EKSKLUSIVT

Mathias Norsgaard er tilbage på landevejen: Det har set håbløst ud
23. februar 2020 11:39Foto: Photo Gomez Sport
af Christian Frese

Her får du anden del af vores interview med Mathias Norsgaard, som tidligere i denne uge vendte tilbage på landevejen efter næsten 11 uger i først hospitalssengen og siden på Zwift. Danskeren er nået langt, siden han brækkede det højre skinneben to steder den 5. december, men debuten for Movistar er stadig nogle måneder væk for den 22-årige rytter. Norsgaard selv er dog ganske fortrøstningsfuld.

Radio Tour, sæson 2, afsnit 1: En snak om Fuglsang-sagen og Riis\' nye job

se mere cykling på

76 lange dage skulle der gå, men i onsdags var Mathias Norsgaard omsider tilbage på landevejen efter sit frygtelige træningsuheld i december, der kostede danskeren et brækket skinneben.

 

Movistar-rytteren valgte at nøjes med halvanden times træning i udendørs-comebacket, men allerede to dage senere rundede han tre timer på en enkelt tur i det fri.

 

”Det var temmelig anstrengende at køre på et ujævnt underlag og samtidig skulle dreje og holde øje med trafikken. Men det var samtidig en milepæl at komme på landevejen igen, så jeg synes i bund og grund, at det var en fin oplevelse”, skrev Norsgaard til Feltet.dk i fredags og uddybede:

 

”I dag kørte jeg tre timer udenfor og er helt bombet nu. Det er sku noget andet at komme på vejen end at sidde i trygge rammer indenfor”.

 

Danskerens tilbagevenden til landevejen kommer blot små to uger efter, at han for første gang var sluppet helt af med de nervesmerter, som havde plaget ham i hverdagen siden første uge af januar.  

 

Smerter, som har taget langt hårdere på Norsgaard, end skaderne på skinnebenet.

 

”På mange tidspunkter har det set håbløst ud med nervesmerterne, fordi det har været noget, hvor jeg ikke har kunnet finde ro - undtagen når jeg trænede. Men jeg kan jo desværre ikke træne døgnet rundt. Det var ikke sådan, at jeg bare kunne ligge mig ned og slappe af i benet. Det var bare konstant smerte”, udtaler han.

 

Danskeren fortæller, at fodleddet i det skadede højre ben endnu ikke er helt mobilt, men bekræfter samtidig ikke at have oplevet nogen former for større fysiske problemer på landevejen i denne uge.

 

Landevejsturene er dog ikke ensbetydende med, at Norsgaard er klar til at lægge hometraineren væk. Den høje rytter slår nemlig fast, at overgangen fra indendørs- til udendørstræning vil foregå i et roligt tempo, og at han efter planen først udelukkende vil træne på landevejen om en måneds tid.

 

Indtil da vil en del af træningen fortsat foregå som i de foregående to måneder - på Zwift, hvor danskeren fuldt ud kan koncentrere sig om at træne sit endnu svage højre ben.

 

”I den sidste uge er jeg begyndt at fokusere mere på højre-venstre-balancen. På Zwift bliver jeg ikke forstyrret af noget som helst, så jeg kan virkelig fordybe mig i at prøve at aktivere højre ben uden at skulle holde øje med sving eller biler”, forklarer Norsgaard og efterlader ikke tvivl om, at han har været glad for at bruge computerprogrammet denne vinter.

 

”Jeg er meget, meget glad for, at jeg kan køre sådan noget. Havde jeg brækket benet for fem-otte år siden, så havde jeg ikke haft de her muligheder, og så havde jeg skulle sidde og kigge ind i en væg eller se noget skidt på en bærbar computer. Det havde været et helvede. Nu synes jeg faktisk, at det er sjovt at genoptræne, så stor chadeau for at have udviklet platformen”.

 

Norsgaard fortæller endvidere, at genoptræningen på cyklen indenfor de næste ti dage vil blive kombineret med styrketræning, som han ellers, på råd fra sin læge, ikke har beskæftiget sig med siden januar.  

Norsgaard har trænet på Zwift siden den 30. december.

HAR DU HUSKET AT TILMELDE DIG 2. AFDELING AF FELTET.DK RACE SERIES?

Udsigten til debut

Og nu hvor Norsgaard er tilbage på landevejen, er det oplagte spørgsmål naturligvis, hvornår danskeren får sin debut på WorldTouren for Movistar.

 

Den 22-årige rytter blev forventet ude i omkring seks måneder umiddelbart efter uheldet, og han har da også selv opgivet håbet om at blive klar til Paris-Roubaix i midten af april.

 

”Det har ikke været svært at indse. Det har været fint nok. Når jeg eksempelvis kører i bil på bumpede veje nu, kan jeg godt mærke det i bruddet. Så jeg tænker overhovedet ikke, at det vil være klar til en tur på brosten om et par måneder”, siger Norsgaard.

 

Danskeren øjner i stedet et comeback et par uger senere, hvilket vil være næsten fem måneder efter, at han brækkede skinnebenet. Den tidligere Riwal-rytter understreger dog, at han ikke vil haste sin tilbagevenden til løb.

 

”Jeg tror, at hvis jeg ikke havde fået compartment syndrom, så kunne jeg godt være blevet klar til Roubaix. Men en gang i slutningen af april kunne være spændende, fordi der er nogle mindre spanske etapeløb, men jeg skal også finde ud af, hvad der er hensigtsmæssigt for mig”, siger han og tilføjer:

 

”Jeg har fået at vide, at holdet hellere vil se mig tilbage i juni, således at jeg er klar og kan gøre en forskel, fremfor at jeg kommer tilbage i april og så får en skade igen, fordi jeg overbelaster knæet. Så på den front har jeg relativt ingen stress”.

 

Norsgaard har kontrakt med Movistar frem til udgangen af 2021. I denne forbindelse har danskeren dermed ikke et absolut behov for at krone sit fremtidige løbscomeback med de store resultater allerede i indeværende sæson.

 

Ikke desto mindre har han udset sig et par løb, som han særligt gerne vil præstere ved senere i 2020.

 

”Jeg håber på at være 100 procent skarp til de nationale mesterskaber og så give den en over nakken der. Jeg har også et mål i august i et fransk etapeløb, hvor der er en enkeltstart. Der kunne jeg godt forestille mig, at jeg kunne lave et godt resultat, og det vil være en god historie”, forklarer han.

 

Trods at have gjort kæmpe fremskridt fra de smertefulde december-dage i den spanske sygeseng er Norsgaard bevidst om, at vejen tilbage til topformen endnu er lang.

 

”Indtil da (comebacket, red.) håber jeg bare at kunne bygge form på. Jeg har også lært af erfaring, at selv hvis jeg gør mange af de rigtige ting, så er der bare ting, som jeg ikke kan fremskynde. Jeg er blevet en meget tålmodig mand, så jeg bliver ikke træt af, hvis jeg ikke kommer tilbage før juni. Det er nu en gang, som det er”, slutter Mathias Norsgaard.

Husk, at vi livestreamer 2. afdeling af Feltet.dk Race Series her på Feltet.dk og på Facebook. Det er på tirsdag fra klokken 20.00.

 

    Vis dette opslag på Instagram         

Man oohh man. I'm back 🙏 nothing but love ❤️ Yes everything seems to be fucking perfect, but its been a long and tireless road. Its been hopeless, lack of desire for life, replaced by falling in love with the process again. Problems create happiness, that's quite true. Then, am I the happiest man in the world? yes ffs! But happiness is limited time and I'll face so many more problems before the fat lady sings 👊 #day76

Et opslag delt af Mathias Norsgaard Jørgensen (@mathias_norsgaard) den 19. Feb, 2020 kl. 6.12 PST

INFO
Mathias Norsgaard Jørgensen
Nyheder Profil Resultater Statistik
E-cykling
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tidligere fransk sportsminister: Det er sindssygt at afholde Touren i juli

Flandern Rundt inspirerede Philipsen til at blive cykelrytter

Elinor Barker: OL under pandemi ville være et apokalyptisk mareridt

Astana-rytter henter medicin til de ældre som frivilligt cykelbud

Overblik: Disse løb er berørt af coronavirus

Vuelta-direktør: Vi er villige til at give plads til Touren

Arredondo forklarer karrierestop

Bettiol: En krise er uundgåelig

Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020

Kämna: Den bedste sæsonstart går i vasken

Eksklusivt interviewKromann: Det er en udramatisk beslutning

Video i artiklen1.040 kilometer i weekenden: Belgier har sat sig et vildt mål

Video i artiklenPrudhomme forsikrer: Touren køres ikke uden tilskuere

Nyt i shoppen: Ideel gave til cykelentusiasten

Video i artiklenBahrain-McLaren skærer 70 procent i lønnen

Vanvittige afslutninger lukkede Feltet.dk Race Series

Radio Tour: Holms sportsdirektør kørte direkte hjem

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Naesen: Jeg vil ikke gå ned i løn

White om Touren: De næste fire uger er afgørende

Vild spurt giver østrigsk sejr - Kenneth Larsen vinder samlet

Criterium du Dauphine er aflyst

UCI aflyser alle løb til 1. juni

Plugge i skarp UCI-kritik: Det er dårligt lederskab

UCI-vicepræsident: Giro d'Italia kan ende i august

John Struve er død

Astana bekræfter: Alt løn er udbetalt og nedgang venter

coloQuick-rytterne træner igen efter selvvalgt karantæne

Radio Tour: At være sportsdirektør er blevet hårdere

Simon Nielsen vandt rekordløb i fornem finale

White: Håber på mere åbne tider om to uger

Ulissi oplevede sin datters fødsel fra isolation

UCI bekræfter: VM-ugens program offentliggjort

Haussler: Cavendish booster hele holdet

Gilbert: Håber på at køre løb i juni

Bookwalter: Brug for en stærkere fagforening

VIND ET HJULSÆT - VÆRDI 7.399!

Juul-Jensen: Føles som at være på træningslejr

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 7: Den moderne sportsdirektør og besøg af Lars Bak

Video i artiklenInteresseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!

Nyt økonomisk styresystem skal bære hele cykelsporten

TIRSDAG

Van Avermaet: Touren 2021 bør rykkes

LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series

Bekymret Aru: Cykling mister skønheden uden publikum

Virtu Cycling afvikler sine aktiviteter og lukker

Flerdobbelt verdensmester: At vinde OL er mit ultimative mål

De Gendt diskvalificeret fra Zwift pga. ”overmenneskelig” styrke

Dennis’ træner: Rohan giver aldrig op

Formolo om Corona: Vi er i krig

To franske løb er aflyst

Thomas: Touren uden publikum er ikke at foretrække

GOOD VIBES (ONLY) - Fra ret fed plan til RIDE SOLO - FLATTEN THE CURVE!

Riwal-Readynez suspenderer ansatte og søger lønkompensation

Moolman-Pasio: Man lærer meget af cykelsporten

Eksklusivt interviewLotto-dansker gik frivilligt ned i løn

Operation skal sikre Hermans comeback

Declercq måtte kæmpe sig til WorldTouren

Medie: Sponsorerne har tabt 40 procents synlighed

Modolo ser pessimistisk på tiden efter covid-19

Terpstra vil have ny og revolutionerende kalender

MANDAG

Lefevere: Jeg er skeptisk overfor Touren i juli

Lelangue om lønnedgang: En speciel situation

Optakt: 7. afdeling af Feltet.dk Race Series

Cataldo fordriver tiden med hobby fra yngre dage

Prof-tilværelsen har overrasket Bagioli

Declercq: Alle ved jeg ikke er en Ferrari

Ny OL-dato fundet - Overlapper med dansk Tour-start

'Byriels brevkasse' - Stil spørgsmål til WorldTour-rytteren

Lappartient om aflyste løb: Det er ikke nemt

Gense momentet: Fuglsang først på Alto de La Cubilla

Arrangør: Gent-Wevelgem i 2020 er en mulighed

Burghardt: Jeg mangler fem procent talent

Burgos BH sender ryttere hjem uden løn

Teuns: Nibali fyldte rigtig meget

Medie: Astana skærer lønningerne med 30 procent

Brand: Træner ikke for et bestemt mål

Vuelta-direktør: Det bliver den smukkeste Vuelta nogensinde

Mads P om forkortet VM-rute: Hold kæft nogle tøsedrenge!

SØNDAG

Egan Bernal: Lige nu træner jeg slet ikke

Jumbo-sportsdirektør om Touren: Vi holder os klar

Gensyn med triumfen: Mads P ser tilbage på VM-spurten