Nyt belgisk hattrick - Wellens sejrer på Mallorca
02. februar 2019 17:12 af Christian Frese Foto: Vincent Kalut, Jimmy Bolcina & Nico Vereecken / Photonews

Blot få minutter efter at Sanne Cant havde taget sit trejde VM-guld i træk i cyklecross, gjorde Tim Wellens hende kunsten efter i Trofeo Serra de Tramuntana. Belgieren henviste Emanuel Buchmann og Alejandro Valverde til de sekundære placeringer efter et begivenhedsrigt og hårdt løb.

Tim Wellens (Lotto Soudal) tog i dag sin tredje sejr i træk i Trofeo Serra de Tramuntana, da belgieren på imponerende vis satte gårsdagens vinder af Trofeo Andratx, Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), til vægs på de afsluttende kilometer. Hjemmebanefavoritten Alejandro Valverde (Movistar Team) måtte nøjes med tredjepladsen.

 

Løbsreferat

Lørdag var det blevet tid til den tredje og traditionelt hårdeste afdeling i løbsserien Challenge Mallorca i form af det såkaldte Trofeo Serra de Tramuntana. Foran rytterne ventede 179 kilometer, som inkluderede næsten 3000 højdemeter og førte over nogle af øens mest berømte stigninger.

 

Kl. 11.30 gik starten, og fra begyndelsen var angrebslysten stor blandt løbets ryttere. En gruppe på ni ryttere med blandt andre Ian Boswell (Team Katusha) og Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) var første udbrudsforsøg til at få mere end ti sekunders forspring, og gruppen rundede toppen af dagens første stigning som de forreste.

 

Lotto Soudal havde dog andre planer, og inden der var kørt 20 kilometer, valgte belgierne at angribe med hele tre mand. Maxime Monfort, Sander Armee og den dobbelte forsvarende vinder af løbet, Wellens.

 

De tre Lotto-ryttere fik hul til et felt, der allerede på dagens anden stigning efter 25 kilometer blev splittet til atomer. Movistar fik dog lukket hullet til belgierne og skabt samling på løbet. Bare omkring 35 ryttere var således samlet i front efter kun 30 kilometers kørsel.

 

Udover Lotto Soudal og Movistar sad også Cofidis og Trek-Segafredo godt repræsenteret i frontgruppen, mens Bora-Hansgrohe var blandt de hold, som var blevet sat tilbage. Lotto var dog stadig ikke tilfredse med situationen, og derfor angreb Armee igen.

 

Belgieren fik Alvaro Cuadros (Caja Rural) med sig, og få kilometer efter fik de to selskab af i alt 18 ryttere herunder flere Cofidis, Trek og Movistar-ryttere. Gruppen opbyggede godt ét minuts forspring ned til et felt, som var vokset betydeligt siden løbets anden stigning.

 

Løbets største forspring

På toppen af dagens tredje stigning efter 68 kilometer havde gruppen dog kun 20 sekunder, og løbet var stadig yderst begivenhedsrigt med adskillige angreb fra feltet. De 20 forreste blev hentet, hvorefter tre nye udbrydere prøvede lykken: Nicola Conci (Trek-Segafredo), Mario Gonzalez (Euskadi) og Sjoerd van Ginneken (Roompot).

 

Gruppen fik løbets hidtil største forspring på 2.25, da der resterede 80 kilometer. Desværre punktede Conci ud af gruppen, og de to forreste måtte fortsætte alene. Forspringet steg dog til hele fire minutter, før feltet øgede tempoet.

 

Gonzalez og van Ginneken blev imidlertid allerede hentet på løbets tredjesidste stigning godt 50 kilometer fra mål. Denne stigning reducerede kraftigt på feltets størrelse, og på toppen var kun 35 ryttere tilbage i kampen om sejren.

 

Favoritangreb på Puig Major

I bunden af den klassiske Puig Major-stigning med omkring 35 kilometer til mål kom det ventede angreb fra Valverde så. Spanieren kom dog ikke fri, og i stedet var det gårsdagens vinder, Emanuel Buchmann, der slog hullet.

 

Tyskeren krydsede toppen først med omkring 25 sekunder ned til Wellens, Sergio Higuita (Euskadi) og Ben Hermans (Israel Cycling Academy), der var de nærmeste forfølgere. Belgieren tabte kontakten til Wellens og Higuita på nedkørslen, mens heller ikke Buchmann mestrede nedkørslen og måtte se sig hentet af de to.

 

40 sekunder efter de tre forreste sad en forfølgergruppe med blandt andre Valverde, Guillaume Martin (Wanty) og Simon Spilak (Team Katusha). Med 12 kilometer igen blev fronttrioen dog til en duo, da Wellens angreb på dagens sidste stigning og kun fik Buchmann med sig.

 

Wellens og Buchmann rundede toppen med 30 sekunder til Valverde-gruppen, og med kun fem kilometer igen stod det klart, at sejren ville blive afgjort mellem de to. Her angreb Wellens med tre kilometer til mål, og det kunne Buchmann ikke svare igen på.

 

Derfra var Wellens i stand til at gøre arbejdet færdigt og kunne i ensom majestæt køre over stregen som nu tredobbelt vinder af Trofeo Serra de Tramuntana. Buchmann holdt fast i andenpladsen, mens Valverde fik indhentet Higuita og blev treer.

DEL
DELTAG I DEBATTEN