Prøv vores nye app
Optakt: 1. etape af Vuelta a Burgos
12. august 2019 20:28Foto: Unipublic / Luis Angel Gomez
af Emil Axelgaard

Selvom det meste af cykelverdenen hovedsageligt har blikket rettet mod BinckBank Tour i disse dage, byder en generelt travl uge også på fire mindre etapeløb. Blandt disse er Vuelta a Burgos, der med sine to store bjergetaper altid er et af de vigtigste forberedelsesløb til Vueltaen, og hvor Richard Carapaz vender tilbage efter sin Giro-sejr, samt det spektakulære Arctic Race of Norway, der i år har tiltrukket flere af Tourens aktører og er rammen om Mathieu van der Poels tilbagevenden til landevejen. Hver aften vil vi have korte optakter til etaperne i begge løb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Grundet et stort arbejdspres i disse travle tider vil der være tale om kortere favoritvurderinger og ikke den vanlige detaljerede begrundelse for, hvorfor den enkelte rytter nævnes som muligt vinderbud. Derfor bliver der heller ingen optakt til Czech Cycling Tour, mens vi til Tour of Utah nøjes med at opdatere den overordnede optakt med daglige etapevinderbud.

 

Tirsdag gælder 1. etape af Vuelta a Burgos, mens der Arctic Race of Norway først starter torsdag.

 

Du kan læse overordnede optakter til Vuelta a Burgos og Tour of Utah samt senere også til Arctic Race of Norway.

 

Læs også
Valverde vinder igen

 

Vuelta a Burgos - 1. etape

Ruten

Et af kendetegnene ved Vuelta a Burgos er, at løbet ofte byder på etaper, der med finaler på korte, stejle stigninger er som skabt til eksplosive puncheurs. En af klassikerne er finalen på Alto del Castillo i udkanten af Burgos, og den etape vender i år tilbage som afslutning på åbningsetapen. Som det var tilfældet i både 2017 og 2018, vil den finde sted på førstedagen og dermed bestemme, hvem der skal bære løbets første førertrøje.

 

I overensstemmelse med vanlig Vuelta a Burgos-tradition er der tale om en relativt kort etape på bare 162 km med både start og mål i Burgos. Byen ligger midt på den spanske højslette, hvor der er stort set helt fladt, og derfor er der ikke mange terrænmæssige udfordringer. Fra starten ved Catedral de Burgos går det gennem fladt terræn mod sydvest, inden man sætter kursen mod nordvest for at køre ad de flade og åbne vidder frem til byen Melgar de Fernamental, der nås efter 74 km. Her drejer man mod øst for at køre tilbage mod Burgos, men kort inden selve byen slår man et smut mod nord, inden man kører mod sydøst ned mod centrum. Her slår man endnu en lille sløjfe, inden man kører mod syd ned til byen, hvor man rammer den afsluttende rundstrækning.

 

Finalen indledes, når det flade terræn kommer til en brat ende i bunden af kategori 3-stigningen Alto del Castillo, hvis top nås for første gang efter 148 km, hvor målstregen krydses. Herefter afsluttes løbet med en omgang på den 14 km lange rundstrækning. Den er hovedsageligt flad, men med 3,5 km igen når man toppen af en lille bakke (900 m, 5,4%). Herfra falder det ned mod 2 km-mærket via en lige vej med kun et blødt sving, inden en lige flad vej leder frem til bunden af stigningen, hvor det afgørende slag skal slås. Den er 1 km lang, stiger med 6,1% i gennemsnit og følger en meget snoet vej med et enkelt hårnålesving. De første 170 m stiger med ca. 10,6%, men derefter ligger stigningsprocenten på ca. 5, selvom den kortvarigt når 9% nær toppen. Der er 200 m med brosten med 700 m igen, og det sidste sving kommer med ca. 200 m til stregen.

Annonce

 

Etapen byder på i alt 1450 højdemeter.

 

Finalen blev senest benyttet sidste år, hvor Francesco Gavazzi viste sine evner som puncheur ved at sejre foran Pello Bilbao og Alex Aranburu. I 2017 lykkedes det ganske overraskende Mikel Landa, Sergei Chernetckii og Lasse Norman at snige sig væk ved første passage af stigningen. Norman blev hentet op mod mål, hvor Landa kørte fra Chernetckii og sejrede med 2 sekunder ned til russeren og 3 sekunder ned Julian Alaphilippe, der var feltets hurtigste. I 2013 viste Juan Jose Lobato viste sine evner i denne type finaler ved at slå Daniel Moreno i en knivskarp dyst, mens Thomas Damuseau var 3 sekunder efter på tredjepladsen. Året inden vandt Simone Ponzi foran Daniele Ratto, Sergey Chernetskii og resten af feltet i en tilsvarende afslutning. I 2012 vandt Moreno med 2 sekunder ned til Sergio Henao og 7 sekunder ned til Simon Clarke, mens Joaquim Rodriguez i 2011 var 3 sekunder hurtigere end samme Moreno og 7 sekunder bedre end Samuel Sanchez.

 

 

 

 

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

 

Vejret

Sidevind og varme er som regel et tema, men ikke på denne usædvanligt kølige tirsdag. Den vil være næsten skyfri med en temperatur på beskedne 23 grader. Vinden vil blot være let til jævn og komme fra nordøst. Det giver medvind første på etapen, dernæst sidevind og til slut sidemodvind på det sidste stykke ind mod Burgos. På rundstrækningen vil der først være sidemodvind og så sidemed- og medvind frem mod stigningen, hvor der vil være medvind stort set hele vejen op.

 

Favoritterne

Etapen er som sagt en Burgos-klassiker, og mange af rytterne kender den eksplosive finale. Historien har vist, at den passer til ægte puncheurs som Daniel Moreno, der elskede denne afslutning, men også sprintere med speciale på stigninger som Juan Jose Lobato og Carlos Barbero kan i storform være med på en bakke som denne. Med hele tre puncheurafslutninger af denne type i løbet er der mange eksplosive afsluttere i feltet, og interessen i en samlet spurt må være stor. Vi vil forvente, at særligt Caja Rural og Androni vil kontrollere etapen, men som løbets to store favorithold må Ineos og Movistar også forventes at give en hånd med.

 

Der er altid risiko for sidevind i Burgos, men denne gang ser den ikke ud til at være kraftig nok. Det vil kunne skabe nervøsitet, men med sidemodvind på stykket ind mod Burgos forventer vi, at feltet vil være intakt, når de rammer rundstrækningen. I 2017 kører Mikel Landa, Lasse Norman og Sergei Chernetckii lidt overraskende væk ved første passage af stigningen, men en gentagelse heraf er usandsynlig. Bakken vil første gang skabe udskilning, men vi venter den klassiske puncheurspurt, hvor det er værd at huske på, at finalen er så kringlet, at positionering som regel betyder mere end evner som afslutter.

Annonce

 

Vi vil pege på Caja Rural som favoritter og tror mest på Alex Aranburu¸ der sidste år blev nr. 3 og sejrede i puncheurløbet i Getxo. I år har han ikke vist storform, men en 2. plads i Getxo blev det alligevel til. Nærmer han sig benene fra Hammer Series i juni, vil han formentlig være bedste mand i denne finale. Holdet har også Jon Aberasturi, der slog sin holdkammerat i Getxo og sidste år blev nr. 5 på etapen her. Umiddelbart kan den være lidt for hård, men med den fine form fra den nylige sejr har han ganske gode chancer for at vinde. Holdet har endda også sidste års nr. 7, Jonathan Lastra, samt Sergei Chernetckii, der to gange har været på podiet på etapen, og Gonzalo Serrano, der spurtede godt på en bakke i Tyrkiet, men de må nok underordne sig de to kaptajner.

 

Jokeren er Juan Jose Lobato. Han vandt etapen i 2013, og dette er den slags finaler, han spiser til morgenmad. Han har desværre ikke vist meget i år, men med sejren i Sabatini sidste år viste han, at han stadig har klassen. Hans positionering er katastrofal, og det gør ham meget sårbar i denne finale, men er han i form og i position, er han vel løbets bedste afslutter på denne bakke.

 

Sidste år vandt Francesco Gavazzi etapen, og dermed fik han vist, at han stadig er en fin puncheur. Han drømmer om en gentagelse, men desværre synes han ikke helt at have samme hurtighed som i gamle dage. Formen er også usikker efter en lang pause, men det forhindrede ham ikke i sidste år at komme flyvende ud fra sommerpausen og sejre her i Burgos.

 

Giacomo Nizzolo er feltets eneste topsprinter, og han viste senest i Polen og Vueltaen i 2018, at han er god i også ret hårde puncheurfinaler. Vi tror, at denne er for svær, men er han kommet sig efter Tour-styrtet, er han som feltets hurtigste en solid kandidat. Lidt af det samme kan siges om Euskadis Enrique Sanz , der i år har vundet flere stigende spurter, men som nok vil finde denne lidt vanskelig. Holdet har også Cyril Barthe, der ikke syne si storform, men er stærk i en puncheurfinale som denne.

 

En anden god kandidat er Rui Costa . Portugiseren havde bestemt ikke den bedste Tour, men han har før fundet formen fra den ene dag til den anden. Om han har det, er stadig uklart, men er han på sit bedste niveau, er dette slet ikke en ringe finale for ham, specielt fordi han også er god i positionskampen. Som alternativ har UAE Alexandr Riabushenko¸ der som U23-rytter var en eminent puncheur, men næsten intet har vist som professionel. Han synes dog for en gangs skyld at være i form.

Annonce

 

Læs også
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold

 

Movistar vil sikkert prøve med Carlos Betancur, der jo har kørt flot i år, men som skuffede fælt i Polen. Han bør dog kunne være med fremme på denne relativt lette etape, og finalen burde passe ham med den hurtighed, han stadig har, som han senest viste med sejren i Klasika Primavera. Kaptajn Richard Carapaz kan holde sig til, men ikke vinde.

 

Vi vil også fremhæve Fabien Lienhard, der som holdbar sprinter burde være stærk her, og som viste evnerne på højeste niveau i Tour de Suisse. Finalen er som skabt til Jerome Baugnies , men han har været meget formsvag længe. Ineos vil måske prøve med Jhonatan Narvaez, der dog får svært ved at vinde, og selvom han kan være med langt fremme, vil Guillaume Martin nok finde den for let. Endelig vil folk som Javier Moreno, Julien El Fares, Cyril Gautier, Jaume Sureda og Jesus Ezquerra måske prøve, men de bør ikke kunne finde. Vi anser finalen som værende for hård til Eduard Grosu og Mikhel Raim.

 

Feltet.dks vinderbud: Alex Aranburu

Øvrige vinderkandidater: Jon Aberasturi, Juan Jose Lobato

Outsidere: Francesco Gavazzi, Giacomo Nizzolo, Rui Costa, Alexandr Riabushenko, Carlos Betancur

Jokers: Fabien Lienhard, Jerome Baugnies, Jhonatan Narvaez, Jesus Ezquerra, Jonathan Lastra, Sergei Chernetckii

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Francesco Gavazzi sejr fra 2018 og Mikel Landas sejr fra 2017.

INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a Burgos 
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen

Annonce

Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

Annonce

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

Annonce

Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv

Annonce

Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double

Annonce

Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
VIS FLERE

Annonce