Prøv vores nye app
Lynoptakt: Belgiske mesterskaber
22. september 2020 15:25
af Emil Axelgaard

Tour de France er knap overstået, men i den endeløse serie af store begivenheder dette efterår er det allerede tid til kampen om en af sportens mest eftertragtede trøjer. Modsat alle andre store nationer afvikler belgierne nemlig deres nationale mesterskab denne tirsdag, hvor de fleste af klassikernationens mange stjerne skal slås om den belgiske Drikleur på en typisk flamsk rute i hjertet af Flandern.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Nationale mesterskaber er i de fleste lande altid rundstrækningsløb, og i sportens store nationer - i hvert fald i Belgien, Italien og Frankrig - bydes der også som regel på monumentagtige distancer. Selvom man i år lægger ud med at køre et længere stykke frem til rundstrækningen, lever belgierne i år op til traditionen ved et mesterskab, der er henlagt til Anzegem. Den by ligger lige i hjertet af Flandern, og derfor bydes der på en for området helt klassisk rute med hovedsageligt fladt terræn, men med den kendte Tiegemberg-stigning på rundstrækningen.

 

I alt skal der tilbagelægges 235,8 km, der starter i Halle og slutter med omgange på rundstrækningen i Anzegem. Fra start går det stort set stik vest igennem typisk flamsk fladland, indtil man efter en lille bakke når frem til byen Geraardsbergen. Her får løbet et skær af mytologi, når rytterne skal over den berømte Muur van Geraardsbergen (1,2 km, 7,0%), der som bekendt er brostensbelagt. Den passeres efter 33,2 km, hvorefter man fortsætter mod vest og nordvest igennem igen næsten helt fladt terræn, der blandt andet leder gennem Flandern Rundt-målbyen Oudenaarde efter 54,8 km og op til Dwars door Vlaanderen-målbyen Waregem, som passeres efter 72,4 km. Nu går det mod sydvest ned til udkanten af E3-målbyen Harelbeke, inden man kører mod syd og øst ind til Anzegem, hvor man rammer rundstrækningen og efter 104,2 km krydser stregen for første gang.

 

Løbets afsluttes nu med syv omgange på den 18,8 km lange runde. Først går det mod sydvest, sydøst, nordøst, syd og øst igennem en serie sving via to småbakker ned til byen Tiegem. Her drejer man mod nord og nordvest for at passere Tiegemberg (700 m, 5,1%), der har top med 6,5 km igen og en ganske jævn bakke. Herfra falder det let, mens man kører mod nordvest, nordøst og atter nordvest ad en let snoet vej med kun to skarpe sving, indtil man passerer den røde flamme, hvorefter det stiger med 0,8% på den sidste kilometer. Efter toppen er der skarpe sving med 6,4 km, 5,1 km, 3,7 km og slutteligt 2,2 km igen, hvorefter vejen kun bugter sig let, så man til sidst kører mod sydvest.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Løbet byder på i alt 1827 højdemeter.

 

 

Vejret

I flamske cykelløb er vejret ofte vigtigere end selve ruten, og vejrudsigten vil blive studeret nøje. Den byder imidlertid på præcis det samme tågede og vindstille vejr, vi har i Danmark i disse dage. En tåget morgen giver således anledning til en eftermiddag med fuld blus på solen og temperaturer, der når helt op på 24 grader. Vinden vil nærmest være ikkeeksisterende med blot en svag brise fra sydvest. Det giver primært sidemodvind på den indledende tur frem til rundstrækningen. Her vil der primært være sidevind, også på Tiegemberg og det meste af det efterfølgende stykke, indtil vejen til slut bugter sig ind i modvind på opløbsstrækningen.

Annonce

 

Favoritterne

Enhver, der har set kalenderen for de kommende uger, vil vide, at der bliver knald på. Derfor er dette også en skitseagtig lynoptakt uden samme grundighed som normalt - mest skrevet fordi jeg tirsdag planlægger at live-opdatere fra finalen. I den forstand er det mere en opremsning af de mest interessante navne mere end en meget præcis vægtning af, hvem der har de bedste chancer.

 

Et mesterskab er altid meget specielt, fordi de i bund og grund er bunduretfærdige. Således er holdenes størrelse vidt forskellige, og det gør sig ikke mindst gældende i et land som Belgien, der har mange professionelle hold, men også en del udlandsprofessionelle, der er stort set uden holdkammerater. På baggrund af den foreliggende startliste ventes Lotto og Sport Vlaanderen således at stille med 17 mand, Bingoal med 13, Circus med 12, Alpecin med 11 og ellers magtfulde Deceuninck kun med 8. Dertil kommer så de udenlandske hold med blandet andet 5 fra BMC, 4 fra Cofidis, 3 fra Ag2r og Israel SUN, 2 fra EF og Trek samt bare en enkelt fra UAE, Movistar, Sunweb, Bahrain og Jumbo samt yderligere nogle folk fra et par ProTeams.

 

Det gør løbene helt anderledes. Et løb som dette vil med et ”almindeligt” felt med stor sandsynlighed ende i en massespurt, for Tiegemberg er ikke nogen væsentlig udfordring, og på den smukkeste sommerdag er det nærmest helt vindstille. I Belgien ser man imidlertid ofte, at der efter en vild start kommer en relativt stor gruppe afsted, og hvis blot de store hold alle er tilfredse, kører de ofte hjem. I den situation kan mange af de professionelle så sidde tilbage i feltet og se deres chancer forsvinde uden at kunne reagere. Derfor er der ofte meget tilfældighed involveret og for de udlandsprofessionelle også utroligt meget held.

 

Interessant er det, at de store hold ikke er specielt interesserede i en spurt. Det er Lotto og Deceuninck i hvert fald ikke, mens det primært er Alpecin med den forsvarende vinder Tim Merlier samt måske Circuis med Timothy Dupont, der vil gå efter en spurt. Naturligvis kan Sport Vlaanderen også have en vis tiltro til formstærke Amaury Capiot, men de vil sikkert spille på flere heste. Til gengæld skal Deceuninck derudad med en relativt svag trup anført af Dries Devenyns og Yves Lampaert, mens deres mand til en spurt er Bert van Lerberghe. Lotto har Jasper de Buyst, Gerben Thijssen eller Florian Vermeersch til en spurt, men vil hellere have et andet løb med folk som Tim Wellens, Thomas de Gendt og Philippe Gilbert. Og så er der de store angribere, Greg van Avermaet, Oliver Naesen, Dylan Teuns, Sep Vanmarcke, Jens Keukeleire og Jasper Stuyven, der har begrænset antal holdkammerater, samt Jasper Philipsen, Jurgen Roelandts og Edward Theuns, der vel alle gerne vil spurte, men som har hhv. 0, 0 og 1 holdkammerat.

 

Jeg tror mest på en spurt. S Alpecin har et ret stærkt hold med en del ryttere, særligt formstærke Gianni Vermeersch og Louis Vervaeke, der kan agere spielverderbere ved at sidde på hjul i de udbrud, der måtte køre. Vælger de at satse 100% på Merlier - som jeg tror - vil de derved kunne spolere samarbejdet i de fleste grupper. Bruger Circus samme strategi for Dupont ved at bruge de formstærke Loic Vliegen, Jan Bakelants og Aime de Gendt til at neutralisere de store, burde chancen for en spurt være god.

 

Derfor tror jeg også mest på en gentagelse af sejren til Tim Merlier. Det kan godt være, at han skuffede fælt med sin spurt i går i Gooikse Pijl, men i Tirreno og Bruxelles viste han, at han nu skal regnes som supersprinter, der kan slå selv de hurtigste. Hans form er god, og han klatrer fint på en lille bakke som denne. Holdet har imidlertid også den herlige Gianni Vermeersch, der netop har vundet på grusvejene i Antwerpen, og som kan køre med i angrebene på Tiegemberg og gøre det færdigt i en spurt. På samme måde kan Dries de Bondt, Floris de Tier, Jonas Rickaert, Jimmy Janssens og Louis Vervaeke køre offensivt, men det er kun De Bondt, der har en spurt, som er stærk nok til at satse på. Det har til gengæld sprinteren Roy Jans, som man også kunne sende afsted, hvis en større gruppe kører.

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

Største trussel i en spurt er Jasper Philipsen, men han er helt alene. Han har vist fin form med sin kørsel i Luxembourg, og selvom Merlier nok er en anelse hurtigere, som vi så i Bruxelles, er UAE-rytteren ikke langt efter. Han er imidlertid bare nødt til at lukke øjnene og håbe på samling til sidst, hvor han er uden lead-out.

 

Den tredje topsprinter er Timothy Dupont, der tankede selvtillid med podiet i Isbergues i går. Sidste år blev han nr. 2 bag Merlier, og selvom han er langsommere, kan han med sin positionering måske alligevel få revanche. Circus har imidlertid også den uhyre formstærke Aime de Gendt samt Loic Vliegen og Jan Bakelants til aggressiv kørsel på bakkerne, og de har alle en hæderlig afslutning. Til gengæld synes det at knibe med formen hos Xandro Meurisse og Tom Devriendt.

 

Lotto kan også begå sig i en spurt med unge Gerben Thijssen, der blev nr. 2 i går, men efter så lang en skadespause er det tvivlsomt, om han klarer så langt og hårdt et løb. Unge Florian Vermeersch er mere holdbar og har vist god fart, og ellers har de altid Jasper de Buyst, der dog nok skal af med de hurtigste, ligesom Tosh van der Sande skal det. Helst vil de dog bruge Tim Wellens, der viste fornuftig form i Luxembourg, samt Philippe Gilbert, der dog mangler meget. Thomas de Gendt er endelig i form og kan angribe fra distancen, og så har de også den spændende Stan Dewulf , der i det rette udbrud kan gøre det færdigt i en spurt, samt Jelle Wallays , der dog skal alene hjem.

 

Deceuninck har ikke det bedste hold, og deres bedste bud er Bert van Lerberghe, der i går først blev hentet på de sidste meter. Han er hurtig, men han skal afsted i en gruppe, da han næppe slår Merlier i en spurt. Det samme er tilfældet for Yves Lampaert, der dog stadig mangler en del efter sin skade, samt Dries Devenyns, der er træt efter Touren, samt Pieter Serry - tre ryttere, der alle kan afslutte. Det kan stærke Tim Declercq ikke, men han kan til gengæld komme langt på sin motor.

Annonce

 

Sport Vlaanderen har en formstærk Amaury Capiot, der kan spurte, men for at vinde skal han af med de rigtige sprintere. Det samme kan siges om Edward Planckaert, der dog ikke har været flyvende efter pausen. De hurtige Milan Menten og Jordi Warlop kan også komme i spil, men de vinder næppe.

 

Bingoal har Baptiste Planckaert, der var aggressiv i Luxembourg. Han vinder ikke en spurt, men i et aggressivt løb er han farlig. Til en spurt har de Lionel Taminiaux, der dog har været formsvag. Derudover kan Arjjen Livyns, Sean de Bie og Eliot Lieater køre aggressivt.

 

Hos de udlandsprofessionelle er det udover Philipsen nok kun Edward Theuns, der har en chance i en spurt. Han har endda Stuyven som lead-out, men helst skal han have et hårdt løb, der slider på folk som Merlier og Dupont. Greg van Avermaet, Oliver Naesen, Jens Keukeleire og Jasper Stuyven skal alle angribe på en rute, der egentlig passer dem, fordi de også kan afslutte, men de må trods alt være trætte efter Touren. Det samme gælder for Tom van Asbroeck, der ellers vil elske at spurte i en mindre gruppe. Så er Sep Vanmarcke nok et bedre bud, selvom hans form er helt ukendt (klassikerne er dog lige om hjørnet). Det er heller ikke et dumt løb for Jurgen Roelandts¸ men han vinder ikke en spurt og har ikke vist megen form i uhyre lang tid trods en pæn spurt i det lette løb i Toscana. Ruten er for let for formsvage Dylan Teuns og Ben Hermans. B&B har Jens Debusschere eller Jonas van Genechten til en spurt, men sidstnævnte har ikke fordums fart, og førstnævnte er faldet helt - som i helt - sammen. Cofidis har hurtige Piet Allegaert, der kan gøre det færdigt i en lille gruppe, som også Dimitri Claeys kan det, mens Arkea stiller med Benjamin Declercq som en god og hurtig angriber og Christophe Noppe som en solid mand til en spurt. Dries van Gestel er også en stærk og halvhurtig angriber

 

På kontinentalholdene er der kometen Jordi Meeus, der utvivlsomt er i stand til at true selv Merlier i en spurt, som han gjorde, da han slog ham i Tjekkiet. Han er i form, men han er alene, og distancen er voldsomt for den urutinerede belgier. Roubaix stiller med Emil Vermeulen, der kan gøre det ganske godt i en spurt, som Enzo Wouters kan det for Tarteletto, hvis han overlever. Crossrytterne Toon Aerts og Eli Iserbyt har næppe meget fokus på landevejen lige nu.

 

OPDATERING: Den endelige startliste er nu kendt. Meeus stiller desværre ikke til start, og Lotto er reduceret til "kun" 15 mand, mens CCC er bare fire. Til gengæld er Tiesj Benoot føjet til, men han vil nok finde ruten lidt for let. Laurens De Plus gør sit længe ventede comeback, men kan ikke have skyggen af løbsform.

Annonce

 

***** Tim Merlier

**** Jasper Philipsen, Timothy Dupont

*** Edward Theuns, Amaury Capiot, Gianni Vermeersch, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke

** Greg van Avermaet, Tom van Asbroeck, Tim Wellens, Bert van Lerberghe, Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Piet Allegaert, Jasper de Buyst, Aime de Gendt, Loic Vliegen, Yves Lampaert, Baptiste Planckaert, Florian Vermeersch, Jurgen Roelandts, Jens Debusschere, Tiesj Benoot

*  Philippe Gilbert, Dylan Teuns, Thomas de Gendt, Benjamin Declercq, Stan Dewulf, Christophe Noppe, Edward Planckaert, Emiel Vermeulen, Tosh van der Sande, Gerben Thijssen, Dries Devenyns, Pieter Serry, Lionel Taminiaux, Roy Jans. Jan Bakelants, Dries de Bondt, Jonas Rickaert, Lawrence Naesen, Louis Vervaeke, Dries van Gestel, Dimitri Claeys, Arjen Livyns, Enzo Wouters

INFO
Optakter
Nyheder
Nationale mesterskaber
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

Annonce

Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr

Annonce

Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche

Annonce

Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker

Annonce

Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape

Annonce

Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce