Optakt: 2. etape af Vuelta a Burgos
13. august 2019 20:00Foto: Team Dimension Data
af Emil Axelgaard

Selvom det meste af cykelverdenen hovedsageligt har blikket rettet mod BinckBank Tour i disse dage, byder en generelt travl uge også på fire mindre etapeløb. Blandt disse er Vuelta a Burgos, der med sine to store bjergetaper altid er et af de vigtigste forberedelsesløb til Vueltaen, og hvor Richard Carapaz vender tilbage efter sin Giro-sejr, samt det spektakulære Arctic Race of Norway, der i år har tiltrukket flere af Tourens aktører og er rammen om Mathieu van der Poels tilbagevenden til landevejen. Hver aften vil vi have korte optakter til etaperne i begge løb.

Grundet et stort arbejdspres i disse travle tider vil der være tale om kortere favoritvurderinger og ikke den vanlige detaljerede begrundelse for, hvorfor den enkelte rytter nævnes som muligt vinderbud. Derfor bliver der heller ingen optakt til Czech Cycling Tour, mens vi til Tour of Utah nøjes med at opdatere den overordnede optakt med daglige etapevinderbud.

 

Onsdag gælder 2. etape af Vuelta a Burgos, mens der Arctic Race of Norway først starter torsdag.

 

Du kan læse overordnede optakter til Vuelta a Burgos og Tour of Utah samt senere også til Arctic Race of Norway.

 

Vuelta a Burgos - 2. etape

Ruten

Det kan godt være, at Vuelta a Burgos afgøres i bjergene, men det meste af Burgos-regionen er flad. Det kom til udtryk på 1. etape, og det kommer i den grad også til udtryk på 2. etape, der er om muligt endnu fladere end den første. Alligevel brydes monotonien igen til allersidst, hvor arrangørernes hang til små finalebakker kommer til udtryk, når der for første gang siden 2016 skal køres finale i Lerma, hvor en kort, men ret stejl brostensbakke for anden dag i træk vil bringe de eksplosive punchuers og bakkesprinterne i spil.

 

Med en distance på bare 155,0 km er også 2. etape en kort sag, der fører feltet fra Gumiel de Izan til Lerma. De to byer ligger ligesom selve Burgos på den spanske højslette og er næsten naboer. Etapen består derfor af en kringlet tur rundt i fladlandet, hvor rytterne først kører mod sydvest, dernæst sydøst og vest frem til byen Roa. Her kører man en omgang på en rundstrækning i området nordvest for byen, inden det går mod nordøst, vest og til slut nord. Her fortsætter man ad en lang, relativt lige vej forbi Lerma, indtil man når frem til Villahizan i det nordligste punkt, hvor man vender rundt for at køre mod sydøst ned til Lerma, fortsat igennem fladt terræn. Undervejs er de eneste udfordringer to bakker efter 78 km (1 km, 4,8%) og 126 km (1,1 km, 4,6%).

 

Al spændingen gemmes til allersidst, hvor det flade terræn får en brat ende. Den lange lige vej ender, når man med 1900 m igen drejer til højre og herefter kører mod syd ind til centrum af Lerma. Med 800 m igen drejer man skarpt til venstre direkte ind på målbakken, der er brostensbelagt og følger en helt lige og meget smal vej. Stigningsprocenten synes at være jævn, men den flader en anelse ud nær toppen.

 

Etapen har i alt 994 højdemeter.

 

Finalen i Lerma blev senest brugt i 2016, hvor Nathan Haas besejrede Jempy Drucker, Patrick Bevin og Danny Van Poppel på brostensbakken, og i 2012, hvor det såmænd var Matti Breschel, der var først over stregen foran Nacer Bouhanni og Ben Swift. I 2006 blev der afviklet en enkeltstart i byen, hvor Jose Ivan Gutierrez Palacios sejrede foran David Herrero Llorente og Antonio Colom.

 

 

 

 

 

 

Vejret

Efter en relativt kølig tirsdag melder den spanske varme sig på en helt skyfri onsdag, hvor temperaturen vil nå 30 grader. Også denne gang vil vinden være beskeden med blot en let vind fra vest. Det giver først primært modvind, men derefter vil der faktisk sidevind det meste af dagen. Til slut får man sidemedvind på det sidste stykke ind mod Lerma, indtil man får direkte medvind på målbakken.

 

Favoritterne

Finalen i Lerma har ikke været brugt siden 2016, men det er tredje gang, den køres, og derfor har vi en god fornemmelse af, hvad der skal forventes. Sejre til Nathan Haas og Matti Breschel vidner om, at det er en god afslutning for puncheurs, der naturligvis elsker en brostensbakke som denne, men vi har også set stærke sprintere som Danny Van Poppel, Jempy Drucker og Nacer Bouhanni være med i front.

 

Med andre ord kan vi nogenlunde forvente at se de samme ryttere som i dag, men umiddelbart ser det ud til, at sprinterne har en lidt bedre chance i Lerma end i Burgos-finalen fra i dag, hvor det oftere har været puncheurs, der har domineret. Det kan ikke helt forklares med stigningens data, men skyldes formentlig kombinationen af brosten og ikke mindst det forhold, at sprinterne som regel er de bedste i positionskampen frem mod det sidste sving, hvorefter vejen på bakken er ret smal, hvilket gør positionering afgørende.

 

Det bør blive en spurt igen. Ineos og Movistar viste i dag, at de er klar til at kontrollere løbet, og der er ingen tvivl om, at Dimension Data vil satse stort. Caja Rural og måske igen Androni kan også tænkes at give en hånd med, og der bør derfor kunne skabes samling. Det meste af dagen vil de kunne mærke den frygtede Burgos-vind fra siden, men den synes at være for svag til at gøre forskelle, som vi så det i dag, hvor der aldrig var fare på færde.

 

Efter i dag er det umuligt ikke at pege på Giacomo Nizzolo som favorit. Italieneren lignede endelig den superpuncheur, der blev italiensk mester på en knaldhård rute inden de mange knæskader, og når han kan vinde i dagens finale, har han endnu bedre chancer i en afslutning, hvor sprintere som regel gør det bedre. Denne er i hvert fald ikke for hård for ham, og han lignede i dag klart stærkeste mand. Sidder han godt i svinget, bliver han meget svær at slå igen.

 

I dag blev Alex Aranburu nr. 2, og han viste derfor igen, at han er en fabelagtig puncheur. Hans chancer er dog mindre i en afslutning, hvor sprinterne ofte har haft det lidt nemmere, men som Haas og Breschel har vist, kan de lettere folk også vinde i Lerma. Hvis ikke, har Caja Rural Jon Aberasturi, der skuffede i dag, men med sejren i Getxo foran Aranburu har vist stor styrke i en lignende finale, og som burde have det lettere her. Med Sergei Chernetckii og Gonzalo Serrano, der i dag blev hhv. nr. 5 og 6, samt Jonathan Lastra har Caja Rural hele fem kort at spille, men de tre sidstnævnte får det nok lidt sværere denne gang.

 

Dagens positive overraskelse var Eduard Grosu. I dag blev det til slut en anelse for hårdt, men han endte alligevel som en fornem nr. 3. Morgendagens finale burde passe lidt bedre til rumæneren, ikke mindst fordi han er eminent i positionskampen frem mod de sidste sving. I dag viste han, at han har farten til at true de bedste puncheurs i dette felt.

 

Juan Jose Lobato floppede fælt i dag og synes stadig ikke at have sin bedste form. Chancerne burde dog være bedre i morgen, hvor finalen er knap så kringlet for den positioneringssvage spanier, og hvor han måske kan komme længere alene på sin power, når nu formen ikke er ideel. Som bakkesprinter er han stadig ganske slimrende, som han viste med sejren i Coppa Sabatini sidste år. På samme vis burde det være en god finale for Enrique Sanz, der i år har kørt nogle fremragende stigende spurter, men vi har stadig til gode at se, hvor han står efter at have været involveret i et styrt i dag.

 

Francesco Gavazzi kunne ikke gentage sidste års sejr i Burgos, men han var stadig med fremme. Morgendagens brostensfinale er bestemt ikke ideel for en fyr, der er relativt let, men han burde stadig som en af de førende puncheurs være med i front, hvis han kan klare sig i positionskampen. Androni har også Manuel Belletti, der nok også vil forsøge sig på denne mere sprintervenlig etape, men han er nok ikke helt god nok i en stigende spurt.

 

I dag bekræftede Fabian Lienhard det fine potentiale, han allerede viste i Tour de Suisse og i mange mindre løb, og han burde have gode chancer her, hvis han kan finde den rette position. Det samme gælder for UAEs duo med Rui Costa og Alexandr Riabushenko, der begge gjorde det godt i positionskampen i dag, men som kan komme til kort mod de mere kraftfulde ryttere på denne brostensbakke. Den kraft har Mikhel Raim, som overraskede positivt i dag, og selvom han nok er lidt for tung til at vinde, burde han i denne finale kunne gøre det bedre end dagens 15. plads.

 

I dag var der en række lettere folk som Guillaume Martin, Carlos Betancur, Jetse Bol og Amanuel Ghebreigzabhier, som var med fremme, men de vil formentlig have det sværere på en brostensbakke, og det samme gælder for Cyril Barthe, der skuffede i dag. Endelig er Jesus Ezquerra en kandidat til et hæderligt resultat, hvis ikke han skal i udbrud igen, mens Jerome Baugnies fortsat synes for formsvag.

