Prøv vores nye app
Lynoptakt: 3. etape af ZLM Tour
10. juni 2023 15:04Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Ruten

I gamle dage var lørdagen altid rammen om den belgiske kongeetape til La Gileppe, der i 2019 dog blev erstattet af en ny Limburg-etape, som viste sig svær nok til at sætte sprinterne til vægs. Sidste år blev lørdagsetapen imidlertid for første gang en helt almindelig sprinteretape, og sådan vil det naturligvis også være i årets helt rene sprinterudgave. Således skal der kun klatres 200 højdemeter over næsten 200 km, men da man igen kommer ud til kysten, åbnes der igen for, at massespurten kan blive aflyst til fordel for et sidevindsdrama.

 

Med en distance på 194,2 km er der tale om endnu en relativt lang etape, der har både start og mål i Roosendaal, og der er tale om et rundstrækningsformat med to forskellige rundstrækninger, der begge er helt flade. Den første af disse er 163,9 km og indledes med, at man kører mod nordøst, vest og nord op til etapens nordligste punkt. Her vender man rundt for at sno sig mod sydvest ned til dagens første spurt, som kommer efter 64,9 km, og umiddelbart herefter drejer man mod syd for at køre ned til kysten.

 

Læs også
Valverde vinder igen

 

Den nås efter 82,3 km, hvor man rammer en meget smal tange, der følges i en sydøstlig retning. For enden rammer man en bro og en lang viadukt, der følges mod syd. Først efter 93,3 km er man tilbage på fastlandet, hvor man drejer mod øst for efter 95,8 at ramme pavéen Hogerwaardweg (1800 m). Efter den drejer man mod sydøst for at køre ned til det sydligste punkt, hvor man drejer mod nordøst. Senere går det mod øst og nord, inden man slutteligt kører det sidste stykke mod sydøst tilbage til målbyen, hvor man efter 157,9 km rammer den afsluttende rundstrækning. Sidste del af denne tilbagelægges nu, inden man krydser stregen for første gang efter 163,9 km i forbindelse med dagens anden spurt.

 

Etapen afsluttes nu med to omgange på den 15,1 km lange runde, der er helt flad gg henlagt til området nord for byen. Første kører man mod syd ned til det sydligste punkt, inden man vender rundt for at køre mod nord. Man slår en sløjfe ud i byens nordøstlige udkant, inden man ad en lang, lige vej kører mod nord ud til det nordligste punkt. Her vender man med 6,3 km igen rundt for at køre mod syd tilbage til målbyen, hvor der venter en teknisk finale. Man drejer således skarpt med 3800 m og 3300 m igen, inden en lige vej leder ned til et sving med 2100 m igen. Herefter venter yderligere sving med 1700 m, 1400 m og 900 m igen, inden der slutteligt er en 90 graders-kurve bare 500 m fra stregen.

 

Etapen byder på i alt 218 højdemeter.

Annonce

 

Roosendaal har kun én gang tidligere i dette årtusinde været mål for et stort cykelløb. Det var i Olympia’s Tour i 2009, hvor Christofer Stevenson tog en solosejr foran Peter Schep og Johan Landström.

 

 

 

 

 

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Vejret

Det glohede sommervejr fortsætter. Også lørdagen bliver skyfri med en temperatur ved starten på 28 grader og ved målgang på 29 grader, men det vil også være mere blæsende med en jævn vind (19-20 km/t) fra øst. Det giver vind fra alle retninger på den store rundstrækning, men på den sidste del vil der primært være sidevind. På finalerundstrækningen vil der også være sidevind det meste af tiden. Det gælder også til slut ad den lange vej ned mod målbyen, men der vil være medvind på stykkerne mellem svingene med 1700 m og 1400 m igen og mellem svinget med 900 m igen og kurven med 500 m igen, inden man atter får sidevind på opløbsstrækningen.

 

Favoritterne

I dag fik sprinterne deres spurt, og meget taler for, at det gælder igen i morgen. De har lært lektion af torsdagens etape, og jeg tror, at Jumbo, DSM, Astana og Tudor vil tage lige så få chancer som i dag. Nu kan vi endda også forvente, at Alpecin vil jagte mere dedikeret, og derfor er det svært at tro på endnu en udbrudsoverraskelse.

 

Jokeren er vinden. Den er på grænsen til at kunne bruges til noget, og på etapens sidste halvdel vil der endda være sidevind langt det meste af tiden. Det gælder også, når de skal køre helt ude ved kysten, og der er ingen tvivl om, at det bliver nervøst. Det er også muligt, at den splitter momentvist, men på finalerundstrækningen vil der primært være byzone. Det betyder, at splittelserne formentlig skal ske med ca. 50 km til mål, og så taler mest for, at vi får en regruppering. Det skyldes også, at vinden nok lige er til den svage side, og at de store hold i et felt som dette altid sidder med i front, hvorfor chancen for, at der er vilje til at holde den gående, er lille.

 

Jeg regner altså med en fuldtonet massespurt, og den minder meget om dagens. Finalen er igen uhyre teknisk, og det taler for, at det er en spurt, der mest af alt handler om positionering. Som vi så i dag, er det uhyre svært at organisere et tog i en finale med så mange sving, og det kan gå galt for selv de bedste. Lidt held vil det næsten altid kræve.

 

Jeg er nødt til at gå med Olav Kooij igen. I dag var det tydeligt, at han i hvert fald er hurtigere end både Jakub Mareczko og Arvid De Kleijn, og det er derfor nok kun Sam Welsford og Mark Cavendish, der måske kan true ham på fart. I dag kiksede positioneringen, men det sker sjældent for ham. Derudover er hans tog, der var suverænt i Heist, også på papiret det stærkeste. Det kan altid gå galt i så teknisk en finale, som vi så i dag, men skal man pege på den sprinter, der mest størst sandsynlighed sidder rigtigt, er det Kooij. Derfor er han min favorit.

Annonce

 

Jeg går også med Sam Welsford som nr. 2. I dag gik det helt galt for DSM, og det var jo min frygt med det urutinerede tog. Det ændrer dog ikke på, at de har nogle erfarne lead-out men i John Degenkolb, Alex Edmondson og Nils Eekhoff, og at Tobias Lund har været god i den rolle i år. Potentialet i det tog er stort, og Welsford er så hurtig, at han måske endda er hurtigere end Kooij. Derfor har han en god chance.

 

I dag betød defekten, at vi ikke fik lov at se, hvad Mark Cavendish kunne, men han så ud til at sidde ret alene, da det gik galt. Han havde dog også mistet to af sine fire lead-out men undervejs. I forvejen er han den af de tre topsprintere med det ringeste tog, men potentialet med Davide Martinelli, Gleb Syritsa, Martin Laas og Cees Bol er bestemt til stedet, særligt med Bol. Han er nok den, der er mest afhængig af held, men vi så i Giroen, at farten bør række.

 

Vi så også i dag, at Tudors tog med Mika Heming og Sebastian Changizi stadig er uhyggeligt stærkt, selvom de har mistet deres vigtigste mand, Maikel Zijlaard. Desværre havde de tabt Arvid de Kleijn, men de har bestemt potentiale til at dominere i denne tekniske finale. Vi så uheldigvis også, at hollænderen ikke havde Kooijs fart, og derfor skal kortene falde rigtigt. Som Mareczko viste i dag, kan man imidlertid i denne slags finaler vinde alene på sin position, og det kan De Kleijn også med dette gode tog, selvom hans chancer med tabet af Zijlaard er blevet kraftigt forringet.

 

I dag vandt Jakub Mareczko paradoksalt nok på sin positionering. Det er vist aldrig tidligere sket, men hans tog med Edward Planckaert og Robbe Ghys var uventet godt. Han var imidlertid heller ikke uheldig, for han havde igen, igen tabt Ghys’ hjul. Med tanke på hans positionering i tekniske finaler er det svært at tro, at han to gange i træk vinder positionskampen, men dagens etape viser, at han kan vinde, selvom hans fart var synligt lavere end Kooijs.

 

De to sidste, der har farten, er Matteo Moschetti og Matteo Malucelli, men de mangler holdet. Derfor er den tekniske finale ikke god for dem, men heldigvis er de begge gode - om end ikke stabile - i positionskampen. Særligt Malucelli har positioneret sig fornemt i dette løb, senest i dag. Med lidt held har de måske en chance, selvom farten nok ikke helt rækker det sidste stykke.

Annonce

 

Læs også
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold

 

Jeg har også lidt fidus til Milan Fretin, der har positioneret sig godt i år og vil drage fordel af den tekniske finale. Manuel Penalver er også blevet meget bedre i positionskampen, og Burgos har et godt tog, hvad de bekræftede både i dag og i går. Jules Hesters var uventet god i dag, men det hører til sjældenhederne, at han sidder rigtigt. Andre professionelle, der vil blande sig, er Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Giovanni Lonardi, David Martin, Attilio Viviani og Samuele Zambelli. På kontinentalholdene har jeg mest fidus til Martins Pluto, der dog styrtede i dag, Coen Vermeltfoort, Yoeri Havik og Joren Bloem, men også Jesper Rasch, Nick van der Lijke, Davide Bomboi, Hartijs De Vries, Lars Oreel, Emiel Vermeulen og Leo Bouvier kan blande sig.

 

Feltet.dks vinderbud: Olav Kooij

Øvrige vinderkandidater: Sam Welsford, Mark Cavendish

Outsidere: Arvid de Kleijn, Jakub Mareczko, Matteo Malucelli, Matteo Moschetti, Cees Bol

Jokers: Nils Eekhoff, Tim van Dijke, Milan Fretin, Manuel Penalver, Jules Hesters, Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Attilio Viviani, Giovanni Lonardi, Robbe Ghys

 

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Olav Kooij
Sam Welsford, Mark Cavendish
Arvid de Kleijn, Jakub Mareczko, Matteo Malucelli, Matteo Moschetti, Cees Bol
Nils Eekhoff, Tim van Dijke, Milan Fretin, Manuel Penalver, Jules Hesters, Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Attilio Viviani, Giovanni Lonardi, Robbe Ghys
David Martin, Samuele Zambelli, Martins Pluto, Coen Vermeltfoort, Yoeri Havik, Joren Bloem, Jesper Rasch, Nick van der Lijke, Davide Bomboi, Hartijs De Vries, Lars Oreel, Emiel Vermeulen, Leo Bouvier, Edward Planckaert, Tobias Lund, Szymon Sajnok, Alexander Salby, Jesus Ezquerra, Alexander Konychev
INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen

Annonce

Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
Landevej
Kæmpetalents skadespause forlænges
Landevej
Agent sammenligner Philipsens tilbud: Så stor er chancen for et skifte

Annonce

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

Annonce

Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv

Annonce

Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double

Annonce

Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
VIS FLERE

Annonce