Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Mathias Norsgaard og den lange vej tilbage fra skadeshelvedet
28. september 2020 08:45Foto: Photo Gomez Sport
af Interview: Christian Frese. Artikel: Frederik Holst Pedersen

Feltet.dk har taget en snak med den 23-årige Movistar-dansker Mathias Norsgaard. Vi bringer interviewet over to dele henholdsvis i dag og i morgen. Første del handler om den lange vej tilbage fra det skadeshelvede, som danskeren har været i siden en påkørsel 5. december sidste år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Blækket havde knappest nået at tørre på den kontrakt danskeren havde indgået med WorldTour-holdet Movistar, inden katastrofen indtraf.

 

Mathias Norsgaard blev sidste december, under en træningstur i Girona i Spanien, påkørt af en bil, hvilket resulterede i et knust skinneben. Samtidig blev styrtet starten på et regulært skades- og smertehelvede. Selvom danskeren er tilbage igen og indtil videre har kørt syv løb siden august, er der stadig smerter, men Norsgaard er lykkelig for at være tilbage.

 

”Det har været en forløsning, men der er stadig mange ting, som jeg går over bøvler med. Hvis ikke det er relateret til benet, så gør det ondt et andet sted med relation til skaden i mit ben. Mine ankler gør sindssygt ondt, og jeg har ondt flere steder, hvor jeg aldrig har haft ondt før,” lyder det fra den plagede dansker. 

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Det er ikke kun anklerne der smerter Norsgaard stort set alt, hvad der relaterer sig til højre ben, gør fra tid til anden ondt.

 

”Smerterne i anklerne er grundet, at skruerne er knækkede dernede. Der er to knækkede skruer og de irriterer mine ankler, og så har jeg ondt i skinnebenet, men det er af uforklarlige årsager. Det handler ikke om det sted, hvor det var brækket. Det gør ondt et sted på skinnebenet, og jeg ved ikke hvorfor og hvordan,” siger danskeren og fortsætter med at opremse steder, hvor han har ondt. 

 

”En gang i mellem har jeg også ondt i min lægmuskel, knæ og hofte - næsten alt, hvad der relaterer sig til det højre ben, gør på et eller andet tidspunkt i løbet af en uge ondt. Det er selvfølgelig ikke vildt og voldsomt, men nu synes jeg bare, at der er gået så lang tid,” lyder det fra Norsgaard. 

Annonce

 

At situationen er, for at sige det på godt jysk, træls, forstås tydeligt på den to meter høje dansker, der ikke kan huske, hvornår alt sidst bare spillede, som det skulle. 

 

”Helt ærligt så kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst har haft en god dag, hvor det bare spillede,” siger Norsgaard. 

 

Det mentale aspekt 

Norsgaard underskrev WorldTour-kontrakten sidste efterår og det var kulminationen på en lang drøm om at køre med og mod de bedste. Danskeren måtte dog vente helt indtil tredje august med at få debut for sit nye hold og efter den lange pause, skal der ikke meget til at slå danskeren ud af kurs.

 

”Der skal heller ikke meget til for at vælte min mentale energi, så det hele bare føles som noget lort. Selvom det har været en sindssyg stor forløsning [at køre løb], så har der bare været nogle dage, hvor det godt nok ser sort ud, og der har jeg bare lyst til at tage hjem og kalde det en off-season,” lyder det fra Norsgaard.

 

”Men samtidig kan jeg ikke se, hvad det skulle hjælpe at holde fri. Så det er lidt op og ned, og hvordan jeg har det, er meget dag til dag. Samtidig synes jeg, at selvom jeg har kørt mig op på et anstændigt niveau i træning og egentlig føler, at træningen går godt, så kan jeg godt mærke, at jeg i cykelløb er fuldstændig tømt efter fire timer, og det udmøntede sig i en ordentlig justering til DM,” siger danskeren, der ved DM blev nummer 40, tre minutter og 24 sekunder bag vinderen. 

 

Danskerens genoptræningsperiode endte med at falde sammen med Covid-19-nedlukningen af hele verdenssamfundet og dermed også cykelsporten. Det har også drænet danskeren for energi og han savner generelt bare at kunne hvide en uge ud af kalenderen.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

”Specielt det mentale [har været hårdt]. Siden den 5. december har jeg kæmpet for at komme tilbage. Det har været en rigtig, rigtig lang sæson, selvom jeg ikke har været ude at køre cykelløb, så har jeg hver dag skulle forholde mig til at blive bedre. Jeg har savnet at kunne tage en uge ud af kalenderen og drikke et par øl og sige, at det var det,” lyder det. 

 

Årsagen til, at han ikke har gjort det, er simpel: Danskeren har hele tiden haft en tro på, at han kunne komme hurtigere tilbage, hvis han blot trænede og spiste sundt. 

 

”Jeg har altid haft en naiv tanke om, at jeg skulle tilbage i april eller maj. Set i bakspejlet kunne jeg nok aldrig være kommet tilbage før den 1. august, som det også blev tilfældet. Der kunne jeg godt have set realiteten mere i øjnene og sagt: ’okay, det kommer til at tage otte måneder. Det kommer ikke til at tage rekordkort tid, fordi jeg spiser sundt og går i styrkecenteret´. Det tager den tid, som det gør,” lyder det fra Movistar-rytteren. 

 

De sidste procenter

Selvom danskeren nu er tilbage i det professionelle felt og kører løb igen, er han dog ikke hundrede procent tilbage og det er specielt de sidste par procenter, der endnu jagtes. 

Annonce

 

”Jeg synes, at det er hårdt at forholde sig til, at jeg bare ikke er bedre, og at det tager så lang tid at komme tilbage, selvom jeg egentlig føler, at jeg er på rette spor. De sidste par procenter er godt nok hårde,” siger danskeren. 

 

Ovenikøbet er danskeren også begyndt at være træt. Gennem pausen har han trænet hårdt for at komme tilbage og det mærker han nu.

 

”Trætheden begynder at melde sig. Min krop er ved at være træt, fordi jeg har trænet rigtig hårdt for at komme tilbage. Ligesom mange andre har jeg givet den et ordentligt skud under pausen. Jeg har virkelig gerne ville tilbage efter Covid-19-pausen. Så et eller andet sted er min krop ved at være træt,” lyder det fra Norsgaard.

 

På trods af den udprægede træthed er danskeren dog i stand til at køre cykelløb og når han gør det, tænker han kun på de to hjul og løbet, men ellers er han konstant plaget af smerterne. 

 

”Når jeg kører cykelløb, så kører jeg cykelløb, og så tænker jeg ikke så meget. Men når jeg går, så gør mit ben ret ondt, så jeg skal forholde mig til det hver eneste dag. Hver dag når jeg står op, er jeg bange for, at jeg ikke kan træne, fordi det gør så ondt,” siger han og fortsætter. 

Annonce

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

”I Coppa Sabatini blev jeg nødt til at trække mig, fordi det blev for meget. Så bliver jeg lidt skudt tilbage igen til tanken om den lange genoptræning. Det er da underligt, at jeg skal så meget til fysioterapeut og alt muligt andet, som jeg ikke gider mere, fordi det ikke kommer nogen vegne,” lyder det fra Norsgaard. 

 

Danskeren er et sted i sin genoptræningsfase, hvor det er svært helt at definere, hvordan det går.

 

”Jeg synes lidt, at jeg er et underligt sted, hvor jeg hverken er skadet eller på toppen. Jeg er også bange for at lukke op og sige, at det bare er noget lort. For så ved jeg, at jeg ikke får lov at køre flere løb,” siger Norsgaard.

 

Lyset for enden

Der er dog også positive holdepunkter og lys for enden af den lange tunnel. Danskeren kan se frem til at være helt smertefri om et par år og ydermere er lægerne imponerede over, hvor langt Norsgaard allerde er nået.

 

”Om et par år vil jeg være helt smertefri, hvis jeg er ligesom alle andre mennesker, og det regner jeg da med, at jeg er. Jeg er kommet igennem det værste nu. I vinter var det jo helt galt. Det er heldigvis slet ikke på det niveau mere, men det er udmagrende på et eller andet punkt,” lyder det fra den to meter høje dansker.

Annonce

 

”Lægerne var meget imponerede over, at jeg allerede kunne køre DM og den form for cykelløb. Det er meget positivt, men jeg har bare været skide uheldig,” slutter danskeren.

 

Læs med igen i morgen, hvor vi har talt med Norsgaard om sæsonplanen og hvilke løb danskeren kan se frem til at skulle køre. 

 

INFO
Mathias Norsgaard Jørgensen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce