Optakt: 1. etape af Vuelta a Burgos
12. august 2019 20:28Foto: Unipublic / Luis Angel Gomez
af Emil Axelgaard

Selvom det meste af cykelverdenen hovedsageligt har blikket rettet mod BinckBank Tour i disse dage, byder en generelt travl uge også på fire mindre etapeløb. Blandt disse er Vuelta a Burgos, der med sine to store bjergetaper altid er et af de vigtigste forberedelsesløb til Vueltaen, og hvor Richard Carapaz vender tilbage efter sin Giro-sejr, samt det spektakulære Arctic Race of Norway, der i år har tiltrukket flere af Tourens aktører og er rammen om Mathieu van der Poels tilbagevenden til landevejen. Hver aften vil vi have korte optakter til etaperne i begge løb.

Grundet et stort arbejdspres i disse travle tider vil der være tale om kortere favoritvurderinger og ikke den vanlige detaljerede begrundelse for, hvorfor den enkelte rytter nævnes som muligt vinderbud. Derfor bliver der heller ingen optakt til Czech Cycling Tour, mens vi til Tour of Utah nøjes med at opdatere den overordnede optakt med daglige etapevinderbud.

 

Tirsdag gælder 1. etape af Vuelta a Burgos, mens der Arctic Race of Norway først starter torsdag.

 

Du kan læse overordnede optakter til Vuelta a Burgos og Tour of Utah samt senere også til Arctic Race of Norway.

 

Vuelta a Burgos - 1. etape

Ruten

Et af kendetegnene ved Vuelta a Burgos er, at løbet ofte byder på etaper, der med finaler på korte, stejle stigninger er som skabt til eksplosive puncheurs. En af klassikerne er finalen på Alto del Castillo i udkanten af Burgos, og den etape vender i år tilbage som afslutning på åbningsetapen. Som det var tilfældet i både 2017 og 2018, vil den finde sted på førstedagen og dermed bestemme, hvem der skal bære løbets første førertrøje.

 

I overensstemmelse med vanlig Vuelta a Burgos-tradition er der tale om en relativt kort etape på bare 162 km med både start og mål i Burgos. Byen ligger midt på den spanske højslette, hvor der er stort set helt fladt, og derfor er der ikke mange terrænmæssige udfordringer. Fra starten ved Catedral de Burgos går det gennem fladt terræn mod sydvest, inden man sætter kursen mod nordvest for at køre ad de flade og åbne vidder frem til byen Melgar de Fernamental, der nås efter 74 km. Her drejer man mod øst for at køre tilbage mod Burgos, men kort inden selve byen slår man et smut mod nord, inden man kører mod sydøst ned mod centrum. Her slår man endnu en lille sløjfe, inden man kører mod syd ned til byen, hvor man rammer den afsluttende rundstrækning.

 

Finalen indledes, når det flade terræn kommer til en brat ende i bunden af kategori 3-stigningen Alto del Castillo, hvis top nås for første gang efter 148 km, hvor målstregen krydses. Herefter afsluttes løbet med en omgang på den 14 km lange rundstrækning. Den er hovedsageligt flad, men med 3,5 km igen når man toppen af en lille bakke (900 m, 5,4%). Herfra falder det ned mod 2 km-mærket via en lige vej med kun et blødt sving, inden en lige flad vej leder frem til bunden af stigningen, hvor det afgørende slag skal slås. Den er 1 km lang, stiger med 6,1% i gennemsnit og følger en meget snoet vej med et enkelt hårnålesving. De første 170 m stiger med ca. 10,6%, men derefter ligger stigningsprocenten på ca. 5, selvom den kortvarigt når 9% nær toppen. Der er 200 m med brosten med 700 m igen, og det sidste sving kommer med ca. 200 m til stregen.

 

Etapen byder på i alt 1450 højdemeter.

