Optakt: 1. etape af PostNord Danmark Rundt
20. august 2019 19:30Foto: Henriette S. Brandt / Feltet.dk
af Emil Axelgaard

PostNord Danmark Rundt plejer at blive indledt med en relativt let sprinteretape, men meget symbolsk for den usædvanligt kuperede 2019-udgave er årets åbning ikke helt så let som vanligt. I år er starten nemlig henlagt til Silkeborg og dermed en af Danmarks mere kuperede egne, og selvom det danske terræn sjældent er svært nok til at skabe den helt store splittelse, burde en lille bakke på den afsluttende rundstrækning kunne sikre en ganske interessant og underholdende finale.

HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL POSTNORD DANMARK RUNDT

Ruten

Danmark Rundt indledes som regel med en sprinteretape, men måske vil der være lidt afveksling i år. Denne gang er starten nemlig henlagt til Silkeborg, der som bekendt ligger i en af landets mest kuperede egne. Nok er det danske terræn kun sjældent svært nok til at skabe de helt store forskelle, men måske kan rytterne udnytte en finalerundstrækning med den 900 m lange Hvinningdalvej til at skabe lidt mere udskilning end vanligt og således skabe en overraskelse som den, Lasse Norman leverede på 1. etape i 2018, hvor han på en afsluttende bakke i Aalborg snød alle sprinterne.

 

Med en distance på i alt 169,7 km er der tale om en relativt kort etape, der har både start og mål i Silkeborg. Fra starten i byens nordlige udkant kører man mod nordvest ud gennem relativt fladt terræn til Kjellerup, hvorefter man snor sig mod nordøst op til Bjerringbro, hvor dagens første spurt er placeret efter 36,4 km. Kort efter når man frem til Ulstrup, hvorefter man drejer mod sydøst for at køre øst om Hammel i mere kuperet terræn, der byder på bakkespurter på Lådnehøje (2,1 km, 2,6%) og ikoniske Pøt Mølle (700 m, 7,1%) efter hhv. 48,2 og 63,6 km. Herefter sætter man kursen mod sydvest med retning mod Sorring, hvor man efter 79,1 km skal over Sorring Låddenhøj (1,8 km, 3,4%), inden man fortsætter til Laven, hvor man drejer mod sydøst for via nogle småbakker at køre frem til Ry.

 

I Ry sætter man kursen mod vest for igennem mere kuperet terræn at køre frem til Salten, hvor dagens anden spurt er placeret efter 111,9 km, inden det går mod syd via Løndalvej (3,4 km, 2,8%), der har top efter 119,3 km, og videre ned til det sydligste punkt i Vinding. Her drejer man mod nordvest for efter 123,4 at ramme en 800 m lang grusvej, inden man når frem til Vrads. Det kuperede terræn fortsætter, når man kører mod nord frem mod Silkeborg, idet man undervejs skal over dagens sidste bakkespurt (1,1 km, 4,8%) efter 135,0 km og siden kører dagens sidste spurt i Gjessø efter 141,1 km. Kort efter når man Funder, hvor man kører mod nordøst via en bakke (1 km, 5%), inden man når frem til centrum af Silkeborg, hvor man efter 149,7 km rammer rundstrækningen. Her skal man for første gang op ad Hvinningdalvej (900 m, 5,9%), inden man krydser stregen efter 153,8 km. Etapen afsluttes nu med tre omgange på den 5,3 km lange runde. Der indledes med endnu en tur op ad Hvinningdalvej, som har top med 3 km igen, hvorefter der falder ned mod den røde flamme. Herfra er den sidste kilometer kun ganske let faldende. Der er sving med 2800 m, 800 m og bare 500 m igen, inden man når målet foran Langsøhus.

 

Etapen byder på i alt 1481 højdemeter.

 

Silkeborg har ikke været mål for et stort cykelløb tidligere i dette årtusinde, men har tre gange været startby for en etape i Danmark Rundt.

 

 

 

 

 

Vejret

Efter en drivvåd august har Danmark udsigt til sensommer i denne uge, og selvom der kortvarigt ventes lidt mere regn torsdag, signalerer en flot onsdag det gode vejrs komme. Med en temperatur på 19 grader er det nu ikke varmen, der vil præge dagen, men med masser af sol og kun få skyer bliver det en flot start på løbet. Det vil dog ikke være helt stille med en jævn vind fra vest. Det giver sidevind på det meste af etapen, herunder på det sidste stykke fra kort før sidste bakkespurt og frem til Silkeborg. På rundstrækningen vil der først være sidemodvind frem til toppen af bakken, derefter medvind og til slut atter sidemodvind på den 500 m lange opløbsstrækning.

