterskabstrøje

Lotto Soudal udtager alsidig trup til Vueltaen

Trek-Segafredo sejrede i Postnord Vårgårda

Eiking sejrede i Norge – van der Poel led stort tidstab

Norsgaard mister førertrøjen i britisk dobbeltsejr ved Tour de l'Avenir

Ivan Sosa vinder det hele i Burgos

Italiensk tempotalent bedst af alle på enkeltstart i Binck Bank Tour

Kommende Sunweb-rytter vinder i Tjekkiet

Dayer Quintana glæder sig til genforening med storebror

Groenewegen udgår af BinckBank Tour

Hushovd: Mathieu van der Poel er et unikum

Sam Bennett utilfreds med sikkerheden i gårsdagens finale i Binck Bank Tour

Roglic kaptajn for bomstærkt Jumbo-Visma-hold til Vuelta a España

Mathias Larsen hurtigst i spurten foran Mørkøv ved gadeløb i Haslev

Optakt: Lørdagens etaper i Burgos og Norge

BinckBank Tour-analyse: Naturligvis skulle de vinde...

Optakt: 6. etape af BinckBank Tour

Nyt stjerneskud på danskerhimlen: Jeg vil være kaptajn i en Grand Tour

Archbold efter første sejr: Jeg er meget taknemmelig og glad

Norsgaard: Jeg var meget heldig med at forsvare førertrøjen

Felice Gimondi er død

Perfekt arbejde fra Caja Rural i Burgos gav pote

Sejrende Canola: Fantastisk at vinde i Salt Lake igen

Italiener spurter sig til sejr i Tour of Utah

FREDAG

Casper Folsach misser Danmark Rundt

Bryan Coquard efter sejr: Det er muligt at slå van der Poel

Dan Martin skifter til Israel Cycling Academy

Bennett efter andenplads: Jeg er nødt til at være tilfreds med det

Hodeg: Jeg skulle blot afslutte mine holdkammeraters arbejde

Niklas Eg til start i Vueltaen

Coquard hurtigst i Norge - Bendixen i top fem

Archbold tager første sejr i over seks år ved Czech Cycling Tour

Sejr til Alex Aranburu i Vuelta a Burgos

Norsgaard forsvarer førertrøjen med få sekunder i Tour de l'Avenir

Hodeg slår Bennett i spurten på 5. etape af Binck Bank Tour

Edward Theuns skriver ny kontrakt

På tur til Tysklands førende cykelby

Tiesj Benoot: Derfor skifter jeg til Sunweb

Romain Bardet afslutter sin 2019-sæson

Optakt: 5. etape af BinckBank Tour

De Plus tror på samlet sejr i BinckBank Tour

Norsk FDJ-rytter og Team Coop-rytter skriver under med Uno-X Team

Optakt: Fredagens etaper i Burgos og Norge

Androni-rytter skifter til Deceuninck - Quick Step

Sosa ved titelforsvar i Burgos: Føler mig fænomenalt kørende

Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene

Juul-Jensen med til at vinde holdtidskørsel i Czech Cycling Tour

Kazakstaner forlænger med Astana

Klar til Vuelta a España?

BinckBank Tour-analyse: Ardennerkongen, man kan stille et ur efter

Transferlisten 2019-2020

Mitchelton-Scott klar til titelforsvar i Vueltaen med Chavez