Prøv vores nye app
Optakt: 2. etape af Etoile de Besseges
03. februar 2022 15:58Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Med et imponerende ryk på Cote de la Tour bekræftede Mads Pedersen den storform, han allerede stillede til skue i søndags, og dermed skal han nu forsøge at forsvare førertrøjen på torsdagens 2. etape, der er en helt ny opfindelse. Det bliver bestemt ikke let, når der skal spurtes op ad en lille mur, der med sine 12,1% over 600 m vil være en betydeligt større udfordring end dagens bløde målbakke.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 

Ruten

Mens 1. etape stort set altid har været den samme - først med en flad afslutning og siden 2020 med målet på Cote de la Tour - varierer målet for 2. etape. Starten har som regel gået fra Nimes, men herefter har der været plads til variation og opfindsomhed. Et fast kendetegn har dog været, at terrænet har været fladt, men også den trend blev brudt på 2020-udgavens innovative rute, da man sluttede med et let stigende opløb. Endnu mere nytænkende bliver det i år, hvor der venter en ny afslutning i Rousson, og med mål på en 1600 m lang bakke, der over de sidste 600 m stiger med intet mindre end 12,1% kan sprinterne se langt efter deres drømme om den første klassiske massespurt. I stedet er der lagt op til en fest for ardenner- og murspecialister i en finale, hvor der i klassementet også vil være sekunder at vinde.

 

Som altid i Besseges er der med en kort distance på bare 155,9 km tale om en kort etape, der fører fra Saint-Christol-lèz-Alès til Rousson. Det er to forstæder til Alès - startbyen syd for og målbyen nordøst for - og derfor består etapen af en tur rundt i terrænet, først omkring startbyen og siden omkring målbyen. Fra start kører man ad en flad vej mod sydøst, vest og nord ud til byen Anduze, der nås efter 18,0 km. Her kører man en omgang på en 52,5 km lang rundstrækning i et naturområde vest for byen. Fra start går det mod nordvest og sydvest igennem let stigende terræn, inden det går mod nord op ad en bakke (4,3 km, 5,5%), der har top efter 40,0 km. Et kort, fladt stykke følger, inden man kører det sidste stykke mod nord op til toppen af kategori 2-stigningen Cote de Lasalle (2,1 km, 0,7%), der bare er en jævn og let opkørsel med top efter 44,8 km. Slutteligt falder det mod nordøst ned til en bakke (1,3 km, 5,3%), inden det går fladt mod sydøst tilbage til Anduze, der nås efter 70,5 km.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Efter rundstrækningen kører man mod nordøst op over en lille bakke (1,0 km, 4,8%) med top efter 72,3 km og derfra videre igennem fladt terræn tilbage til startbyen, der passeres efter 78,3 km. Herfra kører man igennem fladlandet mod sydøst og nordøst frem til byen Ners, hvor der efter 94,5 km venter en bakke (700 m, 3,7%). Nu følges en lige og let stigende vej mod nord, idet man undervejs skal over en bakke (2,9 km, 3,1%) med top efter 107,5 km, inden det flader ud, mens man fortsætter mod nord frem til Rousson, der passeres efter 116,6 km.

 

Denne gang kører man dog ikke op ad målbakken. I stedet kører man igennem fladt terræn mod sydvest, inden det går mod nord op ad kategori 2-stigninge Cote du Pradel (6,4 km, 4,4%), der er ganske let på den nedre del, men stiger med ca. 6% over de sidste 1400 m frem mod toppen, der rundes efter 130,1 km. Herfra falder det let, når man kører mod nordvest og nordøst frem til det nordligste punkt og videre mod sydøst og sydvest tilbage mod Rousson.

 

Kort inden man når byen, skal man over en bakke (1 km, 2,8%) med top 6 km fra stregen, inden man med 3,5 km igen drejer skarpt til venstre. Nu går det frem til Rousson, hvor der venter tre hurtige sving med 1840 m, 1720 m og 1600 m til mål. Det sidste af disse leder direkte ind på målbakken, kategori 2-stigningen Plateau du Castellas, der går via en næsten lige vej, som kun bugter sig ganske svagt. Der er tale om en stigning med to vidt forskellige dele. De første 1000 m er ganske lette med stigningsprocenter på godt 3, men derefter ender den brutalt karakter med en muragtig afslutning, hvor de sidste 600 m op til målet ved byens kirke stiger med hele 12,1%.

Annonce

 

Etapen byder på i alt 1702 højdemeter.

