Optakt: 2. etape af Tour de l’Ain
24. maj 2019 21:22 af Emil AxelgaardFoto: Unipublic / Luis Angel Gomez

Efter dagens højst overraskende sejr til Stefan Bissegger er det nu tid til det, Tour de l’Ain egentlig handler om, nemlig klatring. Lørdag venter de første alvorlige stigninger på en kort, intens etape, men en relativt let målbakke betyder dog, at det kan ende med en spurt i en lille favoritgruppe, men favoritterne holder krudtet tørt i søndagens slag på Grand Colombier.

Ruten

Det har som regel været traditionen, at løbet er blevet afsluttet med to svære etaper, hvoraf den første ofte har været for klassikerryttere og den sidste været mere for klatrere. Den model er fastholdt i det nye tre dage lange format, og derfor melder de første stigninger sig allerede på lørdagens etape. Her venter en ganske svær dag med hele 3000 højdemeter på bare knap 125 km, men selvom det hele ender på toppen af den lange stigning, Col de la Faucille, er målbjerget så let, at det mere er en dag for hurtige puncheurtyper end rigtige klatrere.

 

I alt skal der tilbagelægges bare 123,9 km, der fører feltet fra Bellignat til toppen af Col de la Faucille. Allerede starten er hård, idet man kører mod syd op ad en lille bakke, inden man snor sig mod nordøst via et faldende stykke, endnu en bakke og en flad strækning. Kort efter drejer man mod syd for at bestige kategori 3-stigningen Cote d’Arbent (4,8 km, 4,6%), der har top efter 34,9 km, og som leder næsten direkte ind på kategori 3-stigningen Cote de Viry (4,3 km, 5,9%), der bestiges fra vest og har top efter 41,8 km. En kort nedkørsel fører videre mod øst og syd, inden man tager hul på kategori 1-stigningen Cote de Giron (4,0 km, 6,5%), hvis top er placeret efter 60,5 km.

 

Efter de tre første stigninger bliver det lidt lettere, når en relativt teknisk nedkørsel fører mod syd ned i dalen, hvor man drejer rundt for at køre mod nord op ad kategori 1-stigningen Col de Menthieres (9,1 km, 6,3%), hvis top passeres med 37,2 km. De indledes med en nedkørsel, der fører mod nordøst, inden man fortsætter videre i samme retning via en lang, lige og let stigende vej. Langsomt bliver det stejlere, når man rammer den afsluttende kategori 1-stigning Col de la Faucille, der stiger med 3,9% over 7,7 km. der formelt er mål på toppen, er de sidste 3 km stort set helt flade og kommer, efter at man er vendt rundt for at køre mod sydvest via en lang lige vej. Der er et skarpt sving med 200 m igen, inden vejen buer ind på den 100 m lange, 3 m brede opløbsstrækning.

 

Etapen byder på i alt 3007 højdemeter.

 

Col de la Faucille var også mål for sidste etape sidste år, hvor Arthur Vichot efter hårdt arbejde fra David Gaudu på toppen kunne spurtbesejre Nans Peters og derved tage den samlede sejr, men dengang blev bjerget besteget fra en anden og vanskeligere side.

 

 

 

 

 

 

 

Vejret

Efter en flot start på løbet venter der en trist lørdag. Her ventes det nemlig at regne uafbrudt fra start til mål. Heldigvis vil temperaturen i bunden af sidste stigning ikke være lavere end 16 grader. Der vil være en let vind fra nord, hvilket efter en indledning med modvind og et efterfølgende medvindsstykke giver sidemodvind fra bunden af Menthieres, indtil man med få km igen drejer ind i sidemedvind, der varer ved helt frem til stregen.

 

Favoritterne

Efter dagens lille sprinteropgør er det nu slut for de hurtige folk. I stedet indledes klatreslaget, men det er nu ikke en oplagt etape for løbets favoritter. Den sidste stigning er for let til at kunne bruges til meget, og da der ovenikøbet vil være modvind næsten hele vejen op, virker det stærkt usandsynligt, at etapen kan gøre forskelle.

 

Til gengæld er resten af ruten ganske udfordrende, og det bliver bestemt ikke en dag, der er let at kontrollere. Det schweiziske landshold skal ikke forsvare Bissegers trøje, men vi tror, at FDJ vil påtage sig ansvaret. Holdet har en interesse i, at Pinot ikke smider klassementet til et dumt udbrud, og derfor forventer vi, at de vil kontrollere fra start til mål. I et felt uden mange stærke klatrere burde det være muligt, ikke mindst fordi det er tænkeligt, at også Ag2r og Cofidis, der har nogle stærke puncheurs vil give en hånd med.

