Optakt: 1. etape af Tour of Norway
24. maj 2022 17:46Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Det plejer at være sprinterne, der åbner den norske fest, men for andet år i træk skal klassementsrytterne være klar fra start. I år åbnes løbet nemlig med en meget hård puncheuretape, og havde det ikke været for torsdagens historisk vanskelige kongeetape, ville åbningsetapen i Voss i et mere almindeligt Tour of Norway formentlig have været afgørende - alt sammen et bevis på, at vi med det samme får en god ide om, hvem der vil vinde årets løb.

Annonce

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

 

Ruten                                                         

Både Tour of Norway og Tour des Fjords har haft tradition for at starte med en relativt flad etape, men sådan bliver det ikke i år, hvor klassementsrytterne skal være klar fra start. Egentlig er der ikke mange terrænmæssige udfordringer på åbningsetapen, men da det hele slutter på toppen af en 2,7 km lang stigning, der over de sidste 2,1 km stiger med hele 8,4% i snit, er der lagt op til en puncheurfest og klassementsslag samt dermed mulighed for at vinde tid allerede fra første færd.

 

I alt skal der tilbagelægges 173,6 km, der fører feltet fra Bergen til Voss. Startbyen ligger som bekendt helt uden ved den norske kyst i et område, der bestemt ikke er fladt, men man undgår væsentlige terrænmæssige udfordringer. I stedet kører man igennem relativt fladt terræn mod nord og sydøst frem til den første spurt, som kommer efter 37,7 km, idet man undervejs dog skal op og ned ad en relativt lang bakke. Herefter fortsætter man mod øst op ad kategori 2-stigningen Fossen Bratten (6,7 km, 6,1%), der er en relativt jævn stigning med top efter 50,7 km.

Se afslutningen af Liege-Bastogne-Liege

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Herfra følger man kortvarigt et plateau mod sydøst, inden en kringlet nedkørsel leder videre mod sydøst, Nu går det mod øst igennem fladt terræn frem til bredden af en fjord, og herfra bliver etapen meget let, idet man i lang tid kører mod nordøst langs den helt flade kystvej. Det flade terræn fortsætter, når man kører mod nordøst væk fra vandet frem til dagens anden spurt, der kommer efter 119,9 km. Her vender man rundt for at køre mod nordvest igennem fladt terræn og siden op ad kategori 2-stigningen Skjervsfossen (3,0 km, 6,0%), der er en ujævn stigning med blandt andet 500 m med 11,0% i bunden, 500 m med 3,2% midtvejs og derudover generelt procenter på 5-7%.

 

Toppen rundes efter 132,5 km, hvorefter de sidste 41,1 km indledes med et plateau, der leder mod nordvest, inden det falder mod nordvest ned til målbyen Voss. I stedet for at køre op ad målbakken kører man imidlertid en tur hele vejen rundt om søen Vangsvatnet, og da man følger den flade bred hele vejen, er det således helt fladt, indtil man er tilbage i Voss. Der er dog ikke mål inde i centrum, da man fortsætter mod nord og nordvest op ad den afsluttende kategori 2-stigning. Den stiger med 6,6% over 2,7 km, men efter en blød start stiger de sidste 2,1 km med 8,4% i snit, idet der på den nedre del af denne fase er 500 m med 9,7%, ligesom de sidste 700 m stiger med 8,4%. Det går ad en helt lige vej op ad bakken, indtil der er et hårnålesving med 400 m igen og slutteligt to bløde kurver i rap på de sidste 100 m.

 

Etapen byder på i alt 2190 højdemeter.

Annonce

 

Voss har ikke tidligere i dette årtusinde været mål for et stort cykelløb.

 

 

 

 

 

 

 

 

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

 

Vejret

Temaet for årets Tour of Norway bliver kraftig vind, men på åbningsdagen er temaet i stedet den regn, som startbyen Bergen er så kendt for. Således ventes der let regn gennem hele etapen med en konstant nedbørsrisiko på 70%, og temperaturen i målbyen vil være beskedne 13 grader. Fra start vil der være en let vind (9-10 km/t) fra nordøst, men den vil hurtigt tiltage til en styrke på (17-20 km/t) og i stedet komme fra øst. Det giver mod- og sidemodvind frem til den anden spurt, hvorefter der vil være sidemedvind frem til målbyen. På turen rundt om søen vil der være først med- og siden modvind, indtil man får sidevind hele vejen op ad målbakken.