 

Finalen blev senest benyttet sidste år, hvor Francesco Gavazzi viste sine evner som puncheur ved at sejre foran Pello Bilbao og Alex Aranburu. I 2017 lykkedes det ganske overraskende Mikel Landa, Sergei Chernetckii og Lasse Norman at snige sig væk ved første passage af stigningen. Norman blev hentet op mod mål, hvor Landa kørte fra Chernetckii og sejrede med 2 sekunder ned til russeren og 3 sekunder ned Julian Alaphilippe, der var feltets hurtigste. I 2013 viste Juan Jose Lobato viste sine evner i denne type finaler ved at slå Daniel Moreno i en knivskarp dyst, mens Thomas Damuseau var 3 sekunder efter på tredjepladsen. Året inden vandt Simone Ponzi foran Daniele Ratto, Sergey Chernetskii og resten af feltet i en tilsvarende afslutning. I 2012 vandt Moreno med 2 sekunder ned til Sergio Henao og 7 sekunder ned til Simon Clarke, mens Joaquim Rodriguez i 2011 var 3 sekunder hurtigere end samme Moreno og 7 sekunder bedre end Samuel Sanchez.

 

 

 

 

 

 

Vejret

Sidevind og varme er som regel et tema, men ikke på denne usædvanligt kølige tirsdag. Den vil være næsten skyfri med en temperatur på beskedne 23 grader. Vinden vil blot være let til jævn og komme fra nordøst. Det giver medvind første på etapen, dernæst sidevind og til slut sidemodvind på det sidste stykke ind mod Burgos. På rundstrækningen vil der først være sidemodvind og så sidemed- og medvind frem mod stigningen, hvor der vil være medvind stort set hele vejen op.

 

Favoritterne

Etapen er som sagt en Burgos-klassiker, og mange af rytterne kender den eksplosive finale. Historien har vist, at den passer til ægte puncheurs som Daniel Moreno, der elskede denne afslutning, men også sprintere med speciale på stigninger som Juan Jose Lobato og Carlos Barbero kan i storform være med på en bakke som denne. Med hele tre puncheurafslutninger af denne type i løbet er der mange eksplosive afsluttere i feltet, og interessen i en samlet spurt må være stor. Vi vil forvente, at særligt Caja Rural og Androni vil kontrollere etapen, men som løbets to store favorithold må Ineos og Movistar også forventes at give en hånd med.

 

Der er altid risiko for sidevind i Burgos, men denne gang ser den ikke ud til at være kraftig nok. Det vil kunne skabe nervøsitet, men med sidemodvind på stykket ind mod Burgos forventer vi, at feltet vil være intakt, når de rammer rundstrækningen. I 2017 kører Mikel Landa, Lasse Norman og Sergei Chernetckii lidt overraskende væk ved første passage af stigningen, men en gentagelse heraf er usandsynlig. Bakken vil første gang skabe udskilning, men vi venter den klassiske puncheurspurt, hvor det er værd at huske på, at finalen er så kringlet, at positionering som regel betyder mere end evner som afslutter.

 

Vi vil pege på Caja Rural som favoritter og tror mest på Alex Aranburu¸ der sidste år blev nr. 3 og sejrede i puncheurløbet i Getxo. I år har han ikke vist storform, men en 2. plads i Getxo blev det alligevel til. Nærmer han sig benene fra Hammer Series i juni, vil han formentlig være bedste mand i denne finale. Holdet har også Jon Aberasturi, der slog sin holdkammerat i Getxo og sidste år blev nr. 5 på etapen her. Umiddelbart kan den være lidt for hård, men med den fine form fra den nylige sejr har han ganske gode chancer for at vinde. Holdet har endda også sidste års nr. 7, Jonathan Lastra, samt Sergei Chernetckii, der to gange har været på podiet på etapen, og Gonzalo Serrano, der spurtede godt på en bakke i Tyrkiet, men de må nok underordne sig de to kaptajner.

 

Jokeren er Juan Jose Lobato. Han vandt etapen i 2013, og dette er den slags finaler, han spiser til morgenmad. Han har desværre ikke vist meget i år, men med sejren i Sabatini sidste år viste han, at han stadig har klassen. Hans positionering er katastrofal, og det gør ham meget sårbar i denne finale, men er han i form og i position, er han vel løbets bedste afslutter på denne bakke.

 

Sidste år vandt Francesco Gavazzi etapen, og dermed fik han vist, at han stadig er en fin puncheur. Han drømmer om en gentagelse, men desværre synes han ikke helt at have samme hurtighed som i gamle dage. Formen er også usikker efter en lang pause, men det forhindrede ham ikke i sidste år at komme flyvende ud fra sommerpausen og sejre her i Burgos.

 

Giacomo Nizzolo er feltets eneste topsprinter, og han viste senest i Polen og Vueltaen i 2018, at han er god i også ret hårde puncheurfinaler. Vi tror, at denne er for svær, men er han kommet sig efter Tour-styrtet, er han som feltets hurtigste en solid kandidat. Lidt af det samme kan siges om Euskadis Enrique Sanz, der i år har vundet flere stigende spurter, men som nok vil finde denne lidt vanskelig. Holdet har også Cyril Barthe, der ikke syne si storform, men er stærk i en puncheurfinale som denne.

 

En anden god kandidat er Rui Costa. Portugiseren havde bestemt ikke den bedste Tour, men han har før fundet formen fra den ene dag til den anden. Om han har det, er stadig uklart, men er han på sit bedste niveau, er dette slet ikke en ringe finale for ham, specielt fordi han også er god i positionskampen. Som alternativ har UAE Alexandr Riabushenko¸ der som U23-rytter var en eminent puncheur, men næsten intet har vist som professionel. Han synes dog for en gangs skyld at være i form.

 

Movistar vil sikkert prøve med Carlos Betancur, der jo har kørt flot i år, men som skuffede fælt i Polen. Han bør dog kunne være med fremme på denne relativt lette etape, og finalen burde passe ham med den hurtighed, han stadig har, som han senest viste med sejren i Klasika Primavera. Kaptajn Richard Carapaz kan holde sig til, men ikke vinde.

 

Vi vil også fremhæve Fabien Lienhard, der som holdbar sprinter burde være stærk her, og som viste evnerne på højeste niveau i Tour de Suisse. Finalen er som skabt til Jerome Baugnies, men han har været meget formsvag længe. Ineos vil måske prøve med Jhonatan Narvaez, der dog får svært ved at vinde, og selvom han kan være med langt fremme, vil Guillaume Martin nok finde den for let. Endelig vil folk som Javier Moreno, Julien El Fares, Cyril Gautier, Jaume Sureda og Jesus Ezquerra måske prøve, men de bør ikke kunne finde. Vi anser finalen som værende for hård til Eduard Grosu og Mikhel Raim.

 

Feltet.dks vinderbud: Alex Aranburu

Øvrige vinderkandidater: Jon Aberasturi, Juan Jose Lobato

Outsidere: Francesco Gavazzi, Giacomo Nizzolo, Rui Costa, Alexandr Riabushenko, Carlos Betancur

Jokers: Fabien Lienhard, Jerome Baugnies, Jhonatan Narvaez, Jesus Ezquerra, Jonathan Lastra, Sergei Chernetckii

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Francesco Gavazzi sejr fra 2018 og Mikel Landas sejr fra 2017.

INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a Burgos 
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

ONSDAG

Latour skal være Tour de France-kaptajn

Ewan om Tour-stress: Næsten ikke sundt

Tidligere italiensk mester indstiller karrieren

Caja Rural handler hos konkurrenten

Se Danish Bike Awards live på Feltet.dk

Astana forlænger med erfaren belgier

Bardet satser på Giro d'Italia

Fire års karantæne til Kristijan Durasek

Job: Shimano søger ny QC-officer

Willie Smit skifter til spansk ProTeam

BHS skriver med endnu et talent

Flere styrt skæmmede første dag i Gent

Raymond Poulidor er gået bort

Transferlisten 2019-2020 - WorldTour

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Holm & Bays Radio Tour: Cyklecross-special, Henrik Djernis som gæst og Stybar på telefon

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Se Cavendish' vilde styrt i Gent

Bekræftet: Nibali jagter OL og Giroen

McNulty får Grand Tour-debut i 2020

Landis' cykelhold lukker

Deignan varmer op til stor 2020-sæson

Skotland får afgørende Tour of Britain-etape

Cavendish om Gent: Vi vil gerne vinde

Sevilla forlænger med Medellin

Stil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Kræftramt australier drømmer stadig om OL

Endnu en rytter forlader Katusha

Holm og Bays Radio Tour: Fokus på cross med verdensmester i studiet

Mads P: Overvægt var en af årsagerne til fejlslagent forår

Stem til Danish Bike Award - og vind billetter

Arctic Race of Norway kommer i 2020 til Finland

NTT præsenterer nye trøjer – har de glemt det danske islæt?

Nationsranglisten: Årets største skuffelser

MANDAG

Ny Bahrain-Merida chef: Cavendish kan vinde igen

Italiensk medie: Van der Poel kører Milano-Sanremo næste sæson

Van der Poel i magtdemonstration i Jaarmarktcross Niel

Lucinda Brand vinder i sin sæsondebut ved Jaarmarktcross Niel

Devolder skifter cykelkarrieren ud med landbrug

Fire danskere til start ved seksdagesløb i Gent

Pensioneret fransk rytter bliver sportsdirektør hos Vital Concept

Medie: Modolo skifter til Corendon-Circus

SØNDAG

Lasse Norman fører World Cuppen efter femteplads i Glasgow

Trods to styrt - Danmark nummer fem i parløb

2019-sæsonen: 10 mindeværdige øjeblikke

Van der Poel europamester for tredje gang i træk

Yara Kastelijn vinder EM i cykelcross

Gorka Izagirre skal køre cross i år

Evenepoel starter 2020 i Argentina

Van der Poel før EM: Holder øje med ung duo

LØRDAG

Selvsikker Fuglsang: Jeg vil gribe finalerne anderledes an

Jumbo-Visma-sportsdirektør: Tre stjerner er en stor fordel

Mads P om løbene efter VM: Ikke noget at råbe hurra for

Efter blodprop i benet: 35-årig spanier stopper karrieren

Tidligere U23-verdensmester bestjålet før EM

"Årets højdepunkt" - genlæs De Gendts vanvittige Tour-watt

Aerts forud for EM: Ingen kan slå van der Poel

Styrket Calmejane ser frem mod 2020 efter svag Tour

Leipheimer begræder Tour of Californias aflysning

Freeman med delvis indrømmelse i pakke-sagen

Fuglsang: Hemmeligheden er at spise mere

Hammer Series med officiel klage over UCI

Vuelta a Murcia fortsætter over to dage

ASO kritiseres fortsat for Saudi Tour

Skotsk RedBull BMX’er markedsfører Danmark i vild video

FREDAG

Nyt World Cup guld til Danmark

Total Direct Énergie vil have mere uforudsigelig kørsel i 2020

Mario Cipollini kæmper med hjerteproblemer

Trek-Segafredo har holdet på plads

Tidligere vinder: Aflysning af Tour of California er et stort tab for kvindecykling

Startlister til EM i cross

Froome under kniven – Har fået fjernet metal fra albuen og hoften

Michel Kreder stopper karrieren

Fuglsang om 2020: Fokus på OL kan koste Touren

4000 meter-holdet 0,15 sekund fra dansk rekord

Italiensk topsprinter skifter til rumænsk kontinentalhold

Astana forlænger med Fominykh

Japansk veteran skifter til Delko Marseille

Parløbssejr til Blume og Skivild

Kombinér cykeldrømme med skoleophold