Mohoric-sejr og dansk top 10 i Giroen - Chaves ude af klassementet
15. maj 2018 17:16 af Christian Berg og Nikolaj Corfitz JensenFoto: LaPresse - Alberto / Ferrari / Paolone / Alpozzi

Matej Mohoric vandt i dag en dramatisk Giro d'Italia-etape, som bød på en dansker i top 10 samt et stort nederlag for Mitchelton-Scott-holdet. 

Matej Mohoric (Bahrain-Merida) tog i dag en flot sejr på Giro d'Italias 10. etape, da han vandt spurten efter et langt angreb. Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) kunne også glæde sig over en top 10-placering, mens takterne var knap så positive for Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), der røg helt ud af klassementet. 

 

Etapereferat

De 170 mand, der nåede Gran Sasso i søndags, var alle med, da man tog starten på en skyet formiddag. Efter en defekt til Enrico Barbin blev løbet givet fri, og ikke overraskende blev der angrebet voldsomt fra start.

 

Alligevel lykkedes det med det samme 13 mand at få et forspring på 30 sekunder, og efter at tre mand var kommet op, kunne Davide Ballerini (Androni), Luis Leon Sanchez (Astana), Matej Mohoric (Bahrain Merida), Ben Hermans, Krists Neilands (begge Israel Cycling Academy), Ben King (Dimension Data), Hugh Carthy (EF Education First), Matteo Montaguti (AG2R-La Mondiale), Dayer Quintana (Movistar), Tony Martin, Mads Würtz Schmidt (begge Katusha-Alpecin), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Jarlinson Pantano, Mads Pedersen (begge Trek-Segafredo), Valerio Conti (UAE Team Emirates) og Jacopo Mosca (Wilier Triestina) starte den første stigning med et forspring på 2.40 ned til feltet.

 

Lidt overraskende satte Sky et dræbertempo på stigningen, hvilket fik feltet til at eksplodere. Samtidig lykkedes det på imponerende vis Giulio Ciccone (Bardiani) at lukke det store hul, hvormed gruppen voksede til 17 mand.

 

Længere bagude reducerede Sky afstanden til 1.30, mens blandt andre Elia Viviani blev sat fra feltet. Foran var der også udskilning, da først Quintana og siden også Würtz, Pedersen og Mosca blev sat.

 

Klassementsfavorit i kæmpe problemer

Ciccone vandt bjergspurten foran Montaguti, Bouwman, Mohoric og Sanchez, mens Carthy akkurat kom med de øvrige 12 over toppen efter at have været i vanskeligheder.

 

Bagude var der stort drama, da Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) ganske overraskende måtte slippe feltet. Samtidig jagtede Pedersen hårdt på nedkørslen, men desværre styrtede danskeren også. Heldigvis kunne han alligevel fortsætte.

 

Mohoric angreb på nedkørslen og kørte solo, mens Mitchelton forsøgte at lægge en dæmper på feltet, så Chaves kunne komme tilbage. Det accepterede Sunweb dog ikke, og de satte et hårdt tempo, således at Mohoric med 200 kilometer igen var bare 1.28 foran.

 

Også Sky og siden UAE gav en hånd med i den intense start og forhindrede derved Chaves i at komme tilbage. Samtidig var der et mindre styrt med ryttere fra Movistar og EF Education First. Mohoric blev atter hentet inden anden stigning, hvor Ciccone vandt bjergspurten.

 

Feltet rundede toppen bare 1.20 senere, mens Chaves her var 3.36 efter. En Mitchelton-rytter lod sig derfor falde tilbage for at hjælpe colombianeren. Feltet førte hårdt for at distancere colombianeren, og det kostede for udbruddet, som blev hentet.

 

Filmen knækker

To ryttere prøvede på ny at komme væk fra feltet, da Tony Martin og Neilands angreb igen. De kom op på et minuts afstand ned til feltet, der havde omkring to og et halvt minut ned Chaves. Nærmest alle klassementsholdene kørte rundt i feltet, mens Mitchelton-Scott sendte Sam Bewley, Christopher Juul-Jensen, Roman Kreuziger og Svein Tuft ned til colombianeren.

 

Mens udbruddet blev hentet igen, skete der ting og sager for Chaves-gruppen. Ved hjælp fra Quick-Step Floors, der førte for Elia Viviani, formåede det australske WorldTour-mandskab at reducere afstanden op til de andre favoritter til et minut og 10 sekunder.

 

Med 100 kilometer til mål knækkede filmen desværre for de jagtende, og de begyndte meget hurtigt at miste tid. 12 kilometer senere var afstanden mellem de to grupper allerede vokset til fire minutter, mens Simon Yates og Thibaut Pinot spurtede om bonussekunder i den indlagte spurt. Yates var den hurtigste og tog tre sekunder, mens franskmanden tog to.

 

Efter spurten angreb Marco Frapporti fra feltet, og kan kørte væk med det samme. Med 50 kilometer til mål havde han opbygget et forspring på 2.40 til feltet, der havde sat farten lidt ned, mens Chaves var yderligere otte minutter efter.

 

Nye angreb fra feltet

I og med at Quick-Steps Viviani var sat af, var Bora-hansgrohe nu gået frem for at sætte tempo i feltet, da Sam Bennett fortsat sad med. I tilfælde af en spurt ville ireren være storfavorit, men netop en massespurt skulle vise sig at blive svær at sikre.

 

Med 40 kilometer til mål angreb Davide Villella (Astana) nemlig, og Matej Mohoric (Bahrain-Merida) satte hurtigt efter. Andre ryttere forsøgte også at komme væk, men de blev hurtigt opslugt af feltet.

 

Ved dagens sidste bjergspurt blev nye angreb lanceret fra feltet. Ciccone kom først over af disse, men han var ikke med i den gruppe, der efterfølgende holdt kæden stram og forsøgte at komme frem til de forreste, som havde hentet og sat Frapporti.

 

Det var Nico Denz (AG2R) dog, og med 19 kilometer til mål havde han kontakt med frontduoen.

 

Profiler i problemer

I mellemtiden var der problemer i feltet, da først Richard Carapaz (Movistar) og senere Tom Dumoulin (Sunweb) blev ramt af defekt. Begge kom relativt hurtigt tilbage til feltet, men de glatte veje gjorde, at det ikke var nogen ufarlig opgave.

 

På mellemhånd lå resterne af den gruppe, som Denz havde været del af - i den sad Alessandro De Marchi (BMC) og Sergio Henao (Sky), men de var ikke i stand til at lukke hullet til de forreste, og blev hentet med små fem kilometer til mål. Villella var imidlertid fuldstændigt sat af oppe foran; italieneren var ikke god nok på nedkørslerne, og brugte derfor for mange kræfter på at lukke huller.

 

Mohoric og Denz samarbejdede til gengæld fint og havde med små fire kilometer til mål næsten et minut til feltet. Alt tydede på, at vinderen skulle findes blandt de to.

 

Sloveneren kørte først ind på sidste kilometer, hvor Denz ikke var til at få frem. Tyskeren sad perfekt, da hans konkurrent så åbnede spurten fra spids, og han forsøgte også at gå udenom, men havde tydeligvis ikke benene. Mohoric tog en flot, og meget fortjent, sejr foran Denz, mens Bennett vandt feltets spurt om tredjepladsen.

 

Også danske Mads Würtz blandede sig i spurten, og det betalte sig, da han kørte en flot sjetteplads på etapen hjem.

 

Dagens helt store taber blev imidlertid Esteban Chaves, som smed hele 25 minutter og 25 sekunder til dagens vinder, og som dermed er endegyldigt ude af den samlede stilling. 

DEL
KOMMENTARER

FREDAG

Optakt: Memorial Marco Pantani

Dimension Data med alsidigt hold til franske løb

Team Sunweb Women sikrer sig underskriften fra tre ryttere

Test: Python Pro Stealth cykel

Veteranen Laurens Ten Dam fortsætter sin karriere

EF Education First forlænger med Hugh Carthy

Dion Smith rykker op på WorldTouren hos Mitchelton-Scott

Feltet.dk varmer op til VM med liveshow

Følg stjernesprinterne dyste på de belgiske landeveje

Optakt: Tour de l’Eurometropole

Talentfuld dansk duo sikrer sig to år mere på Riwal

Optakt: VM i holdløb

Overblik: Transferlisten 2018-2019

Nizzolo tager til Dimension Data

Produktnyt: Flere nyheder fra Shimano

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

Barguil droppet til VM – Geniez fik sidste franske plads

BORA arbejder på ny kontrakt til Peter Sagan

Lobato overvandt forfærdeligt år: Vigtigt for min fremtid

Colbrelli blev snydt af angreb: Ville ikke åbne for tidligt

Asgreen klar til VM med Quick-Step

Van Aert sagsøges af sit hold

Spanier snød favoritterne i Coppa Sabatini

Solid hjælper forlænger med Lotto Soudal

Trek Women fortsætter oprustningen

LIVE nu: Er stjernerne klar til VM?

Virtu Cycling må undvære Siggaard til VM i holdtidskørsel

Canadisk veteran fortsætter karrieren på Rally Cycling

Mikel Landa opgiver VM

Wiggins: Yates ville ikke have vundet Vueltaen med Team Sky

Italiensk enkeltstartstalent skriver under med Mitchelton-Scott

Roglic fører Slovenien an til VM

Pozzovivo tog sig af den sidste podie-plads i Giro della Toscana

Dupont efter tredjeplads: Jeg har den rette følelse igen

ONSDAG

Sagan: Cykling er en kedelig sport, og som fan ser jeg kun de sidste kilometer

Van Genechten: Brostens-rystelser gjorde mig i tvivl om sejren

Bardet efter andenplads: Formen går i den rigtige retning før VM

Medie: Denifl og Malucelli skifter til nye græsgange i næste sæson

Optakt: Coppa Sabatini

Moscon: Dunbar var spektakulær

Vital Concept-jubel i tæt spurtopgør i Belgien