Prøv vores nye app
Optakt: 1. etape af Tour of Slovenia
12. juni 2024 15:26Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Tour of Slovenia dyster med ZLM Tour og Belgium Tour om rollen som de rene sprinteres bedste Tour-forberedelse, og også i år har flere af de hurtige Tour-folk valgt at varme op i Slovenien, hvor de får to chancer. Det handler dog om at være klar fra start, da de følger på de første to etaper, og derfor er der lagt op til sprinterbrag, når løbet som altid åbnes med en ganske flad etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

Bemærk: Grundet tidspres i denne meget travle uge med hele tre store etapeløb bliver der i denne optakt ikke plads til den klassiske detaljerede beskrivelse af ruten. Det bliver i stedet bare en overordnet skitse koblet med kort og profiler.

 

Det er som ofte før sprinterne, der ventes at få det første ord, i år på den 191,9 km lange åbningsetape mellem Murska Sobota og Ormoz. Her bydes der kun på 784 højdemeter, og de sidste små 70 km er næsten helt flade. Man slutter med en omgang på en 6,1 km lang rundstrækning, og der er en sidste spurt ved første passage af stregen og endda også en næstsidste spurt med bare 17,3 km igen. Finalen er også ukompliceret, da man efter et sving med 4700 m igen kun skal drejer igen med 1700 m igen. Selve opløbet er let stigende.

 

Læs også
Optakt: 15. etape af Tour de France

 

 

 

Annonce

 

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Vejret

Løbet vil slutte med tre flotte dage, men starten bliver kedelig. Onsdagen bliver tør og overskyet med beskedne temperaturer på 15-16 grader. Der vil være en let til jævn vind (14-15 km/t) fra nordnordøst, hvilket giver skiftevis forskellige former for side- og medvind stort set hele dagen. På rundstrækningen vil der først være sidemodvind og dernæst sidemedvind, indtil man igen får sidemodvind over de sidste 1700 m.

 

Favoritterne

Der er sjældent meget hokuspokus over 1. etape i Slovenien. Det er som regel en fredsommelig sprinteretape, og det bliver det næsten med sikkerhed også i år. Løbet har altid flere sprinteretaper, og det tiltrækker altid relativt mange hurtige folk. I år er der endda to og måske tre Tour-sprintere, der varmer op til Touren her i stedet for i det foretrukne Belgium Tour, og det betyder, at de absolut skal spurte de første to dage.

 

Derfor bliver det helt klassisk. Med de mange små hold bliver der sikkert lidt kamp om at ramme udbruddet, men når det er kørt, vil Jayco, Bahrain, Tudor, Uno-X og Bora sikkert alle tage kontrol. Vinden vil højst skabe lidt nervøsitet, og dermed bliver der ingen drama. Det mest interessante er, om udbruddet bliver hentet inden de to sene spurter. Det kan åbne døren for folk som Pello Bilbao, Matej Mohoric og Tobias Johannessen til at jagte lidt bonussekunder.

 

I sidste ende bør det ende i en spurt, og modsat tidligere finaler i Slovenien er den helt enkel. Det sidste sving kommer med 1700 m igen, og derfor er der plads til at lade farten tale. Udfordringen er, at vejen er ret smal, og derfor kommer man ikke uden om en vis positioneringsevne.

 

Læs også
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter

 

Jeg synes, at det er en ret åben spurt, men jeg går med Alberto Dainese. Han skuffede mig lidt med sin fart i Giroen, men jeg vil stadig tro, at han sammen med Dylan Groenewegen og Sam Welsford er hurtigst her. Problemet er for ham som altid positioneringen, men her er jeg relativt tryg. Det er gået godt i år, finalen er enkel, og han har Robin Froidevaux, der kørte fremragende lead-outs i Giroen. Med den fart, Groenewegen har vist, og Welsfords svage hold, tror jeg mest på, at Dainese både kan sidde godt og vise den fornødne fart.

 

Det kan dig også sagtens blive Dylan Groenewegen. Desværre har han skuffet enormt med sin fart i Ungarn og Veenendaal, og derfor er jeg slet ikke tryg ved, at han er hurtig nok. Da han vandt i Limburg, handlede det nemlig mest om at tage det sidste sving godt. Han har dog et ganske fornemt tog med Kelland O’Brien, Elmar Reinders og ikke mindst Luka Mezgec. Han har også positioneret sig godt i år, og derfor er jeg relativt tryg ved, at han i denne enkle finale vil sidde godt. Han kan meget vel blive sat op fra spids af Mezgec, og da jeg stadig tror, at kun Welsford og Dainese kan slå ham på fart, har han en god chance for at vinde denne spurt for andet år i træk.