 

Feltet.dks vinderbud: Giacomo Nizzolo

Øvrige vinderkandidater: Jon Aberasturi, Alex Aranburu

Outsidere: Eduard Grosu, Juan Jose Lobato, Enrique Sanz, Francesco Gavazzi, Fabian Lienhard

Jokers: Mihkel Raim, Manuel Belletti, Rui Costa, Alexandr Riabushenko, Sergei Chernetckii

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Nathan Haas’ sejr fra 2016 og Matti Breschels sejr fra 2012, hvor finalen dog var en anelse anderledes.

INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a Burgos 
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Schweizisk talent til Quick-Steps udviklingshold inden EF Education First

Rigoberto Uran er tilbage på cyklen efter slemt styrt

Tidligere WorldTour-rytter suspenderet af det italienske cykelforbund

Vueltaen lægger muligvis vejen forbi Col du Tourmalet

Medie: Fuglsang kører Giroen og Lopez debuterer i Touren

Oliver Wulff vinder omgang på tid for fjerde dag i træk i Gent

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Van der Poel: Ville vinde for morfar

Worst var bedst i Tjekkiet

Van der Poel vinder i Tábor efter forfærdelig uge

Stil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Latour klar til rollen som Tour-kaptajn efter frustrerende sæson

Stort fotogalleri fra Danish Bike Award

Banerytter med OL-guld trækker sig tilbage

Rohan Dennis risikerer at miste millioner

Ewan sejrede i Shanghai

Tour-dansker fortsætter hos Israel

FREDAG

Vinderne ved Danish Bike Award 2019

Se Danish Bike Awards live på Feltet.dk

Genoplev samtlige danske UCI-sejre i 2019

2019-sæsonen: 10 mindeværdige øjeblikke

Vueltaen 2020: Stor etape kan få mål i Frankrig

Stjernerne får ikke kassen: Jumbo-Visma har kun det ottendestørste budget

Amerikaner meldes tæt på Israel Cycling Academy

Jumbo-sportsdirektør: De Plus kan gå på podiet i en Grand Tour

Sunweb-tysker stopper karrieren

Test: Canyon Lux CF SL 8.0 2020

Bora-Hansgrohe fuldender truppen - Skriver med ung østriger

Katusha bagud med lønningerne

Huub Duijn stopper karrieren

Belgiere tager føringen i Gent - Wulff hurtigst i omgang på tid

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Test: Stages Dash L50 cykelcomputer

TORSDAG

Belgisk U23-par slår dansk rekord på Kuipke-banen

UAE overvejer at sagsøge Durasek

26-årig franskmand indstiller karrieren

Cavendish om styrt: Skal vænne mig til min nye position på cyklen

Ambitiøs Pidcock havde WorldTour tilbud

Fremtidens unge cykelryttere til historisk talentcamp

Japansk mester bliver holdkammerat med Valgren og Stokbro

Endnu et UCI-løb til Danmark i 2020

Canyon har fundet erstatningen for Katusha

Caja Rural skriver med spansk U23-mester

Oliver Wulff viste sig frem da tyskere tog føringen i Gent

Satser på fremtiden: Bahrain-Merida henter brite og colombianer

Den amerikanske mester forlænger - kører 14. år på EF Education

ONSDAG

Latour skal være Tour de France-kaptajn

Ewan om Tour-stress: Næsten ikke sundt

Tidligere italiensk mester indstiller karrieren

Caja Rural handler hos konkurrenten

Astana forlænger med erfaren belgier

Bardet satser på Giro d'Italia

Fire års karantæne til Kristijan Durasek

Job: Shimano søger ny QC-officer

Willie Smit skifter til spansk ProTeam

BHS skriver med endnu et talent

Flere styrt skæmmede første dag i Gent

Raymond Poulidor er gået bort

Transferlisten 2019-2020 - WorldTour

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Holm & Bays Radio Tour: Cyklecross-special, Henrik Djernis som gæst og Stybar på telefon

TIRSDAG

Se Cavendish' vilde styrt i Gent

Bekræftet: Nibali jagter OL og Giroen

McNulty får Grand Tour-debut i 2020

Landis' cykelhold lukker

Deignan varmer op til stor 2020-sæson

Skotland får afgørende Tour of Britain-etape

Cavendish om Gent: Vi vil gerne vinde

Sevilla forlænger med Medellin

Kræftramt australier drømmer stadig om OL

Endnu en rytter forlader Katusha

Holm og Bays Radio Tour: Fokus på cross med verdensmester i studiet

Mads P: Overvægt var en af årsagerne til fejlslagent forår

Stem til Danish Bike Award - og vind billetter

Arctic Race of Norway kommer i 2020 til Finland

NTT præsenterer nye trøjer – har de glemt det danske islæt?

Nationsranglisten: Årets største skuffelser

MANDAG

Ny Bahrain-Merida chef: Cavendish kan vinde igen

Italiensk medie: Van der Poel kører Milano-Sanremo næste sæson

Van der Poel i magtdemonstration i Jaarmarktcross Niel