Prøv vores nye app
Optakt: 2. etape af Tour de l’Ain
24. maj 2019 21:22Foto: Unipublic / Luis Angel Gomez
af Emil Axelgaard

Efter dagens højst overraskende sejr til Stefan Bissegger er det nu tid til det, Tour de l’Ain egentlig handler om, nemlig klatring. Lørdag venter de første alvorlige stigninger på en kort, intens etape, men en relativt let målbakke betyder dog, at det kan ende med en spurt i en lille favoritgruppe, men favoritterne holder krudtet tørt i søndagens slag på Grand Colombier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Det har som regel været traditionen, at løbet er blevet afsluttet med to svære etaper, hvoraf den første ofte har været for klassikerryttere og den sidste været mere for klatrere. Den model er fastholdt i det nye tre dage lange format, og derfor melder de første stigninger sig allerede på lørdagens etape. Her venter en ganske svær dag med hele 3000 højdemeter på bare knap 125 km, men selvom det hele ender på toppen af den lange stigning, Col de la Faucille, er målbjerget så let, at det mere er en dag for hurtige puncheurtyper end rigtige klatrere.

 

I alt skal der tilbagelægges bare 123,9 km, der fører feltet fra Bellignat til toppen af Col de la Faucille. Allerede starten er hård, idet man kører mod syd op ad en lille bakke, inden man snor sig mod nordøst via et faldende stykke, endnu en bakke og en flad strækning. Kort efter drejer man mod syd for at bestige kategori 3-stigningen Cote d’Arbent (4,8 km, 4,6%), der har top efter 34,9 km, og som leder næsten direkte ind på kategori 3-stigningen Cote de Viry (4,3 km, 5,9%), der bestiges fra vest og har top efter 41,8 km. En kort nedkørsel fører videre mod øst og syd, inden man tager hul på kategori 1-stigningen Cote de Giron (4,0 km, 6,5%), hvis top er placeret efter 60,5 km.

 

Efter de tre første stigninger bliver det lidt lettere, når en relativt teknisk nedkørsel fører mod syd ned i dalen, hvor man drejer rundt for at køre mod nord op ad kategori 1-stigningen Col de Menthieres (9,1 km, 6,3%), hvis top passeres med 37,2 km. De indledes med en nedkørsel, der fører mod nordøst, inden man fortsætter videre i samme retning via en lang, lige og let stigende vej. Langsomt bliver det stejlere, når man rammer den afsluttende kategori 1-stigning Col de la Faucille, der stiger med 3,9% over 7,7 km. der formelt er mål på toppen, er de sidste 3 km stort set helt flade og kommer, efter at man er vendt rundt for at køre mod sydvest via en lang lige vej. Der er et skarpt sving med 200 m igen, inden vejen buer ind på den 100 m lange, 3 m brede opløbsstrækning.

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

Etapen byder på i alt 3007 højdemeter.

 

Col de la Faucille var også mål for sidste etape sidste år, hvor Arthur Vichot efter hårdt arbejde fra David Gaudu på toppen kunne spurtbesejre Nans Peters og derved tage den samlede sejr, men dengang blev bjerget besteget fra en anden og vanskeligere side.

 

Annonce

 

 

 

 

 

 

Vejret

Efter en flot start på løbet venter der en trist lørdag. Her ventes det nemlig at regne uafbrudt fra start til mål. Heldigvis vil temperaturen i bunden af sidste stigning ikke være lavere end 16 grader. Der vil være en let vind fra nord, hvilket efter en indledning med modvind og et efterfølgende medvindsstykke giver sidemodvind fra bunden af Menthieres, indtil man med få km igen drejer ind i sidemedvind, der varer ved helt frem til stregen.

 

Læs også
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar

 

Favoritterne

Efter dagens lille sprinteropgør er det nu slut for de hurtige folk. I stedet indledes klatreslaget, men det er nu ikke en oplagt etape for løbets favoritter. Den sidste stigning er for let til at kunne bruges til meget, og da der ovenikøbet vil være modvind næsten hele vejen op, virker det stærkt usandsynligt, at etapen kan gøre forskelle.

 

Til gengæld er resten af ruten ganske udfordrende, og det bliver bestemt ikke en dag, der er let at kontrollere. Det schweiziske landshold skal ikke forsvare Bissegers trøje, men vi tror, at FDJ vil påtage sig ansvaret. Holdet har en interesse i, at Pinot ikke smider klassementet til et dumt udbrud, og derfor forventer vi, at de vil kontrollere fra start til mål. I et felt uden mange stærke klatrere burde det være muligt, ikke mindst fordi det er tænkeligt, at også Ag2r og Cofidis, der har nogle stærke puncheurs vil give en hånd med.

 

Derfor forventer vi, at de toneangivende franske hold med god hjælp fra modvinden vil sikre, at det skal afgøres i en spurt blandt de folk, der kan klare målbakken og derefter er hurtige i den flade finale. Det får os til at pege på Alexandre Geniez som vores favorit. Franskmanden har for vane at vinde spurter i små grupper i dette løb, og han vil utvivlsomt elske denne afslutning. Han form er altid meget svingende, men han melder om gode ben efter en træningslejr i Sierra Nevada. Med den spurtstyrke, han også viste, da han vandt en etape i Vueltanen og GP Marseillaise sidste år, tror vi, at han kan tage endnu en sejr i et løb, hvor han altid har stor succes.

