Lynoptakt: 2. etape af ZLM Tour
09. juni 2023 14:52Foto: Franu00e7ois LO PRESTI Ru00e9gion Hauts de France
af Emil Axelgaard

Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape.

Annonce

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Ruten

Siden 2013 har fredagens etape været afviklet på en kuperet rute omkring byen Buchten i Limburg-provinsen, hvor man år efter år har taget en tur ind i områdets kendte bakker, inden en flad finale har ledt ind til mål, hvor der ofte har været en reduceret massespurt. I 2019 droppede man bakkerne, men det gjorde ikke så meget, når man efterfølgende havde en kongeetape i Ardennerne. Den er nu væk, og måske var det derfor, at bakkerne vendte tilbage i 2022. Det gør de imidlertid ikke i år, hvor man gør løbet til det fuldtonede sprinterløb ved både at droppe kongeetapen i Ardennerne og turen ind gennem Limburgs bakker, og selvom fredagsetapen atter byder på et mål i Buchten, ligner det således endnu en stensikker massespurt i denne meget sprintervenlige udgave.

 

I alt skal der tilbagelægges 184,1 km, der fører feltet Schijndel til Buchten, som ligger lige nord for Amstel-bakkerne omkring Maastricht i den kuperede Limburg-provins. Fra start går det kortvarigt mod syd ned mod Eindhoven, inden man zigzagger mig mod sydøst ned til udkanten af byen Deurne. Her drejer man efter godt 40 km mod syd for nu at sno sig ned til den første spurt, der kommer efter 71,1 km. Herfra får det videre mod syd, idet man kører vest om den store by Weert, indtil man når grænsen til Belgien. Den følges nu mod sydøst, inden man slutteligt kører ad en lang, lige og flad vej mod sydvest ind til Buchten, hvor stregen krydses for første gang efter 143,0 km i forbindelse med dagens anden spurt.

Se afslutningen på 1. etape af ZLM Tour

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Etapen afsluttes nu med omgange på to forskellige rundstrækninger. Den første af disse er 17,5 km lang og henlagt til området syd for byen og indledes med, at man ad lange, lige og flade veje kører mod sydvest ned langs grænsen til Belgien. Her vender man rundt for at køre mod nordøst ad lige og flade veje tilbage til Buchten, hvor stregen krydses for anden gang efter 160,5 km.

 

Etapen afsluttes nu med tre omgange på den 7,9 km lange finalerundstrækning, der også er helt flad. Den indledes med, at man kører mod syd ned til byen Born, hvor man drejer mod vest. Herefter er det en lige vej uden sving, som fører mod vest, nordvest og nordøst frem til det nordligste punkt, hvor man indleder den tekniske finale. Nu drejer man med 2600 m igen til højre for at køre over en bro, inden man med 2000 m igen atter drejer til højre. Med 1300 m igen er der en 90 graders-kurve, hvorefter der er to skarpe sving med 800 m og 600 m igen.

 

Etapen byder på i alt 326 højdemeter.

Annonce

 

Buchten er som sagt blevet besøgt hvert år siden 2013. Ved det første besøg vandt Marcel Kittel spurten foran André Greipel og Mark Cavendish, mens Greipel lod lead-out man Greg Henderson stikke af i de sidste sving i 2014, hvor newzealænderen vandt foran Tyler Farer og Greipel selv. Greipel tog selv sejren i 2015 foran Moreno Hofland og Edward Theuns, mens Dylan Groenewegen var hurtigst både i 2016 og 2017, først foran Timothy Dupont og Sean De Bie og dernæst foran Greipel og Hofland. I 2019 var etapen uden stigninger, og her blev det til spurtsejr til Groenewegen igen, denne gang foran Caleb Ewan og lead-out man Mike Teunissen, der med bonussekunder overtog førertrøjen. I 2022 gjorde bakkerne heller ingen forskel, hvilket er tydeligt, når man erfarer, at tunge Jakub Mareczko spurtede sig til sejr foran Olav Kooij og Alexander Salby. Byen var frem til 2012 også næsten uden undtagelse målby i Olympia’s Tour, endda flere gange for mere end én etape i samme udgave.

 

 

 

 

Læs også
Kuss vil hjælpe Vingegaard på ny måde i Tour de France

 

 

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Vejret

Efter de blæsende betingelser i dag bliver det helt anderledes roligt fredag. Her venter en helt skyfri sommerdag med en temperatur på 25 grader ved starten og hele 29 grader i målbyen. Vinden vil være let til jævn (15-18 km/t) og komme fra øst. Det giver skiftevis side- og sidemodvind ned til rundstrækningerne, hvor der på dem begge først vil være sidemedvind og siden sidemodvind. Sidstnævnte varer ved, indtil man får sidevind med 2 km igen. Med 1300 m igen får man medvind, med 800 m igen sidevind og med 600 m igen sidemedvind, indtil der vil være sidevind over de sidste 300 m.

 

Favoritterne

Med dagens overraskende kikser må man formode, at sprinterne ingen chancer tager i morgen. Med den lidt uforståelige beslutning om at fjerne løbets eneste bakker ligner det en stensikker sprinteretape. Vinden er naturligvis en trussel, men i denne del af Holland er det om sommeren sjældent blæsende. I morgen bliver det ikke helt stille, og der vil faktisk være forskellige former for sidevind stort set hele dagen, men med den relativt beskedne styrke kan den næppe skabe mere end nervøsitet. Det ser ud til, at sidevind kun kunne være blevet et tema i dag.

 

Jeg forventer, at DSM, Jumbo og Tudor vil kontrollere benhårdt, som de gjorde i dag, og mon ikke Astana kan give en hånd med efter dagens mislykkede jagt? Risikovilligheden må være minimal nu, og derfor vil det være en overraskelse, hvis ikke vi får en fuldtonet massespurt, hvor alle vil være relativt friske, hvis de kan udholde de voldsomme temperaturer på i nærheden af 30 grader.

 

Det er imidlertid ikke nogen enkelt spurt. Den er voldsomt teknisk, og meget taler for, at man skal sidde i top 2 eller 3 blandt sprinterne inden dobbeltsvinget med 800 m og 600 m igen. Det er i hvert fald en spurt, der først og fremmest vindes på position og ikke fart.

 

Derfor peger jeg også på Olav Kooij. Det er et nyt tog med Jos van Emden, Timo Roosen, Tosh van der Sand og Tim van Dijke, men netop den kombination var i særklasse i den tekniske finale i Heistse Pijl. Hvis de gentager det her, taler alt for, at Van Dijke igen kan sætte Kooij i scene, og da han tillige med nogen sandsynlighed er hurtigst, bliver han svær at slå. Selv hvis toget kikser, er han så stærk i positionskampen, at han formentlig sidder godt, og så må han vise, at han har farten til at gøre det færdigt. Med betydningen af positionering må han være manden, der skal slås.

Annonce

 

Jeg peger på Sam Welsford som nr. 2. Som han har spurtet i år, tror jeg, at der er en god sandsynlighed for, at han kan slå Kooij på fart, men derfor er den tekniske finale ærgerlig. Han har haft det svært i positionskampen, men heldigvis kommer han her med det bedste tog, han har haft. Det ser med John Degenkolb, Alex Edmondson, Tobias Lund og Nils Eekhoff meget stærkt ud. Bekymringen handler om, at det er en ny kombination, og det kan koste på rutinen. Får de det til at spille, har Welsford i hvert fald farten, som han også viste i dag.

 

Jeg går med Arvid De Kleijn som nr. 3. Han var imponerende hurtig, da han vandt i Mayenne, men jeg tror ikke, at hans fart rækker mod Kooij og Welsford. Heldigvis er dette en spurt, man kan vinde alene på position, og her er det svært ikke at være imponeret over toget med Mika Heming, Sebastian Changizi og Maikel Zijlaard. De har været så gode, at det sagtens kan være dem, der dominerer til slut, og så er De Kleijn så hurtig, at han har en reel chance for at vinde.

 

Den sidste rytter med en god chance er Mark Cavendish. Toget med Davide Martinelli, Gleb Syritsa, Martin Laas og Cees Bol er det bedste, han har haft endnu. Også det er en uerfaren formation, men de har potentiale til at dominere. Vi ved, at Cavendish er i flyvende form lige nu, og med den fart, han viste på sidste Giro-etape, kan han vinde i dette felt. Jeg rangerer ham dog lavest, fordi hans tog for mig er det mest skrøbelige. Taber Cavendish hjulet på Bol, kan hollænderen selv komme langt.

 

Læs også
Lidl-Trek vil være verdens bedste hold efter vild oprustning

 

Det er svært at se andre vinde, men man skal vel fremhæve Jakub Mareczko, der vandt etapen sidste år. Den tekniske finale er en katastrofe for den positioneringssvage italiener. Hans tog med Jensen Plowright, Robbe Ghys og særligt Edward Planckaert er dog ikke helt ringe. Har de heldet, bør Mareczko efter en let dag være en af de hurtigste.

 

De to sidste, der har farten, er Matteo Moschetti og Matteo Malucelli, men de mangler holdet. Derfor er den tekniske finale ikke god for dem, men heldigvis er de begge gode - om end ikke stabile - i positionskampen. Med lidt held har de måske en chance, selvom farten nok ikke helt rækker det sidste stykke.

Annonce

 

Jeg har også lidt fidus til Milan Fretin, der har positioneret sig godt i år og vil drage fordel af den tekniske finale. Manuel Penalver er også blevet meget bedre i positionskampen, og Burgos har et godt tog. Andre professionelle, der vil blande sig, er Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Giovanni Lonardi, David Martin, Attilio Viviani, Samuele Zambelli og Jules Hesters. På kontinentalholdene har jeg mest fidus til Martins Pluto, Coen Vermeltfoort, Yoeri Havik og Joren Bloem, men også Nick van der Lijke, Davide Bomboi, Hartijs De Vries, Lars Oreel, Emiel Vermeulen og Leo Bouvier kan blande sig.

 

Feltet.dks vinderbud: Olav Kooij

Øvrige vinderkandidater: Sam Welsford, Arvid De Kleijn

Outsidere: Mark Cavendish, Jakub Mareczko, Matteo Moschetti, Matteo Malucelli, Cees Bol

Jokers: Nils Eekhoff, Maikel Zijlaard, Tim van Dijke, Milan Fretin, Manuel Penalver, Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Attilio Viviani, Giovanni Lonardi

 

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Olav Kooij
Sam Welsford, Arvid De Kleijn
Mark Cavendish, Jakub Mareczko, Matteo Moschetti, Matteo Malucelli, Cees Bol
Nils Eekhoff, Maikel Zijlaard, Tim van Dijke, Milan Fretin, Manuel Penalver, Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Attilio Viviani, Giovanni Lonardi
Jules Hesters, David Martin, Samuele Zambelli, Martins Pluto, Coen Vermeltfoort, Yoeri Havik, Joren Bloem, Nick van der Lijke, Davide Bomboi, Hartijs De Vries, Lars Oreel, Emiel Vermeulen, Leo Bouvier, Edward Planckaert, Robe Ghys, Tobias Lund, Szymon Sajnok, Alexander Salby, Jesus Ezquerra, Alexander Konychev
INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 21. september 2023

Hurtig spanier med intraspansk skifte
Gigatalent tog suverænt guld: Troede det ville blive svært
Landevej
Lige ved og næsten for Jumbo-talent: Jeg må blive stærkere
Landevej
Video i artiklenStor diskussion om Jumbos Vuelta: Jeg bryder mig ikke om det
Video
Optakt: 3. etape af Tour de Luxembourg
Landevej
Følg Kraghs trøjeforsvar på kongeetapen i Luxembourg
Landevej
Lykkelig belgier: Kragh åbnede meget tidligt
Landevej
Mads P. og Skjelmose får 'Traktoren' på holdet
Landevej
Verdensmestrene skuffer - Frankrig tager guld
Landevej

Annonce

Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Tour de Luxembourg
Video
Kragh snydt på målstregen - kører sig i førertrøjen
Landevej
Video i artiklenVingegaard giver Evenepoel en ordentlig øretæve, forudser Brian Holm
Video
Oversigt: EM i landevejscykling 2023
Landevej

Annonce

Italienske juniorer vinder guld
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Luxembourg
Landevej
Sygdomsramt fransk profil melder afbud til EM
Landevej
Lidl-Trek vil være verdens bedste hold efter vild oprustning
Landevej
Vuelta-stjerne åbner op for nye ambitioner
Landevej
Bernal: Jeg føler mig stadig som en vinder
Landevej
Amstel Gold Race får ny arrangør
Landevej
Video i artiklenRadio Tour diskuterer fremtiden for Groves
Video

Annonce

Video i artiklenHolm roser Quick-Steps dominans i Slovakiet
Video
Ewan vil ikke gå: Jeg har stadig en kontrakt
Landevej
Holdet giver melding på Küng efter voldsomt EM-styrt
Landevej

Annonce

Sportsdirektør forklarer stjerners tidlige exit
Landevej
Kuss vil hjælpe Vingegaard på ny måde i Tour de France
Landevej
17-årigt multitalent skriver speciel WorldTour-kontrakt
Landevej

Annonce

Starttider: EM i holdstafet
Landevej

Onsdag den 20. september 2023

Rørt Van Aert begræder Van Hooydoncks karrierestop: Det er unfair
Landevej
Test: Scott Road RC-landevejssko
Udstyr og test
Europamester dedikerer sejren til afdød holdkammerat
Landevej
Bahrain snupper talent med mellemlanding
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Detroniseret mester ser lovende perspektiv i EM-sølv
Landevej
Særlig mangel adskiller fransk profil fra verdenstoppen
Landevej
Video i artiklenSe Kragh blive slået på 1. etape af Tour de Luxembourg
Video
Van Aert indrømmer fejl, der kostede ham sølvet
Landevej
Ung belgier henter fjerde sejr i år - dansk niendeplads
Landevej
Video i artiklen19-årig blev europamester: Følte mig svagere end ved VM
Video
Video i artiklenSe afgørelsen på EM-enkeltstarten
Video
Video i artiklenMister medaljen: Stjerne hamrer ind i barrieren
Video
Britisk teenager høster guld - Bjerg firer
Landevej
Video i artiklenKraghs overmand reagerer på sejr
Video
Fuglsangs holdkammerat sejrer foran Søren Kragh
Landevej
Van Hooydonck stopper karrieren efter biluheld
Landevej
U23-herrer indløste egne forhåbninger ved EM
Landevej
Video i artiklenSærlig omstændighed gør sejren endnu sødere for Reusser
Video
Video i artiklenUttrup Ludwig efter EM i enkeltstart: Vinden gjorde det hårdt
Video
Fuglsang og franske stjerner er udgået på 1. etape
Landevej
Video i artiklenSe afgørelsen på kvindernes EM i enkeltstart
Video
Schweizer fortsætter sin dominans – danskerne udenfor top 10
Landevej
Optakt: EM – enkeltstart
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Luxembourg
Landevej
Optakt: Omloop van het Houtland Lichtervelde
Landevej
Optakt: Tour de Luxembourg
Landevej
Dansk fænomen reagerer på ny guldmedalje: En vanvittig sæson
Landevej
Dansk konti-hold får aftale på plads med ”kulturbærer”
Landevej
Danmark høster to nye EM-medaljer
Landevej
Ewan døjer med skade – dropper sprinterløb
Landevej
Nykåret sjællandsk mester rykker et niveau op
Landevej
Purung komet udraderer al modstand på EM-enkeltstart
Landevej
Dansk megatalent gør det igen: Smadrer rivalerne og bliver europamester
Landevej
22-årig Leopard TOGT-rytter indstiller karrieren
Landevej
Dansker med fremme på EM-enkeltstarten i italiensk favoritsejr
Landevej
Eksklusivt interviewElitechef vurderer medaljehåb og føler sig sikker på flere ting
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewBjerg udpeger ambitiøst EM-mål på rute, ”hvor du næsten bliver blæst af cyklen”
INTERVIEW Landevej
Dansker færdig på WorldTour-hold
Landevej
Video i artiklenHård kritik fra Holm: Nu må I simpelthen stoppe
Video
Starttider: EM i enkeltstart
Landevej
De tre Grand Tours i euro: Jumbo-Visma smadrer rivalerne
Landevej

Tirsdag den 19. september 2023

EF Education henter britisk kæmpetalent
Landevej
Van Aert udpeger EM-favoritten og fortæller om sygdom
Landevej
Dansk sprinter skal kæmpe mod de bedste – Ung stagiaire udtaget igen
Landevej
Kuss siger stop: Glad for at være færdig
Landevej
Optimistisk Fuglsang udtaget til at køre klassement i hjemmebaneløb
Landevej
Belgisk WorldTour-hold irettesat af UCI
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil skal igen i kamp mod stjernerne: Ligger virkelig godt til mig
INTERVIEW Landevej
Manager: Vuelta-vinderen deltog for første gang - og vandt 8.266 kroner
Landevej
Argentiner forlænger med Lotto
Landevej
VIS FLERE

Annonce