Optakt: Onsdagens etaper i Slovenien og Holland
18. juni 2019 20:56Foto: BettiniPhoto
af Emil Axelgaard

Den kommende uge er kendetegnet ved et meget travlt program, hvor der afvikles hele fire store etapeløb, der traditionelt bruges som opvarmning til Tour de France. Udover det store WorldTour-løb Tour de Suisse gælder det Tour de Slovenie, hvor Mark Cavendish gør sig klar til juli og møder flere af Giro-aktørerne, det flade ZLM Tour, hvor Dylan Groenewegen og Caleb Ewan tester Tour-formen, og det bjergrige La Route de ’Occitanie, det tidligere Route du Sud, hvor blandt andre Alejandro Valverde og Rigoberto Uran skal genfinde løbsrytmen. Hver dag vil vi have korte optakter til etaperne i de tre sidste løb i en samlet artikel, mens du kan finde selvstændige optakter til etaperne i Schweiz Rundt.

Grundet et stort arbejdspres i disse travle tider vil der være tale om kortere favoritvurderinger og ikke den vanlige detaljerede begrundelse for, hvorfor den enkelte rytter nævnes som muligt vinderbud.

 

Onsdag gælder det 1. etape i Tour de Slovenie samt prologen i ZLM Tour, mens La Route l’Occitanie først indledes torsdag

 

Du kan læse overordnede optakter til  Tour de Slovenie og ZLM Tour samt senere også til La Route de l’Occitanie.

 

Tour de Slovenie - 1. etape

Ruten

I mange år lagde man næsten altid ud med en kort, flad enkeltstart, men den tradition har man nu droppet. Som det var tilfældet i både 2017 og 2018, lægger man i stedet ud med en relativt let etape, der synes at skulle give sprinterne muligheden for at komme til fadet på og kæmpe om den første gule trøje i løbet.

 

I alt skal der tilbagelægges 168,5 km, der fører feltet fra hovedstaden Ljubljana til Rogaska Slatina. Fra start kører man mod øst ud af byen og direkte op ad kategori 4-stigningen Pecar (3,1 km, 5,4%), der har top efter 5,8 km. Efter en kort nedkørsel fortsætter man mod sydøst op ad en ikke kategoriseret stigning (2,1 km, 4,6%), hvis top rundes efter 16,5 km, inden en længere teknisk nedkørsel fører mod nordøst ned i fladlandet, hvor man i lang tid følger en flod mod nordøst og øst. Efter nogen tid drejer man mod nord for at passere den første spurt, der kommer efter 74,9 km, inden man kort efter når frem til storbyen Celje.

 

Herfra fortsætter det flade terræn mod øst, inden man drejer mod syd for at køre op ad en ikke-kategoriseret stigning (1,9 km, 7,6%), der har top efter 105,5 km. Efter et let faldende stykke gælder det så kategori 3-stigningen Planina Pri Sevnici (2 km, 7,9%), hvis top passeres efter 114,2 km, inden en nedkørsel og et let faldende stykke leder mod øst helt ud til grænsen til Kroatien, hvor man skal over en lille bakke (1 km, 7,9) med top efter 130 km, inden man kører mod nord op langs grænsen igennem fladt terræn til den anden spurt, der er placeret efter 142,8 km. Umiddelbart efter kommer endnu en lille bakke (1,1 km, 7,6%), inden man via en nedkørsel og let faldende terræn følger grænsen mod nord og nordøst op til målbyen, hvor stregen krydses for første gang efter 155,7 km.

 

Etapen afsluttes nu med en omgang på en 12,8 km lang rundstrækning, der er let stigende i starten og derefter let faldende, inden fladt terræn kun afbrydes af en 500 m lang bakke, der indledes med 3 km igen, hvorefter de sidste 2 km er helt flade. Der er et sving med 4 km igen, hvorefter man følger en let bugtende vej frem til en rundkørsel ved den røde flamme, hvorefter vejen kun buer svagt til højre.

 

Etapen byder på i alt 2329 højdemeter.

 

Rogaska Slatina var senest vært for en etape sidste år, da Dylan Groenewegen besejrede Matteo Pelucchi og Caleb Ewan i en massespurt. I 1999 vandt Josef Lontscharitsch ligeledes en massespurt i byen.

 

 

 

 

 

Vejret

Løbets indledes i ustabilt sommervejr, hvor der vil være masser af sol og en temperatur på 28 grader. Om eftermiddagen vil der dog være en 40% risiko for en tordenbyge. Der vil bare være en let vind fra syd, hvilket giver sidemedvind det mest af dagen, modvind på sidste stigning og medvind frem til rundstrækningen, hvor der vil være modvind frem til 4 km-mærket, derefter sidevind og til slut medvind på den sidste kilometer

 

Favoritterne

Med mere end 2000 højdemeter over en relativt kort distance er der bestemt ikke tale om en let etape, og flere af stigningerne er endda ganske stejle. Alligevel må man formode, at det bliver en relativt tilforladelig sprinteretape. Stort set alle de store hold er mødt op med en sprinter, og for hold som Bora, Dimension Data og Bahrain er spurterne endda selve formålet med at være her. Da dette er den mest udprægede sprinteretape regner vi med, at særligt de tre hold vil sørge for at skabe samling til en spurt efter en relativt rolig dag. Afslutningen er helt flad og uden væsentlige tekniske udfordringer, og det er derfor en afslutning, hvor man kan sætte sig igennem på topfart

 

Det får os til at pege på Pascal Ackermann som vores favorit. Tyskeren har ikke kørt siden Giroen, og derfor er hans form usikker, men der kan ikke være tvivl om, at han er løbets hurtigste. Samtidig har han med Jay McCarthy, Erik Baska, Michael Schwarzmann, Oscar Gatto og Shane Archbold, der gjorde det så godt i Dauphiné, det vel nok bedste tog. Den kombination bør være nok til, at Ackermann kan fortsætte succesen ved at vinde også sit første løb efter Giroen.

 

Hans værste rival må være Phil Bauhaus. Tyskeren har ikke haft stor succes siden skiftet til Bahrain, men han har dog adskillige top 10-placeringer på højt niveau. Han har tidligere slået nogle af verdens allerhurtigste, og i dette felt er det vel kun Ackermann, der er hurtigere. Samtidig er toget med Grega Bole, Marcel Sieberg og Heinrich Haussler et af de bedste.

 

Tør vi nævne Mark Cavendish? Briten har i år kun kørt én god spurt, nemlig i Tour of Turkey, men derudover har han været en kronisk skuffelse. Med mindre end tre uger til Touren er det imidlertid nu, at han skal være der, og leverer han ikke, ser det godt nok sort ud. Toget med Giacomo Nizzolo, Bernhard Eisel og Mark Renshaw har høj klasse. Nu skal Cavendish bare spurte, som han gjorde den dag i Tyrkiet.

 

Davide Cimolai kommer til løbet efter en god Giro, hvor han var en af de bedste bag topsprinterne. Denne finale passer ham ikke helt ideelt og er lidt for let, men med Kristian Sbaragli som lead-out og sin gode positioneringsevne, har han en chance.

 

Det samme har Simone Consonni, der sidste år tog karrierens største sejr netop på 1. etape i dette løb. Han sluttede stærkt af på den sidste sprinteretape i Giroen og er netop blevet nr. 2 i Ronde van Limburg. Formen synes god, og han er en mester i positionering. Til gengæld mangler han den sidste topfart, ligesom toget med Marco Marcato og Rui Oliveira ikke er det bedste.

 

Slovenerne håber på sejr til Luka Mezgec¸ men det er lidt svært at tro på. Sloveneren skuffede fælt i allt spurterne i Tour of Norway og har i det hele taget spurtet og positioneret sig skidt. Han skal håbe, at Edoardo Affini og Dion Smith kan føre ham i en god position, og at han derfra kan overraske.

 

Som tidligere i karrieren er Marko Kump kommet i gang igen efter at være kommet hjem til Adria Mobil. Han har allerede fire sejre i år i mindre løb, og nu får han chancen for at vise, at han stadig kan på højeste niveau på et hold, der har den hurtige og lovende Gasper Katrasnik som plan B.

 

Nippo-Vini Fantini kommer med talentfulde Giovanni Lonardi, der har vundet flere gange i år og gjorde det hæderligt i Giroen. Nu skal han vise, at den lange grand tour har bragt ham til næste niveau. Et tog med de to Cima-brødre er ikke ringe, men de mangler erfaring.

 

Det skal også blive interessant at se den spændende Rok Korosec, der dog er gået i stå i år. Bardiani håber, at de kan få Andrea Guardini tilbage på sporet, men selv denne etape er nok for hård, og Marco Maronese og Vincenzo Albanese er ikke hurtige nok til at vinde. Det er Julien Trarieux, Iuri Filosi og Jeremy Leveau fra Delko, Andrea Peron fra Novo Nordisk og Umberto Marengo fra Neri Sottoli heller ikke, og etapen er nok så nem, at Andrea Vendrame ikke vil forsøge sig.

 

Feltet.dks vinderbud: Pascal Ackermann

Øvrige vinderkandidater: Phil Bauhaus, Mark Cavendish

Outsidere: Davide Cimolai, Simone Consonni, Lukas Mezgec, Marko Kump

Jokers:  Giovanni Lonardi, Rok Korosec, Gasper Katrasnik, Andrea Guardini

 

ZLM Tour - prolog

Ruten

Med 2011-udgaven som den markante undtagelse er løbet startet med en prolog hvert eneste år siden 2007, og det vil igen være tilfældet i 2019. Ruten har været ændret lidt fra år til år, og efter et par år i byen Goes flyttede man i 2017 til Westkapelle. I forbindelse med genskabelsen af løbet har man fundet en serie nye værtsbyer, og det gælder også for den indledende enkeltstart, der denne gang vil finde sted i Yerseke. Her har man designet en rute, der ikke er helt så teknisk så tidligere, men som med hele syv sving vil være en glimrende chance for de rigtige prologspecialister.

 

I alt skal der altså tilbagelægges 6,8 km, der har både start og mål i Yerseke. Fra start kører man mod syd og sydvest igennem to sving på de første 700 m. Efter 2,6 km kommer endnu et sving, inden man forsætter mod nord. Efter 4,1 km drejer man atter, denne gang mod nordøst, og herefter passerer man over en bro. Med 1400 m igen drejer man mod sydøst, inden der med 700 m til stregen venter de to sidste kurver umiddelbart efter hinanden, det sidste i en rundkørsel med 500 m til mål.

 

Etapen har 0 højdemeter og er simpelthen HELT flad.

 

Yerseke har ikke været vært for et stort cykelløb i dette årtusinde.

 

 

 

 

 

Vejret

Desværre vil onsdagen være præget af byger, men den nyeste vejrudsigt siger, at det vil regne af allerede om eftermiddagen. Der burde være høj sol og kun få skyer ved starten kl. 18.00, hvor temperaturen vil være 19 grader. Der vil være en jævn, let aftagende vind fra vest, hvilket giver sidemodvind på første del og sidemedvind på hjemturen.

 

Favoritterne

Med en distance på 6,8 km er prologen en anelse længere, end man normalt ser det, og det er dermed ikke den helt oplagte rute for sprintere, der ellers ofte gør det godt på de korte prologer. Med syv sving er det dog heller ikke en enkel strækning med mange muligheder for at finde rytmen, og tekniske evner er derfor også vigtige. Det ligner med andre ord en god etape for specialisterne, men de mest tempostærke sprintere bør også kunne være med fremme. Heldigvis ser det ud til, at alle får tørre veje, og selvom vinden vil være aftagende, må man formode, at favoritterne som de sidst startende får de bedste og helt ens betingelser.

 

Vi vil pege på Jos Van Emden som vores favorit. Hollænderen er en af verdens absolut bedste på korte, flade enkeltstarter og blev blandt andet nr. 2 bag Rohan Dennis på enkeltstarten i Tirreno i både 2017 og 2018, ligesom han har vundet enkeltstarten i Eneco Tour. Også tekniske prologer kan han køre, hvilket han har vist med en sejr i netop dette løb, hvor han samlet er blevet nr. 3, og han ligner umiddelbart manden, der skal slås onsdag aften. Det store spørgsmål er, hvor han står efter en Giro, hvor enkeltstarterne ikke passede ham, for han har ofte været ret svingende efter sine grand tours. Sidste år blev han dog efter det løb nr. 2 på prologen i Dauphiné, og er benene de samme denne gang, bliver han svær at slå.

 

Hans værste rival kunne være holdkammeraten Tony Martin. Tyskeren har kørt mange skuffende enkeltstarter i de senere år, men ser man bort fra et regulært flop i Tirreno, har han gjort det fornemt efter skiftet til Jumbo. I Valencia blev han nr. 3 på en rute, der slet ikke passede ham, og på den meget korte og tekniske prolog i Romandiet overraskede han kolossalt med en 4. plads. Senere blev han nr. 5 på den lidt for kuperede lange enkeltstart, og det indikerer, at han er på vej tilbage. Ruten er desværre både for kort og teknisk til at passe, men han kører han, som han gjorde på prologen i Romandiet, vil han have gode chancer for at vinde.

