Prøv vores nye app
Optakt: 1. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
02. februar 2022 14:46Foto: Sprint Cycling Agency / Movistar Team
af Emil Axelgaard

For mange er løbet her sæsondebuten, men hvis de havde håbet på en let etape til at varme benene op med, bliver de skuffede. Løbet starter nemlig benhårdt med en relativt kort etape med mere end 3000 højdemeter, og selvom den næppe bliver afgørende i klassementet, vil en ganske svær stigning med top bare 3 km fra stregen formentlig med det samme give et lille billede af, hvem der er kommet til Valencia for at vinde årets første ProSeries-løb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 

Ruten

Da løbet vendte tilbage i 2016, indledtes løbet med en ganske hård enkeltstart, der på suveræn vis blev vundet af Wout Poels, som herved lagde grunden til sin samlede sejr. I 2017 var tidskørselselementet i stedet et indledende, næsten urimeligt langt holdløb, der desværre på forhånd udelukkede hovedparten af feltet fra at blande sig i kampen om sejren, og i 2018 var det sprinterne, der fik lov at åbne festen. Efter at enkeltstarten vendte tilbage i 2019, blev 2020-udgaven også indledt med en sprinterfest, mens man i 2021 forsøgte sig med en mere uforudsigelig og mellemkuperet åbning på løbet. Den model genbruges i år, hvor det hverken er sprinterne eller tempospecialisterne, der får lov at jagte den første førertrøje. I stedet venter der en stærkt kuperet åbning med ikke færre end 3100 højdemeter, og da der endda bydes på en ganske svær stigning inden for de sidste 5 km, vil vi formentlig allerede på førstedagen kunne få en ide om, hvem af klatrerne der er kommet ud af vintertræningen i den bedste form.

 

I alt skal der tilbagelægges 166,8 km, der fører feltet fra Les Alqueries til Torralba del Pinar. Startbyen ligger i fladlandet næsten helt ude ved den spanske østkyst, og derfor er der ikke mange udfordringer, når man igennem let stigende terræn kører mod nordvest væk fra vandet. I byen Onda, der nås efter 13,0 km, drejer man mod nordøst for at køre igennem fladt terræn, og det er kun ganske let kuperet, når man over det følgende stykke snor sig mod vest, nordøst og sydøst.

 

Læs også
Verdensmesteren dropper Tour de France

 

Efter 51,8 km drejer man mod nordøst, hvorefter det begynder at stige let, inden en nedkørsel leder mod vest ned til bunden af kategori 2-stigningen Alto de Costur (2,8 km, 9,5%), der er lidt af mundfuld med i alt 1800 m med mellem 10 og 13%, inden man runder toppen efter 70,7 km. Derfra går det videre mod nordøst på et relativt fladt plateau, inden man fortsætter mod nordvest op ad den lange kategori 2-stigningen El Remocador (10,0 km, 4,2%), der med undtagelse af en stejlere kilometer i bunden stiger med 3-5% hele vejen op til toppen i 964 m højde, som rundes efter 95,7 km

 

Nu bliver det igen betydeligt lettere, når en meget lang og i starten lidt teknisk nedkørsel leder mod syd ned til byen Argelita, der passeres efter 117,6 km. Herefter falder det kun ganske let, når man kører mod sydøst ned til Onda, der også blev passeret tidligere på etapen. Her drejer man mod vest for at køre igennem let stigende terræn frem til dagens spurt, der kommer efter 147,5 km.

 

Umiddelbart efter spurten indledes finalen, når man kører mod nord op ad kategori 3-stigningen Collado de Ayodar (3,9 km, 5,4%), der er en helt jævn stigning med top efter 152,0 km. En kort og ikke så svær nedkørsel leder nu mod nordvest, inden man drejer mod sydvest og senere vest for at køre op ad kategori 2-stigningen Toralba del Pinar (4,6 km, 6,8%). Den stiger med 7,7% over den første kilometer, inden der følger to lettere kilometer med ca. 5 %, hvorefter den tager fat med 8-9% over de sidste 1,6 km frem til toppen, der kommer efter 163,5 km.

Annonce

 

De sidste 3,2 km er nu stort set flade, idet det først er let faldende og siden let stigende op til den røde flamme, hvorefter den sidste kilometer falder med 0,6%. De går ad en ganske snoet vej uden skarpe sving, idet vejen buer næsten 90 grader med 600 m igen og atter med bare 100 m til stregen.

 

Etapen byder på i alt 3105 højdemeter.

 

Torralba del Pinar har ikke tidligere i dette årtusinde været vært for et stort cykelløb.

 

 

 

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

 

 

 

Annonce

 

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 

Vejret

Der venter mere blandet vejr i weekenden, men starten på løbet kunne ikke blive smukkere. Onsdagen bliver nemlig for årstiden meget varm med en skyfri himmel og en temperatur i målområdet på hele 22 grader. Det vil tillige være ganske stille med bare en svag vind (4-6 km/t) fra sydøst. Det giver en blanding af sidevind og medvind frem til toppen af Remocador, hvorefter der vil være sidemod- og modvind frem til kort inden spurten. Herefter vil der være medvind frem til bunden af sidste stigning, hvor der vil være sidevind. Efter toppen vil der kortvarigt være sidemodvind, men derefter primært med- og sidemedvind, indtil man får sidemodvind med 600 m igen og medvind over de sidste 100 m.

 

Favoritterne

Hvis man er typen, der skal i gang igen efter en lang pause, er det sandsynligt, at man har forbandet løbsbogen langt væk. Det er ret specielt, at et etapeløb ”vender forkert”, som det er tilfældet her, hvor de svære etaper kommer fra start inden en let weekend, der næppe vil ændre på klassement - i hvert fald hvis ikke vinden kommer i spil på lørdag. Nok er det fredagen, der byder på kongeetapen, men man skal bestemt ikke undervurdere åbningsetapen, der i finalen bør give os i hvert fald en fornemmelse af, hvem der er i form.

 

Den sidste stigning er i hvert fald ikke nogen let sag, da særligt den sidste kilometer er svær, og der vil formentlig blive gået til stålet. Det er åbenlyst en god mulighed for en formstærk Alejandro Valverde, og som det store hjemmebanehold forventer jeg, at Movistar vil kontrollere etapen og gå efter sejren. Finalen skal helst være så hård som mulig, så de hurtige folk, der måtte kunne slå veteranen på stregen, bliver sat af, og derfor ligger det i kortene, at vi vil se Movistar i front det meste af dagen, inden Gregor Mühlberger og Einer Rubio, der begge så godt ud på Mallorca skal skabe den store udskilning til sidst.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

Første del af etapen vil derfor næppe blive alt for dramatisk. De mange ProTeams kan godt give en lidt animeret start, men Movistar burde nok kunne lirke et udbrud afsted, som de ikke har grund til at frygte. Herefter regner jeg med, at de vil påtage sig ansvaret for at jagte, men det er den slags etaper, der kan være lidt farlige. Der er nemlig ingen oplagt favorit og ingen førertrøje at forsvare, og derfor kan der pokerspil og nervekrig i den. Jeg tror ikke, at Movistar tager nogen chancer, men det er tvivlsomt, om de får hjælp. Skal det ske, peger pilen nok på UAE, Bahrain eller Ineos.

 

Uanset hvad bør Movistar sørge for, at der er samling frem mod de to sidste stigninger, hvor de kan lægge deres pres. Jeg vil også tro, at vi får angreb på stigningen. Movistar vil sikkert gøre som på Mallorca, nemlig at sende Enric Mas i offensiven og tvinge de andre til at jagte, og det vil også ligne Remco Evenepoel meget dårligt ikke at forsøge et eller andet. Der er sikkert også andre klatrere, der vil teste benene, og jeg regner derfor med en ret animeret finale.

 

Jeg tvivler dog på, at stigningen er svær nok til, at vi vil se de bedste køre fra hinanden - skal det lykkes, skal det nok være en flyvende Evenepoel - men løbet kan blive taktisk. Kommer der et par mand afsted, hvor Movistar er repræsenteret og Ineos med en af deres klatrere, er der ikke mange superhold til at kontrollere på toppen i et felt, der må ventes at være meget lille. Faktisk er det farligste sted efter toppen, hvor det kan blive svært at finde folk til at føre, og derfor er det bestemt muligt, at man kan snige sig væk til sidst.

 

Derfor kan løbet vel vindes på tre måder. Mest sandsynligt er det, at Movistar vil bruge Mas til at holde det samlet til en spurt i en mindre gruppe af klatrere. De to alternativer er, at en taktisk velsammensat gruppe (eller en solorytter) kører væk på stigningen eller - måske mere sandsynligt måske - på det flade.

 

Etaper som disse er altid meget svære at udpege favoritter til, fordi meget afhænger af, hvor hårdt løbet gøres, også mere end selve ruten. Jeg tror dog, at Movistar er i stand til at gøre det så selektivt, at vi vil komme af med de fleste hurtige folk, og med Mas til at kontrollere finalen tror jeg på, at de kan få deres spurt. Derfor peger jeg også på Alejandro Valverde, men det er med tøven. Vi ved, at han er i storform, men hvor han på Mallorca viste, at han stadig en god puncheur, viste det første af de fem løb også nok engang, at han slet ikke har fordums hurtighed på flad vej. Han er i de senere år mange gange blevet slået af på papiret langsommere folk, og det er en risiko, at det vil ske igen, også fordi han ikke tager mange chancer i finaler, der som denne er lidt kringlede. Heldigvis for ham er der blandt klatrerne i dette løb ikke mange hurtige folk, og derfor vælger jeg at tro, at den gamle mand allerede nu kan tage sin anden sejr.

Annonce

 

Men måske bliver han slået af en rytter, der kunne være hans søn. Juan Ayuso har allerede vist, at han kan være med på dette niveau, og efter historierne om, at han pressede Tadej Pogacar til det yderste på Col de Rates på deres træningslejr, ved vi, at han er i form frem mod et løb, han satser på. Med de klatreben bør han sidde med i front, og så ved vi fra hans ungdomsår - blandt andet ved EM i både 2019 og 2020, men også fra sidste års spurter i San Sebastian, Coppi e Bartali og Ordizia - at han slet ikke er langsom. Måske mangler han lidt erfaring til den kringlede finale, men det vil ikke være en overraskelse, hvis kometen allerede tager sin første sejr. UAEs alternativ er Matteo Trentin, der plejer at starte stærkt. Han meldte afbud i Marseille, hvilket aldrig er blevet forklaret, men uanset hvad skal han være i absolut superform for at være med her. Det vil undre mig, hvis han klarer den, og det gælder for den ellers formstærke Ryan Gibbons.

 

Det kan også blive til dansk sejr. Mikkel Honoré skal være i god form for at komme til toppen med de bedste, men lykkes det, er der ikke mange i dette løb, der slår ham i en flad spurt. Faktisk vil jeg også regne ham som favorit mod den Valverde, vi kender i dag, men han får kun chancen, hvis han er kommet godt ud af vinteren. Det plejer han heldigvis at være, og er han det igen, kan det blive denne onsdag, at den første danske UCI-sejr falder.

 

En anden rytter, der kan vinde en spurt på toppen, er Matej Mohoric. Hvis sloveneren klatrer, som han gjorde i efteråret, er dette inden for hans rækkevidde, men gør han det i marts? Det tvivler jeg på, for an har ikke for vane at starte stærkt. Til gengæld vil jeg også tro, at han vinder spurten, hvis han sidder der, særligt i denne kringlede og let faldende finale, hvor han vil kaste sig gennem kurverne. Bahrain kan også håbe at få Luis Leon Sanchez med op. Han starter altid som lyn og torden, og det kan være hans chance, men jeg tror ikke, at niveauet fortsat rækker til denne form for finale. Hvis de begge falder fra, kan Pello Bilbao og Dylan Teuns begge køre en spurt, men særligt med baskerens aftagende hurtighed ser jeg dem ikke vinde.

 

Selvfølgelig må Remco Evenepoel også rangere højt. Spurte kan han ikke, men til gengæld kan han blive livsfarlig på det flade. Han har gang på gang udnyttet et sekunds opmærksomhed til at køre væk, og selvom alle ved, hvem de skal holde øje med, sker det igen og igen. Og så er han vel det bedste bud på en rytter, der kan vise sig stærk nok til at køre fra alt og alle, hvis han efter en god vinter er kommet ud fra pausen med den form, han havde i 2020, men ikke helt fandt i 2021.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Hvis han har fundet sig selv, er Tao Geoghegan Hart også i spil. Briten startede stærkt i dette løb i 2020, og hvis han starter lige så stærkt denne gang, vil det være en etape, der passer ham. Det er ikke alt for ofte, han spurter, men han har vist sin hurtighed i Giroen, Tour of the Alps og senest i sidste års Dauphiné. I dette felt af klatrere har han en chance for at vinde. Er de i form, kunne dette også være en spurt for Omar Fraile eller Ben Swift, men baskeren starter aldrig stærkt, og briten var en skygge af sig selv sidste år.

Annonce

 

Fraværet af hurtige folk bringer også Wilco Kelderman i spil. Hollænderen er ikke kendt for at vinde spurter - i det hele taget er han ikke kendt for at vinde - men han er altså ganske hurtig. Han er bedre på en bakke, men han kan også afslutte på flad vej. I dette selskab vil han ikke være uden chance. Han har dog også en endnu hurtigere holdkammerat i Ide Schelling. Kommer hollænderen med op, vil han være en af de helt tunge favoritter, men jeg vil tro, at stigningen her er for lang og svær.

 

En joker kunne måske være Felix Gall. Østrigeren har ikke været kendt for sin hurtighed, men han viste både punch og fart på Mallorca, hvor han først spurtede sig til en 10. plads i det hårdeste løb og siden blev nr. 5 på den stejle bakke i lørdags. Formen ser god ud, men det vil alligevel komme helt ud af det blå, hvis han også er hurtig nok til at vinde her.

 

Endelig vil jeg pege på Markus Hoelgaard. Nordmanden kommer formentlig til kort på så lang en stigning som denne, men han har trods alt før gjort det godt i også ganske kuperet terræn. Lynhurtig på flad vej er han ikke, men som vi blandt andet så i Kroatien, vil han være en af de hurtigste, hvis han overrasker. Ellers bør Giulio Ciccone sidde der, selvom han ventes i knap så god form, men selvom han har vist en ny hurtighed, vinder han næppe en faldende spurt

 

Andre hurtige folk, der måske kan komme i spil, er Antonio Soto, Gotzon Martin, Arjen Livyns, Fabio Felline og Sven Erik Bystrøm, men det vil undre mig, hvis de er med hele vejen. Eduard Prades og Jonathan Lastra så formsvage ud på Mallorca. Det skal også blive interessant at se, hvor langt mountainbikeren Milan Vader kommer, men om han også har en spurt ved siden af sit punch er uklart.

 

Endelig skal man som sagt ikke udelukke, at en snu klatrer kan snige sig væk til sidst. Som sagt betyder taktikken, at Enric Mas er det mest oplagte bud, men Ineos kan i et overtal også spille Pavel Sivakov eller Carlos Rodriguez ud. Andre kandidater kunne være Jakob Fuglsang, Lucas Hamilton og Vincenzo Nibali, der før har lavet den slags manøvrer, samt måske Stephen Williams, formstærke Ben Zwiehoff og nogle af de ovenfor nævnte halvhurtige folk.

Annonce

 

Feltet.dks vinderbud: Alejandro Valverde

Øvrige vinderkandidater: Juan Ayuso, Mikkel Honoré

Outsidere: Matej Mohoric, Remco Evenepoel, Tao Geoghegan Hart, Wilco Kelderman, Ide Schelling

Jokers: Felix Gall, Luis Leon Sanchez, Matteo Trentin, Markus Hoelgaard, Omar Fraile, Enric Mas, Pavel Sivakov

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Alejandro Valverde
Juan Ayuso, Mikkel Honoré
Matej Mohoric, Remco Evenepoel, Tao Geoghegan Hart, Wilco Kelderman, Ide Schelling
Felix Gall, Luis Leon Sanchez, Matteo Trentin, Markus Hoelgaard, Omar Fraile, Enric Mas, Pavel Sivakov
Jakob Fuglsang, Lucas Hamilton, Stephen Williams, Carlos Rodriguez, Giulio Ciccone, Dylan Teuns, Vincenzo Nibali, Ben Zwiehoff, Milan Vader, Ben Swift, Pello Bilbao, Antonio Soto, Sven Erik Bystrøm, Arjen Livyns, Fabio Felline
INFO
Optakter
Nyheder
Volta a la Comunitat Valenciana
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Følg en onsdag med reducerede massespurter i Romandiet og Tyrkiet
Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt

Annonce

Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
VIS FLERE

Annonce