Offensiv sidevindskørsel sikrer Soler-sejr - Roglic forsvarer trøjen
21. oktober 2020 17:45Foto: Unipublic / Photogomez Sport
af Andy Joachim Pedersen

Spanske Marc Soler imponerede stort med sin kørsel på dagens Vuelta a España-etape, hvor han kronede godt føringsarbejde for sine kaptajner med et angreb i finalen, som senere blev til den første Grand Tour-etapesejr i karrieren.

Soler kroner Movistar-offensiv med sejr i Vueltaen!

se mere cykling på

Undervejs på etapen fik Movistar Team splittet feltet i flere store grupper på et sidevindsstykke med 50 kilometer til mål, og det pres fortsatte de hele vejen til målstregen. Det betød, at udbryderen Tim Wellens måtte opgive sit foretagende.

 

I finalen forcerede flere af favoritterne, og dermed måtte flere af outsiderne notere sig for tidstab på dagens etape. Efter at have ført for Alejandro Valverde og Enric Mas det meste af dagen, kunne Soler altså stikke af i finalen og krone en flot dag med en etapesejr. Primoz Roglic er fortsat i den røde førertrøje.

 

Etapereferat:
173 ryttere startede dagens etape i Spanien, hvor mange ryttere forsøgte at køre væk i angreb. Juan Felipe Osorio (Burgos-BH) var den første rytter, der for alvor fik et hul. Efterfølgende kørte Julius van den Berg (EF Pro Cycling), Tim Wellens (Lotto Soudal) og Julen Amezqueta (Caja Rural) op til ham.

 

Simon Geschke (CCC Team) lagde sig på mellemhånd og kørte op til frontgruppen. På første stigning kørte Wellens og Van den Berg væk fra resten, mens Osorio faldt tilbage på mellemhånd, hvor Bruno Armirail (Groupama-FDJ) og Luis Angel Mate (Cofidis) kom op til colombianeren.

 

På toppen af stigningen kom Tim Wellens alene over stigningen, og trods angreb fra feltet sad han alene ude foran efter 37 kilometers hektisk kamp om at etablere et udbrud helt alene kort foran feltet.

 

Femmandsgruppe fik forspringet
Efterfølgende forsøgte en ny gruppe af ryttere at køre op til Wellens. Armirail var endnu engang på pletten, denne gang med Alex Aranburu (Astana), Gonzalo Serrano (Caja Rural) og Jonathan Hivert (Total Direct Energie). Da først de fem blev samlet, fik de lov at køre væk.

 

Axel Domont (AG2R La Mondiale) blev den tredje rytter fra AG2R La Mondiale til at udgå af Vuelta a España på kun to etaper i mellemtiden. Jumbo-Visma satte sig frem og styrede farten efterfølgende, mens udbruddet sejlede langt væk.

 

På den første bjergstigning var det i øvrigt Tim Wellens, der sikrede sig tre point til bjergtrøjen. Samtidig med det stabiliserede udbruddets forspring sig på fire-fem minutter, hvor Paul Martens (Jumbo-Visma) især trak feltet.

 

Wellens fortsatte offensiv kørsel
Udbrydergruppen tog hul på Puerto de Urbasa i komfortabel kontrol med godt samarbejde, indtil Tim Wellens kørte væk for at få et forspring før toppen af stigningen. Han kørte hurtigere og hurtigere, og han lykkedes med at få sit forspring til at vokse.

 

På Puerto de Urbasa tog Movistar Team fronten i feltet og forcerede farten for at skabe dagens første udskilning og teste konkurrenterne af. Det kunne ses på forspringet til udbryderne, som begyndte at falde en smule.

 

Lige inden toppen knækkede Movistar Team feltet i to dele i sidevinden. Den forreste gruppe havde kun 70 ryttere, og hullet mellem de to store grupper i feltet var på ét minut. Umiddelbart var ingen klassementsryttere sat af.

 

Movistar Team smadrede feltet i sidevinden
At feltet knækkede tog hårdt på både Wellens’ og forfølgernes forspring. På nedkørslen fra stigningen fortsatte Movistar det absurd høje tempo, hvilket betød, at feltet knækkede i flere små dele. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) var blandt de ryttere, som måtte kæmpe sig tilbage.

 

Samtidig blev Chris Froome (INEOS) for anden dag i streg sat af feltet. I bunden af nedkørslen på vej hen mod dagens indlagte pointspurt, kom der en smule samling på frontgruppen, som dog var stærkt decimeret.

