Lynoptakt: 3. etape af Tour of Norway
29. maj 2023 14:21Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Fra fredag til mandag køres det i år kun fire dage lange ProSeries-løb Tour of Norway, der i år byder på en spændende og alsidig rute. I disse Giro-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape.

Annonce

STREAM TOUR OF NORWAY OG GIRO D’ITALIA UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Ruten

Tour des Fjords sluttede altid i Stavanger med den velkendte rundstrækning med den lille Grisabakken forud for en flad finale, og selvom det ikke var tilfældet i den første udgave i 2019, ser det ud til at være en tradition, det fusionerede Tour of Norway vil adoptere. I hvert fald er det nu tredje udgave i træk, at løbet slutter med en af de bedst prøvede afslutninger i Norge, og det vil de holdbare sprintere sætte pris på, da meget taler for, at vi igen vil se en reduceret massespurt, som det oftest har været tilfældet - og det vil de særligt gøre i en udgave, hvor det bliver deres eneste chance for at spurte. I år er etapen endda helt identisk med den, der blev benyttet sidste år.

 

Med en distance på bare 149,3 km er der tale om en kort etape, som har både start og mål i Stavanger. Den kan inddeles i to, hvoraf første del består af en stor rundstrækning i terrænet syd for byen. Fra start går det igennem relativt fladt terræn mod syd tæt forbi Sandnes, indtil man i byen Bryne efter 28 km drejer mod sydøst. Her begynder det at stige let, indtil man skal over den lille bakke Undheim (1,8 km, 4,0%), der er en let opkørsel med top efter 39,5 km.

Se afslutningen på 2. etape af Tour of Norway

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Det fortsætter med at stige let, mens man kører videre mod sydøst, inden det falder mod sydvest ned til kysten. Herfra går det mod nordvest ad den flade kystvej, hvorefter det går videre mod nordøst op langs vandet ad en snoet, men stort set helt flad vej tilbage til Stavanger. Her rammer man efter 105,5 km den afsluttende rundstrækning, hvor man efter 108,1 km for første gang kører en bjergspurt på toppen af kategori 3-stigningen Grisabakken (600 m, 7,7%).

 

Efter 115,4 km krydser man stregen for første gang, og etapen afsluttes nu med to omgange på den 17,0 km lange runde. Den indledes med en ganske lille bakke, men derefter er det generel let faldende, når man kører mod sydvest, sydøst og nordvest, idet der dog er en lille bakke (600 m, 7,5%) med top 9,5 km fra stregen. Umiddelbart herefter drejer man mod nordvest for at passere kategori 3-stigningen Grisabakken (600 m, 7,1%), der stiger med 8,5% over de første 400 m, men blot 4,6% over de sidste 200 m.

 

Toppen, hvor der er en bjergspurt igen på sidste omgang efter 142,1 km, rundes med bare 7,2 km igen, og de er stort set alle let faldende, når man snor sig mod nordvest og siden kører mod nordøst ind til målet i centrum, hvor den sidste kilometer er flad. Finalen er kringlet, da der er to sving i rap med 1500 m igen, hvorefter man med 900 m igen skal dreje i en rundkørsel. Herfra bugter vejen sig relativt meget, indtil de sidste 400 m går ad en lige vej. Der er en sidste indlagte spurt ved afslutningen på første omgang med 17,0 km igen.

Annonce

 

Etapen byder på i alt 1277 højdemeter.

 

Finalen blev senest benyttet sidste år, hvor den lokale helt Alexander Kristoff vandt etapen i sin hjemby for tredje gang i en massespurt i et ganske stort felt foran Ethan Vernon og Mads Pedersen, samt i 2022, hvor Matthew Walls vandt en massespurt foran Mads Pedersen og Daniel Hoelgaard. Forinden var det den faste afslutning på Tour des Fjords. I 2018 vandt Edvald Boasson Hagen en spurt blandt 16 mand foran Timo Roosen og Jeroen Meijers, i 2017 vandt Alexander Kristoff en spurt blandt 14 mand foran holdkammeraten Michael Mørkøv og Kristoffer Halvorsen, i 2016 vandt Edvald Boasson Hagen en firemandsspurt foran Daryl Impey og Marco Haller, i 2015 vandt Alesander Kristoff en massespurt foran Nikolay Trusov og Tom Van Asbroeck, og i 2014 vandt Alexander Kristoff en spurt blandt 14 mand foran Magnus Cort og Sondre Holst Enger. I 2013 var der holdløb i byen, hvor Katusha vandt foran Belkin og Sport Vlaanderen, og derudover mål for to linjeløbsetaper med andre finaler, som gav sejre til hhv. Sergey Chernetskiy og Angelo Tulik. Byen var derudover vært for Hammer Series i 2019, hvor Quick-Step vandt Hammer Sprint og CCC Hammer Chase, og 2018, hvor Mitchelton-Scott vandt både Hammer Sprint og Hammer Chase.

 

 

 

Læs også
Roglic forklarer sin afsked med Jumbo

 

 

 

 

 

STREAM TOUR OF NORWAY OG GIRO D’ITALIA UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Vejret

Efter dagens fine betingelser vender det kedelige vejr tilbage. Mandagen bliver en overskyet bygedag, hvor der gennem etapen vil være en bygerisiko på 45-60%. Temperaturen vil være 10-11 grader, og det vil igen være blæsende med en vind fra vestnordvest, som gennem etapen vil tiltage fra en styrke på 14 til 22 km/t. Det giver primær sidemedvind på første del af den store rundstrækning, og derefter primært sidemodvind på hjemturen. Man får dog direkte sidevind på det sidste stykke frem til rundstrækningen. Her vil der være sidemodvind på første del og derefter sidemedvind frem til bunden af bakken, hvor der vil være modvind. Efterfølgende vil der skiftevis være sidemod- og sidemedvind, men man får sidemedvind på det sidste lange stykke frem til finalen. Man får sidevind frem til den røde flamme, hvorefter der vil være sidemodvind, indtil man får sidemedvind over de sidste 400 m.

Annonce

 

Favoritterne

Tour of Norway har altid været kendt som et sprintervenligt løb, men det har det bestemt ikke været i år. Det hænger selvfølgelig meget sammen med den reducerede længde, men også et nyt design med en prolog har været uvenligt mod løbets hurtige folk.

 

Nu bør de imidlertid få deres chance. Finalen er en klassiker, som er blevet benyttet mange gange. Overraskende ofte har vi fået en spurt på mellem 10 og 20 mand, og det viser, at det ikke er en helt enkel finale. Både i 2021 og 2022, hvor feltet var stærkere end tidligere, fik vi dog en stor massespurt, der i 2021 endda blev vundet af den tunge Matthew Walls, og det vidner om, at det bestemt ikke er den sværeste afslutning.

 

Med årets stærke felt bliver det svært at gøre forskelle, og endnu en reduceret massespurt synes at være det sandsynlige udkomme. Da vi havde de aggressive og selektive udgaver, var feltet af en helt anden kaliber. Nu består næsten halvdelen af holdene af WorldTour-hold, og så gør Grisabakken ikke de forskelle, den gør i et felt af en svagere kaliber.

 

Læs også
Pogacar indrømmer: Det var en forkert beslutning

 

Truslen er vinden. Det starter med let vind, men det blæser op igennem eftermiddagen, og mod slutningen burde den være stærk nok til at være farlig. Desværre vil der nok være for megen modvind på hjemturen til, at det vil skabe andet end nervøsitet. Der vil være sidevind på det sidste stykke frem til rundstrækningen, men her er vi stadig ca. 50 km fra mål, hvorfor splittelser næppe vil holde. Dertil skal lægges, at erfaringen fra sidste år, hvor det var meget mere blæsende, var, at der på selve rundstrækningen næppe kommer sidevindskørsel.

 

Jeg vil forvente, at Uno-X og Bora vil køre 100% for en massepurt, og grundet de relativt små forskelle vil også Ineos skulle føre i et eller andet omfang. Måse vil Trek og EF også hjælpe, og derfor burde et udbrud ikke have en chance. Spørgsmålet er, hvad der vil ske sidste gang på Grisabakken.

Annonce

 

Det vil unde mig, hvis ikke der bliver forsøgt. Mest oplagt er det med Attila Valter og Tobias Johannessen, men de kommer ikke af med Ben Tulett og Magnus Sheffield. Da de ikke vil føre, vil det blive samlet, og dermed burde spurten være uundgåelig. Som sagt har Walls vist, at udskilningen næppe vil være alt for stor, og det vil særligt ikke gælde med direkte modvind på bakken. Jeg vil derfor forvente et stort felt igen i år. Finalen er ret teknisk med en del sving til sidst. Det sidste kommer med 900 m igen, og herefter bugter vejen sig meget. Positionering vil derfor spille en betydelig rolle, for det er ikke alt for let at bevæge sig frem efter svinget.

 

Jeg går med Jordi Meeus. Som han har spurtet i år, er han hurtigste mand i dette felt, og dagens fornemme resultat vidner om superform. Han er også god i positionskampen, og hans tog med Shane Archbold, Ide Schelling, Marco Haller og Jonas Koch ligner det næststærkeste, også selvom Archbold næppe overlever bakken. Når han samtidig er i fremragende form, ligner han manden, der skal slås.

 

Værste rival kunne være Thibau Nys. Denne flade spurt er ikke ideel, men han viste en vis fart i Romandiet. Jeg tror ikke, at han kan matche Meeus på fat, men toget med Edward Theuns og ikke mindst Jasper Stuyven må være det stærkeste. Med et fremragende lead-out fra Stuyven kan han formentlig også vinde en flad spurt.

 

Alle fra Stavanger håber på lokale Alexander Kristoff. Han har haft et skidt, skidt år, men han viste en overraskende fart, da han vandt i Algarve. Som det fremgår ovenfor, har han vundet denne etape et hav af gange, senest sidste år, og han kender derfor finalen til hudløshed. Han er dog mere sårbar i positionskampen, da toget ikke er så stærkt som Boras, men han har i Rasmus Tiller en god lead-out man. Han skal bruge lidt held mod den hurtigere Meeus, men han ligner næsthurtigste mand.

 

Jumbo har også et af de stærkeste tog med Tim van Dijke og Tosh van der Sande foran Mick van Dijke, der i dag viste fornem form. Van Dijke er også selv god i positionskampen, og dermed står han stærkt i denne tekniske finale. Jeg kan dog tvivle på farten i denne flade spurt.

Annonce

 

Det samme kan jeg med Axel Laurance. Han viste sidste år i Kroatien, Bretagne og Vallonien, at han bestemt er konkurrencedygtig på fart, når det har været hårdt, men jeg tvivler på, at denne etape er hård nok. Omvendt er vi stadig ved at lære ham at kende, og toget med Dries De Bondt og Edward Planckaert ser meget lovende ud.

 

Hvad gør Intermarché? Indtil nu har de kørt for Mike Teunissen , men i denne flade spurt vil de formentlig køre for Madis Mihkels. Toget tæller også Tom Paquot, Dries De Pooter og ikke mindst Adrien Petit, og det er så stærkt, at de måske kan matche Trek. Teunissen burde kunne sætte Mihkels perfekt op, men desværre har han spurtet skuffende i år. Kører de i stedet for Teunissen, er han i kraft af sin positionering kandidat, men i flader spurter har han skuffet mig på det sidste.

 

Læs også
Roglic reagerer på sejr over Pogacar

 

Danske Tobias Lund har imponeret stort og vist en fart, der rækker meget langt. Denne gang er det dog en flad spurt, og her tror jeg, at han får det vanskeligere. Det største problem er dog den positionering, der har kostet så dyrt de seneste dage. Hans hold er meget svagt, og derfor frygter jeg, at positioneringen igen koster det hele.