 

Hans værste rival kunne være Julien Simon. På papiret er Cofidis-rytteren vel egentlig hurtigere, men han har ikke helt haft samme hurtighed som tidligere på flad vej. I det hele taget har det knebet lidt med niveauet på det seneste, men sejren i Tour du Finistere gav håb om fremgang. Hvor han står efter en pause, er usikkert, og da han ikke er klatrer, kan denne etape blive for hård. Sidder han der til sidst, burde han dog være en af de oplagte favoritter.

Annonce

 

Det samme er Xandro Meurisse. Belgieren har i blandt andet Tour de Romandie og Dauphiné vist en vis spurtstyrke også på flad vej, og dette burde derfor være en god finale for ham. Han har ikke haft den bedste form i år, men dette burde dog være stigninger, han kan klare. Han har stadig til gode at vinde en spurt som denne, men i dette felt er det realistisk.

 

En anden relativt hurtig herre er Lilian Calmejane. Franskmanden vil formentlig angribe i et væk, men også i en spurt efter et hårdt løb har han en chance. Også han har endnu til gode faktisk at vinde en spurt som denne, men i et felt uden mange puncheurs har han en chance, ikke mindst hvis det bliver hårdt.

 

En anden rytter med en god afslutning er Elie Gesbert , der blandt andet i Tour du Limousin har vist sine puncheuregenskaber. I år har det til gengæld knebet lidt med spurterne på flad vej i blandt andet Oman og Coppi e Bartali. Derfor kan man tvivle på, om han vitterligt har farten til at vinde. Arkea har også den endnu hurtigere Kevin Ledanois, men han får formentlig for svært ved at sidde med hjem.

 

Kan Thibaut Pinot vinde? Målet med etapen er helt sikkert at holde mulighederne åbne inden kongeetapen, men man skal aldrig sige aldrig. Pinot har nemlig i blandt andet Giroen og Tour of the Alps vist, at han er hurtig efter et hårdt løb. Spørgsmålet er bare, om denne etape er hård nok til, at han kan vinde, ikke mindst fordi vi så hans begrænsninger i tekniske finaler i Provence tidligere i år.

 

FDJ har også Anthony Roux, der i lyset af modvinden burde have en chance for at klare stigningerne. Desværre skal FDJ formentlig kontrollere etapen, og det vil formentlig betyde, at han skal ofre egen chance. Kommer han med op, vil han til gengæld formentlig være den hurtigste afslutter.

Annonce

 

Læs også
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold

 

Andre hurtige klatrere er Ruben Guerreiro, Quentin Pacher, Simon Pellaud, Georg Zimmermann, Felix Gall, Javier Moreno og Julien El Fares, men de får nok alligevel svært ved at vinde. En dark horse kunne være store Nils Politt, der i lyset af modvinden kan have en lille chance for at klare stigningen. Det samme kan Kevin Le Cunff og Anthony Maldonado måske også, men de to hurtige folk kommer alligevel formentlig til kort.

 

Feltet.dks vinderbud: Alexandre Geniez

Øvrige vinderkandidater: Julien Simon, Xandro Meurisse

Outsidere: Lilian Calmejane, Elie Gesbert, Thibaut Pinot, Anthony Roux, Quentin Pacher

Jokers: Kevin Ledanois, Nils Politt, Julien El Fares, Javier Moreno, Ruben Guerreiro, Simon Pellaud, Felix Gall

INFO
Optakter
Nyheder
Tour de l'Ain
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Følg endnu et slag på en stejl mur i Giro-generalprøven
Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf

Annonce

Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold

Annonce

Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10

Annonce

Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour

Annonce

Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation

Annonce

Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
Landevej
Toudal mister en placering, men forbliver i top-5
Landevej
Opdateret: Endagsløb med mange danskere forkortet efter store styrt
Landevej
Lykkelig Gaudu tilbage som sejrherre: Skæbnen spillede mig et puds
Landevej
Gaudu åbner sejrskontoen efter spektakulær finale
Landevej
Banestjerne føjer ny titel til CV’et
Landevej
Optakt: Tour du Jura
Landevej
Sensation vender tilbage til Giroen
Landevej
Lefevere betvivler metode brugt af Casper P. og andre på holdet: Skal de det?
Landevej
Uttrup med positiv opdatering efter længere tids skade
Landevej
Fuglsang klar til Amstel
Bane
Danmarks overmænd viser storform inden OL
Landevej
Van der Poel mindes episk sejr: Vil aldrig glemme den
Landevej
Oversigt: 34 danskere i aktion denne lørdag

Fredag den 12. april 2024

Landevej
Mikkel Bjerg har fremtiden på plads
Landevej
Verdensranglisten: Skjelmose tilbage - Vingegaard taber til Pogacar
Landevej
ColoQuick klar til revanche i stort U23-løb
Landevej
Svensk dominans - varm coloQuick-profil med ny top-10
Landevej
UAE-profil forklarer fordel i første sejr
Landevej
Van der Poel har endnu ikke skænket konkurrenterne en tanke
VIS FLERE

Annonce