Officielt: Her er Tour de France-ruten 2021
01. november 2020 20:56Foto: A.S.O. / Pauline Ballet
af Christian Frese

Rytterne skal over blandt andre Mont Ventoux, Col du Portet og Luz Ardiden, inden en afgørende 31 kilometer lang enkeltstart på 20. etape omkring Saint Emilion vil sætte Tour-klassementet på plads i 2021. Det bekræftede arrangørerne bag verdens største cykelløb søndag aften.

Annonce

Rytterne skal over Mont Ventoux, Col du Portet og Luz Ardiden, inden løbets anden enkeltstart på 20. etape omkring Saint Emilion vil sætte Tour-klassementet på plads i 2021.

 

Det offentliggjorde Tour de France-direktør Christian Prudhomme her til aften ved den officielle rutepræsentation, hvor franskmanden også løftede sløret for, at 7. etape med sine 248 kilometer mellem Vierzon og Le Creusot vil blive den længste Tour-etape siden 14. etape i 2000.

På 11. etape skal Ventoux ikke bare forceres én, men to gange. Ikke desto mindre slutter etapen ikke på toppen af det skaldede bjerg, eftersom der fra toppen venter en nedkørsel til mål.

Tourens afgørende bjergslag vil stå i Pyrenæerne, hvor 17. og 18. etape vil have mål på toppen af henholdsvis Col du Portet og Luz Ardiden. På den bare 130 kilometer lange 18. etape vil rytterne desuden skulle over Col du Tourmalet på vej til foden af Luz Ardiden.

To dage senere vil Touren endeligt blive slået på plads, når 31 kilometer mod uret udgør sidste chance for at vinde tid i klassementet inden Paris.

20. etape er dog ikke løbets eneste enkeltstart. På 5. etape skal rytterne nemlig også kæmpe hver for sig over 27 kilometer omkring Laval.

Løbet starter med fire etaper i Bretagne, hvoraf de første to begge giver chancen for puncheurs til at snuppe den gule trøje.

For Tour de France 2021 indledes med en etape fra Brest til Landerneau, hvor en målbakke vil byde rytterne velkommen. Dagen efter venter så den efterhånden klassiske Mur de Bretagne, der præcis som i 2018 skal forceres to gange med mål på toppen.

Sprinterne må således vente til 3. etape for at komme til fadet. Men både denne og den efterfølgende 4. etape er oplagte massespurter, når henholdsvis Pontivy og Fougeres er målby.

Efter enkeltstarten omkring Laval byder 6. etape på endnu en mulighed for de hurtige folk, som dog skal være varsomme for sidevind på vejen til
Châteauroux, hvor Mark Cavendish vandt den første af sine i alt 30 etapesejre i Touren.

7. etape vil ikke bare udgøre løbets absolutte maratondag, men også inkludere adskillige mindre stigninger for i alt 3300 højdemeter.

Den følgende dag vil rytterne køre ind i Alperne til en menu med de store bjerge Col de Romme og Col de la Colombiere før en faldende afslutning til Le Grand Bornand - den præcis samme afslutning som i 2018, da Julian Alaphilippe sikrede sig sin første Tour-etapesejr.

9. etape danner rammen for løbets første bjergafslutning, når Tignes er tilbage på Tour-kortet. Stigningen var på Tour-ruten i 2019, men blev grundet et jordskred under etapen aldrig kørt. 4400 højdemeter fordelt på bare 145 kilometer venter i 2021.

Efter en flad transportetape fra Albertville til Valence skal Mont Ventoux så tackles to gange fra to forskellige sider inden en nedkørsel til målbyen Malaucene. 11. etapes 4500 højdemeter er løbets højeste for en enkelt etape.

12. og 13. etape ligger dernæst til sprinterne, hvorefter den kuperede 14. etape tegner sig til at blive et opgør mellem lykkeridderne. 

15. etape sender rytterne op på rutens højeste punkt i form af Port d´Envalira i 2408 meters højde. Herfra venter en længere nedkørsel og den stejle Col de Beixalis, inden endnu en nedkørsel tager rytterne til målet i Andorra La Vieille, hvor Tom Dumoulin sejrede i 2016.

Finaleugen begynder med en oplagt, men formentlig også sidste mulighed for udbryderne på 16. etape.

17. etape byder nemlig på Col du Peyresourde og Col de Val Louron Azet som optakt til målbjerget Col du Portet, hvor Nairo Quintana fejrede sin seneste Tour-etapesejr i 2019. 

Mens Portet er helt ny i Tour-sammenhæng, er kombinationen af Col du Tourmalet og Luz Ardiden en klassiker, og det er præcis de to bjerge, som venter rytterne på 18. etape. Etapen har mål på toppen af sidstnævte og er på bare 130 kilometer.

19. etape giver klassementsrytterne chancen for at hvile benene forud for den afgørende enkeltstart, hvorimod de mest friske sprintere vil se etapen som en gylden mulighed for en sen etapesejr.

Tour de France 2021 afgøres med en 31 kilometer lang enkeltstart mellem Libourne og Saint Emilion, før verdens største cykelløb som vanligt slutter med en paradeetape til Paris.

Fakta
Den 108. udgave af Tour de France køres fra den 26. juni til den 18. juli 2021.
Ruten består af i alt 3.383 kilometer.
Ruten har otte flade etaper, seks bjergetaper (heraf tre bjergafslutninger), fem kuperede etaper og to enkeltstarter.
Der vil være seks indlagte spurter med bonussekunder på toppen af udvalgte stigninger.
Ruten inkluderer 27 bjerge i kategori 2 eller værre (sammenlignet med rekordhøje 29 i 2020).
 

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Officielt: Sagan og Ackermann forlader Bora

Landevej

Ineos-belgier kæmper med sygdom

Landevej

Uno-X sender flere danskere til fransk etapeløb

Landevej

Coronaramt Kamp kæmper med formen

Landevej

Vingegaard forlænger sin kontrakt

Landevej

Eksklusivt: Se OL på Discovery+ uden afbrydelser

Landevej

Video i artiklenOptakt: 1. etape af Tour de l’Ain

Landevej

Annonce

ANNONCE