 

Favoritterne

Bemærk: Selvom løbet tæller med i Cykelduellen og er ProSeries, bliver ugens etapeoptakter grundet Giroen af betydeligt mere skitseagtig karakter end vanligt.

Annonce

 

Det er en ganske tricky åbningsetape, arrangørerne har designet i år. Sidste år startede man med kongeetapen, og selvom det ikke er tilfældet i år, er der tale om en så svær etape, at den havde været kongeetape i alle andre udgaver af det norske løb.

 

Bakken i Voss er nemlig ikke let. Det kan godt være, at den er kort, men 2,1 km med 8,4% er en seriøs udfordring. Det er en rigtig ardennerstigning, og den vil skabe forskelle i klassementet - også selvom de vil være små. Det er klart, at den appellerer til eksplosive folk, men den har en sværhedsgrad, hvor alle klassementsfolkene skal være med fremme. I dette løb, hvor næsten alle gør comeback efter en pause, og vi derfor ved meget lidt om formniveauet, vil vi allerede være meget klogere tirsdag aften.

 

Det bør også ende i et opgør på den sidste stigning. Der er mange mindre hold i feltet, og derfor vil vi formentlig se en aggressiv start, men når et udbrud er etableret, regner jeg med, at Quick-Step, Ineos, formentlig også Uno-X og måske endda EF vil kontrollere. Der bør være rigeligt med interesse i at skabe samling, og derfor bør udbruddet ikke have den store chance.

 

Det bliver blæsende, men det vil være modvind frem til sidste spurt. Herefter følger et stykke med sidemedvind, men der synes at være for megen læ, som der næsten altid er i Norge. Det vil undre mig, hvis vinden skaber andet end højst noget nervøsitet. Den næstsidste stigning vil næppe spille en rolle, men man kunne godt forestille sig, at Quick-Step, der har brug for knapt så eksplosiv en finale, vil forsøge at gøre det lidt hårdt ved at sætte et tempo her.

 

I sidste ende bør det ende i et opgør på bakken. Her vil Quick-Step gerne gøre det hårdt, men de har ikke rigtigt holdet til at skabe et blodbad. Det kan meget vel være Ineos, der næppe vil have det hårdt, hvis de tror på Ethan Hayter, eller Uno-X, der lægger presset. Formentlig vil Remco Evenepoel angribe relativt tidligt i et forsøg på at undgå en spurt, og herefter bliver spørgsmålet, om han - eller andre - kan køre væk, eller om det ender med en spurt på toppen.

Annonce

 

Som sagt regner jeg primært med et opgør mellem klassementsrytterne, og der bliver derfor en del gentagelser fra den store optakt. Den henviser jeg også til i forhold til en vurdering af rytternes form, der for de flestes vedkommende er et stort spørgsmål, da mange kommer efter en pause.

 

Jeg vælger at pege på Remco Evenepoel, men det er med usikkerhed. Belgieren er ikke hurtig eller eksplosiv, men hans målrettede arbejde på sit punch har båret frugt. Det fortæller hans data også, og selvom han for vane at angribe hen over toppen på stigningerne, så vi også med hans angreb i Liege, at han sagtens kan forcere også på en stigning. Faktisk minder denne bakke meget om Redoute, hvor han jo lancerede sit Liege-angreb, og det er slet ikke en dårlig bakke for ham. Der er folk, der er hurtigere end ham, og derfor er betingelsen for at vinde formentlig, at han kan gøre forskellen. Da han plejer at komme flyvende ud fra en pause, tror jeg, at han - som på 1. etape i Valencia tidligere i år - vil have mindst ét gear mere end de andre, og derfor tror jeg, at han slår det hul, der skal til for at vinde - også fordi han i Giroen viste, at han er god i regnvejr. I topform var det også en stigning, hvor Kasper Asgreen kunne forsvare sig, men efter en pause skal han formentlig bare gøre det hårdt og hjælpe sin kaptajn.

 

Hans værste rival er også her Tobias Johannessen. Som skrevet i optakten er han formentlig i fremragende form, og vi så med sejren i Besseges og i Catalonien, hvor eksplosiv og hurtig han er. Han er en langt mere oplagt puncheur end Evenepoel, og derfor bør han vinde, hvis han kan følge belgieren hele vejen til toppen. Om han kan det, ved vi ikke, men hvis han har de ben, han havde i Catalonien, skal Evenepoel være knivskarp for at sætte ham. Det er også en god afslutning for Anders Johannessen, men han har været overmatchet på dette niveau. Også Jonas Gregaard kan gøre det godt.

 

Ineos har to gode kandidater. Skal Evenepoel slås, tror jeg, at de skal satse på Tao Geoghegan Hart . Briten viste senest i Dauphiné og Tirreno, hvor god en puncheur han er, og dette er faktisk en fremragende afslutning for ham. Som skrevet i den store optakt, er hans form et stort, stort spørgsmålstegn, og han kan falde igennem, men jeg tror, at han har den største chance, hvis holdet drømmer om at vinde etapen. Det dårlige vejr plejer heller ikke at genere ham.

 

Det store spørgsmål er Ethan Hayter. Briten er som bekendt en god puncheur, og med sejren på murene i Andalusien og Coppi e Bartali, har han også vist evner på ardenneragtige stigninger. Jeg tror dog, at denne er en tand for skrap. Vi så på kongeetapen i England og på Malhao i Algarve, at procenter på den anden side af 8 er en anelse for voldsomt, når vi taler en stigning af denne længde. Jeg har svært ved at se ham følge med, når Evenepoel åbner for gassen, men bliver det mere taktisk med lidt stilstand, kan han måske komme tilbage og vinde løbet i en spurt. Ineos’ sidste kandidat er Luke Plapp, der formentlig er med helt fremme. Han har ikke vist alt for meget punch og hurtighed, og det kan blive svært for ham at vinde, men han er en af de få, der faktisk kan følge Evenepoel, som jo bestemt heller ikke er noget lyn. Derfor er han bestemt en vinderkandidat.

Annonce

 

Det er en god afslutning for Esteban Chaves, der bestemt ikke er uden punch. Som skrevet i den store optakt er der bare store spørgsmål ved både niveau og form, men har han de ben, vi senest så sidste forår, kan han utvivlsomt vinde i denne finale. Han er i hvert fald en ganske eksplosiv type, der også kan afslutte på toppen. Det er også en god afslutning for James Shaw, der er ganske hurtig, men jeg tror, at han er en anelse overmatchet mod de allerbedste, selv hvis han efter sin pause nu er i topform.

 

Finalen er nok ikke helt ideel for Jay Vine, der mangler det sidste punch. Han er dog stadig et ret ubeskrevet blad, og han mente faktisk selv, at han kunne have slået Johannessen, da de spurtede om kongeetapesejren i Besseges. Vi så dog ikke meget punch i hans spurt i Tyrkiet, og da han næppe kører alene, er det svært at se ham vinde etapen. Han kunne også meget vel være typen, der har det svært i regnvejr, og hans form er altid et stort spørgsmål. Er han på toppen, vil han som en af de bedste klatrere dog være med helt fremme. Stigningen passer bedre til eksplosive Floris de Tier, der kommer langt, hvis han har benene fra Coppi e Bartali, men ikke har Vines topniveau.

 

Stigningen er perfekt for Gianluca Brambilla, der jo netop er meget eksplosiv, selvom det er sjældent han har kørt denne slags finaler. Som skrevet i den store optakt, ved vi ikke, hvor han står, men med benene fra Baskerlandet kommer han ganske langt. I dette selskab vil han dog formentlig mangle det sidste for at vinde. Stigningen har også en længde, hvor Markus Hoelgaard vil være med fremme, hvis han endelig har fundet 2021-niveauet, men den er nok lidt for svær til, at han kan matche klatrerne. Den bør også være for svær for Filippo Baroncini trods hans åbenlyse punch.

 

Jeg er spændt på Ide Schelling i denne finale. Som puncheur burde han have muligheder på en bakke som denne, men jeg vil tro, at den bliver en anelse for svær. Som minimum skal han have fundet sit niveau efter sit coronaramte katastrofeforår, men selv hvis han er på toppen, vil jeg tro, at stigningen bliver lidt for lang. Hans punch er dog eminent, og da han stadig er et ubeskrevet blad, er det ikke umuligt, at han alligevel er med fremme. Til gengæld mangler Cian Uijtdebroeks punch til at vinde denne etape.

 

Jeg er lidt spændt på at se Patrick Bevin i denne finale. Han har jo klatret som en drøm, men når han klatrer, er han en dieselmotor. Nok har han punch, men på svære stigninger skal han bare overleve, og denne stigning er formentlig for svær. Vi så hans begrænsninger på 1. etape i Romandiet, og denne er sværere. Til gengæld har han med sin spurt også chance for at snyde mig helt og måske endda vinde etapen. Bedst fra holdet vil formentlig være Carl Fredrik Hagen, der er i form og har punch, men han vinder næppe. Den er for svær for Daryl Impey i hans nuværende forfatning.

 

Der er også en række andre klassementsryttere, der burde have bedre chance på denne etape, end de vil have det på torsdag. Det gælder Jonathan Lastra, der ikke er uden punch, og det er også en stigning, hvor hans holdkammerat Eduard Prades i gamle dage kunne være med. I dag vil jeg dog tro, at han er overmatchet, selvom Arctic Race giver et håb.

Annonce

 

Det burde også være en stigning med bedre perspektiver for Lucas Eriksson, Kamil Bonneau, Kristian Aasvold, Jimmy Janssens, Jacob Eriksson, Henok Mulubrhan, Kevin Vermaerke, Michael Valgren, Embret Svestad-Bårdsang og Daan Hoole, end det vil være med Stavsro på torsdag. Til gengæld vil Simone Petilli, Michal Schlegel og Mathias Bregnhøj formentlig være bedre tilpas på stigningen på kongeetapen.

 

Feltet.dks vinderbud: Remco Evenepoel

Øvrige vinderkandidater: Tobias Johannessen, Tao Geoghegan Hart

Outsidere: Ethan Hayter, Luke Plapp, Esteban Chaves, Jay Vine, Gianluca Brambilla

Jokers: Ide Schelling, Patrick Bevin, Carl Fredrik Hagen, Cian Uijtdebroeks, James Shaw, Markus Hoelgaard, Floris de Tier, Eduard Prades, Jonathan Lastra, Lucas Eriksson, Kamil Bonneu, Filippo Baroncini

 

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Remco Evenepoel
Tobias Johannessen, Tao Geoghegan Hart
Ethan Hayter, Luke Plapp, Esteban Chaves, Jay Vine, Gianluca Brambilla
Ide Schelling, Patrick Bevin, Carl Fredrik Hagen, Cian Uijtdebroeks, James Shaw, Markus Hoelgaard, Floris de Tier, Eduard Prades, Jonathan Lastra, Lucas Eriksson, Kamil Bonneu, Filippo Baroncini
Anders Johannnessen, Jonas Gregaard, Kristian Aasvold, Jacob Eriksson, Henok Mulubrhan, Simone Petilli, Mathias Bregnhøj, Jimmy Janssens, Michael Valgren, Kasper Asgreen, Kevin Vermaerke, Embret Svestad-Bårdsang, Daan Hoole, Michal Schlegel, Daryl Impey, Jeppe Aaskov Pallesen, Marco Brenner, Ben Healy, Magnus Sheffield, Joel Nicolau, Laurens Huys
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 06. juli 2022

Følg Vingegaard på torsdagens puncheuretape
Landevej
Van der Poel: Jeg er en skygge af mig selv
Landevej
Ingen ønskede dagens Tour-etapevinder: Et virkelighedstjek
Landevej
Jumbo-Vismas sportsdirektør: Vi havde en dejlig lorte dag
Landevej
Pogacar i hopla på brostenene: Skylder ham en øl
Landevej
Cort: Lidt ærgerligt at misse begge mål
Landevej
Missede Tour-etapesejr på målfoto: Har det ad helvede til
Landevej
De to første ryttere er udgået af Touren
Landevej
Vingegaard fortæller om defekt: En skoddag for os
Landevej
Roglic rev skulder af led i brostensdrama i Touren
Landevej
Vingegaard og Jumbo i brostensmareridt - Veteran vinder i Arenberg
Landevej
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Landevej
Livestream: Se alle Tour-etaper uden afbrydelser - 64.50 KR
Landevej
Video i artiklenDrama: Van Aert styrter før første pavéstykke
Video
Van Aert erkender: Jeg skal tage mere hensyn til Jonas og Primoz
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 6. etape af Giro Donne
Video
Uttrup i top 10 - Superstjerne med sin 240. sejr
Landevej
Video i artiklenVan der Poel er rådvild efter dansk Tour-start
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour de France
Landevej
Tour de France-analyse: For mange hollandske kokke?
Landevej
Eksklusivt interviewTidligere chef vurderer: Sådan tænker Vingegaard om brostenene
INTERVIEW Landevej

Annonce

Eksperten analyserer: Brostensetapen er et våben for Vingegaard
Landevej
Vigtig ændring skal give Vingegaard fordel på brostenene
Landevej
UAE-boss melder Pogacar klar til pavéerne men har én bekymring
Landevej

Annonce

Video i artiklenHolm og Bay ser frem mod 5. etape: Mange der er nervøse
Video
Emma Norsgaard fortsætter efter grimt styrt
Landevej
Fabio Jakobsen undskylder til Groenewegen
Landevej

Annonce

Video i artiklenEksperterne om 5. etape: En fuldstændig fascinerende etape
Video
Jumbo-Visma blæser til brostensangreb
Landevej
Roglic blev sat af Vingegaard - nu forklarer han hvorfor
Landevej
Van der Poel før brostensetapen: Klassementsrytterne vil gøre det nervøst
Landevej
Superstjerner morer sig over komisk brøler
Landevej
Sagan håber på tørre brosten: Det var en katastrofe
Landevej
Vanvittig statistik: Stormagt i kæmpe Grand Tour-krise
Landevej

Tirsdag den 05. juli 2022

ASO: Så mange tilskuere så Tour de France fra de danske landeveje
Landevej
Foreløbig status: Ingen brud hos Norsgaard
Landevej
Pogacar: Hvis nogen skulle gøre det, var det Jumbo
Landevej
Yates spurgte Vingegaard: Han sagde nej
Landevej
Cort efter nyt udbrudstogt: Vil slå Mørkøv
Landevej
Mads P: Vi ville lave samme nummer
Landevej
Philipsen efter kæmpe brøler: Lidt pinligt
Landevej
Video i artiklenWout van Aert forklarer hvorfor han ikke ventede på Vingegaard
Landevej
Vingegaard kommenterer Van Aerts beslutning
Landevej
Solosejr: Van Aert smadrer alle konkurrenterne i Calais
Landevej
Video i artiklenVanvidsangreb fra Jumbo og Van Aert!
Video
Verdensmesteren vandt på trods af forkert gear
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour de France
Landevej
Ineos-stjerne kørte enkeltstart med regnvest - nu skal den gennemføre sin egen Tour
Landevej
Video i artiklenMads P. tæt på at blive kørt ned
Video
Cort slår legendes Tour-rekord
Landevej
Cykelevent med to store danske cykelikoner
Motion
Moberg: Valgren er færdig for sæsonen
Landevej
Norsgaard i smerter efter grimt styrt
Landevej
Video i artiklenSe Magnus Cort gå i udbrud på 4. etape af Touren
Video
Tour de France-analyse: Stadig den hurtigste?
Landevej
Gilbert fylder 40 og slutter sig til eksklusiv Tour-klub
Landevej
Prestigefyldt WorldTour-løb med ny rute: Hårdeste rute i de seneste år
Landevej
Video i artiklenVideo: Skulle Wout van Aert deklasseres i Sønderborg?
Landevej
Produktnyt: Scott Foil RC
Udstyr og test
900 kilometer: Sådan kommer Touren fra Danmark til Frankrig
Landevej
Eksperter vurderer: Hvem er sprinterkongen i feltet?
Landevej
Tour de France vil mindes ofrene fra Fields
Landevej
Michael Mørkøv udgiver selvbiografi - SPAR 20%
Landevej
Blæser til angreb: Cort øjner hel uge i prikker
Landevej
Professor i sportsmarketing undrer sig: Cort fik det serveret på et sølvfad
Landevej
Medie: Lotto henter 27-årig belgier
Landevej

Mandag den 04. juli 2022

Se alle billederne fra Tour-starten i Danmark
Landevej
Kan Cort stå med bjergtrøjen i Paris? – Ekspert udelukker det ikke
Landevej
Van der Poel ser fortsat gult
Landevej
Efter 40-års jubilæum: Fransk etapeløb stopper
Landevej
Færre mænd og flere kvinder: UCI ændrer kvalifikationssystemet frem mod OL
Landevej
Nyt medie sender Carapaz til EF
Landevej
Roglic med vild vane: Løber ture under Tour de France
Landevej
Mads P. har fremtiden på plads
Landevej
Fodboldlegende inspirerede stjerne til stor triumf
Landevej
Vingegaards chef kritiserer de danske fans
Landevej
VIS FLERE

Annonce