EKSKLUSIVT

Zwift blev redningskrans for Norsgaard: Den hårdeste måned i mit liv
20. februar 2020 13:35
af Christian Frese

I december lå Mathias Norsgaard med et brækket skinneben og med udsigten til en lang genoptræningsperiode på en hometrainer, som han fra tidligere oplevelser ikke havde den store fidus til. Men så ændrede et computerspil alt for den 22-årige Movistar-rytter. 

Highlights: Favoritter styrtede og Movistar skabte kaos i fransk Vuelta-truimf

se mere cykling på

Sæsonen var veloverstået, kontrakten med Movistar på plads og WorldTour-debuten blot en måned væk, da alt på et splitsekund blev vendt op og ned for danske Mathias Norsgaard Jørgensen.

 

Den 5. december kolliderer danskeren med en bil på en træningstur nær hjemmet i Girona og brækker det højre skinneben. Først tre dage efter uheldet transporteres han hjem til Danmark, og yderligere to dage senere bliver han så opereret på Viborg Sygehus.

 

Operationen byder imidlertid på flere komplikationer, og Norsgaard må opereres for compartment syndrom den efterfølgende dag. De to operationer holder danskeren i sygesengen i ti dage, og først den 21. december er han i stand til at hoppe på kondicyklen i ti minutter.

 

En lang genoptræningsperiode venter forude, og med sine dårlige erfaringer fra indendørscykling tegner vinteren 2020 sig til at blive den hidtil sværeste periode i den 22-årige rytters liv.

 

Intet er dog så galt, at det ikke er godt for noget, og efter at være blevet udskrevet fra hospitalet opretter Norsgaard den 30. december en profil på den online træningsplatform Zwift - en beslutning, som skal forandre danskerens forhold til indendørscykling.

 

”Jeg blev relativt hurtigt forelsket i løbene og gruppeturene. Det var ligesom at spille computer. Jeg skulle virkelig holde mig tilbage for ikke bare at køre tre-fire timer, fordi det ville ikke være godt for min rehabilitering, men jeg syntes, at det var skide sjovt”, siger Norsgaard om sin start på Zwift til Feltet.dk.

DU KAN TILMELDE DIG AFTENENS 1. AFDELING AF FELTET.DK RACE SERIES HER.

 

Liggende i sygesengen med et brækket skinneben var der ikke ligefrem udsigt til cykelløb i den nærmeste fremtid, men med Zwift får væddeløberen og den nærmest et-benede Norsgaard pludselig mulighed for at konkurrere igen.

 

”Jeg syntes, at det var vanvittigt fedt, fordi jeg pludselig kunne køre cykelløb, selvom det var meget begrænset, hvad jeg kunne træde med mit højre ben. På Zwift kunne jeg køre med folk på mit eget niveau uden at føle mig som en dårlig cykelrytter. Så jeg lå og kørte all-out for at se, om jeg kunne følge med i D-felterne, og det var skide sjovt”, udtaler Norsgaard og tilføjer:

 

”Lige pludselig kunne jeg køre cykelløb mod min onkel, som jeg ellers aldrig ville køre imod, men nu sidder vi så i en finale om 70. pladsen og kører hinanden fuldstændig ud”.
Et svagt ben og tabt muskelmasse

Moderne wattmålere kan måle kraftudviklingen i begge ben separat, og danskeren forklarer, at han i dag fortsat ikke kan træde mere end halvt så mange watt med sit højre ben sammenlignet med venstre.

 

Ikke desto mindre er det ikke nødvendigvis det højre ben, som føles hårdest ramt på cyklen.

 

”Mit venstre ben syrer til, fordi jeg desværre næsten ikke bruger mit højre ben. Jeg er i gang med at arbejde på det. Det tager desværre bare sin tid. Jeg tror, at mit venstre ben er lige så stærkt som sidste år, men højrebenet er bare så svagt, at jeg ville have svært ved at køre med i et motionsløb. Så det ser sort ud med det højre ben, men det skal nok komme på et tidspunkt”.


Siden januar har Movistar-rytteren benyttet sig af Zwift fem til seks gange om ugen for en total på mellem ni og 13 timer ugentligt, og ifølge danskeren var lægerne fra forløbets start tilfredse med hometrainer-træningens effekt på det skadede ben.

 

Norsgaard fortæller, at han på cyklen i dag ikke mærker smerter i skinnebenet, men at han endnu ikke kan få benene til at træde mere end 500 watt. I stedet fokuserer han på længere intervaller af omkring 20 minutters varighed, som han kombinerer med intensive løb og gruppeture.

 

”Jeg har kørt Tour du Zwift og brændt mig selv ud. Det har ikke været særlig mange watt, men det har presset mit hjerte. Så min fysiske form er gået fremad, og det har været skide sjovt. Jeg prøver at få noget base, for der mangler jeg jo noget. Før jeg kan bygge noget som helst form på, skal jeg have en form for fundament”.

 

Trods formfremgangen betyder efterveerne fra den voldsomme ulykke nemlig, at danskeren stadig i dag er milevidt fra fordums styrke. Det erkender han også selv.

 

”Min puls er markant højere end tidligere ved de samme watt. Jeg lå jo helt stille i næsten tre uger i hospitalssengen, hvor jeg blev i sengen hele dagen. Så jeg har mistet en del blod og cirka ti kilo i muskelmasse. Jeg kan måske holde 250 watt i halvanden time, hvor det førhen var rulletempo i zone 1. Så der er rigtig meget at hente endnu”, siger Norsgaard.

DU FINDER SAMTLIGE INFORMATIONER OM FELTET.DK RACE SERIES HER.
 

Ubeskrivelige smerter og filosof-tilværelse 

Det har dog ikke blot været skinnebenet og den heraf haltende form, som har voldt danskeren kvaler.

 

I første uge af januar bliver den 22-årige rytter nemlig ramt af alvorlige nervesmerter i sin ene fod - smerter, som Norsgaard beskriver som langt værre end at brække skinnebenet, og som viser sig kun at have én form for medicin.

 

”24 timer i døgnet havde jeg skingrende smerter i min fod og ud i tæerne. Jeg kunne næsten ikke holde ud at være nogen steder. Det eneste, der kunne tage smerten, var faktisk cykling. Der var jeg fuldstændig smertefri i foden. Så det var en mærkelig periode, hvor jeg burede mig inde hos mig selv. Jeg lå bare i en seng i nærmest en hel dag kun afbrudt af tre timers cykling”, fortæller han og tilføjer:

 

”Det er sindssygt at tænke på, at det var sådan, at jeg levede, og at jeg ikke kunne holde ud at sidde ved et bord, men godt kunne trampe løs på Zwift. Det blev en redningskrans for at komme igennem, fordi det var uden tvivl den hårdeste måned i mit liv”.

 

Foruden nervegenerne oplever Norsgaard i januar heller ikke den samme hurtige fysiske fremgang som i dagene mellem jul og nytår.  

 

Smerterne betyder, at danskeren indtil starten af februar har svært ved at holde benet nedad i længere tid ad gangen i dagligdagen, hvilket tærer på overskuddet til at lave meget andet end at læse og tænke, men også i denne forbindelse har Zwift været til stor hjælp for den høje rytter.

 

”Zwift har været et slags escape room, hvor jeg har høj puls og kan komme væk fra mine tanker. For jeg lever jo nærmest en filosof-tilværelse lige nu - det eneste jeg har, er mine tanker. Jeg tænker meget over mange af livets store spørgsmål. Om det, som jeg har gang i, er det hele værd”, forklarer han og uddyber:

 

”Det har jeg nu aldrig været i tvivl om, men jeg tænker alligevel meget over mange ting, og der vil jeg sige, at det (Zwift, red.) har været et rum, hvor jeg har kunnet lægge mange af de dystre tanker fra mig og så bare fokusere på, at jeg har ondt i benene. For det er nu lidt sjovere end at sidde og male verden sort. Så det har egentlig været ret lækkert”.

LÆS ALEX RASMUSSENS BEDSTE ZWIFT-TIPS.


Ligesom at spille Call of Duty

Men udover konkurrencen og smerten i benene hvad er det så egentlig ved Zwift, der optager Norsgaard?

 

”Jeg synes personligt ikke, at det er sjovt at køre rundt på Zwift alene, men det er skide sjovt at føle, at man kører med på en gruppetur. Det tiltaler mig meget. Der går også sport i det, og jeg vil gerne stige i levels så hurtigt som muligt. Så jeg kører så mange forskellige ruter som muligt for at få flere point til min avatar, så jeg kan få nogle fede cykler”, fortæller han.

 

På Zwift kan brugerne kommunikere med hinanden, og netop spillets sociale aspekt har Norsgaard nydt i en tid, hvor hans muligheder for at interagere med andre mennesker i dagligdagen har været hæmmet af skaderne.

 

”Der er en god form for community derinde. Selvom folk ikke har set hinanden, så er det ligesom at spille Call of Duty. Folk skriver til hinanden og har en idé om, hvem hinanden er. Hvis man møder op til de samme gruppeture, så er der mange af de samme, der møder op. Jeg synes, at der er et rigtig fedt fællesskab derinde”, siger Norsgaard, hvis ingame Pro-Badge ofte tiltrækker opmærksomhed.

 

”Jeg høster stor anerkendelse, når jeg møder op til gruppeturene. Nu er jeg jo ikke på niveau med André Greipel, men folk synes, at det er skide sjovt at køre med en pro og skriver: "Hvem er det?" For jeg er jo stadig et relativt ukendt navn, og så skriver vi lidt om, hvorfor jeg er der, og så kommer der virkelig mange ride ons. Det synes jeg er fedt. Jeg siger også glædeligt til folk, at jeg er glad for, at de er der, fordi det gør min genoptræning noget sjovere, at man virtuelt kan være sammen med andre mennesker”.

 

Og hvornår kommer danskerens genoptræning så til at foregå på landevejen? Norsgaard siger i interviewet, som foregik i midten af sidste uge, at han forventer at køre sine første landevejsture i denne uge.

 

Hvordan de forløb, kan du læse meget mere om i de kommende dage, hvor Norsgaard også vil fortælle mere om sine oplevelser på Zwift, genoptræningsplaner og udsigterne til at få debut på Movistar.

HAR DU LÆST, HVORDAN DU GIVER DIG SELV DE BEDSTE BETINGELSER FOR AT PRÆSTERE PÅ ZWIFT?

INFO
Mathias Norsgaard Jørgensen
Nyheder Profil Resultater Statistik
E-cykling
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Elinor Barker: OL under pandemi ville være et apokalyptisk mareridt

Astana-rytter henter medicin til de ældre som frivilligt cykelbud

Overblik: Disse løb er berørt af coronavirus

Vuelta-direktør: Vi er villige til at give plads til Touren

Arredondo forklarer karrierestop

Bettiol: En krise er uundgåelig

Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020

Kämna: Den bedste sæsonstart går i vasken

Eksklusivt interviewKromann: Det er en udramatisk beslutning

Video i artiklen1.040 kilometer i weekenden: Belgier har sat sig et vildt mål

Video i artiklenPrudhomme forsikrer: Touren køres ikke uden tilskuere

Nyt i shoppen: Ideel gave til cykelentusiasten

Video i artiklenBahrain-McLaren skærer 70 procent i lønnen

Vanvittige afslutninger lukkede Feltet.dk Race Series

Radio Tour: Holms sportsdirektør kørte direkte hjem

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Naesen: Jeg vil ikke gå ned i løn

White om Touren: De næste fire uger er afgørende

Vild spurt giver østrigsk sejr - Kenneth Larsen vinder samlet

Criterium du Dauphine er aflyst

UCI aflyser alle løb til 1. juni

Plugge i skarp UCI-kritik: Det er dårligt lederskab

UCI-vicepræsident: Giro d'Italia kan ende i august

John Struve er død

Astana bekræfter: Alt løn er udbetalt og nedgang venter

coloQuick-rytterne træner igen efter selvvalgt karantæne

Radio Tour: At være sportsdirektør er blevet hårdere

Simon Nielsen vandt rekordløb i fornem finale

White: Håber på mere åbne tider om to uger

Ulissi oplevede sin datters fødsel fra isolation

UCI bekræfter: VM-ugens program offentliggjort

Haussler: Cavendish booster hele holdet

Gilbert: Håber på at køre løb i juni

Bookwalter: Brug for en stærkere fagforening

VIND ET HJULSÆT - VÆRDI 7.399!

Juul-Jensen: Føles som at være på træningslejr

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 7: Den moderne sportsdirektør og besøg af Lars Bak

Video i artiklenInteresseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!

Nyt økonomisk styresystem skal bære hele cykelsporten

TIRSDAG

Van Avermaet: Touren 2021 bør rykkes

LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series

Bekymret Aru: Cykling mister skønheden uden publikum

Virtu Cycling afvikler sine aktiviteter og lukker

Flerdobbelt verdensmester: At vinde OL er mit ultimative mål

De Gendt diskvalificeret fra Zwift pga. ”overmenneskelig” styrke

Dennis’ træner: Rohan giver aldrig op

Formolo om Corona: Vi er i krig

To franske løb er aflyst

Thomas: Touren uden publikum er ikke at foretrække

GOOD VIBES (ONLY) - Fra ret fed plan til RIDE SOLO - FLATTEN THE CURVE!

Riwal-Readynez suspenderer ansatte og søger lønkompensation

Moolman-Pasio: Man lærer meget af cykelsporten

Eksklusivt interviewLotto-dansker gik frivilligt ned i løn

Operation skal sikre Hermans comeback

Declercq måtte kæmpe sig til WorldTouren

Medie: Sponsorerne har tabt 40 procents synlighed

Modolo ser pessimistisk på tiden efter covid-19

Terpstra vil have ny og revolutionerende kalender

MANDAG

Lefevere: Jeg er skeptisk overfor Touren i juli

Lelangue om lønnedgang: En speciel situation

Optakt: 7. afdeling af Feltet.dk Race Series

Cataldo fordriver tiden med hobby fra yngre dage

Prof-tilværelsen har overrasket Bagioli

Declercq: Alle ved jeg ikke er en Ferrari

Ny OL-dato fundet - Overlapper med dansk Tour-start

'Byriels brevkasse' - Stil spørgsmål til WorldTour-rytteren

Lappartient om aflyste løb: Det er ikke nemt

Gense momentet: Fuglsang først på Alto de La Cubilla

Arrangør: Gent-Wevelgem i 2020 er en mulighed

Burghardt: Jeg mangler fem procent talent

Burgos BH sender ryttere hjem uden løn

Teuns: Nibali fyldte rigtig meget

Medie: Astana skærer lønningerne med 30 procent

Brand: Træner ikke for et bestemt mål

Vuelta-direktør: Det bliver den smukkeste Vuelta nogensinde

Mads P om forkortet VM-rute: Hold kæft nogle tøsedrenge!

SØNDAG

Egan Bernal: Lige nu træner jeg slet ikke

Jumbo-sportsdirektør om Touren: Vi holder os klar

Gensyn med triumfen: Mads P ser tilbage på VM-spurten

Det sociale hjørne: Zabel væltes af en hest i 2000

Alaphilippe: Publikum er en del af Tour de France