Prøv vores nye app
Optakt: 2. etape af Baloise Belgium Tour
13. juni 2024 14:04Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

For andet år i træk tog Søren Wærenskjold et stort skridt mod den samlede sejr ved at vinde enkeltstarten, og måske får han chancen for at styrke sin føring yderligere. Torsdag gælder det nemlig den helt klassiske sprinteretape til Knokke-Heist, hvor nordmanden vil håbe at sikre sig nogle bonussekunder - men det bliver ikke let i et uhyggeligt stærkt sprinterfelt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

Bemærk: Grundet tidspres i denne meget travle uge med hele tre store etapeløb bliver der i denne optakt ikke plads til den klassiske detaljerede beskrivelse af ruten. Det bliver i stedet bare en overordnet skitse koblet med kort og profiler.

 

Torsdag får sprinterne så deres første chance. Her gælder det nemlig klassikeren til Knokke-Heist ved den belgiske kyst, hvor det er helt fladt, og hvor vinden er den eneste trussel. Over 184,2 km, der starter i Merelbeke, er der bare 449 højdemeter samt fire pavéer tidligt på etapen, og man slutter med to omgange på en 19,3 km lang og flad rundstrækning. Det velkendte opløb er let stigende med 0,7% i snit over den sidste kilometer, og finalen er meget teknisk med sving med 800 m og 600 m igen. Den Gyldne Kilometer indledes med 13,3 km igen.

 

Læs også
Optakt: 15. etape af Tour de France

 

 

 

Annonce

 

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Vejret

Den kedelige nordeuropæiske sommer fortsætter, men det er først de sidste tre dage, det bliver mere blæsende. Torsdagen vil være overskyet med en temperatur på 16-17 grader, og der vil være en let til jævn vind (16-18 km/t) fra først sydsydvest, men ude ved kysten fra vestsydvest. Det giver generelt sidemedvind ud mod kysten, men mod slutningen bliver det næsten ren sidevind. På rundstrækningen vil der først være modvind, så sidevind, dernæst medvind, så sidemodvind og så igen medvind, indtil man får modvind over de sidste 600 m.

 

Favoritterne

Det er ikke mærkeligt, at Belgium Tour har udviklet sig til det foretrukne sted for en sprinter at forberede sig til Touren. Løbet byder altid på to helt enkle sprinteretaper, og det gør det også i år, hvor sprinterne endda også burde få chancen på fredagens brostensetape. Derfor har vi også i år et uhyggeligt stærkt sprinterfelt til start.

 

Vi lægger ud med klassikeren over dem alle. Vi fik et chok med en udbrudssejr i 2019, men ellers ender Knokke-Heist-etapen altid i en massespurt. Man må i hvert fald forvente, at etapen starter som en helt klassisk sprinteretape, hvor vi kan forvente, at de små hold vil kæmpe om at ramme udbruddet. Herefter vil Uno-X tage kontrol, og de bør kunne regne med sikker hjælp fra Soudal, Alpecin og Visma.

 

Jokeren er vinden. Jeg husker dog aldrig, at vi har sidevindskørsel på denne etape, og det får vi næppe heller denne gang. Der vil ganske vist være direkte sidevind på en god del af rundstrækningen og turen ud til kysten, og derfor vil det helt sikkert være nervøst. Det burde med disse vindstyrker dog blive ved nervøsiteten. Det mest spændende bliver, om udbruddet er hentet inden den gyldne kilometer, der starter med 13,3 km igen, hvor klassementsrytterne kan score en del bonussekunder. Her kan det være værd for Søren Wærenskjold at gå efter sekunder i stedet for at satse på en spurt, hvor det skal flaske sig, hvis han skal i top 3.

 

Vi bør få en spurt Det er som sagt en sand klassiker, der er blevet brugt 117 gange. Det er en uhyre teknisk finale, hvor positionen forud for de to sene sving betyder alt - langt mere end fart. Derudover stiger det op til mål så meget, at det kan mærkes.

 

Læs også
Vingegaard røber, hvad Visma skal gøre

 

Jeg går med Jasper Philipsen . Det er nu, han skal bevise, at han har fundet den fart, han manglede i foråret, men det er sandsynligt nu, hvor fokus har været på massespurterne. Det er dog langt fra givet, at han kan slå Merlier på ren fart, men han har stor fordel af sit tog. Soudal er her med et svagere hold, og hans tog med Ramon Sinkeldam, Robbe Ghys og Jonas Rickaert er så solidt, at positioneringsstærke Philipsen næsten med sikkerhed sidder godt. Jeg er ikke sikker på, at han vinder, hvis også Merlier har god position, men al sandsynlighed taler for, at Philipsen gentager sejren fra 2022.

 

Jeg håber, at Tim Merlier sidder godt. Jeg vil nemlig gerne se, hvem af de to der er hurtigst. Det stigende opløb passer Merlier lige så godt som Philipsen, men det gør den tekniske finale bestemt ikke. Han har Bert Van Lerberghe hos sig, men derudover er det kun Kasper Asgreen, der har erfaring i at køre i toget. Derfor går det formentlig galt i positionskampen, men han må være manden, der kan slå Philipsen på fart.

 

Vi ved fra Giroen og UAE Tour, at Olav Kooij på de lette dage ikke kan slå Merlier på fart, og jeg vil endda tro, at han kan have en lille ulempe af, at det stiger. Til gengæld er han normalt bedre i positionskampen, men det har også knebet i år. Toget med unge Colby Simmons, Edoardo Affini og Mick van Dijke er ikke rige, men det er bestemt heller ikke det bedste. Der er flere ting, der skal flaske sig, hvis han skal vinde, men han må stadig være den tredjehurtigste.

 

Jokeren er Fabio Jakobsen. Det er bare et år siden, han vandt denne spurt, og vi så i Tyrkiet, at han stadig er ret hurtig. Vi så det samme, da han slog Philipsen i den stigende spurt i Nokere, og derfor tror jeg stadig, han har en reel chance for at vinde. Det kræver, at han sidder rigtigt, og derfor er den tekniske finale en katastrofe, da hans tog med John Degenkolb og Bram Welten bestemt ikke er prangende.

Annonce

 

Den tekniske finale kan være god for Søren Wærenskjold. Som nævnt ovenfor kan det sagtens være, at han vælger at bruge sine kræfter på den gyldne kilometer i stedet, men han bekræftede i dag, at planen er at spurte. Vi har i AlUla Tour set, at han er fremragende i stigende spurter, men han kan nok ikke slå de bedste på ren fart. Til gengæld tror jeg meget på toget med Jonas Abrahamsen, Rasmus Tiller og ikke mindst Stian Fredheim, og med det kommer han langt i denne tekniske finale.

 

Desværre er den tekniske finale virkelig skidt nyt for Gerben Thijssen, der senest havde sine vanlige positioneringsproblemer i ZLM Tour. Denne gang står han dog med en langt bedre mulighed end vanligt, Toget med Mike Teunissen og Laurenz Rex er så godt, at det kan dominere, men det kræver, at Thijssen holder hjul. Derudover er den stigende finale en ulempe, selvom han før har vundet i Limburg.

 

Et andet tog, jeg tror på, kommer fra Arkea. De har masser af fart med Matis Louvel, Miles Scotson og Jenthe Biermans. Til gengæld er Luca Mozzato ikke hurtig nok til at vinde, men den stigende finale hjælper., Da han også er god i positionskampen, burde chancen for et godt resultat være relativt stor.

 

Hvad gør Lidl? Normalt vil de køre for Edward Theuns, men det er Japser Stuyven, der skal bruge bonus. Mit gæt vil stadig være, at de kører for Theuns, der vandt denne spurt i 2016, for selvom finalen er teknisk og stigende, har jeg svært ved at se Stuyven gå i top 3. Det bliver heller ikke let for Theuns, men han spurtede godt i Vueltaen, og han har i Stuyven måske feltets bedste lead-out man. Til gengæld er resten af toget ikke helt så stærkt, selvom han har Mathias Vacek og Daan Hoole.

 

Hvad gør Total? Normalt er Jason Tesson klart øverst i hierarkiet, men nu har Emilien Jeanniere fået sit gennembrud med sejren i Mayenne? Tesson virker stadig til at være i formkrise, men finder han farten fra foråret, kommmer han langt med et af de bedste tog, der også tæller Geoffrey Soupe, Anthony Turgis og Dries Van Gestel. Jeg tror dog, at de ender med at gå med Jeanniere, der bør elske det stigende opløb. Han kommer langt med toget, men farten rækker nok ikke til dette skarpe felt.

 

Timothy Dupont er ikke længere hurtig nok til at vinde, men han har vist, at han stadig er konkurrencedygtig. Han er ikke så stabil længere, fordi han har så svagt et hold, og derfor skal det flaske sig, men han har vist, at han trods den svage støtte ganske ofte sidder rigtigt.

 

En spændene joker er Oded Kogut. Han viste i Antwerpen, at han kommer ret langt på sin fart. Han mangler noget rutine i positionskampen, men hans tog med Riley Sheehan, Guillaume Boivin, Pier-André Coté og Tom Van Asbroeck er så stærkt, at han virkelig kan få glæde af den tekniske finale.

Annonce

 

Læs også
Riis tordner mod Vismas ”brøler”: Det duer ikke

 

Endelig vil jeg nævne Sasha Weemaes . Han er nok ikke hurtig nok til at vinde, men han har stadig farten til at komme langt. Den tekniske finale er et problem, fordi hans hold er svagt, men han har positioneret sig ganske fornemt i år. Med lidt held gør han det godt.

 

Pierre Barbier skal også tages seriøst. Han var på podiet i Elfstedenronde og ha rnetop vundet to spurter i det lille løb i Oise. Han skuffede mig dog lidt i Dunkerque, hvorfor farten nok ikke rækker hele vejen, men han er relativt god i positionskampen og har et fint hold.

 

Hos Lotto vil man køre for Lionel Taminiaux, men han har et meget svagt hold og har skuffet i år på fart og positionering. Hos Ag2r skal Pierre Gautherat prøve, men han mangler farten. Hos Movistar vil de spurte med enten Alex Aranburu eller Carlos Canal, men trods det stigende opløb kan de ikke sprinterne. Hos Flanders ligner det en svær opgave for Jules Hesters, og dets amme gælder for Javier Serrano hos Polti. Hos Novo Nordisk er Matyas Kopecky god i positionskampen, men han mangler farten, og det bliver svært for TDt at hævde sig i dette felt, uanset om de kører for Axel Huens, Nicklas Amdi Pedersen eller Andreas Stokbro. På de resterende kontinentalhold skal vi holde øje med Seppe Van Den Boer, Jochem Kerckhaert, Wessel Krul, Daan van Sintmaartensdijk og Finn Crockett.

 

Feltet.dks vinderbud: Jasper Philipsen

Øvrige vinderkandidater: Tim Merlier, Olav Kooij

Outsidere: Fabio Jakobsen, Søren Wærenskjold, Gerbent Thijssen, Luca Mozzato, Edward Theuns

Jokers: Emilien Jeanniere, Jason Tasson, Timothy Dupont, Oded Kogut, Sasha Weemaes, Jasper Stuyven, Matyas Kopecky, Pierre Gautherat, Javier Serrano, Alex Aranaburu, Carlos Canal

  

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Fabio Jakobsens sejr fra 2023, Jasper Philipsens sejr fra 2022, Jan-Willem Van Schips udbrudssejr fra 2019, André Greipels sejre 2018 og 2013, Bryan Coquards sejr fra 2017, Edward Theuns’ sejr fra 2016 samt Tom Boonens sejre fra 2015 og 2014

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Jasper Philipsen
Tim Merlier, Olav Kooij
Fabio Jakobsen, Søren Wærenskjold, Gerbent Thijssen, Luca Mozzato, Edward Theuns
Emilien Jeanniere, Jason Tasson, Timothy Dupont, Oded Kogut, Sasha Weemaes, Jasper Stuyven, Matyas Kopecky, Pierre Gautherat, Javier Serrano, Alex Aranaburu, Carlos Canal
Nicklas Amdi Pedersen, Axel Huens, Andreas Stokbro, Jules Hesters, Jenthe Biermans, Stain Fredheim, Laurenz Rex, Jonas Rickaert, Rudy Barbier, Mike Teunissen, Robbe Ghys, Tom Van Asbroeck, Pier-André Coté, Bert Van Lerberghe, Mick van Dijke, Bram Welten, Rasmus Tiller, Damien Touzé, Benoit Cosnefroy, Dries De Bondt, Mathias Vacek, Dries Van Gestel, Anthony Turgis, Lars Craps, Andrea Peron, Davide Bais, Kenneth Van Rooy, Hartthijs de Vries, Seppe Van Den Boer, Jochem Kerckhaert, Wessel Krul, Daan van Sintmaartensdijk, Finn Crockett
INFO
Optakter
Nyheder
Belgium Tour
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Søndag den 14. juli 2024

Landevej
Ny duel imellem Vingegaard og Pogacar venter! Følg med Feltet.dk's app
Landevej
LIVE: Tæt på bonusspurten
Landevej
Riis tordner mod Vismas ”brøler”: Det duer ikke
Landevej
Vingegaard-chef påpeger Corona-fordel til Pogacar
Landevej
Se listen: Genoplev de seneste 10 vindere på Bastilledagen
Landevej
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter
Landevej
Sportsdirektør opdaterer om Mads P. – er stadig rasende over spurt
Landevej
Straffet rytter peger fingre: Mere hans skyld end min
Landevej
Optakt: 8. etape af Giro d'Italia Women

Annonce

Lørdag den 13. juli 2024

Landevej
Pogacar slog sin egen Vingegaard-rekord
Landevej
Dagens fighter: Ikke en skuffelse - det er bare cykelløb
Landevej
Pogacar-holdkammerat jubler og svarer igen på kritik
Landevej
Evenepoel: Måske sætter jeg Vingegaard i morgen

Annonce

Landevej
Vingegaard-manager: Den her var ikke kalkuleret
Landevej
Pogacar beordrede Yates til at angribe: Jeg tænkte, hvad?!
Landevej
Pogacar destruerer Armstrongs rekord på målbjerg
Landevej
Vingegaard: Om jeg stadig kan vinde Touren?
Landevej
Evenepoel: Jeg er ligeglad
Landevej
Talentfulde Albert Philipsen holder fast i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenSe videoen: Tilskuer kaster chips på Pogacar og siden Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars angreb, der plantede Vingegaard

Annonce

Landevej
Video i artiklenPogacar reagerer på stor tidsgevinst over Vingegaard
Landevej
Ny stor Pogacar-offensiv satte Vingegaard til vægs
Landevej
Evenepoel mister hjælper og den italienske mester udgår af Touren

Annonce

Landevej
Oversigt: 22 ryttere er udgået af Touren
Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Landevej
Uttrup smider podiet i stjerneskuds store triumf

Annonce

Landevej
Offer for slemt finalestyrt kan ikke fortsætte
Landevej
Thomas tester corona-positiv - men fortsætter
Landevej
Endnu en rytter vinker farvel til Touren
Landevej
Vingegaard: Den er sindssygt vigtig
Landevej
Fuglsang ærgrer sig over tendens: Det er sværere
Landevej
Van Aert topper kedelig liste efter ny misset sejr
Landevej
Pogacar-chef fremhæver fordel: Vi er ikke forpligtede til at angribe
Landevej
Pidcock forlader Tour de France
Landevej
Visma-træner om Vingegaard: Der er stadig plads til forbedringer
Landevej
Armstrong med klar opfordring til Vingegaard og Visma inden stort bjergslag
Landevej
Evenepoel skal revanchere forfærdelig dag på Tourmalet
Landevej
Optakt: 14. etape af Tour de France

Fredag den 12. juli 2024

Landevej
Optakt: 7. etape af Giro d'Italia Women
Landevej
Astana med opdatering på styrtet rytter
Landevej
Ayuso reagerer på Tour-exit
Landevej
Vingegaard indrømmer: Jeg tror, vi sad og sov lidt
Landevej
De Lie langer ud: Så vil alle interviews efter løbet handle om styrt
Landevej
Optimistisk Evenepoel: Det er dybest set til min fordel
Landevej
Lotto-profil straffet efter voldsomt styrt
Landevej
Cort om kåring: Det er lidt en trøstepræmie
Landevej
Van Aert erkender fejl, der måske kostede ham sejren
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Mister vital hjælperytter: Det er lidt et slag
Landevej
Crazy gennemsnitsfart: Feltet stoppede aldrig
Udstyr og test
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
Landevej
Video i artiklenVilde billeder: Albert Philipsen vinder før voldsomt uvejr
Landevej
Grimt styrt og Philipsen-sejr på vanvittig etape
Landevej
Stortalent rygtes til danskerhold
Landevej
Stor fransk profil rygtet til Ineos
Landevej
Uttrup forsvarer topplacering på hård etape
Landevej
Opdatering: Pogacar-hjælper udgår
Landevej
Pogacar ked af det: Det så ikke godt ud
Landevej
Vingegaard med mundbind: Du ser og hører en masse rygter
Landevej
Roglics chef giver status og fremhæver nye mål
Landevej
Endnu en rytter udgår af Touren
Landevej
Optimistisk Van Aert vil have sin etapesejr: Mine ben bliver bedre og bedre
Landevej
Roglic udgår af Tour de France
Landevej
Démare forstår slet ikke deklassering
Landevej
Astana kommer med opdatering på Lutsenko efter slemt styrt
Landevej
Visma-sportsdirektør raser over Roglic-styrt: 100 procent organisationens skyld
Landevej
- Det er forfærdeligt, siger sportsdirektør

Torsdag den 11. juli 2024

Landevej
Optakt: 13. etape af Tour de France
Landevej
Profil raser efter stort styrt: Det er skandaløst
Landevej
Philipsen mister førertrøjen i Frankrig
Landevej
Girmay kan mærke trøjens vinger
Landevej
Opdatering: Roglic slipper uden brud
Udstyr og test
Test: Canyon Tempr CFR
Landevej
Evenepoel: Derfor kæmper vi altid for de bedste positioner
Landevej
Søren Kragh forklarer sit Tour-exit
Landevej
Pogacar: Jeg var knust
VIS FLERE

Annonce