 

Derfor forventer vi, at de toneangivende franske hold med god hjælp fra modvinden vil sikre, at det skal afgøres i en spurt blandt de folk, der kan klare målbakken og derefter er hurtige i den flade finale. Det får os til at pege på Alexandre Geniez som vores favorit. Franskmanden har for vane at vinde spurter i små grupper i dette løb, og han vil utvivlsomt elske denne afslutning. Han form er altid meget svingende, men han melder om gode ben efter en træningslejr i Sierra Nevada. Med den spurtstyrke, han også viste, da han vandt en etape i Vueltanen og GP Marseillaise sidste år, tror vi, at han kan tage endnu en sejr i et løb, hvor han altid har stor succes.

 

Hans værste rival kunne være Julien Simon. På papiret er Cofidis-rytteren vel egentlig hurtigere, men han har ikke helt haft samme hurtighed som tidligere på flad vej. I det hele taget har det knebet lidt med niveauet på det seneste, men sejren i Tour du Finistere gav håb om fremgang. Hvor han står efter en pause, er usikkert, og da han ikke er klatrer, kan denne etape blive for hård. Sidder han der til sidst, burde han dog være en af de oplagte favoritter.

 

Det samme er Xandro Meurisse. Belgieren har i blandt andet Tour de Romandie og Dauphiné vist en vis spurtstyrke også på flad vej, og dette burde derfor være en god finale for ham. Han har ikke haft den bedste form i år, men dette burde dog være stigninger, han kan klare. Han har stadig til gode at vinde en spurt som denne, men i dette felt er det realistisk.

 

En anden relativt hurtig herre er Lilian Calmejane. Franskmanden vil formentlig angribe i et væk, men også i en spurt efter et hårdt løb har han en chance. Også han har endnu til gode faktisk at vinde en spurt som denne, men i et felt uden mange puncheurs har han en chance, ikke mindst hvis det bliver hårdt.

 

En anden rytter med en god afslutning er Elie Gesbert, der blandt andet i Tour du Limousin har vist sine puncheuregenskaber. I år har det til gengæld knebet lidt med spurterne på flad vej i blandt andet Oman og Coppi e Bartali. Derfor kan man tvivle på, om han vitterligt har farten til at vinde. Arkea har også den endnu hurtigere Kevin Ledanois, men han får formentlig for svært ved at sidde med hjem.

 

Kan Thibaut Pinot vinde? Målet med etapen er helt sikkert at holde mulighederne åbne inden kongeetapen, men man skal aldrig sige aldrig. Pinot har nemlig i blandt andet Giroen og Tour of the Alps vist, at han er hurtig efter et hårdt løb. Spørgsmålet er bare, om denne etape er hård nok til, at han kan vinde, ikke mindst fordi vi så hans begrænsninger i tekniske finaler i Provence tidligere i år.

 

FDJ har også Anthony Roux, der i lyset af modvinden burde have en chance for at klare stigningerne. Desværre skal FDJ formentlig kontrollere etapen, og det vil formentlig betyde, at han skal ofre egen chance. Kommer han med op, vil han til gengæld formentlig være den hurtigste afslutter.

 

Andre hurtige klatrere er Ruben Guerreiro, Quentin Pacher, Simon Pellaud, Georg Zimmermann, Felix Gall, Javier Moreno og Julien El Fares, men de får nok alligevel svært ved at vinde. En dark horse kunne være store Nils Politt, der i lyset af modvinden kan have en lille chance for at klare stigningen. Det samme kan Kevin Le Cunff og Anthony Maldonado måske også, men de to hurtige folk kommer alligevel formentlig til kort.

 

Feltet.dks vinderbud: Alexandre Geniez

Øvrige vinderkandidater: Julien Simon, Xandro Meurisse

Outsidere: Lilian Calmejane, Elie Gesbert, Thibaut Pinot, Anthony Roux, Quentin Pacher

Jokers: Kevin Ledanois, Nils Politt, Julien El Fares, Javier Moreno, Ruben Guerreiro, Simon Pellaud, Felix Gall

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

De Bondt genvinder Halle Ingooigem efter dramatisk finale

Israel Cycling Academy henter to stagiaires

Medie: Nacer Bouhanni skifter til Arkéa-Samsic efter sæsonen

Test: Mondraker CHRONO CARBON R

UCI annoncerer ændringer til kvindernes WorldTour

LIVE nu: Er de belgiske stjerner klar til de nationale mesterskaber?

