EKSKLUSIVT

Ny cross-landstræner: Vi skal have ryttere i top-ti
14. marts 2019 12:00 af Mathias Blohm SchyttePrivatfoto

Benjamin Justesen er ny mand i spidsen for det danske cross-landshold, og den tidligere danske mester har høje ambitioner for dansk cross, som skal gøre sig gældende på den internationale scene.

Kenneth Hansens 40. plads var det bedste danske seniorresultat ved VM i Bogense i februar.

 

Står det til den nye landstræner, Benjamin Justesen, som i øvrigt selv blev nummer 47 i selvsamme konkurrence, skal den type resultater forbedres, og den nyudnævnte landstræner har en konkret målsætning klar.

 

”Vi kunne godt tænke os at få ryttere, som kan gøre sig gældende internationalt. Vi vil have ryttere der kan køre top-10,” siger den nye landstræner til Feltet.dk.

 

Den slags resultater falder selvsagt ikke ned i skødet på en, og Benjamin Justesen er da også klar over, at der ligger hårdt arbejde forud. Han er dog ikke i tvivl om, hvor det primære fokus skal lægges.

 

”Vi skal kigge på nogle af de rigtig talentfulde unge, der er på vej, og dem skal vi prøve at hjælpe så godt som muligt.  Det er selvfølgelig et arbejde, der starter helt ude i klubberne, så dem (klubberne, red.) skal jeg i første omgang have en god dialog med, så vi i fællesskab kan lave en rød tråd,” siger den 40-årige landstræner.

 

Cross, cyklecross eller cykelcross - uanset hvad man kalder det, og hvordan man staver det, ligger én ting fast: Disciplinen er ikke på det olympiske program. Delvist af samme årsag er budgettet i den relativt lille cykelsports-disciplin også forholdsvis begrænsede, og en skarp prioritering er derfor nødvendig.

 

”Vi kan få mest for pengene hos de unge, og det er derfor, at vi lægger vægten der. Mange af de etablerede ryttere er allerede et sted, hvor de klarer sig selv. Det er de unge, vi kan præge mest, og det er der, vi bliver nødt til at lægge pengene, hvis vi skal nå vores målsætning,” vurderer danmarksmesteren fra 2015.

 

Givtigt for landevejsryttere

Selvom cross-scenen i Danmark stadig er markant mindre end landevejen, ligger sæsonen for cross på et tidspunkt, der gør, at man som ungt talent ikke nødvendigvis behøver fravælge en af disciplinerne for at kunne køre den anden.

 

”Specielt landevejsrytterne har en kæmpe glæde af den teknik, man får af at køre cross. Vi håber rigtig meget at kunne skabe en model, hvor man træner landevej om sommeren, og så kan man i løbet af vinteren begynde at træne cross,” forklarer Benjamin Justesen, der på den måde håber at få flere talentfulde ryttere igennem cross-maskineriet.

 

”Der vil være en naturlig selektion; Er der nogen, der har et større talent for cross end landevejen, vil de formentlig gå den vej og satse på det fremadrettet. Vi prøver at gøre tragten større, så vi får en endnu større talentmasse igennem maskinen, for så vil vi også få flere rigtig gode cykelryttere på cross-scenen,” vurderer den nye landstræner.

 

Kraftcentre, VM og EM i fokus

Crosssæsonen starter i Danmark i oktober og løber til februar. Allerede i november er der i 2020 EM i italienske Silvelle, mens det danske mesterskab skal afgøres i Slagelse den 12. januar.

 

Sæsonens højdepunkt er som altid VM, som i næste sæson skal køres i schweiziske Dübendorf  den første weekend i februar.

 

”Vi fokuserer primært på VM og EM, det er de store løb for os i unionen. Sideløbende med det vil vi have nogle kraftcentre, der skal fungere som kvalitetstræning for rytterne, hvor man har samlet en lidt bredere trup, så der er flere der kan vise sig,” forklarer Justesen.

 

Den nye landstræner, der i første omgang har skrevet en etårig kontrakt med DCU, arbejder ved siden af jobbet som landstræner i træningsvirksomheden AimHigh, og han vil formentlig gøre brug af netop den erfaring, når han skal stå for de føromtalte kraftcentre.

 

”Vi får mulighed for at påvirke rytternes læring. En af de ting vi vil, er at lære dem om, hvordan man spiser, hvordan man sover, hvordan man restituerer og alle de her ting, der måske ikke er taget helt hånd om i klubregi. Der har vi i DCU noget ekspertviden, som vi rigtig gerne vil lære rytterne,” forklarer Benjamin Justesen slutteligt.

 

Jobbet som landstræner betyder samtidig, at Benjamin Justesen selv hænger crosscyklen på hylden i konkurrence-øjemed.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SØNDAG

Matthews på vej tilbage efter godkendt Milano - Sanremo

Vos tager rekordsejr i Trofeo Binda

Få 26% rabat på alt Feltet.dks webshop i dag

Lefevere om Alaphilippe: Han kan vinde stort set alt

Langvad og Van der Breggen lukker og slukker med sejr

Fini og makker på podiet i sidste Cape Epic-afdeling

Optakt: 1. etape af Volta a Catalunya

Optakt: Volta a Catalunya

Optakt: Settimana Internazionale Coppi e Bartali

Optakt: E3 BinckBank Classic

Cecilie Uttrup tager flot tredjeplads i Trofeo Binda

Van der Poel løber med sejren efter Lasse Norman-udbrud

LIVE nu: Norman i udbrud i Roubaix-generalprøve

Greipel ville fortsætte hos Lotto-Soudal

Valverde: Jeg kunne ikke ende højere

Quick-Steps arbejde dræbte Van Avermaet

Van Aert irriteret: Jeg begik en fejl

Følg stjernernes kamp i de catalanske bjerge

Vital Concept: ASO ville gerne have Barguil i stedet for os

Louis Bendixen sæsondebuterer i Tour de Normandie

Optakt: GP de Denain

Fabio Aru skal opereres - ude af Giro d'Italia

Australsk føring cementeret i Manchester

Van der Poel træner igen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Dårlig positionering kostede for Cort

Trentin: Jeg havde kun det ene skud

Kwiatkowski begik en fejl på Poggio

Sagan: Det var en mærkelig spurt

Stolt to'er: Alaphilippe var urørlig

Alaphilippe: 600 meter-mærket var afgørende

Lars Bak vil gøre status på cykelkarrieren i juni

Alaphilippe vinder et hæsblæsende Milano-Sanremo

Yates inden Catalonien: Vallter 2000-stigning kan blive afgørende

LIVE nu: Hvem vinder årets første monument?

Gilbert om stærkt Quick-Step-hold: Selvfølgelig har hver rytter egne ambitioner

Optakt: Milano-Sanremo

Van Aert drømmer om at angribe i mytisk Milano-Sanremo

Før Milano-Sanremo: Degenkolb føler sig tilbage på sit topniveau

Uheldige Riwal ramt af stort styrt i belgisk finale

Ackermann øjner ny WorldTour-triumf efter belgisk revanche