 

Hos EF vil man prøve med Marijn van den Berg, men han mangler både hold, positionering og fart. Caja Rural vil prøve med Eduard Prades, men der er større forhåbninger til Bardiani med særligt Luca Colnaghi, men også Enrico Zanoncello. Human Powered Health har August Jensen, mens det er tvivlsomt, om Q36.5 prøver med Alessandro Fedeli eller Walter Calzoni. Jeg er lidt spændt på, hvad Tudor kan med Robin Froidevaux, der her formentlig skal spurte i stedet for Alexander Kamp, mens Flanders vil prøve med Vito Braet. På kontinentalholdene vil Eirik Lunder, William Tidball og måske Nick van der Lijke prøve. Jeg tvivler på, at Magnus Sheffield vil spurte for Ineos.

 

Feltet.dks vinderbud: Jordi Meeus

Øvrige vinderkandidater: Thibau Nys, Alexander Kristoff

Outsidere: Mick van Dijke, Axel Laurance, Mike Teunissen, Tobias Lund, Madis Mihkels

Jokers: Robin Froidevaux, Marijn van den Berg, Luca Colnaghi, Enrico Zanoncello, Vito Braet

Annonce

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Alexander Kristoffs sejr fra 2022 og Matthew Walls’ sejr fra 2021.

 

STREAM TOUR OF NORWAY OG GIRO D’ITALIA UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Jordi Meeus
Thibau Nys, Alexander Kristoff
Mick van Dijke, Axel Laurance, Mike Teunissen, Tobias Lund, Madis Mihkels
Robin Froidevaux, Marijn van den Berg, Luca Colnaghi, Enrico Zanoncello, Vito Braet
Alexander Kamp, Tim van Dijke, Magnus Sheffield, August Jensen, Eduard Prades, Walter Calzoni, Eirik Lunder, William Tidball, Nick van der Lijke Jasper Stuyven, Jonas Koch, Rasmus Tiller, Marco Haller, Edward Planckaert, Alessandro Fedeli
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 30. september 2023

Følg en travl søndag med løb i Kroatien, Belgien og Frankrig samt Demin Cup
Landevej
Roglic forklarer sin afsked med Jumbo
Landevej
Pogacar indrømmer: Det var en forkert beslutning
Landevej
Intet dansk i toppen, da udbrudskonge vandt traditionsrigt endagsløb
Landevej
Særlig omstændighed blev afgørende for Lunds spurt
Landevej
Roglic reagerer på sejr over Pogacar
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Giro dell Emilia
Video
Roglic overrumpler Pogacar i Lombardiet-test
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Video i artiklenRoglic afslører afsked med Jumbo
Video
Wang taber tid, men forsvarer førertrøjen i Tyrkiet
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 8. etape af Tour de Langkawi
Video
Video i artiklenSe afslutningen på 5. etape af CRO Race
Video
Venezuelansk sprinter tager etapesejren og førertrøjen - Lund med endnu en topplacering
Landevej
Uttrup med suveræn solo-sejr i italiensk klassiker
Landevej
Optakt: 5. etape af CRO Race
Landevej
Lotto-manager fortryder: Skulle have behandlet Ewan bedre
Landevej
Optakt: Giro dell’Emilia
Landevej
Video i artiklenRoglic bekræfter: Forlader Jumbo-Visma
Landevej
Jumbo-stjerne: Jeg ser frem til at køre i mesterskabstrøjen
Landevej
Lefevere: Mandag skal det stå klart, om fusionen med Jumbo-Visma bliver til noget
Landevej

Annonce

Astana-rytter sejrer i kaosspurt – Valgrens holdkammerat vinder samlet
Landevej
Transferlisten 2023-2024 - WorldTour
Landevej
Oversigt: Lørdagens 22 danskere
Landevej

Annonce

Campenaerts blev grint ad på Jumbo: Kan sige dig det var hårdt
Landevej
Blandet dansk World Cup-start
MTB

Fredag den 29. september 2023

Optakt: Tour de Langkawi
Landevej

Annonce

Nyt timerekord-forsøg annonceret
Bane
Klatrer afslører: Færdig på WorldTour-hold
Landevej
Legendens 18-årige søn skriver WorldTour-kontrakt
Landevej
Velkendt puncheur stopper karrieren
Landevej
Video i artiklenBay med hård kritik: Det er fuldstændig idiotisk
Video
Multitalent testet positiv for COVID-19
Gravel
Video i artiklenSe afslutningen på 4. etape af CRO Race
Video
Mohorič triumferer på kongeetapen - Lund taber førertrøjen
Landevej
WorldTour-licens til Tudor? – ”Vi holder fast i vores langsigtede plan”
Landevej
Optakt: 4. etape af CRO Race
Landevej
Bahrain giver opdatering på Price-Pejtersen efter styrt
Landevej
To danskere og flere profiler til start i første EM
Gravel
Video i artiklenRadio Tour vender ny tendens: Det er fascinerende
Video
Suri vinder igen: Dansker tager sin første UCI-sejr
Landevej
Roglic leder stærk Jumbo-trup i Emilia
Landevej
Van Avermaet offentliggør afskedsløb
Landevej
Video i artiklenSagan sætter fokus på nyt mål før karrierestop: En dag, en chance og fuld gas
Video
De Gendt tager pis på Ineos: Ingen garanti for succes og nul refundering
Landevej
Danskers stagiaire-makker forfremmet til WorldTouren
Landevej
Ny kovending ifølge medie: Jumbo-profil har underskrevet med Ineos
Landevej
Fuglsang måtte udgå med maveproblemer – nu er han tilbage
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 7. etape af Tour de Langkawi
Video
Medie: Jumbo-Visma sikrer sig kæmpe virksomhed som sponsor
Landevej
Video i artiklenBelgier tager forløsende sejr
Landevej
Video i artiklenEksperterne vender van Aerts andenplads: Det gjorde ondt at se
Video

Torsdag den 28. september 2023

Lunds overmand holdt sig i stjernes hjul og tog karrierens første sejr
Landevej
Hollandsk medie: Roglic-afgang er så godt som sikker
Landevej
Video i artiklenEM er stadig udfordret ifølge eksperterne
Video
Kæmpetalent storroser holdet efter endnu en sejr: Beviser at mit valg var det bedste
Landevej
Italiensk profil sikrede dobbelttriumf til UAE – men det var ikke planen
Landevej
Lund missede sejren og tog førertrøjen efter ”perfekt dag": Spurten var ikke optimal
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Circuit Franco-Belge
Video
De Lie gør det igen - Uno-X og Charmig med flot kørsel
Landevej
Video i artiklenLunds overmand reagerer på første professionelle sejr
Video
Video i artiklenSe den vilde afslutning på 3. etape af Cro Race
Video
Video i artiklenSe afslutningen på Coppa Agostoni
Video
Lund tager førertrøjen med topresultat i absurd finale
Landevej
Dobbeltsejr i overlegen UAE-dominans - Foldager i top 20
Landevej
Dansk SuRi-talent snupper sjaskvåd solosejr i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Coppa Agostoni
Landevej
Optakt: Circuit Franco-Belge
Landevej
Optakt: 3. etape af CRO Race
Landevej
23-årig Uno-X-dansker stopper karrieren
Landevej
Argentiner testet positiv for EPO under VM
Landevej
Ny udvikling: UCI er blevet informeret om Visma-Soudal-fusionen
Landevej
Målsætningen i fare? – Philipsen melder afbud til semiklassiker
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 6. etape af Tour de Langkawi
Video
Medie: Roglic overvejer Jumbo-exit
Landevej
Skør forespørgsel: Pogacars agent bekræfter interesse fra Ineos
Landevej
VIS FLERE

Annonce