 

Rousson har ikke tidligere været målby for et stort cykelløb i dette årtusinde.

 

 

 

 

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

 

 

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

Annonce

 

Vejret

Efter dagens vilde sidevindsdrama venter der et helt andet vejr. Torsdagen starter solrig, men eftermiddagen vil kun have få solstrejf og igen en for årstiden fornem temperatur på 16 grader. Den kraftige vind vil være helt forduftet, og der vil bare være en let vind (10-11 km/t) fra sydøst. Det giver vinder fra alle retninger på systemet af rundstrækninger, men der vil mest være sidemedvind, når man kører mellem de to byer. På finalerundstrækningen vil der være sidemedvind på den lange stigning og derefter mod- og sidemodvind hele vejen ned til bunden af målbakken, hvor der vil være sidemedvind hele vejen op.

 

Favoritterne

Mads Pedersen bekræftede de suveræne form, vi allerede kunne se i søndags, og det er lige nu slet ikke til at genkende ham fra tidligere vintermåneder. Lige nu er danskeren en af de suverænt mest formstærke ryttere, men det får han også brug for, hvis han vil forsvare sin trøje.

 

Allerede ved første øjekast kunne man hurtigt se, at årets Etoile de Besseges er betydeligt hårdere end vanligt, men selv med den in mente gemmer djævlen sig ofte i detaljen. Denne gang er den detalje morgendagens målbakke, der på papiret kan se overkommelig ud. De 1600 m med 6,4% er ganske vist også baseret på rene data på grænsen for selv de mest hårdføre sprintere, men denne gang ligger det brutale ikke i gennemsnittet. Tværtimod må det have kommet som et chok for mange at indse, at de sidste 600 m stiger med intet mindre end 12,1% - i hvert fald hvis man kan stole på mine data.

 

Det ændrer etapens dynamik ganske markant i forhold til en mere jævn stigning. Nu taler vi om helt lille mur, og det ligner derfor en etape for ardennertyper og puncheurs og ikke hårdføre sprintere. På disse procenter vil de lettere folk have overhånden, men bakken er dog også så tilstrækkeligt kort, at der måske kan være lidt håb også for tungere folk. Det er ikke som på Hatta Dam i UAE Tour, hvor de bare skal spurte 100-200 m på en ekstremt stejl mur, men det er trods alt ikke meget længere end danske Kiddesvej, hvor Pedersen før har vist, at han kan spurte op ad stejle procenter.

 

En spurt regner jeg i hvert fald med, at vi får. Vejret er helt forandret på en stille torsdag, og denne gang vil der ikke være nogen risiko for sidevindskørsel, selvom der i dette løb altid er en vis nervøsitet. Jeg regner derfor med en rolig etape, hvor et udbrud vil komme væk, og hvor Trek herefter vil kontrollere. Jeg vil tro, at de måske kan få lidt hjælp af det i dag så slagne UAE-mandskab samt måske af Ag2r og EF, og det bør være nok til at sikre samling.

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Første nøglepunkt er næstsidste stigning, der faktisk er ret svær nær toppen. Her vil det være muligt at skabe nogen udskilning, men jeg tvivler på, at vi vil se et pres. Skal det ske, skal det formentlig være fra EF, UAE eller Ineos, men det vil undre mig, hvis de vil bruge kræfter på den manøvre. Jeg regner derfor med et stort felt i bunden af bakken. Indløbet er relativt teknisk, men stigningen er trods alt 1600 m lang, så positionering er ikke altafgørende, særligt ikke når den bliver så stejl til sidst. Fra bunden af bakken vil jeg så tro, at EF eller UAE vil forsøge at lægge tryk, der kan hjælpe deres puncheurs.

 

Jeg vælger at gå med Alberto Bettiol. Italieneren skuffede mig måske en anelse på sidste bakke, men generelt bekræftede han i dag det stærke indtryk fra i søndags. Normalt er han ikke specialist på denne slags stejle procenter, men med de klatreevner, han har vist i 2021, burde det ikke være helt ringe for ham. En god puncheur har han i hvert fald altid været, og blandt de klassiske puncheurs er han klart den mest formstærke. I dag handlede det mere om punch, mens det i morgen vil dreje sig mere om klatreevner på stejle procenter. Det bør betyde, at han præsterer bedre, end han gjorde på dagens bakke, og med den form, han har vist hidtil, anser jeg ham derfor som manden, der skal slås. Med sin nuværende form vil Magnus Cort næppe få chancen i en finale, der i forvejen er lidt for stejl.

