EKSKLUSIVT

Michael Valgren - Hvad kan vi forvente i 2022?
16. januar 2022 17:00Foto: Sirotti
af Andy Joachim Pedersen

2022-sæsonen banker for alvor på, og det bliver igen med mange danskere på WorldTouren. Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard har vurderet alle danskerne én for én, og denne gang sættes der fokus på Michael Valgren.

Annonce

Også i den kommende sæson er der to danskere at finde på det mandskab, der kommer til at gå under navnet EF Education-EasyPost. Den ene af dem er Michael Valgren.

 

2022 bliver den niende sæson på WorldTouren for den 29-årige rytter fra Østerild, og i øvrigt det andet af slagsen med EF-holdet, og sidste sæsons debutsæson på mandskabet står tilbage som en ganske stærk én af slagsen for Valgren.

 

”Der faldt formentlig en sten fra hjertet hos mange danske cykelfans, da Michael Valgren i efteråret pludselig brød mere end tre års sejrstørke med sin sejr i Giro della Toscana,” fortæller Feltet.dks ekspert, Emil Axelgaard.

Holm efter VM-bronze: Valgren har lavet det største comeback siden Cavendish

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

”Forinden havde der igennem en meget lang formkrise været grund til at frygte, at den danske klassikerspecialist allerede havde toppet, men med en fremragende sæsonafslutning fik han effektivt gjort den spekulation til skamme.”

 

Sejren i Giro della Toscana blev kun starten på to fantastiske dage i Italien, hvor en vis Bahrain-profil i storform, der senere vandt Paris-Roubaix, fik set, hvordan man skærer et godt cykelløb.

 

”Med to sejre på to dage i Italien - hvor særligt hans ydmygelse af formstærke Sonny Colbrelli i en Colbrelli-afslutning i Coppa Sabatini har enorm stor vægt - og en VM-bronzemedalje fik Valgren bevist, at den klasse, han i de seneste år ellers kun for alvor har vist til VM, bestemt ikke er væk,” mener Axelgaard.

Annonce

 

Valgren med hænderne i vejret på vej over stregen i Coppa Sabatini | Foto: Sirotti.

 

Den fantastiske kørsel på efterårscyklen gav minder om 2018-sæsonen, hvor Valgren til tider var decideret urørlig for konkurrenterne med sejre i blandt andet Omloop Het Nieuwsblad og Amstel Gold Race til følge.

 

”Det skaber naturligvis drømme om, at Valgren kan gentage sin fantastiske 2018-sæson, og til det formål skal han præstere i klassikerne. Det har han jo før haft god succes med, men der har tegnet sig et ærgerligt mønster de seneste år,” mener Axelgaard dog.

 

”Her har Valgrens form været pist væk, indtil han har gennemført Touren. Til gengæld har han med sine fornemme VM-præstationer i både 2019, 2020 og 2021 vist, at hans motor efter en grand tour altid er brandvarm,” siger han.

 

Har næse for kaotiske situationer
Netop resultaterne før den første Grand Tour i sæsonen er værd at fokusere på, når den kommende sæson banker på.

 

”Valgrens udfordring bliver at bevise, at hans motor stadig kan varmes op også uden Touren i benene,” siger Axelgaard.

 

Han peger igen på 2018-sæsonen, som en sæson, hvor Valgren til tider kunne gå på vandet, og dette også inden Tour de France, som var den eneste Grand Tour, han kørte det år.

 

”Det var ikke noget problem i 2018, men det er klart, at de seneste sæsoner skaber et behov for at bevise, at han ikke lider af det behov for mange løbsdage, som man ofte ser hos ældre ryttere, der skal bruge længere tid på at finde formen,” fortsætter han og siger desuden:

 

”Lykkes han til gengæld med at genfinde efterårsbenene fra sidste sæson, er der grund til at have store forventninger.”

 

Se Valgren tage sejren for næsen af en stærk Sonny Colbrelli.

Annonce

 

De forventninger har især rødder i én egenskab, der er særlig for netop Valgren. Det er ikke farten i en decimeret spurt, men tværtimod en taktisk evne, der er i fokus.

 

”Desværre er Valgren ikke specielt spurtstærk, og derfor går hans vej til sejr via den fantastiske næse for at læse finalerne, som gav ham sejrene i Omloop og Amstel, og som han også brugte til at spille sine taktiske kort godt i sidste sæsons VM-løb,” siger Axelgaard.

 

”Får han adgang til finalerne, har han flere gange vist, at Amstel Gold Race passer ham, og det før det måske særligt nu, hvor den nye rute har tvunget favoritterne til at åbne løbet tidligt,” påpeger han.

 

Og åbner løbene tidligt, ender det oftest i kaotiske situationer, hvor det handler om at holde hovedet koldt og styr på konkurrenterne.

 

”Det kan skabe de ukontrollerede situationer, som Valgren trives i, og hvor han har næsen til at snyde stærkere ryttere,” mener Axelgaard, der ligeledes siger:

Annonce

 

”Samme opskrift kan han bruge i Flandern Rundt, hvor han tidligere er blevet nr. 4, samt i de to øvrige hårde flamske løb, E3 og Omloop, selvom de kortere distancer her passer ham dårligere.”

 

I disse løb kan Valgren desuden drage stor nytte af at være EF-rytter. Han er nemlig holdkammerat med et andet farligt våben i den slags løb.

 

”Chancerne bliver endnu bedre af, at han kan gøre fælles front med Alberto Bettiol,” forklarer eksperten.

 

”Italieneren var skræmmende god i Flandern Rundt i 2019, hvor han vandt, og 2020, hvor han lignede ”the best of the rest” bag Wout van Aert, Mathieu van der Poel og Julian Alaphilippe, og i 2021 var han nærmest uhyggelig i Giroen,” siger han, inden han konkluderer:

 

”Finder han og Valgren begge deres hårdeste niveau, har EF en af de mest potente duoer i løb som Flandern Rundt og Amstel, og det kan komme danskeren til gode at sidde i et muligt overtal.”

Annonce

 

Ardennerne venter ligeledes
Forårssæsonen er dog ikke kun en brostensfornøjelse for Valgren, der er kendt for sine evner på de særlige Ardenner-stigningerne. Og så er det måske også en mulighed at kigge mod Italien for danskeren.

 

”Valgren er også en af de relativt få, der satser på både brostenene og Ardennerne. Amstel passer ham bedst, og Fleche Wallonne passer ham slet ikke, men også i Liege kan han være med,” fortæller Axelgaard.

 

”Der er bedre klatrere end ham, men kan komme favoritterne i forkøbet, kan han overraske. Med den strategi var han trods alt ikke langt fra at blive verdensmester på bjergruten i 2018. Får han lyst, burde samme strategi også kunne bringe ham langt i Strade Bianche,” mener han.

 

Sådan så det ud, da Valgren satte alle til vægs i Amstel Gold Race i 2018 | Foto: Sirotti

 

Dertil er der store chancer for, at Valgren er til start ved Tour de France i Danmark. Med hele syv tidligere udgaver i rygsækken er han en erfaren kraft udi Grand Tours og særligt den franske.

Annonce

 

”Efter klassikerne er målet naturligvis Touren med start i Danmark. Desværre er Valgren ikke det bedste danske kort over de tre dage i hjemlandet, hvor terrænet er for fladt til, at han kan excellere,” siger Axelgaard dog, inden han i stedet påpeger:

 

”Hans chancer kommer senere i løbet, hvor han forhåbentlig kan lukke et af de store huller i hans generalieblad, nemlig fraværet af en Grand Tour-etapesejr,” fortæller Axelgaard.

 

Der er dog det forbehold ved netop Tour de France, at vilkårene for udbryderne oftest er hårdere end det ses i de to andre Grand Tours.

 

”Touren er ikke så udbrydervenlig som Giroen og Vueltaen, og generelt er der færre Valgren-etaper, men som vi så, da han hjalp Magnus Cort til sejr i 2018, er det bestemt ikke udelukket, at Valgren kan lykkes med at vinde en mellemetape,” analyserer Axelgaard.

 

Verdensmesterskaberne og Valgren
Man kan dog ikke nævne en sæson med Valgren uden at komme ind på VM. Han har over karrieren udviklet sig til at være en særdeles dygtig mesterskabsrytter, hvilket blev manifesteret med en bronzemedalje sidste år.

Annonce

 

”I efteråret må man formode, at han igen satser hele butikken på VM. Ruten bliver betydeligt mere kuperet end først udmeldt, og nu er den så svær, at Valgren ligner et af de bedste danske kort,” forklarer Axelgaard.

 

Dertil kommer en fordel, som han har over en del af feltets ryttere, nemlig at VM-historikken er på hans side. Tre gange blandt de ti bedste og især også et fabelagtigt løb i Østrig i 2018 foruden sidste sæsons løb.

 

”Hans VM-historik er i forvejen fremragende, og med de relativt mange højdemeter ligner han en af de klare danske kaptajner.”

 

”Naturligvis vil han aldrig være VM-favorit, men han var heller ikke andet end outsider, da han vandt Amstel og Omloop, eller da han vandt VM-bronze i år,” siger Axelgaard.

 

Som bevist i 2021 er efteråret en stærk del af sæsonen for danskeren, og blandt løbene i denne del af sæsonen er der ligeledes højdepunkter at finde for ham.

Annonce

 

”Efteråret byder også på store endagsløb i Bretagne, hvor han før har været meget tæt på at vinde, og i Canada, og hvis han atter er flyvende efter Touren, kan man ikke udelukke, at han kan runde sæsonen af med en stor sejr på WorldTouren,” siger Axelgaard.

 

Valgren brød sejrstørken med en sejr i Giro della Toscana.

 

Dertil er der også et altid interessant etapeløb i Benelux Tour, hvor danskeren kan kombinere mange af sine stærke sider.

 

”Den kunne også komme i Benelux Tour, hvor han har potentiale til at køre et godt klassement, selvom hans tempoevner nok altid vil gøre det svært at vinde.”

 

”Og eller kan han jo altid tage til Italien i september, hvor vi nu har set, at han har næse for at vinde nogle af italienske semiklassikere, inden de i oktober nok bliver lidt for kuperede til Valgrens smag,” påpeger han.

Annonce

 

Der er lagt op til, at danskeren forhåbentlig fortsætter i samme spor som i 2022, og gør han det, er der ingen grund til at tro, at han ikke kan finde tilbage til 2018-formen.

 

”Til den tid skal han nok have fundet formen. Selv i de triste år 2019 og 2020 havde han et ganske flot efterår - præcis som han havde det i sit fantastiske 2021. Nu håber vi bare alle, at han igen kan lykkes med at gøre, som han gjorde i 2018, nemlig også at finde den superform i foråret,” opsummerer han.

 

”Gør han det, kan 2022 blive året, hvor Valgren definitivt viser, at han er tilbage på det niveau, der for fire år siden betød, at han endte sæsonen i verdensranglistens top-20 efter to store klassikersejre,” konkluderer han til slut.

INFO
EF Education - EasyPost
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 26. maj 2022

Mads Pedersen sat i sidevinden: Undskylder til holdkammeraterne
Landevej
Hundredvis opretter sig i Danmarks nye cykelregister!
Motion
Kan Polars nye løbeur bruges til cykling?
Udstyr og test
Cross-verdensmester skriver kontrakt med UAE
Landevej
Dombrowski: At køre med Nibali er en ære
Landevej
Landa: Rigtig god dag
Landevej
21-årig dansker kører top 10 i Luxembourg
Landevej
Kun til Feltet.dk's brugere: Følg Giroens kongeetape og studie fra kl 10.00
Landevej

Onsdag den 25. maj 2022

Optakt: 18. etape af Giro d’Italia
Landevej
Optakt: Boucles de la Mayenne
Landevej
Optakt: 1. etape af Boucles de la Mayenne
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of Norway
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Godt vi har Landa
Landevej
Følg Giroens sidste flade etape
Landevej
Ideer til fars dag 5. juni - Køb signeret Rolf Sørensen-Tour-bog
Motion
Almeida efter endnu et tidstab: Det er ikke slut endnu
Landevej
Video i artiklen”Det er jo åbenlyst unaturligt” – Radio Tour-studiet undres over Mikel Landas bjergteknik
Video
Video i artiklenStudiet analyserer Leemreize-kollaps på sidste stigning: Han har så meget smerte, han ikke kan mere
Video
Leemreize: Jeg troede, jeg kunne vinde
Landevej
Nyt managerspil - Vind kontanter og VIP-billetter til Touren
Landevej
Hayter vinder efter sidevindsdrama - To danskere i top-10
Landevej
Buitrago efter stor sejr: Jeg er virkelig følelsesladet
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 17. etape
Video
20-årig Alpecin-rytter spurtsejrer i fransk etapeløb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af 17. etape af Giroen
Video
Colombiansk vidunderdreng tager karrierens største sejr
Landevej
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Landevej
Video i artiklenTæt på nedkørselsstyrt: van der Poel slipper med skrækken
Video
Simon Yates udgår af Giro d'Italia
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Thüringen Ladies Tour
Video
Video i artiklenBuitrago styrter på nedkørsel
Video
UCI svarer igen på kritik om håndteringen af ryttere på russisk hold
Landevej
Bliv påklædt til den danske Tour-start
Landevej
Roglic afslører dato for comeback
Landevej
Optakt: 17. etape af Giro d’Italia
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of Norway
Landevej
Giro d'Italia-analyse: At være eller ikke at være klassementshold
Landevej
Alaphilippe tilbage på landevejen
Landevej
Køb cykeltrøje og træd til for kræftramte - ligesom Michael Mørkøv
Landevej
Video i artiklenTæt kamp i toppen af klassementet - ”Bonussekunderne er højst sandsynligt afgørende”
Video
Girmay slipper uden mén: Håber på snart at kunne køre igen
Landevej
Nibali ramt af hybris: I dag betalte jeg en pris
Landevej
ColoQuick repræsenteret blandt stjernerne: Ikke kommet for at være fyld
Landevej
Eksklusivt interviewBHS-PL Beton Bornholm har store forventninger: Det er vores løb
Landevej

Tirsdag den 24. maj 2022

Skuffet Arensman: Vil gerne have givet holdet en sejr
Landevej
Bahrain-Victorious henter slovensk sprintertalent
Landevej
Bahrain-løjtnant: Vi har måske en allieret i Bora-Hansgrohe
Landevej
Se Rolf fortælle om sin nye bog
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af Tour of Norway
Video
Evenepoel forklarer bizar episode kort før mål i Norge
Landevej
Video i artiklenColoQuick viser sig frem i Evenepoel-sejr
Landevej
Efter karrierens største sejr: Det er derfor jeg cykler
Landevej
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko
Udstyr og test
Optakt: 1. etape af Tour of Norway
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 16. etape her
Video
Video i artiklenSe afslutningen på 16. etape af Giroen
Video
Tjekke solosejrer på kongeetapen - favoritterne angreb på skift
Landevej
Video i artiklenPello Bilbao kører ind i holdkammerat og styrter
Video
Suveræn australier snyder ung lykkeridder
Landevej
Video i artiklenSe afslutning af 1. etape af Thüringen Ladies Tour
Video
Video i artiklenPozzovivo styrter på vej nedad Mortirolo
Video
Optakt: Tour of Norway
Landevej
Video i artiklenVild redning: Giro-rytter tæt på at styrte på nedkørsel
Video
Forberedt Almeida forventer fysisk prøvelse på kongeetapen
Landevej
Wout van Aert har VM-dilemma
Landevej
Video i artiklenIngen udbrud til Magnus Cort på 16. etape: For hård bjergetape for mig
Video
Kongelig deltagelse i Tour de France
Landevej
Video i artiklenChris Juul før dagens etape: Hvis benene er der, vil jeg gøre alt for at være fremme
Video
Optakt: 16. etape af Giro d’Italia
Landevej
Vilde rygter: Prokontinentalhold interesseret i Carapaz
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Da surmuleriet stoppede
Landevej
Video i artiklenGiro-studiet vender løbets danske ryttere: Der er en chance for, at Cort får det bedre i sidste uge
Video
Video i artiklenSkjelmose før for tredje uge af Giroen: Jeg synes, kroppen er træt
Video
Video i artiklenAlmeida før 16. etape: Hvis jeg har gode ben, vil jeg have stejle stigninger
Video
Video i artiklenVejrudsigten lover regn i Giroen: Det kan blive en kæmpe faktor
Video
Eksklusivt interviewDansk ‘underdog’ inden Norge Rundt: Vi kan få glimrende resultater
Landevej
Video i artiklenWorre gennemgår 16. etape af Giroen: Det er en vild etape
Video
Kristoff forud for hjemmebaneløb: Mads P. bliver min største konkurrent
Landevej
Eksklusivt interviewIngen hjælperyttertjans til Wandahl: Får en fri rolle i Norge Rundt
Landevej
VIS FLERE

Annonce