Groupama-FDJ udtager sin trup til Tour de France

AG2R-veteran vil stoppe karrieren næste år

Ekspert peger på Wout van Aert som ny belgisk mester i enkeltstart

Feillu: Mistænkeligt at farten i løbene er så høj

Lilian Calmejane forlænger med Total Direct Energie indtil 2021

UCI suspenderer VM-sølvvinder i Downhill efter positiv dopingtest

Toft Madsen inden DM: Umiddelbart kører jeg lige så stærkt som sidste år

Astana udtager Fuglsang og Cort til Tour de France

Vraget til Touren: Gilbert havde set frem til sit tiende Tour de France

Optakt: Halle-Ingooigem

Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber

Sportsdirektør: Asgreen skal være hjælperytter, men han er i stand til mere

Contador: Bernal er uden tvivl en af favoritterne til Touren

Tyrkiet Rundt er ikke et WorldTour-løb fra næste sæson

Danskerhold tager step ned

To belgiske forårsklassikere bliver på WorldTouren til og med 2022

Officielt: Kasper Asgreen og Michael Mørkøv til Tour de France

Fransk cykelforbund rasende over Alaphilippe og Bardet

Oversigt: Seks ud af 22 hold er udtaget til Tour de France

Van Vleuten all in på de hollandske mesterskaber

Dansk mekaniker gør Deceuninck klar til DM og Touren

Produktnyt: Isadore Alternative Line

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Pierre Latour har haft en dårlig optakt til titelforsvar: Jeg var ikke på cyklen i fire måneder

Huub-Wattbike om UCIs World Cup-ændringer: Det ødelægger sporten

Medie: Gilbert ikke udtaget til Tour de France

Rolland kæmper for at finde niveauet

Van Avermaet i OL-dilemma

Wanty klar med det endelige Tour-mandskab

Brian Holm forud for Touren: Jeg tror på Fuglsang

Præmier til top 100 og dagspræmier i Tour-spillet

Honoré er til start ved belgisk endagsløb

AG2R forlænger kontrakten med hovedsponsor

Tidligere CSC-rytter etablerer nyt spansk kvindehold

Lotto-manager: Alle kører for Ewan i Touren

Efter hjertefejl: Kiryienka genvinder enkeltstart ved European Games

Produktnyt: Scott Addict RC

Nyt colombiansk stjerneskud rygtes til UAE og Astana

Rift om Wanty-kaptajn: Klausul kan sende ham til FDJ

Medie: Benoot millimeter fra at blive Sunweb-rytter

Schweizisk magtdemonstration på enkeltstarten ved European Games

Vingegaard på vej tilbage fra skade og ser frem mod DM

AG2R uden Bardet ved de franske mesterskaber

Bekræftet: Her er Lotto Soudals Tour de France-trup

Gazzettaen: Aru kører Tour de France

Sejrende Wiebes: En sprinter søger altid bekræftelse

MANDAG

Campenaerts melder sig klar til nationale mesterskaber i enkeltstart

Medie: Disse Lotto-ryttere skal støtte Caleb Ewan i Touren

Patrick Konrad sikrer første WorldTour-podieplads

Overrasket Siggaard: Tænkte ikke, at det ville ske

Dennis kan ikke forklare klatrerbenene: Det skete bare

Bernal tilbyder sin hjælp: Thomas bliver Tour-kaptajn

Team Virtu Cycling lukker efter denne sæson

Sportsdirektør: Hagen kan vinde Tour-etaper uden superform

Ulissi klar til trøjejagt: Formen er fantastisk

Vaughters om Wiggins: En vinder født på slagmarken

Ny mester fra European Games: Alt fungerede perfekt

Démare efter etapesejre: Klar til det franske mesterskab

Würtz Schmidts hollandske overmand: Griber chancen, når jeg får den

Arkea Samsic udtager sine første seks ryttere til Touren

Tusindvis af cykelryttere på vejene lørdag

Hjælp os - Vind en Garmin Egde 530

Valverde efter sejr i Frankrig: Jeg bliver ikke holdkaptajn i Touren

Ballerini og Wiebes øverst på podiet ved European Games

Ewan: Vi prøvede en anderledes taktik

Britisk kontinentalhold lukker efter denne sæson

Nizzolo hylder holdet efter sejr

Ubekræftet: Gaviria er ikke til start i Tour de France

Sejrende Carthy: Jeg vidste, at benene var gode

Stybar forlænger med Deceuninck-Quick Step

SØNDAG

Bernal efter stor sejr: Det giver selvtillid

Flotte danske resultater i Nations Cup LVM Saarland Trofeo

Massiv colombiansk dominans i Baby-Giroen

Merlier snød de store drenge i Elfstedenronde

Suveræne Rodenberg dansk U23-mester