Prøv vores nye app
Lynoptakt: 2. etape af ZLM Tour
09. juni 2023 14:52Foto: Franu00e7ois LO PRESTI Ru00e9gion Hauts de France
af Emil Axelgaard

Fra onsdag til søndag køres det fem dage lange ProSeries-løb ZLM Tour, der med sin prolog og fire helt flade etaper er en ganske speciel sag, der ofte er blevet brugt som Tour-forberedelse for de helt rene sprintere. I disse Dauphiné-tider tillader tiden ikke store optakter til hver etape, men vi vil hver dag komme med en kortere lynoptakt til den efterfølgende dags etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Ruten

Siden 2013 har fredagens etape været afviklet på en kuperet rute omkring byen Buchten i Limburg-provinsen, hvor man år efter år har taget en tur ind i områdets kendte bakker, inden en flad finale har ledt ind til mål, hvor der ofte har været en reduceret massespurt. I 2019 droppede man bakkerne, men det gjorde ikke så meget, når man efterfølgende havde en kongeetape i Ardennerne. Den er nu væk, og måske var det derfor, at bakkerne vendte tilbage i 2022. Det gør de imidlertid ikke i år, hvor man gør løbet til det fuldtonede sprinterløb ved både at droppe kongeetapen i Ardennerne og turen ind gennem Limburgs bakker, og selvom fredagsetapen atter byder på et mål i Buchten, ligner det således endnu en stensikker massespurt i denne meget sprintervenlige udgave.

 

I alt skal der tilbagelægges 184,1 km, der fører feltet Schijndel til Buchten, som ligger lige nord for Amstel-bakkerne omkring Maastricht i den kuperede Limburg-provins. Fra start går det kortvarigt mod syd ned mod Eindhoven, inden man zigzagger mig mod sydøst ned til udkanten af byen Deurne. Her drejer man efter godt 40 km mod syd for nu at sno sig ned til den første spurt, der kommer efter 71,1 km. Herfra får det videre mod syd, idet man kører vest om den store by Weert, indtil man når grænsen til Belgien. Den følges nu mod sydøst, inden man slutteligt kører ad en lang, lige og flad vej mod sydvest ind til Buchten, hvor stregen krydses for første gang efter 143,0 km i forbindelse med dagens anden spurt.

 

Læs også
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet

 

Etapen afsluttes nu med omgange på to forskellige rundstrækninger. Den første af disse er 17,5 km lang og henlagt til området syd for byen og indledes med, at man ad lange, lige og flade veje kører mod sydvest ned langs grænsen til Belgien. Her vender man rundt for at køre mod nordøst ad lige og flade veje tilbage til Buchten, hvor stregen krydses for anden gang efter 160,5 km.

 

Etapen afsluttes nu med tre omgange på den 7,9 km lange finalerundstrækning, der også er helt flad. Den indledes med, at man kører mod syd ned til byen Born, hvor man drejer mod vest. Herefter er det en lige vej uden sving, som fører mod vest, nordvest og nordøst frem til det nordligste punkt, hvor man indleder den tekniske finale. Nu drejer man med 2600 m igen til højre for at køre over en bro, inden man med 2000 m igen atter drejer til højre. Med 1300 m igen er der en 90 graders-kurve, hvorefter der er to skarpe sving med 800 m og 600 m igen.

 

Etapen byder på i alt 326 højdemeter.

Annonce

 

Buchten er som sagt blevet besøgt hvert år siden 2013. Ved det første besøg vandt Marcel Kittel spurten foran André Greipel og Mark Cavendish, mens Greipel lod lead-out man Greg Henderson stikke af i de sidste sving i 2014, hvor newzealænderen vandt foran Tyler Farer og Greipel selv. Greipel tog selv sejren i 2015 foran Moreno Hofland og Edward Theuns, mens Dylan Groenewegen var hurtigst både i 2016 og 2017, først foran Timothy Dupont og Sean De Bie og dernæst foran Greipel og Hofland. I 2019 var etapen uden stigninger, og her blev det til spurtsejr til Groenewegen igen, denne gang foran Caleb Ewan og lead-out man Mike Teunissen, der med bonussekunder overtog førertrøjen. I 2022 gjorde bakkerne heller ingen forskel, hvilket er tydeligt, når man erfarer, at tunge Jakub Mareczko spurtede sig til sejr foran Olav Kooij og Alexander Salby. Byen var frem til 2012 også næsten uden undtagelse målby i Olympia’s Tour, endda flere gange for mere end én etape i samme udgave.

 

 

 

 

 

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Læs også
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

 

Vejret

Efter de blæsende betingelser i dag bliver det helt anderledes roligt fredag. Her venter en helt skyfri sommerdag med en temperatur på 25 grader ved starten og hele 29 grader i målbyen. Vinden vil være let til jævn (15-18 km/t) og komme fra øst. Det giver skiftevis side- og sidemodvind ned til rundstrækningerne, hvor der på dem begge først vil være sidemedvind og siden sidemodvind. Sidstnævnte varer ved, indtil man får sidevind med 2 km igen. Med 1300 m igen får man medvind, med 800 m igen sidevind og med 600 m igen sidemedvind, indtil der vil være sidevind over de sidste 300 m.

 

Favoritterne

Med dagens overraskende kikser må man formode, at sprinterne ingen chancer tager i morgen. Med den lidt uforståelige beslutning om at fjerne løbets eneste bakker ligner det en stensikker sprinteretape. Vinden er naturligvis en trussel, men i denne del af Holland er det om sommeren sjældent blæsende. I morgen bliver det ikke helt stille, og der vil faktisk være forskellige former for sidevind stort set hele dagen, men med den relativt beskedne styrke kan den næppe skabe mere end nervøsitet. Det ser ud til, at sidevind kun kunne være blevet et tema i dag.

 

Jeg forventer, at DSM, Jumbo og Tudor vil kontrollere benhårdt, som de gjorde i dag, og mon ikke Astana kan give en hånd med efter dagens mislykkede jagt? Risikovilligheden må være minimal nu, og derfor vil det være en overraskelse, hvis ikke vi får en fuldtonet massespurt, hvor alle vil være relativt friske, hvis de kan udholde de voldsomme temperaturer på i nærheden af 30 grader.

 

Det er imidlertid ikke nogen enkelt spurt. Den er voldsomt teknisk, og meget taler for, at man skal sidde i top 2 eller 3 blandt sprinterne inden dobbeltsvinget med 800 m og 600 m igen. Det er i hvert fald en spurt, der først og fremmest vindes på position og ikke fart.

 

Derfor peger jeg også på Olav Kooij. Det er et nyt tog med Jos van Emden, Timo Roosen, Tosh van der Sand og Tim van Dijke, men netop den kombination var i særklasse i den tekniske finale i Heistse Pijl. Hvis de gentager det her, taler alt for, at Van Dijke igen kan sætte Kooij i scene, og da han tillige med nogen sandsynlighed er hurtigst, bliver han svær at slå. Selv hvis toget kikser, er han så stærk i positionskampen, at han formentlig sidder godt, og så må han vise, at han har farten til at gøre det færdigt. Med betydningen af positionering må han være manden, der skal slås.

Annonce

 

Jeg peger på Sam Welsford som nr. 2. Som han har spurtet i år, tror jeg, at der er en god sandsynlighed for, at han kan slå Kooij på fart, men derfor er den tekniske finale ærgerlig. Han har haft det svært i positionskampen, men heldigvis kommer han her med det bedste tog, han har haft. Det ser med John Degenkolb, Alex Edmondson, Tobias Lund og Nils Eekhoff meget stærkt ud. Bekymringen handler om, at det er en ny kombination, og det kan koste på rutinen. Får de det til at spille, har Welsford i hvert fald farten, som han også viste i dag.

 

Jeg går med Arvid De Kleijn som nr. 3. Han var imponerende hurtig, da han vandt i Mayenne, men jeg tror ikke, at hans fart rækker mod Kooij og Welsford. Heldigvis er dette en spurt, man kan vinde alene på position, og her er det svært ikke at være imponeret over toget med Mika Heming, Sebastian Changizi og Maikel Zijlaard. De har været så gode, at det sagtens kan være dem, der dominerer til slut, og så er De Kleijn så hurtig, at han har en reel chance for at vinde.

 

Den sidste rytter med en god chance er Mark Cavendish. Toget med Davide Martinelli, Gleb Syritsa, Martin Laas og Cees Bol er det bedste, han har haft endnu. Også det er en uerfaren formation, men de har potentiale til at dominere. Vi ved, at Cavendish er i flyvende form lige nu, og med den fart, han viste på sidste Giro-etape, kan han vinde i dette felt. Jeg rangerer ham dog lavest, fordi hans tog for mig er det mest skrøbelige. Taber Cavendish hjulet på Bol, kan hollænderen selv komme langt.

 

Det er svært at se andre vinde, men man skal vel fremhæve Jakub Mareczko, der vandt etapen sidste år. Den tekniske finale er en katastrofe for den positioneringssvage italiener. Hans tog med Jensen Plowright, Robbe Ghys og særligt Edward Planckaert er dog ikke helt ringe. Har de heldet, bør Mareczko efter en let dag være en af de hurtigste.

 

De to sidste, der har farten, er Matteo Moschetti og Matteo Malucelli, men de mangler holdet. Derfor er den tekniske finale ikke god for dem, men heldigvis er de begge gode - om end ikke stabile - i positionskampen. Med lidt held har de måske en chance, selvom farten nok ikke helt rækker det sidste stykke.

Annonce

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Jeg har også lidt fidus til Milan Fretin, der har positioneret sig godt i år og vil drage fordel af den tekniske finale. Manuel Penalver er også blevet meget bedre i positionskampen, og Burgos har et godt tog. Andre professionelle, der vil blande sig, er Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Giovanni Lonardi, David Martin, Attilio Viviani, Samuele Zambelli og Jules Hesters. På kontinentalholdene har jeg mest fidus til Martins Pluto, Coen Vermeltfoort, Yoeri Havik og Joren Bloem, men også Nick van der Lijke, Davide Bomboi, Hartijs De Vries, Lars Oreel, Emiel Vermeulen og Leo Bouvier kan blande sig.

 

Feltet.dks vinderbud: Olav Kooij

Øvrige vinderkandidater: Sam Welsford, Arvid De Kleijn

Outsidere: Mark Cavendish, Jakub Mareczko, Matteo Moschetti, Matteo Malucelli, Cees Bol

Jokers: Nils Eekhoff, Maikel Zijlaard, Tim van Dijke, Milan Fretin, Manuel Penalver, Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Attilio Viviani, Giovanni Lonardi

 

STREAM ZLM TOUR OG CRITERIUM DU DAUPHINÉ UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Olav Kooij
Sam Welsford, Arvid De Kleijn
Mark Cavendish, Jakub Mareczko, Matteo Moschetti, Matteo Malucelli, Cees Bol
Nils Eekhoff, Maikel Zijlaard, Tim van Dijke, Milan Fretin, Manuel Penalver, Filippo Fiorelli, Enrico Zanoncello, Attilio Viviani, Giovanni Lonardi
Jules Hesters, David Martin, Samuele Zambelli, Martins Pluto, Coen Vermeltfoort, Yoeri Havik, Joren Bloem, Nick van der Lijke, Davide Bomboi, Hartijs De Vries, Lars Oreel, Emiel Vermeulen, Leo Bouvier, Edward Planckaert, Robe Ghys, Tobias Lund, Szymon Sajnok, Alexander Salby, Jesus Ezquerra, Alexander Konychev
INFO
Optakter
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
LIVE: Sådan fuldførte brite flot soloridt
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd

Annonce

Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes

Annonce

Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr

Annonce

Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden

Annonce

Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
VIS FLERE

Annonce