 

Jeg vil placere Sam Welsford som nr. 3. Han har ikke haft den fart, jeg havde ventet, men han viste med sejren i Ungarn, at han stadig er hurtigst her. Han var i hvert fald klart hurtigere end Groenewegen, og han vil elske denne lette sprinteretape. Problemet er positioneringen. Det gik godt i Ungarn, selvom han var uden støtte, men det var på en stor, bred vej. Her er finalen også enkel, men vejen er smal, og han har kun hjælp af Filip Maciejuk, Emil Herzog og Jonas Koch. Heldigvis er sprinterfeltet ikke skræmmende, og det øger chancen for, at han finder en åbning. Gør han det, bør han vinde, men jeg frygter, at han lukkes inde igen.

 

Phil Bauhaus har tidligere haft stor succes i dette løb, men vi har både i 2023 og 2024, senest i Giroen, at han slet ikke er så hurtig som tidligere. Fanges Welsford, burde han dog have en fair chance for at vinde i dette felt, og han står ganske stærkt i positionskampen. Han mangler en sidste mand som Mezgec, men det samlede tog med Nicolo Buratti, Matej Mohoric, Matevz Govekar og Nikias Arndt er nok det stærkeste. Han har en god chance for at blive sat op fra spids, og som Groenewegen har spurtet på det sidste, har han også en god chance for at vinde, hvis det sker.

Annonce

 

Det er en stor chance for Matteo Moschetti. Han har ikke haft den fart, jeg havde ventet, men nu er der lys for enden af tunnelen. Han viste chokerende god form i et benhårdt løb i Bruxelles, og han vandt feltets spurt på sidste etape i Mayenne. Vi ved, at han på sine gode dage kan være skræmmende hurtig, særligt på disse lette dage. Han har også hæderlig støtte fra Szymon Sajnok og Fabio Christen, og selvom andre hold er stærkere, kan det være nok i denne enkle finale.

 

Alexander Kristoff er manden med momentum, men denne meget lette sprinteretape passer ham ikke ideelt. Som han har spurtet på det sidste, vil jeg ikke udelukke, at han kan vinde, men han bør være den langsomste af de fire favoritter. Til gengæld har han et stærkt tog med Louis Bendixen og ikke mindst Tord Gudmestad, der senest satte ham perfekt op, da han vandt i Heist. Sker det igen, kan han muligvis godt vinde igen, men jeg tror, at han mangler den sidste fart.

 

Dernæst vil jeg placere Elia Viviani. Han spurtede meget skuffende i sæsonstarten, men det så meget bedre ud i Ungarn. Vi så sidste efterår, at han pludselig blev rasende hurtig igen, og kan han genfinde den fart, kan han godt vinde i dette felt. Modsat i Ungarn har han denne gang ret god støtte fra Ben Swift og ikke mindst Jhonatan Narvaez, og finalen er enkel. Lad os håbe, at han har fundet sidste års fart igen.

 

Ligesom Kristoff tror jeg, at Paul Penhoët får det for let. Han har ikke spurtet, som jeg havde ventet efter sit comeback fra sin skadespause, og han har ikke vist en topfart, der gør det sandsynligt, at han kan vinde i dette felt. Sidste år så det dog bedre ud, og da han stadig er i fremgang, kan man håbe, at han nærmer sig. Toget med Cyril Barthe og Marc Sarreau er ikke det ringeste.

 

Polti kommer med Giovanni Lonardi, der igen i ZLM Tour beviste, hvor godt han positionerer sig. Denne gang får han det dog vanskeligere, da han er på hold med seks klatrere. Han har så god næse for at sidde rigtigt, at han nok ikke skal sidde godt, men når farten ikke rækker mod de bedste, bliver det svært at vinde.

Annonce

 

Læs også
Vingegaard-chef påpeger Corona-fordel til Pogacar

 

Jon Aberasturi har allerede været tæt på at vinde på dette niveau tidligere i år, da han i Loire blev slået på målfoto af Marijn van den Berg. Senest viste hans 3. plads i Ungarn bag Mark Cavendish og Groenewegen, at han har en fin fart, men det var også i en stigende finale, der passede ham bedre. På flad vej får han svært ved at vinde her, og som vi senest så det i Mayenne, har han det svært i positionskampen. I dette løb har han heller ikke den bedste støtte med kun Gotzon Martin hos sig.

 

Orluis Aular er en anden sprinter, der får det for let. Jeg tvivler på, at han har farten til at vinde denne boulevardspurt. Han har spurtet skuffende i år, og da han fandt farten i Baskerlandet, var det efter en hård finale. Han viste dog i Kroatien, at han godt kan køre denne slags spurter, og han har et af de bedre tog med Fernando Barcelo, Eduard Prades og David Gonzalez

 

Endelig er der Sandy Dujardin. Også han har her en for let etape. Han kan ikke vinde en boulevardspurt i dette selskab, og han har endda også ret svag støtte med kun Valentin Ferron ved sin side. Derfor skal det flaske sig, hvis han skal lave et resultat.

 

Hos UAE har man Antonio Morgado, men selvom han vandt i Asturien, er det svært at se ham blande sig med rigtige sprintere, og det samme gælder for Alessandro Covi, der ikke har spurtet længe. Formentlig kører de for en af de unge Jonathan Guatibonza eller Anze Ravbar, men de kommer næppe hele vejen. Bardiani har Filippo Fiorelli, men han mangler fart til denne boulevardspurt. Kern Pharma vil prøve med Marc Brustenga, men selvom han har støtte fra Antonio Soto og Pau Miquel får han det svært. Hos Bingoal har Louis Blouwe spurtet uventet godt på det sidste, men jeg vil blive overrasket, hvis han ender meget bedre end i udkanten af top 10, selvom han har støtte fra Marco Tizza. Hos EF er Mikkel Honoré hurtigst, men han spurter nok ikke mod sprintere. Hos Corratec vil de prøve med Samuele Zambelli og næppe Kristian Sbaragli. På kontinentalholdene kan Tilen Finkst, Bartlomiej Proc, Viktor Potocki og måske Marcel Gladek tænkes at blande sig.

 

Feltet.dks vinderbud: Alberto Dainese

Øvrige vinderkandidater: Dylan Groenewegen, Sam Welsford

Outsidere: Phil Bauhaus, Matteo Moschetti, Alexander Kristoff, Elia Viviani, Paul Penhoët

Jokers: Giovanni Lonardi, Jon Aberasturi, Orluis Aular, Nicolo Parisini, Sandy Dujardin, Filippo Fiorelli, Luka Mezgec, Tord Gudmestad, Robin Froidevaux, Nikias Arndt, Marc Sarreau, Jonathan Guatibonza, Anze Ravbar, Antonio Morgado, Louis Blouwe, Alessandro Covi, Marc Brustenga

Annonce

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Dylan Groenewegens sejr fra 2023, hvor samme rundstrækning blev benyttet.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering.
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig.
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering.
Alberto Dainese
Dylan Groenewegen, Sam Welsford
Phil Bauhaus, Matteo Moschetti, Alexander Kristoff, Elia Viviani, Paul Penhoët
Giovanni Lonardi, Jon Aberasturi, Orluis Aular, Nicolo Parisini, Sandy Dujardin, Filippo Fiorelli, Luka Mezgec, Tord Gudmestad, Robin Froidevaux, Nikias Arndt, Marc Sarreau, Jonathan Guatibonza, Anze Ravbar, Antonio Morgado, Louis Blouwe, Alessandro Covi, Marc Brustenga
Samiel Zambelli, Antonio Soto, Tilen Finkst, Bartlomiej Proc, Viktor Potocki, Marcel Gladek, Kristian Sbaragli, David Gonzalez, Jhonatan Narvaez, Gotzon Martin, Matevz Govekar, Mikkel Honoré, Pau Miquel, Eduard Prades, Jonas Koch, Fabio Christen, Szymon Sajnok, Fernando Barcelo, Marco Tizza, Martin Marcellusi, Alessandro Tonelli, Emil Herzog, Ben Swift, Xabier Berasategi
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Søndag den 14. juli 2024

Landevej
LIVE: Fuglsang i angreb fra start
Landevej
Se listen: Genoplev de seneste 10 vindere på Bastilledagen
Landevej
Vingegaard kan kun vinde Touren på én måde, mener tidligere rytter
Landevej
Sportsdirektør opdaterer om Mads P. – er stadig rasende over spurt
Landevej
Straffet rytter peger fingre: Mere hans skyld end min
Landevej
Optakt: 8. etape af Giro d'Italia Women

Lørdag den 13. juli 2024

Landevej
Pogacar slog sin egen Vingegaard-rekord
Landevej
Optakt: 15. etape af Tour de France
Landevej
Dagens fighter: Ikke en skuffelse - det er bare cykelløb
Landevej
Pogacar-holdkammerat jubler og svarer igen på kritik
Landevej
Evenepoel: Måske sætter jeg Vingegaard i morgen
Landevej
Vingegaard-manager: Den her var ikke kalkuleret
Landevej
Pogacar beordrede Yates til at angribe: Jeg tænkte, hvad?!

Annonce

Landevej
Pogacar destruerer Armstrongs rekord på målbjerg
Landevej
Vingegaard: Om jeg stadig kan vinde Touren?
Landevej
Evenepoel: Jeg er ligeglad
Landevej
Talentfulde Albert Philipsen holder fast i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenSe videoen: Tilskuer kaster chips på Pogacar og siden Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars angreb, der plantede Vingegaard
Landevej
Video i artiklenPogacar reagerer på stor tidsgevinst over Vingegaard
Landevej
Ny stor Pogacar-offensiv satte Vingegaard til vægs

Annonce

Landevej
Evenepoel mister hjælper og den italienske mester udgår af Touren
Landevej
Oversigt: 22 ryttere er udgået af Touren
Landevej
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%

Annonce

Landevej
Uttrup smider podiet i stjerneskuds store triumf
Landevej
Offer for slemt finalestyrt kan ikke fortsætte
Landevej
Thomas tester corona-positiv - men fortsætter

Annonce

Landevej
Endnu en rytter vinker farvel til Touren
Landevej
Vingegaard: Den er sindssygt vigtig
Landevej
Fuglsang ærgrer sig over tendens: Det er sværere
Landevej
Van Aert topper kedelig liste efter ny misset sejr
Landevej
Pogacar-chef fremhæver fordel: Vi er ikke forpligtede til at angribe
Landevej
Pidcock forlader Tour de France
Landevej
Visma-træner om Vingegaard: Der er stadig plads til forbedringer
Landevej
Armstrong med klar opfordring til Vingegaard og Visma inden stort bjergslag
Landevej
Evenepoel skal revanchere forfærdelig dag på Tourmalet
Landevej
Optakt: 14. etape af Tour de France

Fredag den 12. juli 2024

Landevej
Optakt: 7. etape af Giro d'Italia Women
Landevej
Astana med opdatering på styrtet rytter
Landevej
Ayuso reagerer på Tour-exit
Landevej
Vingegaard indrømmer: Jeg tror, vi sad og sov lidt
Landevej
De Lie langer ud: Så vil alle interviews efter løbet handle om styrt
Landevej
Optimistisk Evenepoel: Det er dybest set til min fordel
Landevej
Lotto-profil straffet efter voldsomt styrt
Landevej
Cort om kåring: Det er lidt en trøstepræmie
Landevej
Van Aert erkender fejl, der måske kostede ham sejren
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Mister vital hjælperytter: Det er lidt et slag
Landevej
Crazy gennemsnitsfart: Feltet stoppede aldrig
Udstyr og test
Produktnyt: Nye aerohjul fra DT Swiss
Landevej
Video i artiklenVilde billeder: Albert Philipsen vinder før voldsomt uvejr
Landevej
Grimt styrt og Philipsen-sejr på vanvittig etape
Landevej
Stortalent rygtes til danskerhold
Landevej
Stor fransk profil rygtet til Ineos
Landevej
Uttrup forsvarer topplacering på hård etape
Landevej
Opdatering: Pogacar-hjælper udgår
Landevej
Pogacar ked af det: Det så ikke godt ud
Landevej
Vingegaard med mundbind: Du ser og hører en masse rygter
Landevej
Roglics chef giver status og fremhæver nye mål
Landevej
Endnu en rytter udgår af Touren
Landevej
Optimistisk Van Aert vil have sin etapesejr: Mine ben bliver bedre og bedre
Landevej
Roglic udgår af Tour de France
Landevej
Démare forstår slet ikke deklassering
Landevej
Astana kommer med opdatering på Lutsenko efter slemt styrt
Landevej
Visma-sportsdirektør raser over Roglic-styrt: 100 procent organisationens skyld
Landevej
- Det er forfærdeligt, siger sportsdirektør

Torsdag den 11. juli 2024

Landevej
Optakt: 13. etape af Tour de France
Landevej
Profil raser efter stort styrt: Det er skandaløst
Landevej
Philipsen mister førertrøjen i Frankrig
Landevej
Girmay kan mærke trøjens vinger
Landevej
Opdatering: Roglic slipper uden brud
Udstyr og test
Test: Canyon Tempr CFR
Landevej
Evenepoel: Derfor kæmper vi altid for de bedste positioner
Landevej
Søren Kragh forklarer sit Tour-exit
Landevej
Pogacar: Jeg var knust
Landevej
Skuffet Van Aert: Dét kostede mig sejren
Landevej
To stjernesprintere deklasseret efter kaotisk spurt
VIS FLERE

Annonce