 

Blandt dem, der var sat af, var Mattia Cattaneo (Deceuninck-QuickStep), Guillaume Martin (Cofidis) og Michael Woods (EF Pro Cycling).

 

Ude foran havde Wellens hørt, at Movistar Team hamrede afsted i feltet, og han opgav sit arbejde i front og satte sig tilbage til forfølgergruppen bag ham, som tabte tid utroligt hurtigt til feltet. Det fik Armirail til at angribe for det orange rygnummer.

 

Carapaz og Amador startede angrebene
Mens Movistar Team gjorde deres for at føre, angreb Richard Carapaz og Andrey Amador (INEOS) fra feltet og kørte op til Aranburu, med hvem de hentede Armirail. Jumbo-Visma tog fronten i feltet.

 

Mens Brandon Rivera (INEOS) udgik, tog feltet hul på Alto de San Miguel de Aralar, hvor Carapaz kørte selv oppe foran. Mange af de tilbageværende ryttere i feltet begyndte her at slippe frontgruppen. På vej op af stigningen slap både Robert Gesink og Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) feltet.

 

Movistar Team havde atter fundet fronten, mens flere hurtige folk faldt langsomt af på stigningen, som skulle vise sig at knuse Dumoulins klassementsdrømme definitivt. Luis Leon Sanchez (Astana) angreb og kørte væk med seks kilometer til toppen.

 

Marc Soler skruede på farten
Sanchez skulle dog ikke få det let. Marc Soler (Movistar) tog selv fronten og skruede tempoet gevaldigt op. Igen faldt flere fra. Gorka Izagirre (Astana), Nick Schultz (Mitchelton-Scott), Ivan Sosa (INEOS), Wout Poels (Bahrain-McLaren) og Aleksandr Vlasov (Astana) faldt af blandt de første.

 

Sanchez blev kort efter hentet og sat sammen med Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Davide Formolo (UAE Team Emirates) og Kenny Ellisonde (Trek-Segafredo), som måtte kæmpe på nedkørslen fra stigningen for at komme op igen.

 

Sepp Kuss (Jumbo-Visma) åbnede angrebet kort inden toppen, hvor der blev svaret tilbage med det samme fra Movistar. Angrebene inden toppen fik skåret gruppen helt ned på ti ryttere, inden de skulle køre den lange nedkørsel ned mod mål.

 

Soler angreb på nedkørslen
Efter at have kørt for Enric Mas (Movistar) kunne Marc Soler angribe på nedkørslen. Det gjorde det svært for Jumbo-Vismas George Bennett at komme tilbage til frontgruppen efter at være faldet af. Det lykkedes dog til sidst.

 

Til gengæld trak en stærk Marc Soler fra på den våde nedkørsel. Selvom Jumbo-Visma-rytterne bag ham forsøgte deres bedste for at hente spanieren, lykkedes det ikke. Han kørte i mål og kunne fejre sin første etapesejr i en Grand Tour overhovedet.

 

Det lille favoritfeltet spurtede om andenpladsen, og her var det Primoz Roglic, der blev nummer to i spurten, mens Dan Martin tog sig af tredjepladsen i spurten.

 

En mindre gruppe af favoritter tabte lidt over et halvt minut til selve favoritfeltet, så tabet blev begrænset en smule på nedkørslen.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Eksklusivt interviewJuniorlandstræneren jubler over nyt konti-hold: En styrkelse af udviklingen

Landevej

Lucinda Brand vinder kvindernes cross-løb

Cross

Job: Shimano søger QC officer og Innersales Officer

Udstyr og test

Vanthourenhout vinder i Tabor

Cross

Almeida om vild Giro: Det var fantastisk

Landevej

Gasparotto indstiller karrieren

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Afstemning: Hvilke løb var årets bedste?

Landevej

Zoidl bliver hos sit østrigske mandskab

Landevej

Tilbud på vintertøj i webshoppen

Motion

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Landevej

Afstemning: Hele fem afstemninger om Årets Rytter

Landevej

Gustav Wang nupper femteplads i Tabor

Cross

Wout van Aert efter Kortrijk: Glad for tredjepladsen alligevel

Cross

Hollandsk veteran håber at blive sportsdirektør en dag

Landevej

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Motion

Betsema spurtede for tidligt: Skulle have ventet

Cross

Trodser horribel start: Brand stolede på sin spurt hele vejen

Cross

Uenigheder med UCI: Intet Hammer Series i 2021

Landevej

Sejrherren Iserbyt efter storduel: Van Aert kørte fantastisk

Cross

Iserbyt sejrer i Kortrijk

Cross

Hollandsk opvisning: Brand vinder for anden uge i streg

Cross

Anders Lund nomineret til årets træner

Landevej

Nibali rygtes til INEOS i 2022

Landevej

Geoghegan Hart drømmer om at vinde alle Grand Tours

Landevej

Afstemning: Hvilke transfers var de bedste og værste?

Landevej

Chloé Dygert fortsat i problemer efter likes til Trump-budskaber

Landevej

Vilde Black Friday / Black Week tilbud

Udstyr og test

Eksklusivt interviewBane-verdensmester vil lære at vinde på nyt Konti-hold

Landevej

Fra WorldTouren til DCU-hold: Byriel vender hjem

Landevej

Vandenbergh stopper endegyldigt karrieren

Landevej

18-årig colombianer træder i Bernals fodspor

Landevej

Richard Carapaz bruger Svampebob Firkant til at lære engelsk

Landevej

Medie: Den hollandske cykelunion hemmeligholdt positiv EPO-prøve

Landevej

De danske ryttere til VM i e-cykling kører løbet i København

E-cykling

Tidligere fransk mester stopper karrieren

Landevej

Oversigt: Slutresultater af DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Trio skifter til Team Qhubeka-ASSOS

Landevej

Boganmeldelse: Over alle bjerge

Motion

Video i artiklenDanskernes cykelfremtid på World Touren – vi ser frem mod 2021

Video

Eksklusivt interviewMathias Larsen: Holm og Mads P matcher Contador og Basso

Landevej

Fini snakker cykle-cross med Radio Tour

Cross

Danske Michael Carbel stopper karrieren

Landevej

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Landevej

Arkéa-Samsic boss har stadig tiltro til Quintana

Landevej

Gense triumferne: Her er alle de danske WorldTour- og ProSeries-sejre

Landevej

Tour de Suisse har ruten og datoerne klar til 2021

Landevej

36-årige Marcato: Jeg fortsætter på UAE Team Emirates i 2021

Landevej

Hjemvendte Battaglin håber på at være konsistent i 2021

Landevej

Eolo-Kometa Cycling Team har holdet klar til 2021

Landevej

Italiensk ProTeam henter olympisk langrendsløber

Landevej

Tårnhøj polak skifter WorldTouren ud med Vini Zabú – KTM

Landevej

Peter Sagan: Giroen er sjovere end Touren

Landevej

Eksklusivt interviewEgholm: Jan Bech er et godt match for os

Landevej

Eksklusivt interviewHoldejer-Holm vil udvikle danske talenter

Landevej

Danmark får et nyt kontinentalhold - Mads P og Holm iblandt ejerne

Landevej

Valgren: Jeg glæder mig til at vinde løb igen

Landevej

Langvad testede VM-formen - Brandt bedst samlet

E-cykling

Spanier og sydafrikaner forlænger med Qhubeka-Assos

Landevej

Eksklusivt interviewStortalent forlænger med ColoQuick efter stærk debutsæson

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - Dansk

Landevej

2021-udstyret på plads hos RYTGER p/b Cykeltøj-Online.dk

Landevej

Michael Knudsen vinder DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Erfaren hjælper forlænger med Euskaltel – Euskadi

Landevej

Groupama-FDJ har holdet klar til næste sæson

Landevej

Rutineret italiener forlænger med Vini Zabù – KTM

Landevej

Gense canadier give danskerne ny spurtlektion

E-cykling

Pensioneret belgier bliver i sporten

Landevej

Eksklusivt interviewØsterby har lagt spansk mareridt bag sig

Landevej

EF Pro Cycling henter Vuelta-åbenbaring

Landevej

Lorents Nielsen forlænger med Mascot Workwear

Landevej

Nyt WorldTour-hold vil hente flere ryttere

Landevej

Stortalent træner bedre end forventet efter mareridtsstyrt

Landevej

Eksklusivt interviewColoQuick-rytter rejser til Belgien

Landevej

Eksklusivt interviewOverlegen Wang går efter godt World Cup-resultat

Cross

Tilbud i webshoppen: Over alle bjerge - De bedste cykelruter i verden

Motion

Transferlisten 2020-2021 – ProTeams

Landevej

Fuglsang: En dag vil jeg gerne køre Paris-Roubaix

Landevej

Gravel Ride: Vendsyssel turen

Gravel

Astana-stjerne forlænger

Landevej