Optakt: 1. etape af Vuelta a Burgos
12. august 2019 20:28 af Emil AxelgaardFoto: Unipublic / Luis Angel Gomez

Selvom det meste af cykelverdenen hovedsageligt har blikket rettet mod BinckBank Tour i disse dage, byder en generelt travl uge også på fire mindre etapeløb. Blandt disse er Vuelta a Burgos, der med sine to store bjergetaper altid er et af de vigtigste forberedelsesløb til Vueltaen, og hvor Richard Carapaz vender tilbage efter sin Giro-sejr, samt det spektakulære Arctic Race of Norway, der i år har tiltrukket flere af Tourens aktører og er rammen om Mathieu van der Poels tilbagevenden til landevejen. Hver aften vil vi have korte optakter til etaperne i begge løb.

Grundet et stort arbejdspres i disse travle tider vil der være tale om kortere favoritvurderinger og ikke den vanlige detaljerede begrundelse for, hvorfor den enkelte rytter nævnes som muligt vinderbud. Derfor bliver der heller ingen optakt til Czech Cycling Tour, mens vi til Tour of Utah nøjes med at opdatere den overordnede optakt med daglige etapevinderbud.

 

Tirsdag gælder 1. etape af Vuelta a Burgos, mens der Arctic Race of Norway først starter torsdag.

 

Du kan læse overordnede optakter til Vuelta a Burgos og Tour of Utah samt senere også til Arctic Race of Norway.

 

Vuelta a Burgos - 1. etape

Ruten

Et af kendetegnene ved Vuelta a Burgos er, at løbet ofte byder på etaper, der med finaler på korte, stejle stigninger er som skabt til eksplosive puncheurs. En af klassikerne er finalen på Alto del Castillo i udkanten af Burgos, og den etape vender i år tilbage som afslutning på åbningsetapen. Som det var tilfældet i både 2017 og 2018, vil den finde sted på førstedagen og dermed bestemme, hvem der skal bære løbets første førertrøje.

 

I overensstemmelse med vanlig Vuelta a Burgos-tradition er der tale om en relativt kort etape på bare 162 km med både start og mål i Burgos. Byen ligger midt på den spanske højslette, hvor der er stort set helt fladt, og derfor er der ikke mange terrænmæssige udfordringer. Fra starten ved Catedral de Burgos går det gennem fladt terræn mod sydvest, inden man sætter kursen mod nordvest for at køre ad de flade og åbne vidder frem til byen Melgar de Fernamental, der nås efter 74 km. Her drejer man mod øst for at køre tilbage mod Burgos, men kort inden selve byen slår man et smut mod nord, inden man kører mod sydøst ned mod centrum. Her slår man endnu en lille sløjfe, inden man kører mod syd ned til byen, hvor man rammer den afsluttende rundstrækning.

 

Finalen indledes, når det flade terræn kommer til en brat ende i bunden af kategori 3-stigningen Alto del Castillo, hvis top nås for første gang efter 148 km, hvor målstregen krydses. Herefter afsluttes løbet med en omgang på den 14 km lange rundstrækning. Den er hovedsageligt flad, men med 3,5 km igen når man toppen af en lille bakke (900 m, 5,4%). Herfra falder det ned mod 2 km-mærket via en lige vej med kun et blødt sving, inden en lige flad vej leder frem til bunden af stigningen, hvor det afgørende slag skal slås. Den er 1 km lang, stiger med 6,1% i gennemsnit og følger en meget snoet vej med et enkelt hårnålesving. De første 170 m stiger med ca. 10,6%, men derefter ligger stigningsprocenten på ca. 5, selvom den kortvarigt når 9% nær toppen. Der er 200 m med brosten med 700 m igen, og det sidste sving kommer med ca. 200 m til stregen.

 

Etapen byder på i alt 1450 højdemeter.

 

Finalen blev senest benyttet sidste år, hvor Francesco Gavazzi viste sine evner som puncheur ved at sejre foran Pello Bilbao og Alex Aranburu. I 2017 lykkedes det ganske overraskende Mikel Landa, Sergei Chernetckii og Lasse Norman at snige sig væk ved første passage af stigningen. Norman blev hentet op mod mål, hvor Landa kørte fra Chernetckii og sejrede med 2 sekunder ned til russeren og 3 sekunder ned Julian Alaphilippe, der var feltets hurtigste. I 2013 viste Juan Jose Lobato viste sine evner i denne type finaler ved at slå Daniel Moreno i en knivskarp dyst, mens Thomas Damuseau var 3 sekunder efter på tredjepladsen. Året inden vandt Simone Ponzi foran Daniele Ratto, Sergey Chernetskii og resten af feltet i en tilsvarende afslutning. I 2012 vandt Moreno med 2 sekunder ned til Sergio Henao og 7 sekunder ned til Simon Clarke, mens Joaquim Rodriguez i 2011 var 3 sekunder hurtigere end samme Moreno og 7 sekunder bedre end Samuel Sanchez.

 

 

 

 

 

 

Vejret

Sidevind og varme er som regel et tema, men ikke på denne usædvanligt kølige tirsdag. Den vil være næsten skyfri med en temperatur på beskedne 23 grader. Vinden vil blot være let til jævn og komme fra nordøst. Det giver medvind første på etapen, dernæst sidevind og til slut sidemodvind på det sidste stykke ind mod Burgos. På rundstrækningen vil der først være sidemodvind og så sidemed- og medvind frem mod stigningen, hvor der vil være medvind stort set hele vejen op.

 

Favoritterne

Etapen er som sagt en Burgos-klassiker, og mange af rytterne kender den eksplosive finale. Historien har vist, at den passer til ægte puncheurs som Daniel Moreno, der elskede denne afslutning, men også sprintere med speciale på stigninger som Juan Jose Lobato og Carlos Barbero kan i storform være med på en bakke som denne. Med hele tre puncheurafslutninger af denne type i løbet er der mange eksplosive afsluttere i feltet, og interessen i en samlet spurt må være stor. Vi vil forvente, at særligt Caja Rural og Androni vil kontrollere etapen, men som løbets to store favorithold må Ineos og Movistar også forventes at give en hånd med.

 

Der er altid risiko for sidevind i Burgos, men denne gang ser den ikke ud til at være kraftig nok. Det vil kunne skabe nervøsitet, men med sidemodvind på stykket ind mod Burgos forventer vi, at feltet vil være intakt, når de rammer rundstrækningen. I 2017 kører Mikel Landa, Lasse Norman og Sergei Chernetckii lidt overraskende væk ved første passage af stigningen, men en gentagelse heraf er usandsynlig. Bakken vil første gang skabe udskilning, men vi venter den klassiske puncheurspurt, hvor det er værd at huske på, at finalen er så kringlet, at positionering som regel betyder mere end evner som afslutter.

 

Vi vil pege på Caja Rural som favoritter og tror mest på Alex Aranburu¸ der sidste år blev nr. 3 og sejrede i puncheurløbet i Getxo. I år har han ikke vist storform, men en 2. plads i Getxo blev det alligevel til. Nærmer han sig benene fra Hammer Series i juni, vil han formentlig være bedste mand i denne finale. Holdet har også Jon Aberasturi, der slog sin holdkammerat i Getxo og sidste år blev nr. 5 på etapen her. Umiddelbart kan den være lidt for hård, men med den fine form fra den nylige sejr har han ganske gode chancer for at vinde. Holdet har endda også sidste års nr. 7, Jonathan Lastra, samt Sergei Chernetckii, der to gange har været på podiet på etapen, og Gonzalo Serrano, der spurtede godt på en bakke i Tyrkiet, men de må nok underordne sig de to kaptajner.

 

Jokeren er Juan Jose Lobato. Han vandt etapen i 2013, og dette er den slags finaler, han spiser til morgenmad. Han har desværre ikke vist meget i år, men med sejren i Sabatini sidste år viste han, at han stadig har klassen. Hans positionering er katastrofal, og det gør ham meget sårbar i denne finale, men er han i form og i position, er han vel løbets bedste afslutter på denne bakke.

 

Sidste år vandt Francesco Gavazzi etapen, og dermed fik han vist, at han stadig er en fin puncheur. Han drømmer om en gentagelse, men desværre synes han ikke helt at have samme hurtighed som i gamle dage. Formen er også usikker efter en lang pause, men det forhindrede ham ikke i sidste år at komme flyvende ud fra sommerpausen og sejre her i Burgos.

 

Giacomo Nizzolo er feltets eneste topsprinter, og han viste senest i Polen og Vueltaen i 2018, at han er god i også ret hårde puncheurfinaler. Vi tror, at denne er for svær, men er han kommet sig efter Tour-styrtet, er han som feltets hurtigste en solid kandidat. Lidt af det samme kan siges om Euskadis Enrique Sanz, der i år har vundet flere stigende spurter, men som nok vil finde denne lidt vanskelig. Holdet har også Cyril Barthe, der ikke syne si storform, men er stærk i en puncheurfinale som denne.

 

En anden god kandidat er Rui Costa. Portugiseren havde bestemt ikke den bedste Tour, men han har før fundet formen fra den ene dag til den anden. Om han har det, er stadig uklart, men er han på sit bedste niveau, er dette slet ikke en ringe finale for ham, specielt fordi han også er god i positionskampen. Som alternativ har UAE Alexandr Riabushenko¸ der som U23-rytter var en eminent puncheur, men næsten intet har vist som professionel. Han synes dog for en gangs skyld at være i form.

 

Movistar vil sikkert prøve med Carlos Betancur, der jo har kørt flot i år, men som skuffede fælt i Polen. Han bør dog kunne være med fremme på denne relativt lette etape, og finalen burde passe ham med den hurtighed, han stadig har, som han senest viste med sejren i Klasika Primavera. Kaptajn Richard Carapaz kan holde sig til, men ikke vinde.

 

Vi vil også fremhæve Fabien Lienhard, der som holdbar sprinter burde være stærk her, og som viste evnerne på højeste niveau i Tour de Suisse. Finalen er som skabt til Jerome Baugnies, men han har været meget formsvag længe. Ineos vil måske prøve med Jhonatan Narvaez, der dog får svært ved at vinde, og selvom han kan være med langt fremme, vil Guillaume Martin nok finde den for let. Endelig vil folk som Javier Moreno, Julien El Fares, Cyril Gautier, Jaume Sureda og Jesus Ezquerra måske prøve, men de bør ikke kunne finde. Vi anser finalen som værende for hård til Eduard Grosu og Mikhel Raim.

 

Feltet.dks vinderbud: Alex Aranburu

Øvrige vinderkandidater: Jon Aberasturi, Juan Jose Lobato

Outsidere: Francesco Gavazzi, Giacomo Nizzolo, Rui Costa, Alexandr Riabushenko, Carlos Betancur

Jokers: Fabien Lienhard, Jerome Baugnies, Jhonatan Narvaez, Jesus Ezquerra, Jonathan Lastra, Sergei Chernetckii

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Francesco Gavazzi sejr fra 2018 og Mikel Landas sejr fra 2017.

INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a Burgos 
Nyheder Profil Startliste Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SØNDAG

Tidligere U23-verdensmester sejrer på hjemmebanen

Optakt: PostNord Danmark Rundt

Dobbelt Mitchelton-Scott-sejr i Tjekkiet

Virtu-stjerne sejrer i svensk WorldTour-løb

Klar til PostNord Danmark Rundt? Sæt dit hold - kontante præmier!

Norsgaard fortsat i pointtrøjen i l'Avenir

BinckBank Tour-analyse: Løbet, man ikke kan spå om

Lutsenko vinder uhyrligt tæt Arctic Race of Norway

BHS-Almeborg Bornholm skriver med ungt talent

De Plus vinder Binck Bank Tour - Naesen tager etapen

LIVE nu: Får Lutsenko skovlen under Barguil?

Rasmus Quaade vinder Fyen Rundt

Optakt med etapevinderbud: Tour of Utah

Astana-rytter vil overgå sig selv

Trek-rytter: Vi skal være opportunister i Vueltaen

Pozzovivo slår fast: Jeg kommer tilbage

Van der Poel: Alaphilippe er favorit til VM

BinckBank Tour-analyse: Italiensk talentshow på uvant scene

Byriel: Jeg havde ikke forventet at spille Kong Gulerod

Affini efter andenplads: Det var lidt uventet

Overblik: Syv ud af 22 hold er udtaget til Vuelta a España

AG2R udtager holdet til Vueltaen

Morton: Jeg plejer ikke at tjekke finaler ud på forhånd

Lachlan Morton vinder udbrudsetape i Utah - Eg forsvarer tredjeplads

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Optakt: 4. etape af Arctic Race of Norway

Eiking: Føles fantastisk at tage min første sejr i år

Optakt: 7. etape af BinckBank Tour

Sosa efter Burgos-sejr: Glad for at holdet troede på mig

Filippo Ganna: Første sejr i den nationale mesterskabstrøje

Lotto Soudal udtager alsidig trup til Vueltaen

Trek-Segafredo sejrede i Postnord Vårgårda

Eiking sejrede i Norge – van der Poel led stort tidstab

Norsgaard mister førertrøjen i britisk dobbeltsejr ved Tour de l'Avenir

Ivan Sosa vinder det hele i Burgos

Italiensk tempotalent bedst af alle på enkeltstart i Binck Bank Tour

Kommende Sunweb-rytter vinder i Tjekkiet

Dayer Quintana glæder sig til genforening med storebror

Groenewegen udgår af BinckBank Tour

Hushovd: Mathieu van der Poel er et unikum

Sam Bennett utilfreds med sikkerheden i gårsdagens finale i Binck Bank Tour

Roglic kaptajn for bomstærkt Jumbo-Visma-hold til Vuelta a España

Mathias Larsen hurtigst i spurten foran Mørkøv ved gadeløb i Haslev

Optakt: Lørdagens etaper i Burgos og Norge

BinckBank Tour-analyse: Naturligvis skulle de vinde...

Optakt: 6. etape af BinckBank Tour

Nyt stjerneskud på danskerhimlen: Jeg vil være kaptajn i en Grand Tour

Archbold efter første sejr: Jeg er meget taknemmelig og glad

Norsgaard: Jeg var meget heldig med at forsvare førertrøjen

Felice Gimondi er død

Perfekt arbejde fra Caja Rural i Burgos gav pote

Sejrende Canola: Fantastisk at vinde i Salt Lake igen

Italiener spurter sig til sejr i Tour of Utah

FREDAG

Casper Folsach misser Danmark Rundt

Bryan Coquard efter sejr: Det er muligt at slå van der Poel

Dan Martin skifter til Israel Cycling Academy

Bennett efter andenplads: Jeg er nødt til at være tilfreds med det

Hodeg: Jeg skulle blot afslutte mine holdkammeraters arbejde

Niklas Eg til start i Vueltaen

Coquard hurtigst i Norge - Bendixen i top fem

Archbold tager første sejr i over seks år ved Czech Cycling Tour

Sejr til Alex Aranburu i Vuelta a Burgos

Norsgaard forsvarer førertrøjen med få sekunder i Tour de l'Avenir

Hodeg slår Bennett i spurten på 5. etape af Binck Bank Tour

Edward Theuns skriver ny kontrakt

På tur til Tysklands førende cykelby

Tiesj Benoot: Derfor skifter jeg til Sunweb

Romain Bardet afslutter sin 2019-sæson

Optakt: 5. etape af BinckBank Tour

De Plus tror på samlet sejr i BinckBank Tour

Norsk FDJ-rytter og Team Coop-rytter skriver under med Uno-X Team

Optakt: Fredagens etaper i Burgos og Norge

Androni-rytter skifter til Deceuninck - Quick Step

Sosa ved titelforsvar i Burgos: Føler mig fænomenalt kørende

Test: Tøj fra MAAP på tur i bjergene

Juul-Jensen med til at vinde holdtidskørsel i Czech Cycling Tour

Kazakstaner forlænger med Astana

Klar til Vuelta a España?

BinckBank Tour-analyse: Ardennerkongen, man kan stille et ur efter

Transferlisten 2019-2020

Mitchelton-Scott klar til titelforsvar i Vueltaen med Chavez