EKSKLUSIVT INTERVIEW

Moberg beretter om stor international interesse: Hvem er den næste Vingegaard?
31. marts 2023 07:50Foto: Toke Hage
af Søren Poulsen

Det er ikke gået ubemærket hen internationalt, at danskere har god fart i stængerne. Talentfabrikken coloQuick kan mærke interessen, hvor de får henvendelser fra de helt store hold, der efterspørger en ny Tour-vinder.

Annonce

Mads Pedersen, Magnus Cort, Søren Kragh Andersen, Mattias Skjelmose, Kasper Asgreen, Jonas Vingegaard.

 

Dansk cykelsport befinder sig i øjeblikket i en guldalder, der ikke er set siden de glade 90’ere, hvor Rolf Sørensen, Bjarne Riis og Jesper Skibby gjorde livet surt for resten af feltet. Ja, måske har Danmark aldrig stået stærkere på cykelfronten, end vi gør i øjeblikket.   

 

Det er ikke kun os i den hjemlige andedam, der har bemærket de fantastiske præstationer, som de danske ryttere forkæler os med. Glimmeren fra WorldTour-stjernerne drysser helt ned i de danske kontinentalrækker, hvor interessen er stor fra de udenlandske hold.

Van Aert: Det var en nem beslutning

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Feltet.dk har fanget Christian Moberg, der på sit CV kan kalde sig tidligere cykelrytter, sportsdirektør på coloQuick, foredragsholder samt cykelsportskommentator, hvor han blandt andet guider danskerne igennem diverse Tour-etaper.

 

Vi spurgte ham, om coloQuick kan mærke, at ryttere med dansk pas er i særligt høj kurs i disse dage. Og her var svaret klar.

 

”Ja, helt vildt. Man får altid spørgsmålet: ”Hvem er den næste Vingegaard?”. Der er rigtig mange, som spørger efter ryttere. Der er rigtig stor interesse, og det er vi bare glade og stolte over,” siger Moberg i et interview i forbindelse med holdets teampræsentation i Skive KulturCenter.

Annonce

 

Den 35-årige sportsdirektør fortæller yderligere, at interessen kommer fra en bred pallette af hold, der til dagligt brillierer i alle de store løb.

 

”Der kommer flere hold til hvert år, der kigger vores vej. Sidste år var det Cofidis. Jumbo-Visma, Bora-Hansgrohe, Uno-X. Soudal Quick-Step har vi også en rigtig god dialog med. Der er masser af hold, der kigger vores vej.”

 

”Det er ikke en sovepude, det her”

Det Skive-baserede hold har som deres primære mål at tage unge ryttere til sig og gøre dem ”flyveklar” til en tilværelse som professionel cykelrytter.

 

Bag holdet står en mindre hær af forskellige mennesker med hvert deres kompetenceområde. Holdet består, udover de 14 ryttere, blandt andet af otte massører, fire mekanikere, fem sportsdirektører og én mental coach.

 

Moberg understreger, at det ikke skal være de materielle omstændigheder, der spænder ben for rytternes udvikling.

 

”Vi arbejder meget på, at forholdene er gode for rytterne. De får ikke en million i løn om året, men de får de bedste forhold, så vi er sikre på, at de udvikler sig,” siger han og uddyber:

 

”Vi har opgraderet lidt på sportsdirektørsiden. Også mekanikere og soignørs. Det er vigtigt for os, at baglandet er i orden, og at vi kan blive ved med at køre det her program, hvor vi også kan være her om mere end bare ét år. Vi er en fast del af dansk cykelsport, og vi skal være de bedste til at lave talentudvikling.”

 

Foto: Toke Hage. 

 

Med de gode forhold følger der også nogle forventninger til de enkelte ryttere. For når man ligger på massagebriksen, kan man hurtig dagdrømme sig til de store sejre. Men så nemt går det ikke.

 

”Vi har virkelig ramt nogle spændende og talentfulde ryttere, der forstår, at der er en masse mennesker omkring det her, og at det ikke er en sovepude, men et knaldhårdt arbejde for at blive professionel. Intet kommer af sig selv,” forklarer sportsdirektøren med en kontant stemme.

Annonce

 

Hvem er så den næste Vingegaard?

ColoQuick kan prale af at have haft den regerende Tour-vinder, Jonas Vingegaard, på holdet, da han kørte for det zebrafarvede mandskab fra 2016 til 2018, hvorefter han skiftede til sit nuværende hold, Jumbo-Visma.

 

Når man som hold har været en del af at støbe fundamentet til en Tour-vinder, dukker det naturlige spørgsmål op: Hvem bliver den næste?

