Prøv vores nye app
Motion: Min MTB-sæson – Hvor svært kan det være?
04. juli 2019 06:30
af Kent Løngaa

Her på siden vil vi give et indblik i det danske MTB-miljø på motionsplan. Derfor vil vores tester af mountainbike-udstyr - Kent Løngaa - skrive en række blogindlæg om sin sæson: Både om træning, kammeratskab, løb, og udstyr.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I sidste afsnit præsenterede jeg min nye cykel fra Niner. Nu var tiden så kommet til at få cyklen sat sammen!

 

Hvor svært kan det være?

At montere en cykel op fra bunden, kan for mange lyde som en uoverstigelig opgave, og ved man ikke hvilken ende af hammeren, man skal bruge til at slå med, kan det godt være, at man skal overveje det en ekstra gang.

 

Men har man bare en lille smule forstand på at skrue på sine cykel, kan du for eksempel skifte bremseklodser, montere pedaler og så videre, så er det værd at overveje, om ikke man skal give sig i kast med det.

 

Læs også
Vingegaard kommer med positive meldinger

 

Det fede ved at have monteret sin egen cykel er, at man kender hver eneste detalje, også det man ikke kan se udenpå.

 

Hvorfor skal jeg selv montere den?

Der kan være mange grunde til at du selv skal montere din nye cykel: Det kan være, at du selv ønsker at sammensætte din ramme med lige præcis de komponenter af hjul gear og så videre, som der passer til dine behov, og som ikke kan købes som en færdig cykel.

 

Det kan også være at du, som mig, synes det er super interessant at montere din egne cykel.

Annonce

 

Kræver det ikke en masse dyrt specialværktøj?

Nej - og så dog lidt!

 

90 % af cyklen kan du montere med et sæt unbraco-nøgler og en Torx T20 nøgle.

 

Derudover skal du bruge:
- Et reparationsstativ
- Nedstryger
- Hammer
- Kabelklipper eller skævbider
- Krankværktøj - enten presseværktøj eller en krankboksnøgle. Det afhænger af hvilken type krankboks der sidder i din ramme.
- Kassettenøgle.
- Fedt til montage
- Montagepasta til carbon
- Hvis du ikke er erfaren med at skrue ting sammen, kan det være en god ide at have en momentnøgle. Den sikrer, at du altid spænder med det rigtige moment. Med de mange carbon dele der efterhånden er på moderne cykler, skal der ikke så meget til, før man får ødelagt noget ved at spænde for hårdt.
- Du skal også bruge et kit til udluftning af bremser. Dette afhænger også meget af, hvilke sæt bremser du har på din cykel. De enkelte fabrikanter har forskellige måder at udlufte bremser på. Du kan eventuelt overlade denne afsluttende opgave til din lokale cykelhandler.
 

 

Hvordan gør jeg?

Det vil være for omfattende at beskrive alle opgaverne ved at samle en cykel. I stedet vil jeg prøve at give nogle generelle gode råd til at hjælpe dig på vej.

 

Start med at spænde saddelpinden fast i rammen. Er ramme eller sadelpind (eller begge dele) i carbon, er det vigtigt at smøre et tyndt lag carbon-pasta inde i rammen, der hvor den spænder om sadelpinden, da pinden ellers vil glide, selv om du har spændt den.

 

Når du monterer carbon-dele, skal du altid smøre overfladerne med carbon-pasta. Derved behøver du ikke at voldspænde tingene sammen, med fare for at ødelægge dem. Carbon-pasta er fyldt med små korn, der sikrer at de sammenspændte dele ikke glider fra hinanden.

Herefter kan du spænde rammen op i reparationsstativet, og du kan begynde at montere de øvrige dele.

 

Læs også
Italiensk veteran tager sjælden sejr

 

Jeg starter altid med at montere forgaflen. Her skal du være særligt opmærksom på, at du får monteret en ekstra spacer under og over frempinden, inden du mærker af, hvor forgaffelstilken skal skæres af.

 

Specielt hvis det er en ny ramme, hvor du ikke helt kender din endelige siddeposition. Så er det godt at have lidt at give af. Du kan altid skære et ekstra stykke af, men aldrig få noget tilbage, efter du har skåret.

 

 

Til at spænde stakken af styrfittings, spacere og frempind sammen, banker man ofte en stjernemøtrik ned i forgaffelstilken. Den kan være svær at få til at sidde lige, og sidder den først skævt, er den meget svær at rette op. Men det er der råd for: Smid stjernemøtrikken væk og køb et expander set.

Annonce

 

Den monterer du nede i forgaffelstilken. Der er gevind i den, som du bruger til at fastmontere forgaflen i. Denne dims anbefales også på det kraftigste, hvis din forgaffelstilk er af carbon.

 

Når du monterer kablerne til gear og bremser, skal du huske at styret skal kunne dreje minimum 90 grader, uden at kablerne bliver revet ud af bremse/skiftegrebene. Det er i tilfælde af de uundgåelige styrt, at styret skal kunne dreje frit - på MTB skal man styrte en gang imellem, ellers udvikler man ikke sine færdigheder.


Det kan godt betale sig at bruge noget tid på at få kablerne til at sidde pænt og korrekt. Som regel skal kablerne til bagskifter og bagbremse trækkes langs samme side af rammen, så sørg for at de følges ad som et kabel, indtil de skal skilles ad. Du kan binde dem sammen med strips, elektrikertape eller hvis det skal være rigtigt lækkert, varmekrympet slange.

 

Med fare for at rage uklar med en del af det danske MTB-miljø, anbefaler jeg, at du sætter en forskærm på din MTB. Bare en af de billige som er fremstillet at et tyndt stykke plastik, som du stripser fast på din forgaffel. Den beskytter det nederste styrfitting-leje samt dine gaffelben og pakninger. Det er de 50,- kroner værd, og de fås efterhånden i mange smarte designs.

 

Alt hvad der findes af viden i denne verden findes jo på internettet i en let tilgængelig visuel form. Og naturligvis kan du også finde videoer, der viser hvordan du monterer en cykel.

 

Brug noget tid på at studere disse videoer, så vil du se at det ikke et så svært at montere en cykel fra bunden. Jeg bruger selv kanalen ”Global Mountainbike Network” til at blive klogere på, hvordan jeg løser et problem.

Annonce

 

Læs også
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet

 

 

Niner RKT 9 RDO

Her på siden er vi så privilegerede, at vi får lov at teste en masse lækre cykler, og jeg har fået lov at låne en Niner RKT 9 RDO i denne sæson.

 

Niner leverer deres cykler som build-kit, hvilket betyder du selv skal samle den, som jeg har gjort her.


Eller hvis du ikke har mod på det, kan du naturligvis lade din cykelhandler gøre det.

 

Niner RKT 9 RDO er Niner’s bud på en race-ready full suspension 29” MTB til XC-kørsel, og den giver dig 90 millimeter vandring bagpå og er optimeret til 100-120 millimeter vandring foran.

 

Rammen, både forreste og bagerste del, er i Niner’s RDO (Race day Optimized) carbonfiber. Nu er der jo ingen grænser for superlativerne, når producenterne skal lovprise deres carbon-teknologi.

Annonce

 

Om Niner’s kompetencer inden for carbon, er konkurrenterne overlegne, skal jeg ikke kunne sige, men når man kigger på rammen, og på detaljerne, kan man se at finishen er høj og der er nogle gennemtænkte detaljer, så som gennemføringer i gummi til den indvendige kabelføring, og Enduro kvalitetslejer i links’ene.

 

 

Niner bruger deres patenterede CVA-system (Constantly Varying Arc) til affjedring af baghjulet. Det vil være for omfattende at forklare i detaljer, hvorledes det fungerer, men kort fortalt giver systemet maksimal anti-squat og minimal pedal-bob lige omkring sag-punktet, omkring de 25-30 % af vandringen.

 

Ydermere bliver anti-squat forstærket, når man kører i de større tandhjul bagpå, hvilket jo også er de tandhjul, du bruger når du kører opad, og derfor har brug for maksimal effektivitet.


Hvis du vil nørde videre, giver Niner selv en meget uddybende forklaring på konstruktionen på deres website.

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

”Ja ja”, tænker du, ”Kan man mærke nogen forskel?” Det korte svar er ”ja”. Efter de første par ture må jeg konstatere at Niner’en er uhyre effektiv, når det går opad. Selv med en helt åben bagdæmper.

Annonce

 

Når vi tale om affjedringen, så har Niner valgt at plukke varerne fra øverste hylde hos Fox. Forgaflen er en FOX 32 SC Float Factory FIT 4 EVOL Kashima Coating (meget langt navn), og bagdæmperen er en FOX Float DPS Factory EVOL 3 pos. Kashima Coating (også et langt navn).

 

Dette er begge topklasse-komponenter, som benyttes at World Cup-rytterne, og hvis de er gode nok til World Cuppen, falder de nok ikke igennem i DGI Cuppen.

 

Du kan vælge, om du vil have din RKT 9 RDO med en 100 forgaffel eller 120 millimeter forgaffel. Jeg har valgt en 100 millimeter forgaffel, da jeg gerne vil have en rendyrket XC-racer.

 

Det betyder også, at jeg ender med en kronrørsvinkel på 71 grader. Det giver en nærmest hysterisk hurtig styring, og det kan da godt mærkes, at den er mindre stabil på de tekniske nedkørsler, men efter et par ture har kroppen vænnet sig til den livlige styring,

 

Annonce

 

Drivlinien varetages af SRAM GX Eagle med 12 gear. Med en 32 tands klinge foran og en 12 speed kassette på 10-50 tænder, er en behovet for en forskifter overflødiggjort.

 

Bremserne er et sæt SRAM Guide R.

 

Når det gælder hjulene, har Niner valgt at montere et par Stan’s Notubes Arch S1. Det er ikke et rendyrket XC-hjulsæt, men mere over i Trail-kategorien og S1 serien er Stan’s ”billige” model, hvilket vægten på 1942 gram da også indikerer.

 

Læs også
Belgisk endagsløb aflyses

 

Det er bestemt ikke et dårligt hjulsæt. Med en indvendig bredde på 26 millimeter giver det en god form på dækket, og der var ingen problemer med at få dækket på eller med at sætte det op til tubeless.


Indtil videre har det fungeret upåklageligt, men det er klart, at vægten spiller en rolle. Men det er jo bare ekstra træning!

 

Kontakten til underlaget af en killer-combo at et sæt dæk, foran et Maxxis Rekon 29x2.4 og bagpå et Maxxis Rekon Race 29x2.25. Denne kombination giver masser af greb foran, samt et meget letløbende bagdæk.

Annonce

 

Et lille men skal der dog lyde; hvis underlaget er fedtet, skal du være omhyggelig med vægtfordelingen, når det går opad, for ellers slipper bagdækket underlaget.

 

Jeg kommer til at skrive en mere uddybende test at denne MTB i løbet af sommeren, når jeg rigtigt har fået den ind under huden, og fået justeret på alle de små ting, der kan optimeres.

 

Læs færste artikel i serien:

Motion: Min MTB-sæson

INFO
Motion
Nyheder
Mountainbike
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: MTB og cross
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold

Annonce

Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
Landevej
Toudal mister en placering, men forbliver i top-5
Landevej
Opdateret: Endagsløb med mange danskere forkortet efter store styrt
Landevej
Lykkelig Gaudu tilbage som sejrherre: Skæbnen spillede mig et puds
Landevej
Gaudu åbner sejrskontoen efter spektakulær finale
Landevej
Banestjerne føjer ny titel til CV’et
Landevej
Optakt: Tour du Jura
VIS FLERE

Annonce