Prøv vores nye app
Optakt: 2. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
03. februar 2022 15:58Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Remco Evenepoel leverede en gedigen magtdemonstration på en ellers ikke alt for svær første bjergetape, og vidunderbarnet har dermed givet sig selv et stærkt udgangspunkt inden fredagens kongeetape. Inden da ventes sprinterne at komme til fadet på torsdagens etape, der dog bestemt ikke er flad og med et stigende opløb på flere måder vil stille krav, hvis de hurtige folks drømme om en første sejr skal indfris.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 

Ruten

Efter sin tilbagevenden til kalenderen har løbet altid budt på mindst to chancer for sprinterne, og særligt i de seneste to udgaver er de hurtige blevet meget begunstiget. Det gør de bestemt også i år, hvor de måske missede muligheden for den første førertrøje, men derefter kan se frem til tre sandsynlige chancer over de sidste fire dage. I weekenden er det i hvert fald meget fladt, men skal de have deres første mulighed på torsdagens 2. etape skal de dog overvinde 2300 højdemeter. De sidste 50 km er med undtagelse af en blød stigning i finalen dog relativt lette, og derfor vil de undre, hvis ikke der skal spurtes i et pænt stigende opløb i udkanten af Valencia, hvor vinden kunne ligne den største trussel.

 

I alt skal der tilbagelægges 171,5 km, der fører feltet fra Betera til Torrent. Startbyen ligger kun et stenkast nord for Valencia, og målbyen er en sydvestlig forstad til storbyen. Derfor består etapen af en stor tur ind i det kuperede område vest for Valencia, inden man kører tilbage mod kysten til den flade finale. Fra start går det mod nordvest igennem let stigende terræn, inden man drejer mod sydvest og senere vest for at køre igennem fladt terræn, der mod slutning bliver småkuperet med et par mindre bakker. Mere alvorligt bliver det, når man drejer mod syd for at passere kategori 3-stigningen Gabaldon (3,7 km, 6,1%), der efter en let første kilometer stiger med 6-8% frem mod toppen, som rundes efter 52,5 km.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

En kort nedkørsel leder mod sydøst, inden det går op ad en bakke (2,5 km, 4,4%), men derefter bliver det meget lettere, når det falder let mod sydøst og siden går fladt mod syd og vest. Etapen tager dog fat igen, når man i byen Buñol drejer mod vest for at passere kategori 3-stigningen Rio Juanes (2,4 km, 7,1%), der midtvejs over 1500 m stiger med mellem 7,5% og 10%, inden den flader ud med 5,3% over de sidste 400 m frem mod toppen, som rundes efter 87,0 km. Herfra falder det let mod syd, øst og sydvest, inden man skal over to små knolde efter 99 km (700 m, 7,3%) og 102 km (800 m, 7,7%).  Umiddelbart herefter går det mod sydvest op ad kategori 2-stigningen La Muela (4,7 km, 4,6%), der stiger med 5-7% over de første 2 km, men derefter bare med 3-4% frem til toppen, som passeres efter 108,0 km.

 

Nu sætter man kursen mod kysten, når man drejer mod sydøst for at køre ad en let nedkørsel ned til dagens spurt, der kommer efter 114,5 km. Herfra går det med det samme mod øst op ad kategori 2-stigningen Fuenta la Real (5,7 km, 3,6%), der har 3 km med 4-8%, men derudover er meget let. Toppen passeres efter 120,2 km, hvorefter de sidste 51,3 km indledes med en lang, let nedkørsel, der leder mod nordøst ned til fladlandet.

 

Her kører man fladt mod nord, nordvest og nord, inden man drejer mod øst for at skære ind gennem et lille højdedrag via kategori 3-stigningen Calicanto (3,9 km, 3,0%), der stiger med 5,5% over de første 2 km, men derefter byder på en nedkørsel og slutteligt stiger med bare 2,7% over de sidste 900 m frem til toppen, som rundes efter 157,8 km. De sidste 13,7 km består nu først af en småsnoet nedkørsel, som fører mod øst ned til udkanten af Valencia, hvorefter det går mod øst og nordøst ind mod storbyen ad en lige og ganske let faldende vej. Målet ligger i forstaden Torrent, hvor man drejer til højre i to rundkørsler med hhv. 1400 m og 800 m igen, hvorefter det stiger med 3,8% på opløbsstrækningen, de sidste 500 m med 5%.

Annonce

 

Etapen byder på i alt 1471 højdemeter.

 

Torrent har ikke tidligere i dette årtusinde været vært for et stort cykelløb.

 

 

 

 

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

 

 

 

Annonce

 

 

BEMÆRK: Målprofilen er misvisende. Finalen er IKKE flad jf. beskrivelsen ovenfor.

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 

Vejret

Der venter endnu en dag i den for årstiden ekstreme varme, inden vejret slår om. Torsdagen vil kun byde på få skyer og en temperatur i målbyen på imponerende 25 grader, men det vil sky til sidst på eftermiddagen, hvor vejromslaget begynder. Der vil bare være en let vind (9-10 km/t), primært fra sydlige retninger, men den synes at skulle dreje om i øst i forbindelse med vejromslaget i finalen. Efter indledende sidevind giver det fra bunden af første stigning hovedsageligt sidemod- og modvind frem til toppen af La Muela. Herfra venter der sidevind afbrudt af et medvindsstykke, men hvis vinden når at dreje vil der også være modvind op over den sidste stigning og ind mod mål. I næstsidste sving får man sidemodvind og slutteligt sidemedvind over de sidste 800 m.

 

Favoritterne

Efter dagens begivenhedsrige magtdemonstration fra Remco Evenepoel skrues der ned for dramatikken. Torsdagens etape er bestemt ikke flad, men desværre for alle med hang til drama kommer alle stigningerne for tidligt. Truslen mod en massespurt skulle have været vinden, men den bliver kun ganske svag, og det bliver endda en dag med dominerende modvind. Det er ikke just befordrende for at skabe et aggressivt cykelløb.

Annonce

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

Det ligner derfor den klassiske sprinteretape. Et udbrud vil sikkert blive etableret uden alt for megen kamp, og derefter kan Deceuninck kontrollere. De vil sikkert få hjælp af Israel-Premier Tech og måske også Intermarché og sågar Ineos, og de bør uden problemer kunne holde udbruddet i snor. Ingen har en væsentlig interesse i at bruge kræfter på at gøre løbet hårdt tidligt, og begivenhederne vil derfor skulle finde sted i finalen.

 

Her er det den sidste bakke, der kan være udfordringen. Den nedre del er ikke helt ligegyldig, men nogen svær stigning er det ikke. Hvis vejrudsigten holder, vil vinden også nå at gå i øst inden finalen, og i givet fald vil der være modvind. Jeg kunne godt forestille mig, at Israel-Premier Tech måske vil lægge et pres, men det er langt fra sikkert. Det er svært at finde andre hold, der kunne tænkes at gøre det hårdt.

 

En massespurt bliver det, og jeg tror ikke, at der bliver megen udskilning undervejs, hvor kun de allertungeste måske kan falde fra. Spurten er ikke specielt kompliceret i starten, men det vil være vigtigt at sidde godt, inden de to sidste rundkørsler. Et godt lead-out vil derfor spille en ganske væsentlig rolle. Vigtigst er det dog, at det stiger med 5% over de sidste 500 m, hvis man kan stole på løbsbogen (hvilket i Spanien altid er en risikabel affære). Det er så meget, at det vil spille en ganske betydelig rolle og ændre hierarkiet i forhold til en klassisk massespurt. Bakken er dog så kort, at det er en spurt, alle kan køre.

 

Det er svært at komme uden om, at Fabio Jakobsen er den klare favorit. Hollænderen er på papiret den klat hurtigste, og hans tog med Yves Lampaert og ikke mindst Michael Mørkøv ligner også det stærkeste. Det er ikke ideelt, at det stiger, men som vi så i forbindelse med hans første etapesejr i sidste års Vuelta, kan han sagtens vinde ganske suverænt på en bakke af denne type. Han har selv meldt om glimrende form på stigningerne og bør ikke få problemer på den lille bakke forinden, og den gode form vil også komme ham til gavn i denne ikke helt lette spurt. Han er positioneringssvag, og toget er så begrænset i størrelse, at han risikerer at blive lukket inde i de ofte smalle gader i Valencia-området, men jeg vil tro, at Mørkøv kan bringe ham i en position, hvor han kan vise, at han bør være klart hurtigst i dette felt.

 

Jeg vælger at pege på David Dekker som hans værste rival. Vi så sidste år, at han startede som lyn og torden i UAE Tou, hvor han både havde masser af fart og positioneringsevne. Desværre kom han stort set ikke til at spurte mere resten af året, men vi fik set, at han har hele pakken, særligt hvis han har samme startform som sidst. Det stigende opløb burde give ham en stor fordel i forhold til mere klassiske sprintere. Da toget med Edoardo Affini, Jos van Emden og Pascal Eenkhoorn trods fraværet af en egentlig lead-out man ser fornuftigt ud, tror jeg på, at han vil være i en position, hvor han kan vise, at han i en stigende spurt er lynhurtig.

Annonce

 

Det stigende opløb bør også passe Sebastian Molano, som vi så i Giroen i 2020. Jeg er dog bekymret for hans form, efter at han ikke kom med over bakken i torsdags, og derefter trods et godt lead-out led et svigende nederlag til Arnaud de Lie forleden, og det gør mig en anelse bekymret i denne form for finale. Til gengæld har han et gyldent våben i Matteo Trentin, der er en fremragende lead-out man, og han har desuden Ryan Gibbons til rådighed. Sidste efterår viste han både i Burgos og på Sicilien, at han kommer langt i dette felt på sin fart, og hvis Trentin kører et af sine bedste lead-outs, bør han være god i denne form for spurt. Det stigende opløb kan måske - selvom det vil overraske mig - måske få dem til at satse på Trentin, men som vi så mange gange sidste år, har han ikke længere den fornødne, ligesom ha aldrig har excelleret i stigende finaler.

 

Det stigende opløb er en gave for Giacomo Nizzolo, der har en reel chance for at vinde her, hvad han sjældent har i mere klassiske spurter. Desværre bekræftede Mallorca, at hans engang så gode positionering er gået fløjten, og det er problem i et løb, hvor sidste sving kommer sent, og hvor han tog med Matthias Brändle og Jenthe Biermans er svagt. Jeg er overbevist om, at Nizzolo fra en god position kan vinde i denne form for finale, men kommer han så langt?

 

Elia Viviani er ikke så hurtig som i gamle dage, men sidste efterår fandt han lidt af sin gamle fart med nogle ret flotte sejre i Fourmies og Isbergues. Han har altid haft ry for at starte stærkt, og selvom et stigende opløb ikke er til hans fordel, har han trods alt vundet en Giro-etape på en hårdere bakke end denne. Han er også god i positionskampen, men han lider under et tog, der kun tæller Ben Swift. Jeg kan frygte, at det er for lidt til et opløb, der kunne passe ham bedre.

 

Toget ser bedre ud for Alexander Kristoff , men selvom han godt kan lide stigende opløb, vil 5% være en ulempe for den store nordmand. Det er en anelse for stejlt til at være ideelt, særligt fordi vi har set hans kraftigt aftagende spurtstyrke. Formen så heller ikke god ud, da han blev sat i torsdags, og i søndags betød et styrt, at han aldrig fik chance for at vise sin fart. Til gengæld ligner toget med Barnabas Peak, Sven Erik Bystrøm, Adrien Petit og Andrea Pasqualon på et næsten rent sprinterhold et af de allerstærkeste, og hvis de sætter ham godt i scene, er han vel ikke uden chance, selvom jeg stadig tvivler på, at han kan vinde på så stejl en bakke.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Det kan Matteo Moschetti. Han viste både på Hatta Dam for flere år siden og på 7. etape af sidste års Giro, at han faktisk er begejstret for stigende finaler. Til gengæld har han stadig til gode at finde farten fra tiden før styrtet, og det gik heller ikke specielt godt i den sidste spurt på Mallorca. Her er han til start med et begrænset tog bestående af Jacopo Mosca og den helt grønne Marc Brustenga, og jeg tror, at det er for lidt, hvis han vil tops her. Han er også typen, der kunne falde af på bakken.

Annonce

 

Vi har efterhånden lært, at Kaden Groves mangler lidt fart på flad vej, men han er en let fyr, der burde se en fordel i denne finale. Til gengæld består hans tog kun af Dion Smith, og vi har ofte set, at han har det svært i positionskampen. Dagens præstation tyder heller ikke umiddelbart på nogen superform, og derfor er der meget, der peger imod ham. Sidder han godt, vil jeg dog tro, at han kan komme et stykke i en stigende spurt.

 

Sidste efterår viste Matthew Walls, at han på papiret nok er en af de allerhurtigste her. Desværre meldte han om dårlige ben i spurte på Mallorca, og også i dag kom han i mål næstsidst. Det kunne tyde på, at han ikke er i storform, og da han i forvejen ikke er den mest holdbare sprinter, tror jeg, at han mangler den fornødne form til en halvhård dag med et stigende opløb, der ikke er ideelt, og med et tog, der kun tæller Patrick Gamper og Jonas Koch. Til gengæld kan han også overraske, for normalt er han utvivlsomt en af de allerhurtigste her.

 

Jeg er lidt spændt på, hvad DSM gør uden Cees Bol. I de flade spurter tror jeg, at de giver chancen til Marius Mayrhofer , men i dette stigende opløb bør de satse på Nikias Arndt . Han vandt som bekendt en 5%-spurt i Polen sidste år, men det var på en meget længere bakke. Denne gang er den formentlig for kort til, at han kan vinde, men det skal blive interessant at se, hvor langt han kan komme, også fordi han i Casper Pedersen har en god lead-out man. Pedersen kunne måske også spurte selv, men det er usandsynligt, særligt efter dagens styrt.

 

En joker er Matej Mohoric. Nogen sprinter er han ikke, men han er før blevet nr. 3 i en massespurt i dette løb. Normalt blander han sig ikke i en spurt, men det stigende opløb burde friste ham. Han viste storform i dag, og selvom han næppe vinder, tror jeg, at han på denne bakke kan være ret langt fremme.

 

Blandt de øvrige sprintere vil jeg tro, at Luca Mozzato kan gøre det godt i en stigende opløb, men ikke vinde. Hos Bingoal vil vi sikkert igen se, at Timothy Dupont og Stanislaw Aniolkowski begge spurter, og selvom førstnævnte kan gøre det fint i et stigende opløb, er han faldet meget sammen i løbet af de seneste år. For Aniolkowski gælder, at bakken er en ulempe. Det stigende opløb er nok for stor en ulempe for Bram Welten¸ der vil lide meget under sin positionering og sit hold. Bakken er også god for Aliaksandr Riabushenko, men han kan trods alt ikke vinde mod klassiske sprintere. David Gonzalez og Manuel Penalver får det svært i både positionskamp og på bakken - samt måske også på stigningen forinden - og selvom bakken er til fordel for dem, vinder Antonio Soto og Gotzon Martin ikke. Alex Jaime mangler også både fart og positionering, og selvom bakken er en klar fordel for ham, er Marco Canola ikke længere hurtig nok til at vinde på dette niveau. Endelig vil Pier-André Coté måske køre en sjælden spurt for Human Powered Health.

Annonce

 

Feltet.dks vinderbud: Fabio Jakobsen

Øvrige vinderkandidater: David Dekker, Sebastian Molano

Outsidere: Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Matteo Moschetti

Jokers: Kaden Groves, Matthew Walls, Nikias Arndt, Matej Mohoric, Luca Mozzato, Timothy Dupont

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Fabio Jakobsen
David Dekker, Sebastian Molano
Giacomo Nizzolo, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Matteo Moschetti
Kaden Groves, Matthew Walls, Nikias Arndt, Matej Mohoric, Luca Mozzato, Timothy Dupont
Bram Welten, Stanislaw Aniolkowski, Matteo Trentin, Marius Mayrhofer, Aliaksandr Riabushenko, Antonio Soto, Marco Canola, Gotzon Martin, Manuel Penalver, Jesus Ezquerra, David Gonzalez, Alex Jaime, Pier-André Coté, Dion Smith, Andrea Pasqualon, Casper Pedersen, Oscar Pelegri
INFO
Optakter
Nyheder
Volta a la Comunitat Valenciana
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce