Prøv vores nye app
Optakt: 1. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
14. april 2021 14:26Foto: UAE Tour/LaPresse
af Emil Axelgaard

I tre af de første fem udgaver efter genfødslen af løbet i 2016 er det en tidskørsel, der har åbnet ballet, men sådan bliver det ikke i år, hvor sprinterne håber at skulle spurte om den første førertrøje. De får det dog slet ikke så let, som de kunne ønske sig på en stærkt kuperet dag med mere end 2500 højdemeter, hvor man ikke kan udelukke, at særligt Movistar vil forsøge at skabe udskilning inden en forventet reduceret massespurt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Da løbet vendte tilbage i 2016, indledtes løbet med en ganske hård enkeltstart, der på suveræn vis blev vundet af Wout Poels, som herved lagde grunden til sin samlede sejr. I 2017 var tidskørselselementet i stedet et indledende, næsten urimeligt langt holdløb, der desværre på forhånd udelukkede hovedparten af feltet fra at blande sig i kampen om sejren, og i 2018 var det sprinterne, der fik lov at åbne festen. Efter at enkeltstarten vendte tilbage i 2019, blev 2020-udgaven også indledt med en sprinterfest, og sådan vil det formentlig også være i år, hvor tidskørslen er helt væk, og hvor en ellers generelt kuperet åbningsetape afsluttes med så langt et faldende stykke, at de hurtige folk bliver svære at snyde, selvom Movistar meget vel kan tænkes at gøre forsøget.

 

I alt skal der tilbagelægges 168,9 km, som fører feltet fra Elche til Ondara. Startbyen ligger tæt på kysten lidt sydvest for feriebyen Alicante. Herfra kører man mod nordvest ad en let stigende vej, inden et relativt fladt stykke leder mod nordøst frem til bunden af dagens første udfordring, kategori 2-stigningen Puerto de Maigmo (7,5 km, 3,9%), der er en lang, jævn stigning med top efter 36,7 km. Den leder op til et plateau, der følges igennem fladt terræn mod nord, indtil man drejer mod nordøst for at passere kategori 2-stigningen Alcalali (5,4 km, 5,6%), der ligeledes er en helt jævn stigning uden stejle procenter.

 

Toppen i næsten 1000 m højde er etapens højeste punkt og rundes efter 62,3 km, og herefter falder det mod nordøst ned til byen Alcoy. Her passerer man direkte over dalen for at køre mod nordøst op ad en ikke-kategoriseret stigning. En nedkørsel leder videre mod nordøst, hvorefter der venter et længere stykke, hvor man snor sig mod øst og nordøst igennem terræn, der aldrig bliver fladt, men heller ikke byder på væsentlige stigninger, inden det går mod øst op ad kategori 3-stigningen Quadretondeta (7,5 km, 3,1%), der ligeledes aldrig bliver stejl og har top efter 110,3 km. En nedkørsel leder herfra videre mod øst, og den bliver mod slutningen lidt kringlet.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Nu melder dagens sidste udfordring sig, når man kører mod øst op ad kategori 2-stigningen Sa Creueta (6,0 km, 4,1%), der er mere irregulær med tre indledende kilometer på hhv. 5,3%, 8,7% og 5,4%, inden to næsten flade kilometer efterfølges af en sidste kilometer med 4,3%. Fra toppen efter 126,1 km resterer 42,8 km, som indledes med en let nedkørsel, der fører mod sydøst og nordøst, men afbrydes af en lille stigning (1,8 km, 5,5%), der leder op til toppen af den kendte Coll de Rates efter 139,0 km.

 

Herefter venter en teknisk nedkørsel, som fører mod nord ned til dagens spurt, der kommer efter 145,9 km, inden det går mod nordøst ud mod kysten ad en lang, let faldende vej, der kun afbrydes af en lille stigning. Med knap 10 km igen bliver det næsten helt fladt, mens man kører øst om Ondara, inden man drejer skarpt mod sydvest for at køre ind til centrum. Her venter en helt ukompliceret finale uden sving over flere kilometer på en næsten helt flad vej, der dog stiger let med 0,7% over den sidste kilometer.

 

Etapen byder på i alt 2557 højdemeter.

Annonce

 

Ondara har ikke tidligere i dette årtusinde været vært for et stort cykelløb.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

 

 

 

Vejret                                                                                                     

Det kan godt være, at løbet er rykket til april, men vejrudsigten er ikke bedre, end vi har set det til de tidligere udgaver i februar. Det er dog først torsdag, der bliver grufuld, og onsdagen bliver trods alt hæderlig, da det vil tørt med en temperatur på 18 grader ved mål, men også totalt overskyet. Der vil være en let til jævn vind (10-17 km/t) fra øst, hvilket hovedsageligt giver side- og sidemodvind frem til toppen af Alcali og derefter mod- og sidemodvind hele vejen ud til kysten, idet man dog får sidemedvind på den lange opløbsstrækning.

Annonce

 

Favoritterne

Det er ikke så mærkeligt, at de fleste hold er bygget op om sprintere. Årets usædvanligt lette rute byder nemlig på helt op til tre chancer for de hurtige folk, der - hvis vinden tillader det torsdag - i hvert fald burde få to sikre massespurt. Jokeretapen er onsdagens åbning, der er en ganske kuperet sag, som med mere end 2500 højdemeter kan blive en udfordring for sprinterne.

 

Den slags åbningsetaper er altid farlige i et etapeløb. Der er ingen førertrøje til at tage kontrol, og derfor ser man af og til, at udbrud holder hjem på sådanne dage. Det vil dog undre mig, hvis det sker denne gang. Jeg vil nemlig tro, at både FDJ og Lotto, der primært er kommet her for massespurterne, vil gøre forsøget. Feltet er svagt, og der er ikke mange stærke hold, der kan ventes pludselig at få det til at eksplodere.

 

Jeg forventer dog en ret aggressiv start, hvor de mange mindre hold vil forsøge at udnytte, at et udbrud måske har en chance. Starten er dog relativt let, og jeg vil tro, at FDJ og Lotto i et felt med mange svage hold kan få lirket et kontrollerbart udbrud afsted. Herefter skal de forsøge at undgå, at etapen glider dem af hænde i den lange og svære indledning, men med udsigt til et ikke specielt stærkt udbrud, burde det være muligt.

 

Med ca. 100 km igen bliver etapen lettere, og her forventer jeg, at Lotto og FDJ vil sørge for, at udbruddet er relativt tæt på, når de rammer de sidste stigninger. Her kommer nøglemomentet, hvor vi skal se, om Movistar har lyst til at køre cykelløb. Man skal ikke kende meget til spanske løb for at vide, at de gerne viser deres autoritet som det store hjemmebanehold, og det vil faktisk ligne dem dårligt ikke at lægge pres på. Det vil have den fordel, at de måske kan vinde tid på Stefan Küng inden enkeltstarten, som jeg beskriver i den overordnede optakt. Det virker dog som en svær sag at opnå det, men det vil til gengæld med sikkerhed øge chancerne for, at erfarne Jose Joaquin Rojas kan begå sig i spurten

 

Hvis Movistar gør væsen af sig - og det tror jeg faktisk, at de gør - bør de kunne skabe nogen udskilning i dette felt. Særligt den sidste stigning har lidt procenter, mens desværre for spanierne er den næstsidste med det mundrette navn ikke værd at skrive hjem om. Derudover hjælpes sprinterne af den direkte modvind, der vil være næsten uafbrudt over de sidste 100 km. Samtidig er der langt fra toppen, og derfor vil der være tid til at komme tilbage, hvis Caleb Ewan og Arnaud Demare alligevel skulle miste kontakten på den svære del af sidste stigning.

Annonce

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Kombinationen af modvind og relativt lette stigninger gør, at jeg tror, at Movistar-massakren mislykkes, og selvom det næppe vil være et fuldt felt, der spurter, tror jeg, at FDJ og Lotto får deres massespurt. Det vil dog ske efter en hård og slidsom dag, hvor benene til kunne mærke de 2500 højdemeter. Selve spurten er til gengæld helt enkel med en lang og helt lige vej i medvind, hvor der er masser af plads til, at hurtigste mand kan lade farten tale på den ganske let stigende opløbsstrækning.

 

Det får mig til at pege på Caleb Ewan som favorit, men det er ikke med nogen fuld overbevisning. Den lille australier var mildt sagt flyvende i Sanremo, men har nu pustet ud inden Giroen. Dette løb skal bringe ham i gang inden den italienske grand tour, men hvor han står, er helt åbent. Nok klatrede han som en drøm i Sanremo, men der er stor forskel på, om Ewan kører på korte eller lange stigninger. En stor dag med mange højdemeter er præcis det, han har svært ved, og her hører han til blandt de mindst holdbare sprintere. Medmindre han er meget formsvag, bør han dog med modvind kunne klare denne etape, og på papiret er han også løbets hurtigste.

 

Udfordringen er positionskampen mod FDJs supertog, men i et svagt felt som dette ser John Degenkolb, Gerben Thijssen og Jasper de Buyst faktisk ganske potente ud. De bør sørge for, at Ewan starter relativt tæt på Demare, og så burde han også have farten til at gå forbi franskmanden, hvis farten er den samme, som da han slog Bennett i UAE Tour. Derfor tror jeg på sæsonens anden sejr til Ewan.

 

Det vil dog ikke undre mig, hvis Arnaud Demare vinder. Han har haft et skidt år, men han er blevet bedre og bedre og har en nylig sejr i det relativt kuperede La Roue Tourangelle efter nogle hæderlige brostensklassikere. Modsat Ewan har han dokumenteret fornuftig form, og selvom han som klatrer minder om Ewan og derfor har det svært på store dage med mange højdemeter, bør han være mere sikker end australieren på at overleve. Som udgangspunkt er Ewan den hurtigste af de to, men som vi så i Torino i august, kan Demare sagtens slå australieren, når hans supertog med Miles Scotson, Ramon Sinkeldam og Jacopo Guarnieri sætter ham perfekt op, og det vil de efter al sandsynlighed gøre, hvis de altså overlever stigningerne, hvilket ikke er sikkert for Guarnieri og Sinkeldam. Er de fuldtallige til sidst, kan et suverænt lead-out give anden sejr på kort tid til Demare.

 

Hvem kan slå de to favoritter? Det er svært at se, men Jon Aberasturi er nok bedste bud. Spanieren kommer med en frisk 2. plads fra Cholet, hvor han kun blev slået af Viviani, og han er netop blevet tæsket igennem på stigningerne i Baskerlandet. Han klatrede som en drøm i august, og hvis han har samme form nu, kan han komme hjem uden Ewan og Demare, hvorefter han sandsynligvis vil være hurtigst. Hans positionering er eminent, og han drager fordel af den hårde dag. Skal han spurte mod de to favoritter, er en 3. plads dog nok det mest sandsynlige, men den er også ganske realistisk.

Annonce

 

En anden rytter, der skal håbe på et hårdt løb, er Simone Consonni. Er han i form, klatrer han så godt, at han har en fair chance for at komme hjem uden de to favoritter, og så står han ikke helt dårligt, selvom Aberasturi måske nok er en anelse hurtigere i en boulevardspurt. Hans form har dog ikke været prangende i et løbsfattigt forår, og det er svært at vide, hvor han står. I en større massespurt mangler han farten til at vinde, men han er god i positionskampen og har stærk støtte fra Attilio Viviani og Szymon Sajnok. I den store spurt udelukker jeg ikke helt, at de kører for Sajnok, der faktisk nok er hurtigere i en boulevardspurt, men det vil undre.

 

Timothy Dupont skal slås med Aberasturi om at være tredjehurtigst, og han kommer til løbet i fin form efter en fornuftig klassikerkampagne og et forår, hvor han har spurtet bedre end længe. Desværre for ham er han ikke en stor klatrer i så svært terræn, og det er lidt svært at se ham komme med hjem uden mindst én af de to favoritter. Til gengæld er han god i positionskampen, og hans fart bør gøre, at podiet er ganske sandsynligt.

 

Lotto har også en plan B i John Degenkolb. I terræn som dette klatrer han betydeligt bedre end Ewan, og modsat australieren vides han at være i form, selvom klassikerne ikke gik som ønsket. Skulle Ewan falde fra undervejs, vil Degenkolb ikke være uden chance i dette felt, for i givet fald har det været en hård dag. Det er her, han har sin force, og han vil elske en boulevardspurt, hvor han ikke lider under sin positionering. Farten har manglet i de senere år, men med stor udskilning kan han vinde her. Skuffer han fælt, kan der måske blive en chance til den meget formstærke Jasper de Buyst.

 

Vi skal vel også åbne døren for Jose Joaquin Rojas. Det er godt nok sjældent, han spurter, men jeg vil tro, at han giver den et skud her. Det er klart, at han mod de to favoritter er helt uden chance, men kan Movistar gør det knaldhårdt, er han i spil. Der er ingen sprinter, der kommer i nærheden af ham i dette terræn, men det skal også være knaldhårdt, hvis han skal have en chance i et felt, der i givet fald skal være renset for rigtige sprintere.

 

Læs også
Se Tobias Lunds anden store sejr

 

En anden rytter, der skal bruge et hårdt løb, er Mikel Aristi, men hans klatreniveau er uhyre svingende. Han så dog udmærket ud i Baskerlandet, og det taler for, at han klatrer udmærket. I formstærk udgave er han meget holdbar, men han er positioneringssvag og ikke specielt hurtig i en boulevardspurt. Uden de store favoritter vil han dog ikke være uden chance i et reduceret felt, som årets to 2. pladser viser.

Annonce

 

Det er efterhånden meget sjældent, at Bram Welten får sin chance, men det gør han her. Han er endda i storartet form efter en 4. plads i La Roue Tourangelle, hvor han klarede de sene bakker, og en 8. plads i sidevinden i Bredene Koksijde. Desværre er han ikke en stor klatrer, og han kan meget vel falde fra undervejs - i hvert fald før de to favoritter. Samtidig er han uden megen støtte og positioneringssvag, men heldigvis hjælpes han af den enkle finale. Uden ham vil Kevin Ledanois måske spurte efter en top 10.

 

Rally har den holdbare Colin Joyce , der viste god form i Catalonien. Til gengæld er han ikke specielt hurtig i en flad spurt, og det er meget svært at se ham vinde. Samtidig er han så svingende, at han sagtens kan falde helt igennem og blive sat som en af de første.

 

Burgos kommer med lille Edwin Avila, der normalt klatrer langt, langt bedre end de fleste. Derfor vil et hårdt løb være en gave for ham, men hans kørsel i sine to første løb tyder på, at han er milevidt fra formen. Han er heller ikke specielt hurtig i en boulevardspurt, men er han pludselig i form, vil han i et sandt blodbad have en chance. Falder han fra, kan Jesus Ezquerra eller Alex Molenaar, der heller ikke er holdbar, spurte, men de kan ikke vinde.

 

B&B har Jonas Van Genechten, men i de seneste sæsoner har han haft DNF som mellemnavn. Han er da også udgået af sine seneste fire løb, som ikke alle har været specielt svære, og det virker helt urealistisk at tro, at han kommer med hjem og kører sin første spurt, siden vi stadig troede, at flagermus ikke kunne lægge et helt verdenssamfund ned. Mere sandsynligt er det, at Jonathan Hivert eller Nicolas Bagioli kan spurte efter et knaldhårdt løb, men der skal stor udskilning til, hvis de skal have en chance.

 

Hos Tarteletto finder vi Enzo Wouters , men han er hverken holdbar eller hurtig og får svært ved at gøre sig gældende. Et alternativ er Maxime de Poorter, men han får også svært ved at overleve. Det har Gil d’Heygere større chance for, men han mangler samme fart. Hos EvoPro kommer Oskar Nisu næppe med hjem, men de kan så prøve med halvhurtige Brendam Rhim. Hos Mg har Raffaele Radice og Francesco di Felice nok en bedre chance for at komme med hjem.

Annonce

 

OPDATERING: Tarteletto har udtaget yderligere to sprintere i form af Alfdan de Decker og Julian van den Brande. Det vil dels overraske mig, hvis de kommer med hjem, dels hvis de skulle kunne blande sig.

 

Feltet.dks vinderbud: Caleb Ewan

Øvrige vinderkandidater: Arnaud Demare, Jon Aberasturi

Outsidere: Simone Consonni, Timothy Dupont, John Degenkolb, Jose Joaquin Rojas

Jokers: Mikel Aristi, Bram Welten, Jasper de Buyst, Szymon Sajnok, Colin Joyce, Edwin Avila, Nicola Bagioli, Jonathan Hivert

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Caleb Ewan
Arnaud Demare, Jon Aberasturi
Simone Consonni, Timothy Dupont, John Degenkolb, Jose Joaquin Rojas
Mikel Aristi, Bram Welten, Jasper de Buyst, Szymon Sajnok, Colin Joyce, Edwin Avila, Nicola Bagioli, Jonathan Hivert
Jonas van Genechten, Alfdan de Decker, Enzo Wouters, Atillio Viviani, Jesus Ezquerra, Alex Molenaar, Kevin Ledanois, Brendan Rhim, Oskar Nisu, Maxime de Poorter, Gil h'Heygere, Julian van den Brande, Raffaele Radice, Franscesco di Felice
INFO
Optakter
Nyheder
Volta a la Comunitat Valenciana
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Evenepoel tilbage på landevejen
Landevej
Topsprinter får debut efter lang skadesperiode
Landevej
Danske hold uden succes i Italien
Landevej
Ny triumf til Lidl-Trek-talent
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Vidunderbarn lykkedes med sit ”første udbrud i karrieren”
Landevej
Video i artiklenSe Lunds reaktion på ny sejr
Landevej
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg
Landevej
Sådan vandt dansk stortalent for anden dag i træk
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lunds anden store sejr
Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
Video i artiklenLund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?
Landevej
Video i artiklenTobias Lund vinder for anden dag i træk
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app

Annonce

Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

Annonce

Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
VIS FLERE

Annonce