EKSKLUSIVT

Mikkel Bjerg - Hvad kan vi forvente i 2022?
28. januar 2022 17:00Foto: UAE Team Emirates
af Andy Joachim Pedersen

2022-sæsonen banker for alvor på, og det bliver igen med mange danskere på WorldTouren. Feltet.dk’s ekspert Emil Axelgaard har vurderet alle danskerne én for én, og denne gang sættes der fokus på Mikkel Bjerg.

Annonce

Den tidligere danske U23-verdensmester i enkeltstart, Mikkel Bjerg, er endnu engang at finde som en vigtig brik på UAE Team Emirates i 2022.

 

Danskeren opnåede i sidste sæson en plads på det Tour-hold, der var med til at gøre Tadej Pogacar til vinder af verdens største etapeløb endnu engang.

 

At køre på et Tour-vindende hold som en del af Tour-truppen er en stor oplevelse for en ung rytter.

Mikkel Bjerg ser frem til at debutere i Touren: Her fortæller han om sin rolle i løbet

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Det fortæller Feltet.dk’s ekspert, Emil Axelgaard.

 

”Det er de færreste cykelryttere, der får lov at være del af et Tour de France-vindende hold, men de få, der gør, betegner det ofte som et af karrierens store højdepunkter,” siger han.

 

”Det kan godt være, at man ikke selv er hovedperson, når den gule trøje skal fejres på Champs-Elysees, men det skaber som regel en enorm stolthed at have bidraget til at tage sejren i verdens største cykelløb,” fortæller han.

Annonce

 

Derfor betragter eksperten det som lidt af en bedrift for Bjerg, at han var en del af den succes. Han kæmpede sig da også til pladsen på fineste vis.

 

”Forud for sæsonen var det nok de færreste, der havde troet, at han reelt var i spil til en plads ved siden af den forsvarende vinder, Tadej Pogacar, men det varede ikke mange måneder, inden det stod klart, at en Bjerg-udtalelse var sandsynlig.”

 

”Danskeren gav da også sig selv det bedst mulige udgangspunkt ved at fragte sin kaptajn sikkert gennem sidevinden på 1. etape af UAE Tour - et løb, der som bekendt betyder ufatteligt meget for det arabiske hjemmebanehold,” fortæller Axelgaard.

 

Imponerede stort i Touren
Da først udtagelsen til Tour de France blev offentliggjort skulle det vise sig, at Bjerg påtog sig en rolle i løbet, der på ingen måde placerede ham i periferien.

 

”Bjerg blev ikke blot udtaget til Touren. Han imponerede også undervejs. I en trup, der mest udgjordes af klatrere, var han sammen med Vegard Stake Laengen manden, der skulle tage det tidlige slæb, og det gjorde han til UG med kryds og slange, nærmest som en anden Tim Declercq eller Tony Martin,” fortæller Axelgaard.

 

Det betyder også, at han har kanoneret sig selv helt til toppen af hjælperytterkorpset på WorldTouren.

 

”Dermed har han også allerede i en alder af 23 år vist, at han kan være en af verdens bedste hjælperyttere, og han var derfor også et naturligt valg for Anders Lund, da landstræneren skulle finde en mand til at føre ved et VM, hvor det stærke danske hold ventedes at skulle tage en del ansvar,” siger han.

 

Den præstation kommer naturligvis til at trække tråde helt ind i 2022. Det er ikke usandsynligt, at Pogacar, der igen går efter en Tour-sejr, ønsker Bjerg som en del af sit hold.

 

”Med den præstation i bagagen kan Bjerg også tillade sig at tro på, at han vil være at finde i København, når Touren skydes i gang til sommer,” fortæller han.

 

”Konkurrencen på UAE er ellers bestemt ikke blevet mindre hen over vinteren, hvor der er blevet oprustet markant, og derfor er tilstedeværelsen på så stærkt et hold naturligvis en risiko, hvis man gerne vil opleve en historisk dansk Tour-start,” siger han dog.

Annonce

 

Foto: Sirotti

 

Selvom konkurrencen er blevet større, bør det dog ikke i første omgang føre til udpræget bekymring hos Bjerg.

 

”Lige nu ligner Bjerg imidlertid holdets bedste bud på manden, der kan føre solen sort, når Pogacar har en førertrøje at forsvare, og derfor taler meget for, at sæsonens måske største opgave for Bjerg igen vil blive at hjælpe sin slovenske kaptajn til sejr i Frankrig til sommer,” siger Axelgaard.

 

Dertil kommer, at danskeren kan få lejlighed til igen at fokusere lidt på en disciplin, han er relativt god til, når løbets to enkeltstarter ligeledes skal afvikles.

 

”Heldigvis burde han også kunne få lov at satse på de to enkeltstarter i løbet, og de vil utvivlsomt være et stort mål. Det gælder naturligvis særligt 1. etape i København, men desværre passer ruten ikke helt ideelt til Bjerg, der er bedre over længere distancer,” fortæller han.

Annonce

 

”En sådan får han på Tourens sidste enkeltstart, men hvis alt går vel for UAE, har han formentlig ført så meget i dagene forinden, at han kan have givet sig selv et betydeligt handicap,” siger Axelgaard dog.

 

Og hvad med enkeltstarten?
Som tidligere U23-verdensmester i enkeltstart er det kun naturligt, at forventningerne til netop Bjergs enkeltstart er relativt høje.

 

”Man kan dog håbe, at Bjerg alligevel kan levere store resultater. Forventningerne til hans enkeltstarter har naturligvis været helt enorme, men som de fleste andre U23-verdensmestre har han haft lidt svært ved helt at indfri dem,” siger eksperten.

 

”Potentialet er der dog stadig, som vi så på den sidste Tour-enkeltstart, hvor han blev nummer syv, i UAE Tour, hvor han blev nummer tre, og i Polen, hvor han blev nummer fire,” siger han og nævner dermed eksempler på Bjergs evner.

 

Det store fokus på at få kørt sig selv i stilling som vigtig hjælperytter har dog sandsynligvis gjort, at Bjerg ikke i samme grad jagter enkeltstarterne.

Annonce

 

”Mønsteret har snarere været, at han har været lidt for svingende på sine enkeltstarter, og i første omgang må det være et mål for 2022 at være stabilt i top-10 i de formentlig ganske mange enkeltstarter, han får lov at satse på i det kommende år,” fortæller eksperten.

 

”Allerhelst vil han gerne være med helt fremme i København, men forhåbentlig kommer der topresultater på WorldTouren, som dem han leverede i Emiraterne og Polen - også selvom han lige nu synes at mangle det sidste for faktisk at tage en sejr på højeste niveau,” påpeger han.

 

Foto: A.S.O. / Charly Lopez

 

Det kunne dog ligne, at enkeltstarten bliver det store fokusområde i den kommende sæson. Det ændrer dog ikke på, at Bjerg rummer mange flere egenskaber end blot den.

 

”Bjerg er imidlertid mere end tempo- og hjælperytter. Det så vi U23-tiden, hvor han med sin råstyrke leverede fornemme resultater, og det så vi i Giroen i 2020, hvor han imponerede med nogle flotte udbrud,” pointerer Axelgaard.

Annonce

 

”Den frihed havde han ikke meget af i 2021, men den burde han få mere af i foråret i 2022,” fortæller eksperten.

 

Her bliver der gensyn med et løb, der i 2022 bragte stor succes til danskeren og ikke mindst UAE Team Emirates. Ydermere er løbet vigtigt for holdet.

 

”Her bliver det første mål - sammen med enkeltstarterne naturligvis - nemlig brostensklassikerne, og det er de eneste løb, hvor UAE faktisk ser ganske svage ud. Bag Matteo Trentin, der er den klare kaptajn, burde der være plads til, at Bjerg kan få noget frihed,” mener eksperten.

 

Friheden i klassikerne
Efter UAE Tour nærmer en, for Bjerg, interessant del af sæsonen sig. Her får han nemlig chancen for at vise, hvad han kan på klassikerne.

 

”Derfor bliver 2022 også en chance for at få en fornemmelse af hans potentiale som klassikerrytter. Han har vist, at hans motor kan føre ham rigtigt langt, og dermed burde han have gode chancer i de længste løb,” fortæller Feltet.dk’s ekspert.

Annonce

 

”Til gengæld mangler han nok noget punch til at matche de bedste på de flamske hellingen, men han er typen, der kan komme rigtigt langt, hvis han kommer favoritterne i forkøbet.”

 

Det er dog én af de helt store klassikere, der især bør passe godt til Bjerg.

 

”Som type burde han passe endnu bedre til Paris-Roubaix, især hvis han også her kan foregribe begivenhederne. Forårsløbene på brosten bliver i hvert fald en stor chance for at jagte lidt personlige resultater og udvide sit repertoire,” mener han.

 

Efter en deltagelse i Tour de France kan han igen lade kræfterne op, og så må den danske landstræner have ham i kikkerten til deltagelse i VM, mener Axelgaard.

 

"I efteråret vil han formentlig geare det meste af sin kalender efter VM, hvor han har sat det som et mål at komme i top-10 på enkeltstarten. Det mislykkedes i både 2020 og 2021, men hvis hans fokus kan give de ønskede resultater, burde det være en realistisk ambition,” fortæller han.

Annonce

 

”Han vil sikkert også kunne være en del af truppen til linjeløbet, men her vil han på det stærke danske hold formentlig mest være hjælper.”

 

Foto: Sirotti

 

Dertil kommer en række chancer på firmaholdet, han kører på til dagligt.

 

”Til gengæld kunne det være interessant at se ham forsøge i klassementet i Benelux Tour, der burde passe ham glimrende, ligesom det kunne være interessant at se ham søge sin egen chance i Bretagne Classic, der er et løb, som kunne ligge godt til den danske dieselmotor,” fortæller Axelgaard.

 

Det bliver dog næppe det springende punkt, når Bjergs sæson skal evalueres i bagklogskabens klare lys efter årsskiftet.

Annonce

 

”Det er dog ikke endagsløbene, der vil definere Bjergs sæson. Det vil i høj grad være enkeltstarterne og ikke mindst den hjælperrolle, han allerede har udfyldt så fabelagtigt.”

 

”Kan han i løbet af det kommende år igen være med til at vinde Touren - denne gang med start i Danmark - og samtidig tage endnu et skridt mod den absolutte tempoelite, har 2022 allerede været lige så stor en succes, som 2021 var det,” fortæller Axelgaard.

 

Det vil dog uden tvivl være glimrende perspektiver for danskeren at tage med sig på det hold, han kører for.

 

”Kan han derudover levere nogle lovende klassikerresultater vil det blot være lidt ekstra flødeskum på et år, der forhåbentlig cementerer ham som en af verdens mest slidstærke hjælperyttere og bringer ham tættere på toppen af enkeltstartshierarkiet,” siger han til slut.

INFO
UAE Team Emirates
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 26. maj 2022

Video i artiklenMagnus Cort udelukker ikke spurt: Vi må se, hvordan det føles, når vi kommer ind på rundstrækningen
Video
Giro d'Italia-analyse: Godt vi har Landa
Landevej
Video i artiklenJoao Almeida ude af Giroen med positiv coronatest
Video
Video i artiklenSkjelmose ser frem til en rolig dag på cyklen på 18. etape
Video
Mads Pedersen sat i sidevinden: Undskylder til holdkammeraterne
Landevej
Medie: Coronavirus tvinger Almeida ud af Giro d'Italia
Landevej
Hundredvis opretter sig i Danmarks nye cykelregister!
Motion
Kan Polars nye løbeur bruges til cykling?
Udstyr og test
Cross-verdensmester skriver kontrakt med UAE
Landevej
Dombrowski: At køre med Nibali er en ære
Landevej
Landa: Rigtig god dag
Landevej
21-årig dansker kører top 10 i Luxembourg
Landevej
Kun til Feltet.dk's brugere: Følg Giroens kongeetape og studie fra kl 10.00
Landevej

Onsdag den 25. maj 2022

Følg Giroens sidste flade etape
Landevej
Ideer til fars dag 5. juni - Køb signeret Rolf Sørensen-Tour-bog
Motion
Almeida efter endnu et tidstab: Det er ikke slut endnu
Landevej
Video i artiklen”Det er jo åbenlyst unaturligt” – Radio Tour-studiet undres over Mikel Landas bjergteknik
Video
Video i artiklenStudiet analyserer Leemreize-kollaps på sidste stigning: Han har så meget smerte, han ikke kan mere
Video
Leemreize: Jeg troede, jeg kunne vinde
Landevej
Nyt managerspil - Vind kontanter og VIP-billetter til Touren
Landevej
Hayter vinder efter sidevindsdrama - To danskere i top-10
Landevej
Buitrago efter stor sejr: Jeg er virkelig følelsesladet
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 17. etape
Video
20-årig Alpecin-rytter spurtsejrer i fransk etapeløb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af 17. etape af Giroen
Video
Colombiansk vidunderdreng tager karrierens største sejr
Landevej
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Landevej
Video i artiklenTæt på nedkørselsstyrt: van der Poel slipper med skrækken
Video
Simon Yates udgår af Giro d'Italia
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Thüringen Ladies Tour
Video
Video i artiklenBuitrago styrter på nedkørsel
Video
UCI svarer igen på kritik om håndteringen af ryttere på russisk hold
Landevej
Roglic afslører dato for comeback
Landevej
Optakt: 17. etape af Giro d’Italia
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of Norway
Landevej
Giro d'Italia-analyse: At være eller ikke at være klassementshold
Landevej
Alaphilippe tilbage på landevejen
Landevej
Køb cykeltrøje og træd til for kræftramte - ligesom Michael Mørkøv
Landevej
Video i artiklenTæt kamp i toppen af klassementet - ”Bonussekunderne er højst sandsynligt afgørende”
Video
Girmay slipper uden mén: Håber på snart at kunne køre igen
Landevej
Nibali ramt af hybris: I dag betalte jeg en pris
Landevej
ColoQuick repræsenteret blandt stjernerne: Ikke kommet for at være fyld
Landevej
Eksklusivt interviewBHS-PL Beton Bornholm har store forventninger: Det er vores løb
Landevej

Tirsdag den 24. maj 2022

Skuffet Arensman: Vil gerne have givet holdet en sejr
Landevej
Bahrain-Victorious henter slovensk sprintertalent
Landevej
Bahrain-løjtnant: Vi har måske en allieret i Bora-Hansgrohe
Landevej
Se Rolf fortælle om sin nye bog
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af Tour of Norway
Video
Evenepoel forklarer bizar episode kort før mål i Norge
Landevej
Video i artiklenColoQuick viser sig frem i Evenepoel-sejr
Landevej
Efter karrierens største sejr: Det er derfor jeg cykler
Landevej
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko
Udstyr og test
Optakt: 1. etape af Tour of Norway
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 16. etape her
Video
Video i artiklenSe afslutningen på 16. etape af Giroen
Video
Tjekke solosejrer på kongeetapen - favoritterne angreb på skift
Landevej
Video i artiklenPello Bilbao kører ind i holdkammerat og styrter
Video
Suveræn australier snyder ung lykkeridder
Landevej
Video i artiklenSe afslutning af 1. etape af Thüringen Ladies Tour
Video
Video i artiklenPozzovivo styrter på vej nedad Mortirolo
Video
Optakt: Tour of Norway
Landevej
Video i artiklenVild redning: Giro-rytter tæt på at styrte på nedkørsel
Video
Forberedt Almeida forventer fysisk prøvelse på kongeetapen
Landevej
Wout van Aert har VM-dilemma
Landevej
Video i artiklenIngen udbrud til Magnus Cort på 16. etape: For hård bjergetape for mig
Video
Kongelig deltagelse i Tour de France
Landevej
Video i artiklenChris Juul før dagens etape: Hvis benene er der, vil jeg gøre alt for at være fremme
Video
Optakt: 16. etape af Giro d’Italia
Landevej
Vilde rygter: Prokontinentalhold interesseret i Carapaz
Landevej
Video i artiklenGiro-studiet vender løbets danske ryttere: Der er en chance for, at Cort får det bedre i sidste uge
Video
Giro d'Italia-analyse: Da surmuleriet stoppede
Landevej
Video i artiklenSkjelmose før for tredje uge af Giroen: Jeg synes, kroppen er træt
Video
Video i artiklenAlmeida før 16. etape: Hvis jeg har gode ben, vil jeg have stejle stigninger
Video
Video i artiklenVejrudsigten lover regn i Giroen: Det kan blive en kæmpe faktor
Video
Eksklusivt interviewDansk ‘underdog’ inden Norge Rundt: Vi kan få glimrende resultater
Landevej
Video i artiklenWorre gennemgår 16. etape af Giroen: Det er en vild etape
Video
VIS FLERE

Annonce