\u201dJeg gl\u00e6der mig bare til at komme i gang. Det er f\u00f8rste jeg kommer med til et mesterskab. Selvom det \u201dbare\u201d er Zwift, s\u00e5 er det fedt at pr\u00f8ve og f\u00e5 lov at stille op for landsholdet. Det er nok egentligt bare det, jeg gl\u00e6der mig til,\u201d fort\u00e6ller han.\u00a0\u00a0<\/p>","
I l\u00f8bet af ugen har Feltet.dk snakket med de danske ryttere, der skal afsted. Tydeligt er det, at flere af rytterne forventer ryttere som Jason Osborne fra Tyskland og Freddy Ovett fra Australien som nogle af favoritterne.\u00a0<\/p>
\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
Osborne vandt verdenmesterskabet i 2021 foran danske Anders Foldager og Nicklas Amdi Pedersen, mens Ovett blev nummer to sidste år.
Ifølge Lisson er dog ikke helt så simpelt.
”Det er jo mange af de samme, som de andre også har nævnt, men jeg tror også man skal passe på ikke bare at kigge på enkelte ryttere, de kommer også med meget stærke landshold,” siger han og fortsætter:
”Tyskerne har også en stærk rytter i Mark Mäding, som, jeg også regner med, kommer til at være med helt fremme. De har flere stærke. Australien viste sidste år, at de fik fire mand med i top seks. De kan virkelig finde ud af at køre det. Man skal passe på med at kigge så meget på den enkelte rytter.”
At, der er mange om buddet, betyder også, at man skal have øjne og ører åbne.
”Det bliver ikke mandsopdækning i løb et og løb to. Det bliver mere i løb tre, hvor det bliver afhængigt af, hvem der kommer med,” pointerer han.
VM køres i et nyt format. Det nye format er stillet sådan op, at 100 ryttere stiller til start i løb nummer et. Her vil der blive sorteret 70 mand fra, når løb nummer to køres bagefter. Udskilningen sker på indlagte spurter, hvor det vil være afgørende at sidde med langt fremme.
Når der til sidst skal køres om sejren i det tredje løb, bliver det med kun 10 ryttere til start.
”Jeg synes, det er meget interessant, det giver et andet løb, end det man har set de sidste to VM-løb, og jeg tror, det kan være med til at give noget mere spænding,” udtrykker han begejstret.
’Burrito’ kan blive afgørende.
I løb et og tre vil der være mulighed for at alle rytterne kan benytte sig af såkaldte power-ups. En power-up er et hjælpemiddel, der er fuldt lovligt at bruge i løbet.
’Burrito’, som er en af de tilladte, kan for eksempel fjerne den læ, de bagvedliggende ryttere har, i 10 sekunder. På den måde kan man gøre det hårdere for sine konkurrenter, uden at man selv skal træde mere.
”’Burrito’ kommer ikke til at betyde så meget i løb et, andet end at man får en lidt hårdere spurt. Jeg tror de fleste vil komme til at gemme den. Der vil være nogen, som vil forsøge at skabe hullet med den, fordi man ikke får så meget læ. Jeg tror bare, farten bliver så høj, at det bliver meget svært at komme afsted,” analyserer Lisson og tilføjer:
”I løb tre, hvor der kun er 10 ryttere, der kommer det til at tage kræfter, fordi du får de der 10 sekunder uden læ. Hver eneste gang man kommer til de her spurter, hvor en rytter bliver elimineret, bliver det rigtig hårdt.”
Muligheden for power-ups er noget, der hos danskeren bliver modtaget med blandede fornemmelser.
”Jeg er både lidt for og imod. Det er jo det, der adskiller Zwift fra andre platforme, så på den måde kan jeg godt forstå, at de gerne ville have det med, men det kan også være med til at fjerne det, der gør det fair. Alle får heldigvis de samme power-ups, så det bliver et taktisk redskab,” konstaterer han og uddyber:
”Selvfølgelig er der ikke meget, der skal gå galt, før man ryger ud i løb et eller løb to, så det er også lige at have heldet på sin side, men jeg synes, det er fedt, de forsøger at ændre det, og for mig som rytter kunne det næsten ikke være bedre. Jeg har fordel af, at det er de korte og eksplosive formater i hvert løb.”
Første løb er en mere flad en af slagsen. Her bliver det korte intervaller på 30 til 35 sekunder, når der skal spurtes. I løb to bliver det længere intervaller, når der vil være flere længere bakker.
Lisson vandt Uno-X Superligaen for knap en måned siden. Foto: Danmarks Cykle Union
Guld til Danmark
Danmark har gjort det godt ved tidligere mesterskaber. Ved VM i 2021 blev det som nævnt til både sølv og bronze.
Med det i mente er det formentligt heller ikke naivt at sætte baren højt.
”Vi kommer med et hold, hvor målet er medaljer. Det er at gå efter sejren. Med de ryttere vi har, skal det også være målet. Selvfølgelig kan man sige, det er altid lige hvordan man rammer dagen, specielt med det format her. Jeg vil sige, det vil være en skuffelse, hvis vi ikke får i hvert fald én mand på podiet,” fastslår han.
En ting er, at målsætningen er der. En anden ting er troen på det. Den er der også for Lisson, som også endte med at vinde Uno-X Superligaen. Den hjemlige konkurrence for eliten.
”Jeg tror Danmark har rigtig gode chancer. Lad mig sige det sådan, at jeg tror, vi havde gode chancer uanset ruten. Når jeg kigger på de ryttere, vi har til start, så ser jeg både mig selv, men jeg ser også en Oskar Hvid og Foldager, der har virkelig gode muligheder, forklarer han og fortsætter:
”På samme tid har vi også en rytter som Bjørn Andreassen, som kan nogle andre ting. Han kan forsøge nogle ting udefra og gribe det an forfra. Jeg synes egentligt, vi har flere taktiske muligheder på de ruter her.”
Det danske udgangspunkt er dermed godt, og det har han en god forklaring på.
”Danmark er et land, der har taget e-cyklingen til sig. Mange konti-ryttere gør rent faktisk noget ud at af gøre det godt over vinteren, og det har hjulpet meget,” mener han.
Lisson peger også på, at træningen fungerer som et godt alternativ til de ryttere, der ikke kører banecykling eller cyklecross, hvor man netop også får den højintense træning.
Du kan følge Lisson og resten af det danske landshold i e-cykling på lørdag klokken 19:00. Løbet kan ses på Discovery+.