Prøv vores nye app
Lynoptakt: 3. etape af Vuelta a Asturias
02. maj 2021 12:31Foto: Sonoko Tanaka
af Emil Axelgaard

Nairo Quintana valgte den defensive taktik på dagens kongeetape og gik dermed glip af endnu en etapesejr, men ved at distancere Pierre Latour tog han yderligere et skridt mod den samlede sejr. Han kommer dog under pres søndag, når løbet slutter med en tilbagevenden til den ikoniske Naranco-stigning, hvor passagen af den stejle El Violeo forinden måske kan gøre det muligt for Movistar at isolere deres tidligere kaptajn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Vuelta a Asturias er et bjergløb, og man har som regel sørget for, at klassementet også kan blive ændret på sidste etape. I de senere år er det sket via den klassiske svære afslutning i Oviedo, hvor en stejl stigning har kunnet gøre den sidste forskel, men sådan bliver det ikke i år. Her bliver der nemlig plads til et glædeligt gensyn med afslutningen på Alto del Naranco i udkanten af Oviedo, hvor der i mange år var mål for endagsløbet Subida del Naranco, der først blev inkluderet i Vuelta a Asturias, men siden taget helt ud af løbet. I år vender den endelig tilbage, og selvom der er tale om en kort og ikke alt for stejl stigning, vil det være muligt med en bjergafslutning at ændre på stillingen til allersidst.

 

Som altid er der tale om en kort etape, der denne gang fører over 125,3 km fra Cangas del Narcea til Alto del Naranco i udkanten af Oviedo. Det meste af etapen er meget let, idet man kører mod nordøst igennem terræn, der er ganske let faldende og kun afbrydes af to mindre bakker, inden man efter 66,3 km når frem til den første spurt. Herfra begynder det at stige let, når man kører mod først sydøst, siden nordøst og slutteligt sydøst frem til dagens anden spurt, der er placeret efter 101,4 lette kilometer.

 

Et fladt stykke leder nu mod sydvest, inden etapen tager fat. Det sker, når man drejer mod syd for at køre op ad kategori 2-stignijgen El Violeo (2,7 km, 10,7%), der er en sand mur med 2,0 km med ca. 12% i snit, inden den flader ud med 7,2% over de sidste 700 m frem til toppen, der rundes efter 112,1 km. De sidste 13,2 km, indledes med en meget let nedkørsel, der leder mod sydøst ned til Oviedo, hvor man igennem fladt terræn kører mod øst ind gennem byen, hvor man skal over en bakke (1,2 km, 7,2%). Umiddelbart herefter drejer man mod nord for at køre op ad kategori 1-stigningen Alto del Naranco, der stiger med 6,6% over 5,4 km og efter to lette kilometer med 5-6% stiger med 7-8% over de sidste 3,4 km. Efter et hårnålesving med 2,7 km er vejen relativt lige, indtil der kommer hele fire relativt skarpe sving på den sidste kilometer, det sidste med 400 m igen.

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Etapen byder på i alt 2004 højdemeter

 

Afslutningen på Alto del Naranco blev senest brugt i Vueltaen i 2016, hvor David de la Cruz tog både etapesejr og førertrøje som bedste mand fra et udbrud, og i 2019, hvor Joaquim Rodriguez kørte alene hjem til sejr foran Diego Ulissi, Daniel Moreno, Samuel Sanchez og Chris Horner, der overtog trøjen fra en overraskende lidende Vincenzo Nibali. Dette løb sluttede på stigningen i 2013, hvor Javier Moreno var hurtigst blandt 10 foran Mikel Landa og Andre Cardoso, i 2012, hvor Remy di Gregorio spurtsejrede foran Benat Intxausti, David Moncoutie og David Lopez, og i 2011, hvor Constantino Zaballa var hurtigere end Javier Moreno og Charles Wegelius i en tremandsspurt. I 2001 og 2000 var der bjergenkeltstart på stigningen med sejre til hhv. Juan Carlos Dominguez og Alberto Lopez de Munain, mens Fernando Escartin i 1999 vandt en linjeløbsetape med mål på toppen. Som sagt sluttede Subida del Naranco også på bjerget, indtil det forsvandt, og her var de sidste vindere Santiago Perez (2010), Romain Sicard (2009), Xavier Tondo (2008), Koldo Gil (2007), Fortunato Baliani (2006), Rinaldo Nocentini (2005), Iban Mayo (2004), Leonardo Piepoli (2003), Gonzalo Bayarri (2002), Claus Michael Møller (2001), Jose Luis Rubiera (2000) og Santiago Blanco (1999).

 

Annonce

 

 

 

 

 

 

Vejret

Efter to våde dage er der lidt større chancer for tørvejr søndag. Det vil nemlig være en blandet dag med lidt sol og en del skuer samt en bygerisiko på 25-40% og slutteligt 50%. Temperaturen vil bare nå 12 grader i Oviedo, og der vil bare være en svag til let vind (5-9 km/t) fra øst. Det giver sidemodvind stort set hele dagen, indtil man får sidevind på El Vieleo, sidemodvind og modvind frem til Naranco og slutteligt først sidevind og siden modvind på stigningen. På den sidste kilometer vil der dog være medvind fra 700 m-mærket til 400 m-mærket og derefter sidevind.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Favoritterne

Det kan være temmelig frustrerende at skulle forsøge at forstå udviklingen i et løb, der ikke er tv-dækket. I første omgang kunne det nemlig lyde til, at Nairo Quintana var overraskende meget under pres på Acebo i dag, hvor han ikke leverede den ventede magtdemonstration. Sådan var det dog åbenbart ikke alligevel, for ifølge ham selv havde han gode ben og svarede på alt, mens den overraskende vinder, Hector Carretero, der nok engang fandt ben ud af det blå, også talte om en meget stærk Quintana.

 

Derfor skal det også gå meget galt for Quintana, hvis ikke han skal vinde løbet søndag. Vi kender finalen til hudløshed, for selvom den er ny, består den af to velkendte komponenter. I de seneste par år har vi haft El Violeo i finalen med afslutning nede i Oviedo, og vi ved, at den stejle mur sagtens har kunnet gøre forskelle til allersidst. Denne gang fortsætter de dog efterfølgende op ad velkendte Naranco, der dog ikke er verdens sværeste og oftest ender med en spurt mellem en håndfuld på toppen. I Vueltaen i 2013 tabte Vincenzo Nibali dog trøjen på stigningen, og særligt med El Violeo i benene kan den sagtens gøre forskelle.

 

Quintana er formentlig stærkeste mand, men han er sårbar. Heldigvis for ham er første del af etapen let, og derfor kommer han ikke i problemer her. Udfordringen er, at han kan isoleres efter El Violeo, og så kan han pludselig blive meget sårbar på det korte stykke mellem de to stigninger, hvor Movistar meget vel kan tænkes at sidde i overtal.

 

Spørgsmålet er, om det bedste forsvar er at angribe på El Violeo, som han gjorde på 1. etape. I det tilfælde får han ingen taktiske problemer, men han kan få et problem, hvis han bliver hentet inden Naranco. Samme defensive taktik som i dag kan dog også give ham udfordringer, for så bliver han sårbar over for angreb. Heldigvis for ham kørte Diego Rosa så godt i dag, at der kan være håb om, at han overlever stigningen

Annonce

 

I første omgang skal udbruddet dog hentes. Man kan bestemt ikke udelukke en udbrudssejr, når forskellene er store, men det vil kræve, at Movistar misser udbruddet. Ellers vil de utvivlsomt køre dem ind for at få endnu en etapesejr, og mest af alt tror jeg også, at vi får samling. Spaniernes drøm er formentlig at fange en isoleret Quintana i finalen og angribe ham på skift med deres fire mand i top 11, og derfor tror jeg, at det er plan A. Et udbrud er muligt, men det vil nok kræve, at Jose Joaquin Rojas, Abner Gonzalez eller Juan Diego Alba er med for Movistar.

 

I finalen tror jeg, at Quintana vælger den afventende strategi på El Violeo. Jeg tror ikke, at han tør blotte sig, og derfor tror jeg, at en gruppe vil runde toppen efter en byge af angreb fra Movistar. Det afgørende er, om Rosa overlever eller ej. Gør han det, bliver det nemmere for Quintana selv at gøre forskellen på Naranco, men ellers tror jeg, at det bliver en tilfældig angrebsfest, hvor Quintana vil være nødt til at lade nogle lidt mindre farlige folk køre.

 

Det tror jeg faktisk også måske vil ske på Naranco. Det er ikke sikkert, at den er svær nok til, at han bare kan køre væk, og derfor hælder jeg faktisk til, at det bliver lidt tilfældigt, hvem der får lov at køre væk til sejr til slut. Naturligvis skal det være en af de bedste klatrere og en, der har tabt lidt tid, men der er mange mand om buddet.

 

Derfor vover jeg pelsen og peger på Jose Manuel Diaz. Tyrkiet-vinderen skuffede i går, men i dag sad han med de bedste. Det tyder på, at han bare havde lidt rust at banke af, for formen fejler vist ikke noget alligevel. Han har tabt så megen tid, at han ikke er en umiddelbar trussel, og han klatrer så godt, at han kan gøre det færdigt på Naranco. Derfor er han mit bedste bud.

 

Det andet er Hector Carretero igen. Han er den mest ufarlige fra Movistar-kvartetten og derfor en rytter, Quintana sagtens kan lade køre. Han er ikke klatrer, men som vi også har set i Vueltaen, finder han af og til ben ud af det blå, og med samme form i morgen står han taktisk stærkt, også fordi han i dag viste, at han kan afslutte, hvis han skal spurte mod et par mand på toppen.

Annonce

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

I dag skuffede Pierre Latour, men det kan til gengæld give ham frihed i morgen. De korte, eksplosive stigninger passer ham langt bedre, som vi så i går, også selvom Violeo nok er lidt for stejl. Han har tabt tid og har power til at angribe på det flade. Samtidig er han vel hurtigste mand i en puncheurspurt på topppen.

 

Selvfølgelig kan Nairo Quintana også selv vinde. Han er stærkeste mand, og han kan køre alene allerede på El Violeo i endnu en magtdemonstration, og Naranco er også svær nok til, at han har en fin chance for her at køre fra alt og alle. Bedste forsvar kan være et angreb, og det kunne være smult at krone den samlede sejr med endnu en etapegevinst.

 

Alejandro Osorio skuffede lidt i dag, men han viste i Alperne, at han har formen til at gøre sig gældende. Han har nu tabt så meget tid, at han har frihed til at angribe på det flade mellem stigningerne, og han har også en spurt, der gør ham i stand til at slå til på toppen.

 

Movistar kan også satse på Einer Rubio. Som nr. 3 i klassementet er han lidt overvåget, men han er så langt efter, at Quintana godt kan give ham lidt frihed. Formen er fremragende, og han har fordel af, at der er mål på toppen. Det har Nelson Oliveira ikke, men han er i imponerende god form, og inden et relativt let målbjerg skal han altså ikke have et stort forspring på det flade for at vinde etapen.

 

Endelig vil jeg også fremhæve Ilnur Zakarin , der endelig viser lidt form. De eksplosive stigninger passer ham ikke, men kommer han med over El Violeo, er han en ret kraftfuld rytter, Quintana kan lade køre væk på det flade. Han klatrer godt nok til at holde hele vejen.

Annonce

 

Naturligvis kan også Victor de la Parte og Roger Adria vinde, men de har tabt lidt for lidt tid og har ikke glæde af Movistars overtal. Det har Antonio Pedrero , men han vil altid have Quintana i nakken og får svært ved at vinde. Gotzon Martin kunne være en kandidat til en spurt på toppen, men han får svært ved at hænge med hele vejen. Julen Amezqueta, Mikel Iturria, Lorenzo Fortunato, Daniel Navarro, Artem Nych og Jose Tito Hernandez har gjort det godt, men det skal være meget taktisk, hvis de skal vinde.

 

Til et udbrud vil jeg fremhæve klatrestærke folk, der har tabt tid. Det gælder særligt Artem Nych, Mauro Finetto, Jhojan Garcia, Luis Angel Maté, Cristian Scaroni, Jose Felix Parra, Daniel Mendez og Robinson Chalapud, der alle har vist hæderlig form på det sidste, samt som nævnt Jose Joaquin Rojas, Abner Gonzalez og Juan Diego Alba.

 

Feltet.dks vinderbud: Jose Manuel Diaz

Øvrige vinderkandidater: Hector Carretero, Pierre Latour

Outsidere: Nairo Quintana, Alejandro Osorio, Einer Rubio, Nelson Oliveira, Ilnur Zakarin

Jokers: Victor de la Parte, Roger Adria, Antonio Pedrero, Gotzon Martin, Julen Amezqueta, Daniel Navarro

 

Kandidater til et udbrud: Artem Nych, Mauro Finetto, Jhojan Garcia, Luis Angel Maté, Cristian Scaroni, Robinson Chalapud, Jose Felix Parra, Daniel Mendez Jose Joaquin Rojas, Abner Gonzalez, Juan Diego Alba

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Jose Manuel Diaz
Hector Carretero, Pierre Latour
Nairo Quintana, Alejandro Osorio, Einer Rubio, Nelson Oliveira, Ilnur Zakarin
Victor de la Parte, Roger Adria, Antonio Pedrero, Gotzon Martin, Julen Amezqueta, Daniel Navarro
Mikel Iturria, Lorenzo Fortunato, Jose Tito Hernandez, Artem Nych, Mauro Finetto, Jhojan Garcia, Luis Angel Maté, Cristian Scaroni, Robinson Chalapud, Jose Felix Parra, Daniel Mendez Jose Joaquin Rojas, Abner Gonzalez, Juan Diego Alba
INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta Asturias
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede lille spanier sig sejren i Giro-generalprøven
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt

Annonce

Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

Annonce

Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
VIS FLERE

Annonce