Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Mathiesen: OL er ikke førsteprioritet
14. februar 2021 09:00Foto: Bram Berkien
af Benjamin Blirup Cilleborg

For et år tilbage havde de Olympiske Lege været det absolutte topmål, men i år har piben fået en anden lyd. Efter et for drastisk vægttab løb tingene af sporet for Pernille Mathiesen, der nu vil fokusere på at genfinde glæden og sig selv som rytter.

 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Livet er ikke nogen dans på roser - heller ikke som professionel cykelrytter.

 

Det har Pernille Mathiesen måttet erkende, efter hun sidste år havde en svær sæson. Naturligvis var corona en vanskelig størrelse, men der lå også andre ting bag.

 

Mathiesen kæmpede nemlig med motivationen på sit sidste år af tre hos Team Sunweb. I stedet for at gemme de vanskelige tider væk, er Mathiesen hurtig til at fortælle, hvad hun har på hjerte, da Feltet.dk ringer til hende.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

“Sidste år havde jeg mange refleksioner om, hvor jeg var på vej hen. Jeg kom til et punkt midt i sæsonen, hvor jeg faktisk ikke syntes, det var sjovt at køre på cykel. Der skulle jeg finde mig selv og finde ud af, om det var cykling, jeg ville,” fortæller hun ærligt over telefonen.

 

Derfor er målsætningen for denne sæson markant anderledes end hvad man er vant til at høre. Det er nemlig hverken Paris-Roubaix eller de olympiske lege, der nødvendigvis indfrier målet.

 

“Et af de store mål for sæsonen er at have det fedt på cyklen igen,” lyder det fra Mathiesen, inden hun understreger, at det allerede nu går i den rigtige retning. 

Annonce

 

Tidligere på ugen pegede Emma Norsgaard ellers på århusianeren som favorit til at blive udtaget til enkeltstarten i Tokyo, men selv de olympiske lege må vige pladsen for topprioriteten.

 

“Min prioritering i år gør, at jeg ikke vil sætte en forventning om at komme med til OL. Selvfølgelig vil jeg gerne have pladsen, men for mig er det vigtigt at få en fed sæson,” understreger Mathiesen, der efter eget udsagn kommer til at slås med Cecillie Uttrup Ludwig og Norsgaard om pladsen.

 

Vægttab blev for ekstrem

Det var blandt andet Team Sunwebs høje forventninger, der tyngede i sidste sæson, men først og fremmest var problemet, at Mathiesen blev beordret for langt ned i vægt. Holdet havde nemlig en plan om, at den danske tonser skulle gøre sig i kuperede etapeløb.

 

“Jeg var nok blevet presset ned i en kasse, hvor jeg ikke hørte til. For eksempel har jeg ikke haft fokus på enkeltstarter, for holdet syntes ikke, det var det, jeg skulle køre. De sidste år har jeg forsøgt at blive en rytter, som jeg inderst inde ikke er eller har lyst til at være,” lyder det over telefonen.

 

De første to år fungerede planen ellers fint, men i 2020 resulterede det i et ekstremt vægttab, hvor styrken forsvandt. Det kom til udtryk i den anonyme 32. plads til enkeltstarten under verdensmesterskaberne i Imola.

 

I 2017 viste Pernille Mathiesen hvilken motor hun besad, da EM blev kørt i Herning. Her vandt hun både enkeltstart og linjeløbet efter et længere soloudbrud. Foto: UEC.

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

“Jeg var langt fra den Pernille, jeg var for år tilbage, hvor jeg vejede fem kilo mere, men havde vildt meget styrke. Det ender jo ud i, at man får et forstyrret forhold til mad - en form for spiseforstyrrelse,” fortæller danskeren hudløst ærligt.

 

Netop spiseforstyrrelser lader til stadighed at være et tabubelagt emne, ikke mindst inden for cykelverdenen. Den øgede professionelle tilgang hos kvinderne kan altså have negative konsekvenser, hvis ikke man som rytter er påpasselig.

 

“Kvindecykling bliver mere og mere i retning af herrecykling, og derfor kommer vægten til at spille en faktor. Det ender ud i nogle trælse eksempler. Jeg ved personligt, at mange har det svært med mad. Atlet eller ej, så er det aldrig sjovt at have en spiseforstyrrelse,” understreger Mathiesen.

 

Rytterne bliver forblændet

Men hvorfor er det så, at det går galt for rytterne? 

Annonce

 

Århusianeren peger på, at der er få storhold hos kvinderne kontra herrerne, hvilket begrænser og lægger pres på rytterne til at følge de systemer, der er på de relativt få eksisterende hold. Derudover mener hun, at herrerne er hurtigere til at opfange, når udviklingen går den forkerte vej. 

 

“Jeg tror ikke, mange kvinderyttere ved, hvad de går ind til. Mange ryttere bliver forblændet og prøver derfor at tilpasse sig rammerne. Jeg kom selv til Sunweb og tænkte ‘det er sådan her, det skal foregå’,” siger Mathiesen.

 

Hun er dog hurtig til at rose sit gamle hold for opsætningen, som er med til at fremme kvindecykling med dets struktur og protokoller. Presset for at levere resultater blev bare for stort. 

 

Derfor var det vigtigt for den tidligere U23 Europamester at få frihed på sit nye hold, Team Jumbo-Visma.

 

“Vi skal ud at prøve lidt af. Jeg har en aftale med Jumbo-Visma om, at der ikke skal være det store pres på mig. Jeg kommer til at få mere frihed, og jeg glæder mig til at køre løb igen, hvor der ikke er det her kæmpe pres for, at det er mig, der skal præstere,” forklarer Mathiesen.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Vos skal udpege sine hjælperyttere

Holdet har dog en forventning om, at danskeren står i hjælperytterens tegn under visse løb. Med Marianne Vos på holdet, et af kvindecyklings største profiler gennem tiderne, er der da også en tydelig kaptajn. Hierarkiet efter hende er på papiret dog svært at få øje på.

 

“Det er ikke nogen hemmelighed, at Vos har noget at sige på holdet. Men man føler ikke, der er et hierarki. Mange af rytterne står det samme sted, hvilket jeg tror er et godt udgangspunkt for et nyopstartet hold,” lyder analysen fra Mathiesen.

 

Det er slut med at køre efter de kuperede etapeløb i Sunweb-trøjen. Fremadrettet skal kræfterne lægges i enkeltstarten og klassikerne. Foto: Mathias Mundbjerg / Feltet.dk

 

Med mange ubeskrevne blade på holdet er løbsprogrammet heller ikke fastlagt endnu. Dog har danskeren en klar forventning om, hvor hun skal gøre sig gældende.

 

“Det er klart, at Vos kommer for at vinde, og hun skal ryttere omkring sig til at hjælpe hende med at vinde. Det kommer jeg til at blive en stor del af i mange af forårsklassikerne,” afslører danskeren.

Annonce

 

Direkte adspurgt om Flanden Rundt er på programmet lyder et umiddelbart nej, men løbsprogrammet er ikke fastlagt, blandt andet på grund af holdets ryttere skal have tid til at finde hinanden. 

 

“Nu ser vi efter de første klassikere, hvordan holdopstillingen bliver. Det kommer an på, hvem Marianne gerne vil have med. Hun kender ikke rigtig nogen af os, så der kan sagtens komme justeringer undervejs,” lyder det mere nuancerede svar.

 

Dog er der et andet stort løb i sigte.

 

“Jeg har Paris-Roubaix på min plan. Det er klart, at det er et løb, som umiddelbart ser godt ud til mig. Nu må vi se, hvordan det hele udvikler sig, men det er et mål for mig, som jeg gerne vil være med fremme i,” fortæller Mathiesen, inden telefonopkaldet rundes af.

 

Første løb, Mathiesen får chancen til at imponere Vos og kompagni, står til at blive Omloop Het Nieuwsblad, efterfulgt af Le Samyn des Dames.

Annonce

INFO
Pernille Mathiesen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Team Jumbo-Visma Women
Nyheder
OL Tokyo
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar

Annonce

Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag

Annonce

Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

Annonce

Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
VIS FLERE

Annonce