 

HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL POSTNORD DANMARK RUNDT
 

Favoritterne

Danmark Rundt har som sagt for vane at starte med en sprinteretape, men sjovt nok ender det næsten aldrig i en spurt. Faktisk skal vi tilbage til Magnus Corts sejr i Mariager i 2014 for at finde den seneste sprinterafgørelse på løbets første dag. Siden dengang har Lars Boom snydt feltet i Holstebros regn i 2015, Daniele Bennati og Mads Würtz har sneget sig væk på vej mod Esbjerg i 2016, Casper Pedersen har lavet et lille kup i Kalundborgs blæst i 2017, og Lasse Norman har udnyttet en lille bakke i Aalborg til i 2018 at snyde Bryan Coquard for førertrøjen. Skal man følge løbets historik, skal man således ikke spille på en massespurt i Silkeborg onsdag eftermiddag.

 

Det bør naturligvis slet ikke gælde, når vi faktisk taler om en hårdere etape end vanligt. Silkeborg er alt andet end fladt, og på årets åbningsetape går det op og ned meget af vejen. Dertil kommer, at vejene mange steder er smalle og kringlede, og at rytterne vil have en pæn sidevind det meste af dagen. Med andre ord er det bestemt ikke den nemmeste åbningsetape i løbets historie.

 

Samme historie taler imidlertid også sit tydelige sprog. Det danske terræn er for et professionelt felt bare ikke særligt krævende, og de 1500 højdemeter i Silkeborgs bakker kan ikke få mange sprintere til at ligge søvnløse. Skal der for alvor skabes splittelse i Danmark Rundt, kræver det vind, og selvom retningen onsdag vil være den rigtige det meste af dagen, kan man nok tvivle på, om styrken er kraftig nok til at skabe rav i den. I hvert fald burde det kunne klares for de stærkeste hold, mens det kan være anderledes for de mindre danske navne - især fordi der også er så meget skov vil Silkeborg, at der mange steder formentlig vil være en del læ.

 

Der har for vane at være lidt kamp om at ramme udbruddene i Danmark Rundt, der er et stort mål for de danske kontinentalhold, og hvor også mange af de professionelle kontinentalhold gerne går i offensiven. Vi forventer derfor en hektisk start, inden et udbrud er etableret, og derefter bliver det interessant at se, hvem der tager kontrol. Pilen vil naturligt pege på Jumbo og Lotto Soudal, der klart har de stærkeste hold, men også Riwal må kunne tænkes at påtage sig et ansvar. Det samme må Corendon og Vital Concept, der har løbets to hurtigste afsluttere, og dermed burde der være nok af hold til at sørge for, at der skabes samling inden rundstrækningen.

 

Udfordringen er naturligvis vinden, og vi forventer en temmelig nervøs og stressende dag i sadlen. Særligt Riwal, Lotto og Jumbo har en interesse i at gøre løbet så hårdt som muligt, og de kan sagtens tænkes at køre offensivt i sidevinden og på stigningerne. Angreb vil det nok ikke blive til, men forsøg på at splitte feltet er tænkelige. Som sagt forventer vi ikke, at det kan lade sig gøre at skabe den helt store udskilning, men det vil ikke være et fuldt felt, der rammer Silkeborg igen sidst på eftermiddagen.

 

Det mest interessante er naturligvis, hvad der sker på bakken. Er den hård nok til at kunne bruges som afsæt til angreb? Forsøgene vil sikkert blive gjort, men knap 1 km med knap 6% bør ikke være nok. Jumbo, Lotto og måske Riwal vil utvivlsomt mandsopdække hinanden, og selvom de alle vil have en interesse i at gøre det hårdt, skal det nok være en rytter fra et mindre hold, der skal snige sig væk, hvis man skal kopiere Lasse Normans nummer fra sidste år. Udelukkes kan det ikke - det viser historien klart - men rundstrækningen bør ikke være svær nok til, mandsopdækkede ryttere som Tiesj Benoot eller Jumbos mange klatrere kan komme væk, slet ikke fordi Corendon og Vital Concept samtidig må forventes at arbejde for en spurt.

 

Vi forventer derfor en reduceret massespurt, og det store spørgsmål er primært, hvem der vil komme over bakken. Dernæst skal rytterne være friske nok til både at spurte og komme i position inden de sidste sving. Finalen er nemlig så kringlet med de to sene sving, at positionering betyder lige så meget som fart, og her kan det være vigtigt ikke at være gledet for langt tilbage på bakken.

 

Det får os til at pege på Tim Merlier som vores favorit. Det var i Danmark, at belgieren for alvor blev kendt som mere end crossrytter, da han sidste år vandt løbets to eneste massespurter, og det skulle vise sig som starten på et gennembrud. Siden han i maj endelig fik styr på kontraktsituationen, har han været her, der og alle vegne. Han slog Fabio Jakobsen - der i dag må regnes som en af verdens allerhurtigste rene sprintere - Elfstedenronde, efter at han og Jakobsen også stod 1-1 i deres spurter i Belgium Tour. Kort efter blev han belgisk mester, og selvom Belgien ikke har mange sprintere, slog han trods alt blandt andre Wout van Aert, der vandt spurter i både Dauphiné og Touren. Senere vandt han tre etaper i Alsace i begyndelsen af denne måned, og det viser, at han var i form frem mod EM, der var hans helt store mål, men som desværre blev ødelagt af en punktering. Merlier er ikke verdens mest holdbare, men han har kørt med om sejren i svære belgiske grusvejs- og brostensløb, og i år blev han nr. 3 på brostensetapen i Belgium Tour. Her var stigningerne sværere end Hvinningdalvej, og derfor bør han kunne sidde med hjem. Han er utvivlsomt løbets hurtigste og elsker som crossspecialist en kringlet finale. Derfor er han vores favorit.

 

Løbets anden supersprinter er Bryan Coquard. Efter de rædselsfulde 2017 og 2018 er franskmanden tilbage, og han har i år allerede taget 8 sejre. På det seneste har han vundet den stigende spurt i GP Cerami samt i fredags slået selveste Mathieu van der Poel i en spurt i Arctic Race. Formen er derfor glimrende, og for en fyr som Coquard er det ideelt med en lille bakke til at slide de rigtige sprintere op. Til gengæld er hans positionering ofte temmelig dårlig, men toget med Kris Boeckmans, Bert De Backer og Kevin Reza må være et af løbets bedste. Det kan forhåbentlig kompensere for Coquards egne mangler, og med den fart, han også viste med spurtsejren i Belgium Tour, er han manden, der kan true Merlier.

 

Løbet her er en sjælden chance for Jasper De Buyst¸ der så længe han stadig kører klassement på Lotto foretrækkes som sprinter i stedet for den unge Gerben Thijssen, der heller ikke vil være glad for bakken. Det vil De Buyst derimod, for belgieren en holdbar type, der helst skal have lidt udskilning undervejs. Han har nok måttet sande, at farten mere rækker til en rolle som lead-out man end topsprinter, men i dette felt bør han være en af de hurtigste, især efter en hård dag. Til gengæld har han haft det lidt svær i positionskampen, men i et relativt svagt felt bør han efter en bakke nok kunne finde en god placering.

 

Løbets formstærke afslutter er Amund Grøndahl Jansen, der har vist fabelagtige ben i Arctic Race, hvor han var meget tæt på at vinde den sidste etape. Ren sprinter er han bestemt ikke, men han blev trods alt nr. 5 i WorldTour-løbet i London, hvor han dog blev hjulpet af et styrt og et fremragende lead-out fra Mike Teunissen. Et sådant lead-out får han nok ikke denne gang, men Koen Bouwman og Pascal Eenkhoorn burde særligt efter et hårdt løb nok kunne føre ham frem. For at han kan vinde, skal løbet nok være ganske selektivt, men det er også muligt, og med den ben, han har lige nu, kan Jansen sagtens ende med at være første mand over stregen.

 

Sport Vlaanderen kommer som altid med 7-800 semisprintere, der alle vil køre deres egen spurt hver for sig, men det må være formstærke Amaury Capiot, der er bedste bud. Belgieren viste storform med en top 10 på den knaldhårde sidste etape i BinckBank Tour, hvor han også viste sine sprinterevner med top 11-placeringer i alle fire massespurter. Hans fart er ikke den højeste, men efter et hårdt løb kan han med sin gode positionering komme langt. Derudover har holdet den ligeledes hurtige og holdbare Milan Menten , ligesom også Edward Planckaert kan komme i spil som plan C. Finalen er til gengæld nok for hård for den mere klassiske sprinter, Sasha Weemaes .

 

Sunweb får svært ved at køre klassement, og derfor er deres største chance for succes en spurtsejr. Her er topkandidaten Joris Nieuwenhuis, der med nogle fornemme spurter i Californien og Norge har vist sine evner. Han er ikke verdens hurtigste, men han er holdbar og vil elske denne kuperede rundstrækning. Som crossrytter elsker han tillige tekniske finaler, som vi så, da han sneg sig væk til en 2. plads i et sving i Norge, og han har her endda en hæderlig lead-out man i Asbjørn Kragh. Det bliver svært at vinde, men i et hårdt løb er det ikke umuligt.

 

Med to DM-medaljer to år i træk har Niklas Larsen vist, at han kan tage kampen op mod de professionelle. Med en sølvmedalje ved det nylige EM har han tillige vist form, og han burde ikke få det alt for svært på bakken. Sidste år blev han nr. 5 i spurten i Vordingborg, og han synes at være klar til at gøre det endnu bedre i årets knap så stærke sprinterfelt. ColoQuick har imidlertid også Frederik Rodenberg, der i år har vundet blandt andet Skive-Løbet, DM for U23-ryttere samt U23-løbet i Frankfurt, og kommer han over bakken, kunne også han komme i spil.

 

Joker har Herman Dahl, der som vinder af GP Horsens Posten i 2018 ved, hvad det vil sige at vinde på dansk grund. Han har længe været en af de bedre kontinetalsprintere og kommer til løbet med en 6. plads i massespurten i Arctic Race og en 2. plads bag Merlier i Alsace i bagagen. Han kan være svingende og kan blive sat af på bakken, men bør være en af de hurtigste med den fornuftige form, han viste i sidste uge.

 

Riwal vil formentlig køre for Nikolai Brøchner, men han har ikke vist det store i massespurterne siden Normandiet i marts. Han har dog før været i top 10 i løbet her, og det burde han kunne gentage i dette felt, hvis han klarer bakken. Hvis ikke har holdet Alexander Kamp, der nok mangler den sidste fart, men som efter et hårdt løb kan blive farlig, som han viste, da han overspurtede Chris Lawless i Yorkshire tidligere i år.

 

Michael Carbel har ikke haft det bedste år, men i Fleche du Sud i juni viste han, at han stadig har en vis fart. Han blev også nr. 6 ved DM, og han burde således være med i kampen om top 10, hvis han klarer stigningen. Den kan også blive en udfordring for Huroms ellers hurtige Kamil Zielinski, der har været i top 10 i massespurter i Tour de Pologne, men som er faldet lidt af på den på det sidste. Og endelig kan Louis Bendixen måske overraske for landsholdet, efter at han blev en flot nr. 5 i den nylige massespurt i Arctic Race.

 

Andre kandidater til en spurt kunne være Samuel Caldeira, Andrea Peron, Dennis van Winden, Jakub Kaczmarek, Norbert Banaszek, Kristoffer Skjerping, Christoffer Lisson, Nicklas Amdi Pedersen og måske Mads Würtz, men det er svært at se dem vinde etapen. Til gengæld ser vi ikke Bardiani-sprinterne Paolo Simion, Marco Maronese og Michael Bresciani med fremme i en finale med så sen en stigning.

 

Feltet.dks vinderbud: Tim Merlier

Øvrige vinderkandidater: Bryan Coquard, Jasper De Buyst

Outsidere: Amund Grøndahl Jansen, Amaury Capiot, Joris Nieuwenhuis, Milan Menten

HUSK AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL POSTNORD DANMARK RUNDT
 

Jokers: Niklas Larsen, Herman Dahl, Nicolai Brøchner, Alexander Kamp, Michael Carbel, Louis Bendixen, Kamil Zielinski

INFO
Optakter
Nyheder
PostNord Danmark Rundt
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

FREDAG

Debat: Et rent dansk Tour de France-hold

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Følg regnbuetrøjen i årets første store cykelløb

DM-bronzevinder i pointløb skifter til Team AURA Energi

Optakt: Schwalbe Classic (Down Under Classic)

Optakt: La Tropicale Amissa Bongo

UEC offentliggør "Super Cykel-EM" i 2021

Giro-direktør advarer italienske hold: Ikke sikre på Giro-invitation i fremtiden

Video i artiklenOptakt: Tour Down Under

Bennett bliver Jumbo-Vismas kaptajn i Tour Down Under

Fremtiden på plads: FDJ og Groupama forlænger til 2024

Tidligere Tour-treer led af spiseforstyrrelse: Ville leve uden mad

Fransk supersprinter kører ikke Touren for andet år i træk

Van Aert fortsætter cross-sæson efter VM

Brutal stigning skal igen afgøre Tour of Oman

Porte roser Mads Pedersens VM-triumf: Et fantastisk løb

Det danske cross-landshold er udtaget til VM i Schweiz

Eksklusivt interviewKamp drømmer om Ardennerne i 2020 - Intet Danmark Rundt til Trek

Oversigt: Disse WorldTour-ryttere mangler en kontrakt for 2020

Bakelants om sent holdskifte: Overvejede at begynde på en uddannelse

Preidler afviser brug af doping før 2018

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Spratt efter sejr: Jeg var underdog i den afsluttende spurt

Video i artiklenNyt managerspil til Tour Down Under - Præmier til top 25

Ny rekord: 22 danske cykelryttere på WorldTouren

Spratt overtager førertrøjen efter etapesejr i Tour Down Under

Test: AGU Vintercykeltøj til kvinder

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

OL-håbet smuldrer for Cavendish

Kruijswijk må forlade træningslejr med knæproblemer

Brailsford bekræfter: Carapaz og Dennis til Giroen – Bernal og Thomas til Touren

RCS uddeler wildcards til tre italienske forårsløb

Powless skal køre klassement i sit første løb i EF-trøjen

Wildcards til Giro d'Italia er uddelt

Video i artiklenIngen alkohol på Lotto Soudal møder fuld opbakning fra veteran

Video i artiklenViviani dæmper forventingerne inden sæsonstart

Test: AGU Vintercykeltøj til herrer

Eksklusivt interviewMathiesen vil jagte klassement og OL-enkeltstart i travl sommer

Evenepoel fastslår: Jeg har store mål

Thomas vil være Ironman efter karrieren

Ackermann afslører sine sæsonmål: Bliver stærkere og stærkere

Contador om Froomes kørestil: En af de mærkeligste ryttere

Se alle de professionelle cykelhold 2020

Hjemmebanefavorit vinder sæsonåbner i massespurt

ONSDAG

Sunweb-talent ude med bristet testikel

AG2R-rytter rykker tilbage til hjemlandet

Casper P. til start i dansk tredagesløb med hollandsk sprinter

Boswell indstiller karrieren efter hjernerystelse

Israel Start-Up Nation indgår partnerskab med Formel 1-hold

Stor tv-oversigt: Disse løb kan du se i dansk tv i 2020

Bevin med hjerteproblemer ude af Tour Down Under

NTT har holdet klar til Tour Down Under uden danskere

Valgren og Stokbro starter sæsonen i Frankrig

De Ketele og Politt vinder i Bremen og henviser Hester til tredjepladsen

Test: Pirelli Cinturato Cross – Mixed Terrain

TIRSDAG

Rui Oliveira har brækket kravebenet

Bardet glæder sig til at starte sæsonen i Australien

Volta a Catalunya tilføjer første individuelle tidskørsel i ti år

Riis vil skabe trygge rammer på NTT Pro Cycling

Lotto-Soudal dropper alkohol

189 forgæves forsøg - Roche jagter fortsat Tour-sejr

Medie: Alaphilippe dropper store italienske klassikere

Officielt: Asbjørn Kragh skal køre Tour Down Under

Bernhard Eisel stopper karrieren

Riis får følgeskab af Michael Rogers på NTT

Test: Flowpillow Heat

Omar Fraile: Jeg vil vinde igen

Hester og Graf på omgangshøjde med førende par inden sidste dag i Bremen

MANDAG

Sénéchal tror på større rolle i 2020

Van Aert: Ønsket om VM er stort

Alaphilippe udelukker ikke fremtidig Tour-satsning

Eksklusivt interviewElitechefen forklarer stor beslutning: Danmark er en succeshistorie

Evenepoel om mulig førertrøje i Giroen: Vil ændre mit liv

Mitchelton-Scott klar til titelforsvar i Tour Down Under

Howes: Vi har været heldige

Woods: Cykelsporten vil ændre sig

Video i artiklenFire danskere til start i Tour Down Under

Bennett skal køre Giro-klassement: Han har stort potentiale

Hester og Graf mister føringen i Bremen

Nye headsets på Feltet.dks webshop

Fransk stjerne opereret for anden gang på et år