 

Jeg vælger at pege på Diego Ulissi som nr. 2. Jeg var ganske vist ikke imponeret over ham i søndags, men i dag så han betydeligt bedre ud, da han på Cote de la Tour forsøgte at køre op til frontgruppen. Som tidligere treer i Fleche Wallonne er han på papiret den klart bedste i denne form for finale, og efter dagens indtryk tror jeg igen på, at han kan vinde. Formmæssigt er Bettiol dog åbenlyst stærkere, og det har tippet balancen til fordel for hans landsmand. Normalt burde det også være en god finale for Alessandro Covi, men han har vist sig relativt formsvag hidtil.

 

Jeg tror også, at Richard Carapaz kommer langt. Han er aldrig i storform fra start, som vi også kunne se på den sidste bakke i dag, men han var bestemt ikke ringe i en disciplin, der ikke passer ham. Tværtimod var han bedre end ventet, og hans svage afslutning kan også skyldes en hel dag i terræn, der ikke var for ham. I morgen taler vi om for Carapaz gode procenter, og vi ved også, at han kan være ganske eksplosiv på korte bakker. Det er også en god afslutning for Ben Tulett, Eddie Dunbar og i mindre grad Laurens de Plus, men efter i dag er de formentlig hjælpere. Det betyder ikke, at særligt Tulett ikke kan ende gode, men helt fremme vil de næppe være. For Filippo Ganna handler det om at begrænse tabet på disse procenter.

 

Vi har blandt andet i Fleche Wallonne set, at Bauke Mollema er en glimrende murspecialist, og dette er en finale, der bør passe ham. Han så dog ikke alt for overbevisende ud forleden, og i dag blæste han helt væk i sidevinden. Han plejer dog - og har også planlagt - at starte stærkt, og dagens disciplin var alligevel ikke ideel for ham. Han bør have formen til at gøre det godt her. Det samme har Toms Skujins, men han kan ikke vinde på disse procenter, og Tony Gallopin synes stadig at være milevidt fra fordums styrke.

Annonce

 

Så er der selvfølgelig Mads Pedersen, der er Treks kaptajn. Han vil utvivlsomt forsøge at vinde igen, men bakken bør altså være for stejl, særligt i dette selskab. Forud for dagens etape havde jeg aldrig givet ham en chance, men nu er hans form åbenlyst så god, at det ikke helt kan udelukkes, at han kan være med. Som sagt er afslutningen ikke helt forskellig fra Kiddesvej, men den er trods alt 150 m længere og med en højere gennemsnitlig stigningsprocent. Selv med den nuværende form er det hård kost for Pedersen i dette selskab, men efter i dag tør man vel ikke afskrive ham.

 

Vinden gjorde det af med Clement Champoussin, der aldrig har været en ørn i sidevind, men nu kommer vi til terræn, der passer ham bedre. Nogen stor puncheur er han slet ikke, men han viste fornem form i søndags, hvor han var en af de bedste på Cretes-stigningen. Disse procenter betyder, at en klatrer som ahm i dette felt bør være med fremme, men punchet til at vinde rækker næppe. Det var også opløftende at se Greg van Avermaet rejse sig lidt i dag, men til gengæld så vi også til sidst, at han stadig er langt fra sit gamle niveau. Selv i hans storhedstid vil denne bakke være for stejl til at være ideel, og selvom han sikkert kan gøre det godt, kan han ikke vinde. Lilian Calmejane er trods dagens hæderlige kørsel næppe heller længere stærk nok.

 

De stejle procenter bør også tiltale Remy Rochas. Han er nu ude af klassementet, men det var helt forventeligt med de blæsende betingelser. Til gengæld efterlod han et stærkt indtryk i søndags, hvo han så knivskarp ud på stigningerne, og helt uden punch er han heller ikke. Til gengæld tvivler jeg på, at Jesus Herrada har formen, og bakken må trods alt være for stejl for den ellers velkørende Benjamin Thomas og i hvert fald for Bryan Coquard.

 

En stærk kandidat er også Tobias Johannessen. Det var forventeligt, at han røg af i sidevinde, men den intense jagt fra Uno-X vidner om, at han har store ambitioner om at køre klassement i dette løb. Formen må altså være god, og han så da også stærk ud i søndags. Han har vist, at han er hurtig og har punch, og derfor burde det være en finale lige efter hans smag. Uno-X har også Rasmus Tiller, men jeg vil tro, at den bliver en anelse for stejl til, at han kan køre med om sejren - også fordi mit indtryk er, at han stadig leder efter sin bedste form.

 

Læs også
Formand for DCU trækker sig

 

En af skuffelserne har været Thibaut Pinot , der også i dag så ud til at være uden den store motivation, men det er omvendt ikke en disciplin, han bryder sig om. Problemet er, at det heller ikke var overbevisende i søndags, og det virker trods de optimistiske meldinger til, at han stadig mangler en del. Denne finale burde dog ikke være ringe for en eksplosiv fyr som ham, og han burde på papiret være en af de allerstørste favoritter. Spørgsmålet er, om formen rækker. Ellers kan Quentin Pacher og Sebastien Reichenbach sikkert gøre det pænt, men førstnævnte vil finde det stejlt, og sidstnævnte synes ikke i flyvende form.

Annonce

 

I dag var Total en sand oplevelse at følge, og det var særligt godt at se Mathieu Burgaudeau køre så flot en finale. Han viste sig også sidste år mere eksplosiv, end jeg havde ventet, og derfor burde dette faktisk være en glimrende finale for ham, selvom han har til gode at vise sig frem på dette niveau. Det var også godt at se Pierre Latour rejse sig efter søndagens store skuffelse, og det tyder på, at formen ikke er så ringe endda. Hans afslutning viser dog, at formen ikke er i top, og selvom han burde være en af favoritterne i denne form for finale, tvivler jeg på, at han vil være med helt i front trods de velkendte puncheurevner.

 

Egentlig havde jeg store forventninger til Georg Zimmermann, der burde have det helt rette punch til denne finale. Han så også ganske fornuftig - men ikke prangende ud i søndags - men i dag havde han et voldsomt styrt. Heldigvis er han sluppet med overfladiske skrammer, men skulderen gør ondt, og derfor skal vi nok dæmpe forventningerne. Finalen er for stejl for en ikke for formstærk Aime de Gendt.

 

Alpecin har Jay Vine, der i hvert fald har klatreevnerne til at være med på disse procenter. Han har dog ikke vist megen punch, og vi ved også, at han er enormt svingende. I dag blæste han helt forventeligt væk i vinden, og det siger ikke meget om hans form, men selv hvis han er flyvende, vinder han næppe her. Bakken er for stejl til, at den ellers godt klatrende Kristian Sbaragli kan være med helt fremme.

 

Arkea vil sikkert prøve med Connor Swift efter dagens flotte kørsel, men selvom han har set overbevisende ud, vil jeg også tro, at han er en anelse for tung til at måle sig med klatrerne. Afslutningen må være for svær for Kiko Galvan, og hos Bingoal kan Remy Mertz kun gøre det hæderligt, som det også gælder for Kenneth van Rooy hos Sport Vlaanderen. Endelig må Daryl Impey være for formsvag.

 

Feltet.dks vinderbud: Alberto Bettiol

Øvrige vinderkandidater: Diego Ulissi, Richard Carapaz

Outsidere: Bauke Mollema, Clement Champoussin, Remy Rochas, Tobias Johannesen, Mads Pedersen

Jokers: Thibaut Pinot, Ben Tulett, Mathieu Burgaudeau, Pierre Latour, Georg Zimmermann, Jay Vine, Greg van Avermaet, Eddie Dunbar, Toms Skujins, Laurens de Plus, Connor Swift, Alessandro Covi

Annonce

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Alberto Bettiol
Diego Ulissi, Richard Carapaz
Bauke Mollema, Clement Champoussin, Remy Rochas, Tobias Johannesen, Mads Pedersen
Thibaut Pinot, Ben Tulett, Mathieu Burgaudeau, Pierre Latour, Georg Zimmermann, Jay Vine, Greg van Avermaet, Eddie Dunbar, Toms Skujins, Laurens de Plus, Connor Swift, Alessandro Covi
Rasmus Tiller, Benjamin Thomas, Lilian Calmejane, Quentin Pacher, Sebastien Reichenbach, Jesus Herrada, Aime de Gendt, Kristian Sbaragli, Kiko Galvan, Tony Gallopin, Bryan Coquard, Filippo Ganna, Joel Suter, Remy Mertz, Filippo Baroncini, Daryl Impey
INFO
Optakter
Nyheder
Etoile de Bessèges
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede lille spanier sig sejren i Giro-generalprøven
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce