Optakt: 2. etape af Tour de l’Ain
24. maj 2019 21:22Foto: Unipublic / Luis Angel Gomez
af Emil Axelgaard

Efter dagens højst overraskende sejr til Stefan Bissegger er det nu tid til det, Tour de l’Ain egentlig handler om, nemlig klatring. Lørdag venter de første alvorlige stigninger på en kort, intens etape, men en relativt let målbakke betyder dog, at det kan ende med en spurt i en lille favoritgruppe, men favoritterne holder krudtet tørt i søndagens slag på Grand Colombier.

Ruten

Det har som regel været traditionen, at løbet er blevet afsluttet med to svære etaper, hvoraf den første ofte har været for klassikerryttere og den sidste været mere for klatrere. Den model er fastholdt i det nye tre dage lange format, og derfor melder de første stigninger sig allerede på lørdagens etape. Her venter en ganske svær dag med hele 3000 højdemeter på bare knap 125 km, men selvom det hele ender på toppen af den lange stigning, Col de la Faucille, er målbjerget så let, at det mere er en dag for hurtige puncheurtyper end rigtige klatrere.

 

I alt skal der tilbagelægges bare 123,9 km, der fører feltet fra Bellignat til toppen af Col de la Faucille. Allerede starten er hård, idet man kører mod syd op ad en lille bakke, inden man snor sig mod nordøst via et faldende stykke, endnu en bakke og en flad strækning. Kort efter drejer man mod syd for at bestige kategori 3-stigningen Cote d’Arbent (4,8 km, 4,6%), der har top efter 34,9 km, og som leder næsten direkte ind på kategori 3-stigningen Cote de Viry (4,3 km, 5,9%), der bestiges fra vest og har top efter 41,8 km. En kort nedkørsel fører videre mod øst og syd, inden man tager hul på kategori 1-stigningen Cote de Giron (4,0 km, 6,5%), hvis top er placeret efter 60,5 km.

 

Efter de tre første stigninger bliver det lidt lettere, når en relativt teknisk nedkørsel fører mod syd ned i dalen, hvor man drejer rundt for at køre mod nord op ad kategori 1-stigningen Col de Menthieres (9,1 km, 6,3%), hvis top passeres med 37,2 km. De indledes med en nedkørsel, der fører mod nordøst, inden man fortsætter videre i samme retning via en lang, lige og let stigende vej. Langsomt bliver det stejlere, når man rammer den afsluttende kategori 1-stigning Col de la Faucille, der stiger med 3,9% over 7,7 km. der formelt er mål på toppen, er de sidste 3 km stort set helt flade og kommer, efter at man er vendt rundt for at køre mod sydvest via en lang lige vej. Der er et skarpt sving med 200 m igen, inden vejen buer ind på den 100 m lange, 3 m brede opløbsstrækning.

 

Etapen byder på i alt 3007 højdemeter.

 

Col de la Faucille var også mål for sidste etape sidste år, hvor Arthur Vichot efter hårdt arbejde fra David Gaudu på toppen kunne spurtbesejre Nans Peters og derved tage den samlede sejr, men dengang blev bjerget besteget fra en anden og vanskeligere side.

 

 

 

 

 

 

 

Vejret

Efter en flot start på løbet venter der en trist lørdag. Her ventes det nemlig at regne uafbrudt fra start til mål. Heldigvis vil temperaturen i bunden af sidste stigning ikke være lavere end 16 grader. Der vil være en let vind fra nord, hvilket efter en indledning med modvind og et efterfølgende medvindsstykke giver sidemodvind fra bunden af Menthieres, indtil man med få km igen drejer ind i sidemedvind, der varer ved helt frem til stregen.

 

Favoritterne

Efter dagens lille sprinteropgør er det nu slut for de hurtige folk. I stedet indledes klatreslaget, men det er nu ikke en oplagt etape for løbets favoritter. Den sidste stigning er for let til at kunne bruges til meget, og da der ovenikøbet vil være modvind næsten hele vejen op, virker det stærkt usandsynligt, at etapen kan gøre forskelle.

 

Til gengæld er resten af ruten ganske udfordrende, og det bliver bestemt ikke en dag, der er let at kontrollere. Det schweiziske landshold skal ikke forsvare Bissegers trøje, men vi tror, at FDJ vil påtage sig ansvaret. Holdet har en interesse i, at Pinot ikke smider klassementet til et dumt udbrud, og derfor forventer vi, at de vil kontrollere fra start til mål. I et felt uden mange stærke klatrere burde det være muligt, ikke mindst fordi det er tænkeligt, at også Ag2r og Cofidis, der har nogle stærke puncheurs vil give en hånd med.

 

Derfor forventer vi, at de toneangivende franske hold med god hjælp fra modvinden vil sikre, at det skal afgøres i en spurt blandt de folk, der kan klare målbakken og derefter er hurtige i den flade finale. Det får os til at pege på Alexandre Geniez som vores favorit. Franskmanden har for vane at vinde spurter i små grupper i dette løb, og han vil utvivlsomt elske denne afslutning. Han form er altid meget svingende, men han melder om gode ben efter en træningslejr i Sierra Nevada. Med den spurtstyrke, han også viste, da han vandt en etape i Vueltanen og GP Marseillaise sidste år, tror vi, at han kan tage endnu en sejr i et løb, hvor han altid har stor succes.

 

Hans værste rival kunne være Julien Simon. På papiret er Cofidis-rytteren vel egentlig hurtigere, men han har ikke helt haft samme hurtighed som tidligere på flad vej. I det hele taget har det knebet lidt med niveauet på det seneste, men sejren i Tour du Finistere gav håb om fremgang. Hvor han står efter en pause, er usikkert, og da han ikke er klatrer, kan denne etape blive for hård. Sidder han der til sidst, burde han dog være en af de oplagte favoritter.

 

Det samme er Xandro Meurisse. Belgieren har i blandt andet Tour de Romandie og Dauphiné vist en vis spurtstyrke også på flad vej, og dette burde derfor være en god finale for ham. Han har ikke haft den bedste form i år, men dette burde dog være stigninger, han kan klare. Han har stadig til gode at vinde en spurt som denne, men i dette felt er det realistisk.

 

En anden relativt hurtig herre er Lilian Calmejane. Franskmanden vil formentlig angribe i et væk, men også i en spurt efter et hårdt løb har han en chance. Også han har endnu til gode faktisk at vinde en spurt som denne, men i et felt uden mange puncheurs har han en chance, ikke mindst hvis det bliver hårdt.

 

En anden rytter med en god afslutning er Elie Gesbert, der blandt andet i Tour du Limousin har vist sine puncheuregenskaber. I år har det til gengæld knebet lidt med spurterne på flad vej i blandt andet Oman og Coppi e Bartali. Derfor kan man tvivle på, om han vitterligt har farten til at vinde. Arkea har også den endnu hurtigere Kevin Ledanois, men han får formentlig for svært ved at sidde med hjem.

 

Kan Thibaut Pinot vinde? Målet med etapen er helt sikkert at holde mulighederne åbne inden kongeetapen, men man skal aldrig sige aldrig. Pinot har nemlig i blandt andet Giroen og Tour of the Alps vist, at han er hurtig efter et hårdt løb. Spørgsmålet er bare, om denne etape er hård nok til, at han kan vinde, ikke mindst fordi vi så hans begrænsninger i tekniske finaler i Provence tidligere i år.

 

FDJ har også Anthony Roux, der i lyset af modvinden burde have en chance for at klare stigningerne. Desværre skal FDJ formentlig kontrollere etapen, og det vil formentlig betyde, at han skal ofre egen chance. Kommer han med op, vil han til gengæld formentlig være den hurtigste afslutter.

 

Andre hurtige klatrere er Ruben Guerreiro, Quentin Pacher, Simon Pellaud, Georg Zimmermann, Felix Gall, Javier Moreno og Julien El Fares, men de får nok alligevel svært ved at vinde. En dark horse kunne være store Nils Politt, der i lyset af modvinden kan have en lille chance for at klare stigningen. Det samme kan Kevin Le Cunff og Anthony Maldonado måske også, men de to hurtige folk kommer alligevel formentlig til kort.

 

Feltet.dks vinderbud: Alexandre Geniez

Øvrige vinderkandidater: Julien Simon, Xandro Meurisse

Outsidere: Lilian Calmejane, Elie Gesbert, Thibaut Pinot, Anthony Roux, Quentin Pacher

Jokers: Kevin Ledanois, Nils Politt, Julien El Fares, Javier Moreno, Ruben Guerreiro, Simon Pellaud, Felix Gall

INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Nyt managerspil til VM og efterårsløbene

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Trentin: Min sejr giver selvtillid til hele VM-holdet

Riis om doping: I dag er det kun dumme mennesker

Tanfield: Det er sjovt at være i Yorkshire

Mads P: Nu venter VM

Martin: Herrerne kostede os guldet

Uheld punkterede podiedrømmene for Italien

Belgisk landstræner kritiserer firmahold efter holdstafet

Tilfredshed i den franske lejr efter femteplads

Ackermann jubler over sejr

Brand: Det skal fejres

Følg juniorernes VM-enkeltstarter

Mollema om sejr: Det er fantastisk at vinde på denne måde

Favoritten Ackermann helt suveræn i Gooikse Pijl

Mads Pedersen vinder flot solosejr i Frankrig

Europamestrene tog også regnbuestriberne i holdstafet

VM-klar Trentin sejrer i Trofeo Matteotti

Aura Energi flyvende i Hobro

Langvad og Fini vandt i København

VM i cykling 2019: Program, starttider og danskerne

Riwal glad for at konkurrere med de store drenge

Brølstærk belgier: Jeg har fået selvtillid inden VM

Viviani: Jeg skulle bare sætte prikken over i’et

Optakt: Trofeo Matteotti

Optakt: Gooikse Pijl

Optakt: GP d’Isbergues

Henvist til andenpladsen: Startede spurten for sent

ColoQuick runder skarp milepæl

LØRDAG

Startlisten til VM i holdstafet

UCI overvejer holdstafet til OL i 2024

Test: AGU Bibshort og Jersey

Lutsenko efter sejren: Jeg havde ikke planlagt at gøre noget i finalen

Sejrherren Theuns: Vidste ikke, hvad vi skulle gøre

Lampaert vinder Slovakiet Rundt - Viviani tager etapen

Theuns tager flot sejr i Belgien

Lutsenko snyder udbryderne i Pantani-mindeløb

Spilak forlader Katusha efter otte år

Efter ny operation: Dumoulin føler sig som en atlet igen

LIVE nu: Følg Van der Poel, Sagan og Van Avermaet teste VM-formen

Bennett kan tvinges til at blive på Bora

Stor Quick-Step-dag i Slovakiet

Loyal Astana-rytter forlænger sin kontrakt

Optakt: Primus Classic

Optakt: Memorial Marco Pantani

Evenepoel: Nyder sejrene mere i år end sidste år

Thomas trækker sig fra VM-enkeltstarten

Lillebror-Viviani skriver med Cofidis

Medie: Vervaeke skifter til Corendon-Circus

Indonesisk cykelløb aflyst på grund af skovbrande

Alé Cipollini får ny navnesponsor - Sigter efter WorldTouren

Brøchner vil prøve igen i dag

Cykelrejse til Kroatien i uge 43 - Slå til nu!

FREDAG

Sådan stiller landene op til VM

Démare og holdet glad for sejr i Slovakiet

Jumbo-Visma to og tre i Kampioenschap van Vlaanderen

Ung hviderusser toer i Slovakiet Rundt: Finalen passede mig godt

Optakt med etapevinderbud: Okola Slovenska/Tour de Slovaquie

Stagiairen Steimle: Jeg har kørt fire løb for Quick Step og vundet de to

Demare stærkest i Slovakiet Rundt - Brøchner lige udenfor top 10

Quick Step-stagiaire vinder Kampioenschap van Vlaanderen efter sidevindsdrama

Holm om Sagan: Rytterne hader ham

Sunweb overvejer at sagsøge østrigsk dopingsynder

Motion: Min MTB-sæson - Jeg kører på cykel for sjov

Optakt: Kampioenschap van Vlaanderen

Cavagna forlænger med Deceuninck-Quick Step

Bennett, Impey eller Colbrelli? – Disse ryttere er stadig uden kontrakt

Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet

Seks arresteret i spansk antidoping-operation

Lefevere: Vi burde boykotte holdstafetten

Franskmand vender hjem til Marseille

Specialized Days - en unik mulighed for at se og prøve 2020-nyhederne

Bendixen slutter sæsonen af i Belgien

Fransk rytter testet positiv for EPO - Deler træner med Alaphilippe

Quaade skriver to år med Riwal-Readynez

Hindsgaul hasteindkaldt til VM

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Transferlisten 2019-2020 WorldTour

TORSDAG

Lutsenko-sejr vigtig for moralen inden VM

Kritik af cross-åbning i USA