 

Det tør Moberg ikke spå om, men han er sikker på, at flere ryttere på det nuværende coloQuick-mandskab kan se frem til en professionel tilværelse på de to hjul.

 

”Der er nogle spændende ryttere. En Emil Toudal kunne måske have scoret sig en professionel kontrakt allerede i år, men vi var så heldige at lukke en aftale med ham inden. Jeg er sikker på, at vi kan bringe det sidste til, at han kan tage det næste step.”

 

Han nævner samtidig, at han har stor tiltro til specielt to ryttere, der i forrige sæson kørte med om de helt sjove placeringer på den store cykelscene. 

Annonce

 

”Simon Bak kørte et flot Fleche du Sud, og han har vist, at han kan køre med de bedste til DM (blev 21, red). Nicklas Amdi er nok det mest spændende kort. Han blev femmer på Skive-etapen i Danmark Rundt. Det var fedt for os at skrive kontrakt med Nicklas. Han er også i en alder, hvor han stadig kan blive bedre,” fortæller Moberg om den 29-årige Nicklas Amdi Pedersen, der har fået en stærk sæsonstart med en 12. plads i det belgiske kategori 1-løb Grand Prix Criquielion.

 

Den 35-årige vil dog ikke spekulere alt for meget over, hvornår hvilke ryttere får kontrakt. Lige nu må fokus være på de kommende uger.

 

”Lad os nu holde snuden i sporet, der hvor det tæller, og det er at fortsætte med udviklingen. Rytterne skal bare ud at vinde nogle cykelløb, og så må vi se, hvem der bliver professionel.”

 

Glæder sig til ny sæson, men specielt én ting ærgrer Moberg

De første forårstegn har for længst vist sig i det danske landskab, hvor blomsterne efterhånden har fundet vej frem fra den frosne vinterjord.

 

Med blomsternes genkomst indikerer det samtidig, at en ny sæson med varme, lys og væddeløb venter forude. Om blot to dage klikker rytterne i pedalerne, når Rødekro den 2. april danner kulisse for årets første licensløb på dansk grund, hvor alle de store hold er til start.

Annonce

 

Moberg kan slet ikke vente.

 

”Jeg glæder mig helt vildt,” siger østjyden med et stort smil.

 

Det danske kontinentalhold har specielt rettet øjnene mod de store UCI-løb, hvor de kan få lov til at måle sig med nogle af de hårde drenge på WorldTouren. 

 

”Vi har et godt løbsprogram med mange udenlandske løb, og så har vi et stort fokus på de danske UCI-løb, som der desværre ikke er så mange tilbage af,” siger han og remser en række løb op, hvor dækkene vil blive pumpet ekstra hårdt før start.

 

”Danmark Rundt, DM, Demin Cups, GP Herning, Fyn Rundt, og så har vi jo alle de her udenlandske UCI-løb, hvor vi tager ud og kører mod nogle, der er lidt stærkere end os.”

Annonce

 

Sidste år tog coloQuick en imponerende sejr til DM i holdløb, hvor de revancherede andenpladsen fra 2021 og henviste dermed BHS-PL Beton Bornholm til podiets andet trin. Desværre kan vi ikke se frem til en duel mellem de to kontinentalhold igen i år, da løbet er aflyst grundet mangel på tilmeldinger.

 

”Vi kommer desværre ikke til at forsvare vores DM i holdløb, da det ikke bliver til noget;” siger en tydeligt ærgerlig sportsdirektør.

 

Men selvom DM i holdløb ryger ud af kalenderen, er der nok af løb at tage fat på.

 

”Vi skal sgu bare ud at fyre den af og give den noget gas,” slutter Christian Moberg.

INFO
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 09. juni 2023

Følg Vingegaard på kongeetapen i Dauphiné
Landevej
Dansk teenager fortsat i front af Nations Cup-ræs
Landevej
Eksklusivt interviewKommende WorldTour-dansker har døjet med sygdom i ugevis før stort mål
INTERVIEW Landevej
Legendes søn jubler efter ny sejr: Som at leve på en sky
Landevej
Ny mand i bjergtrøjen håbede at rival ville tvivle
Landevej
Fremragende resultat af Fini
MTB
Kamp med topresultat - juvel gør det igen
Landevej
Mistede stor sejr - fem år senere vendte han sejrrigt tilbage
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkter fra 6. etape af Critérium du Dauphiné
Video
Dansk fjerdeplads da purung franskmand vandt
Landevej
Vingegaard forklarer hvorfor han angreb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af ZLM Tour
Video
Cavendish uheldig: Italiener tager massespurten i ZLM Tour
Landevej
Dansk skuffelse i stort U23-etapeløb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 6. etape af Critérium du Dauphiné
Video
Vingegaard forsvarer gult i Intermarché-sejr
Landevej
Optakt: GP Kanton Aargau
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af kvindernes Tour of Pyrenees
Video
Kaos-finale: Uttrup undviger trafik og går i top fem
Landevej
Jumbo offentliggør Roglic-beslutning
Landevej
Optakt: 6. etape af Criterium du Dauphiné
Landevej

Annonce

Lynoptakt: 2. etape af ZLM Tour
Landevej
Criterium du Dauphiné-analyse: Når de andre bare ikke kan følge med
Landevej
Søren Kragh skal køre Schweiz Rundt
Landevej

Annonce

Vinokourov kan stadig køre stærkt på cykel
Landevej
Groenewegen og bjergtrøjen er færdig i Dauphiné
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil skal bruge etapeløb som DM-optakt: Spørgsmålet er, om jeg kan følge Skjelmose
INTERVIEW Landevej

Annonce

Pidcock til start i landevejsløb igen
Landevej
DM i Aalborg tiltrækker store WorldTour-profiler
Landevej
Vingegaard-konkurrent ser kun spænding i kampen om andenpladsen
Landevej
Tour de France-spillet er åbnet!
Landevej
Alpecin-stjerne med særlig optakt til at indfri grøn drøm i Touren
Landevej
Ung dansker udtaget til stjernebesat endagsløb
Landevej
Jumbo-Visma med nye sponsorproblemer
Landevej
Kontroversiel afgørelse gav stjerne selvtillid
Landevej
Jumbo-hjælper blæst bagover af Vingegaards niveau
Landevej
Formstærk AG2R-profil har fremtiden på plads
Landevej
Medie: Tudor, Trek og Quick-Step kæmper om italiener
Landevej
Mørkøv roses af sin norske sprinter
Landevej
Ny stærk podieplads til dansk stortalent
MTB
Godt nyt fra Pogacar-lejren
Landevej
To chancer mere til Norsgaard
Landevej
Opdateret: EF skaber nyt kvindehold
Landevej
Danmark ind i vild top tre
Landevej

Torsdag den 08. juni 2023

Gregaard ærgrer sig over udbrud: Det er irriterende
Landevej
Sensationel sejrherre: Tænkte det ville gå, som det plejer
Landevej
Sjov video: Vingegaard og Bjerg drøfter trøjebyt
Landevej
Dansk stortalent fortsætter supersæson med ny sejr
Landevej
Danmark godt fra land med podieplacering i Fredsløbet
Landevej
Alaphilippe bøjer sig i støvet for Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af ZLM Tour
Video
Bernal er på vej tilbage, men manglede selvtilliden
Landevej
Carapaz er ikke skuffet over, at han ikke kunne følge Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkter fra dagens Vingegaard-triumf
Video
Video i artiklenVingegaard: Jeg ville ikke angribe
Video
Video i artiklenBerørt Vingegaard: På sådan en dag betyder cykling intet
Landevej
Video i artiklenBjerg beretter om styrtet i afgørende øjeblik
Video
Sensation: Jumbo-Visma snydt af upåagtet belgier
Landevej
Video i artiklenSe Vingegaards eminente sejr
Video
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Vingegaard i stor solosejr - tager førertrøjen fra Bjerg
Landevej
UAE-profil gør comeback efter kompliceret brud: Skal stadig være forsigtig
Landevej
Soudal Quick-Step tager to danskere med til Belgien
Landevej
Optakt: 5. etape af Criterium du Dauphiné
Landevej
Lynoptakt: 1. etape af ZLM Tour
Landevej
Criterium du Dauphiné-analyse: Den forventede danskerfest - med den "forkerte" hovedperson
Landevej
Fremadstormende Lotto-kaptajn udgår af Dauphiné
Landevej
Erfaren dansk hjælper udtaget til Schweiz Rundt
Landevej
Medie: Astana jagter italiensk klatrer og britisk sprinter
Landevej
Video i artiklenMikkel Bjerg forventer rolig 5. etape: Tror folk vil spare på kræfterne
Video
Video i artiklenJonas Vingegard inden 5. etape af Dauphine: Der kommer helt sikkert angreb
Video
Test: Northwave Crossland Plus
Udstyr og test
Video i artiklenBjerg vil holde fast i den gule trøje: Det føles virkelig specielt
Landevej
Cancellara udtager den danske mester til stort WorldTour-løb
Landevej
Video i artiklenVingegaard forventer kamp i de franske bjerge: Der kommer helt sikkert angreb
Landevej
VIS FLERE

Annonce