 

Alex Dowsett er slet ikke blevet den temporytter, mange drømte om, men som regel kører han gode prologer. Senest blev han nr. 6 i Romandiet, og sidste år blev han nr. 5 på den første Giro-enkeltstart. Han kørte en flot enkeltstart i Dauphiné, hvor han trods den hårde stigning midtvejs kørte stærkt på det flade, og det viser, at formen er god. Det gør ham til den største trussel mod en Jumbo-sejr.

 

I sin professionelle karriere har Mike Teunissen slet ikke kørt de enkeltstarter, han gjorde som U23-rytter, men han har kørt nogle gode prologer. Han har vundet prologen i Tour de l’Ain, er blevet nr. 4 i Boucles de la Mayenne og blev sidste år nr. 14 i Dauphiné. Denne rute er nok lidt for meget for specialister til, at han kan matche Van Emden og Martin, men han har været skræmmende godt kørende efter klassikersæsonen, hvor han har taget en samlet sejr i Dunkerque og imponerede i Hammer Series i Stavanger. Derfor kunne han måske levere en overraskelse.

 

Sunweb har Ceesl Bol, der tidligere er blevet nr. 6 på prologen i Mayenne og nr. 4 på den korte enkeltstart i Olympia’s Tour. Han viste fantastisk form i Norge, og han synes som kraftfuld sprinter at være typen, der kan overraske på en rute som denne. Holdet har også deres kaptajn Max Walscheid, der med en 7. plads i Danmark Rundt, en 12. plads i Slovenien Rundt og en 16. plads på prologen her i 2017 har vist, at han kan køre gode flade enkeltstarter.

 

Danske Mads Würtz har desværre aldrig levet op til sine resultater fra ungdomstiden, men i dette felt er han en af de bedste temporyttere. Specielt på 1. etape i Giroen sidste år viste han, at han stadig kører fine enkeltstarter, og det gør ham til en kandidat. En anden dansker, Asbjørn Kragh, har også tidligere kunnet køre etaper som denne, men det er nogen tid siden, han sidst har vist det. Og så skal det blive interessant at se vinderen af Commonwealth Games, den britiske vicemester Harry Tanfield.

 

Vi har også lidt fidus til, at Caleb Ewan kan overraske. Australieren er bestemt ikke temporytter, men han er tidligere blevet hhv. nr. 2 og 8 på prologer i Herald Sun Tour og Tour de Luxembourg. De var dog begge betydeligt kortere og mere tekniske, og ruten i Yerseke er både for lang og har for få sving til, at Ewan kan matche specialisterne, men med den alsidighed, han efterhånden har, er det en type som ham, der kan overraske.

 

På Lotto Soudal har vi ud over Ewan to ryttere, der kan gøre det godt. Det gælder særligt Jasper De Buyst, der tidligere er blevet nr. 13 på prologen her, men de har også Roger Kluge, der faktisk vandt denne prolog i 2015 og tidligere også er blevet nr. 4, ligesom han har en 3. plads fra en prolog i Delta Tour Zeeland.

 

Vi har også blik på Amund Grøndahl Jansen. Nordmanden har ikke kørt gode enkeltstarter tidligere, men han har virkelig imponeret i sine seneste løb, ikke mindst i Dunkerque. Han er kraftfuld og accelerationsstærk, og det kan føre langt på en etape som denne.

 

Endelig vil vi pege på Jasper Bovenhuis, Leigh Howard, Coen Vermeltfoort, Michael Freinberg og Jason Van Dalen som kontinentalryttere, der kan gøre det godt.

 

Feltet.dks vinderbud: Jos van Emden

Øvrige vinderkandidater: Tony Martin, Alex Dowsett

Outsidere: Mike Teunissen, Cees Bol, Mads Würtz Schmidt, Caleb Ewan, Max Walscheid

Jokers: Jasper De Buyst, Roger Kluge, Amund Grøndahl Jansen, Harry Tanfield, Jasper Bovenhuis, Leigh Howard, Coen Vermeltfoort

INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Slovenie
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Test: Stages Dash L50 cykelcomputer

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

Belgisk U23-par slår dansk rekord på Kuipke-banen

Stil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

UAE overvejer at sagsøge Durasek

26-årig franskmand indstiller karrieren

Cavendish om styrt: Skal vænne mig til min nye position på cyklen

Ambitiøs Pidcock havde WorldTour tilbud

Fremtidens unge cykelryttere til historisk talentcamp

Japansk mester bliver holdkammerat med Valgren og Stokbro

Endnu et UCI-løb til Danmark i 2020

Canyon har fundet erstatningen for Katusha

Caja Rural skriver med spansk U23-mester

Oliver Wulff viste sig frem da tyskere tog føringen i Gent

Satser på fremtiden: Bahrain-Merida henter brite og colombianer

Den amerikanske mester forlænger - kører 14. år på EF Education

ONSDAG

Latour skal være Tour de France-kaptajn

Ewan om Tour-stress: Næsten ikke sundt

Tidligere italiensk mester indstiller karrieren

Caja Rural handler hos konkurrenten

Se Danish Bike Awards live på Feltet.dk

Astana forlænger med erfaren belgier

Bardet satser på Giro d'Italia

Fire års karantæne til Kristijan Durasek

Job: Shimano søger ny QC-officer

Willie Smit skifter til spansk ProTeam

BHS skriver med endnu et talent

Flere styrt skæmmede første dag i Gent

Raymond Poulidor er gået bort

Transferlisten 2019-2020 - WorldTour

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Holm & Bays Radio Tour: Cyklecross-special, Henrik Djernis som gæst og Stybar på telefon

TIRSDAG

Se Cavendish' vilde styrt i Gent

Bekræftet: Nibali jagter OL og Giroen

McNulty får Grand Tour-debut i 2020

Landis' cykelhold lukker

Deignan varmer op til stor 2020-sæson

Skotland får afgørende Tour of Britain-etape

Cavendish om Gent: Vi vil gerne vinde

Sevilla forlænger med Medellin

Kræftramt australier drømmer stadig om OL

Endnu en rytter forlader Katusha

Holm og Bays Radio Tour: Fokus på cross med verdensmester i studiet

Mads P: Overvægt var en af årsagerne til fejlslagent forår

Stem til Danish Bike Award - og vind billetter

Arctic Race of Norway kommer i 2020 til Finland

NTT præsenterer nye trøjer – har de glemt det danske islæt?

Nationsranglisten: Årets største skuffelser

MANDAG

Ny Bahrain-Merida chef: Cavendish kan vinde igen

Italiensk medie: Van der Poel kører Milano-Sanremo næste sæson

Van der Poel i magtdemonstration i Jaarmarktcross Niel

Lucinda Brand vinder i sin sæsondebut ved Jaarmarktcross Niel

Devolder skifter cykelkarrieren ud med landbrug

Fire danskere til start ved seksdagesløb i Gent

Pensioneret fransk rytter bliver sportsdirektør hos Vital Concept

Medie: Modolo skifter til Corendon-Circus

SØNDAG

Lasse Norman fører World Cuppen efter femteplads i Glasgow

Trods to styrt - Danmark nummer fem i parløb

2019-sæsonen: 10 mindeværdige øjeblikke

Van der Poel europamester for tredje gang i træk

Yara Kastelijn vinder EM i cykelcross

Gorka Izagirre skal køre cross i år

Evenepoel starter 2020 i Argentina

Van der Poel før EM: Holder øje med ung duo

LØRDAG

Selvsikker Fuglsang: Jeg vil gribe finalerne anderledes an

Jumbo-Visma-sportsdirektør: Tre stjerner er en stor fordel

Mads P om løbene efter VM: Ikke noget at råbe hurra for

Efter blodprop i benet: 35-årig spanier stopper karrieren

Tidligere U23-verdensmester bestjålet før EM

"Årets højdepunkt" - genlæs De Gendts vanvittige Tour-watt

Aerts forud for EM: Ingen kan slå van der Poel

Styrket Calmejane ser frem mod 2020 efter svag Tour

Leipheimer begræder Tour of Californias aflysning

Freeman med delvis indrømmelse i pakke-sagen

Fuglsang: Hemmeligheden er at spise mere

Hammer Series med officiel klage over UCI

Vuelta a Murcia fortsætter over to dage

ASO kritiseres fortsat for Saudi Tour

Skotsk RedBull BMX’er markedsfører Danmark i vild video