Prøv vores nye app
Lynoptakt: 2. etape af Vuelta a Asturias
01. maj 2021 13:29Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Nairo Quintana levede med det samme op til sin store favoritværdighed med en magtdemonstration allerede på 1. etape, og dermed har han allerede bragt sig i pole position inden den kongeetape, hvor han egentlig skulle være slået til. Det skulle dog ikke undre, om han alligevel går efter endnu en sejr, når det lørdag går løs med det klassiske slag på den meget stejle Acebo-stigning, selvom han må leve med arrangørerne beslutning om for anden gang at placere målet efter en nedkørsel og ikke som i gamle dage på toppen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

I de seneste år har den berygtede stigning Alto del Acebo været løbets vanskeligste udfordring, og det vil igen være tilfældet i 2021, hvor kongeetapen for fjerde gang i træk er placeret om lørdagen. Som noget helt nyt var der i 2019 imidlertid ikke mål på løbets mest ikoniske stigning, men i stedet ventede der efter passagen af toppen stadig 20 km, der bestod af en nedkørsel og en flad finale. Selvom det lykkedes Mikel Landa og Richard Carapaz at køre fra alt og alle, ændrede det løbets dynamik - åbenbart på en måde, der faldt i arrangørernes smag. I hvert fald gentages modellen i 2021, hvor der igen er lagt op til det klassiske slag på Acebo, men også en mulighed for en efterfølgende regruppering. Denne gang vælger man dog en anden, men lige så stejl opkørsel, der har top lidt tættere på mål og med slet intet fladt efter toppen.

 

I alt skal der tilbagelægges 200,5 km mellem Candas og Cangas del Narcea, der altså ligger i bunden af Alto del Acebo. Startbyen ligger helt oppe ved den asturiske nordkyst, hvorfra man skærer ind i landet ved at køre mod vest i hovedsageligt fladt terræn. Kort efter rammer man kystvejen, og derefter går det i hele den første halvdel af etapen ad den snoede og let kuperede kystvej frem til buen Luarca, hvor dagens første spurt kommer efter 96,6 km.

 

Efter spurten siger man farvel til vandet, når man drejer mod syd for at køre direkte op ad kategori 2-stigningen Alto de Aristebano (14,1 km, 3,5%), der er en lang, let opkørsel, som kun er lidt stejl med 5-7% over de første 3 km. Toppen rundes efter 115,5 km, hvorefter det kortvarigt falder mod syd, inden man skal over en bakke (1,6 km, 5,9%) efterfulgt af en nedkørsel, der leder ned til den anden spurt, som kommer efter 123,5 km. Nu går det direkte mod syd op ad kategori 3-stigningen Alto Forcayao (4,6 km, 6,2%), der er en relativt jævn stigning med top efter 128,7 km. En svær nedkørsel leder videre mod syd, inden den sydgående vej fortsætter med stærkt kuperet terræn med tre bakker med toppe efter hhv. 139 km (6,0 km, 5,0%), 158 km (2,1 km, 8,9%) og 156 km (1,7 km, 6,8%), alle efterfulgt af nedkørsler, inden en let stigende vej leder frem til Cangas del Narcea, hvor målstregen krydses efter 164,7 km.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

UDFORDR DINE VENNER I GIRO-MANAGERSPILLET - PRÆMIER FOR MERE END 40.000 KRONER

 

Etapen afsluttes nu med en omgang på en 35,8 km lang rundstrækning i området syd for byen. Fra start går det mod syd ad den let stigende vej, som senere forsætter mod sydøst. I det sydligste punkt drejer man mod nord for at køre op ad kategori 1-bjerget Alto del Acebo, der stiger med 7,2% over 8,9 km. Man skal dog ikke lade sig snyde af tallene, da de første 6 km stiger jævnt med 9-11%, inden der venter en kilometer med 5,1% og slutteligt to faktisk flade kilometer, inden bjergspurten kommer efter 184,0 km. Herfra resterer 16,5 km, der indledes med en først teknisk ukompliceret nedkørsel som fører mod nord og siden sydvest tilbage til målbyen, idet man på den øvre del skal over en bakke (800 m, 6,5%). Det falder hele vejen ned til mål, idet nedkørslen slutteligt bliver mere kringlet og afsluttes med et dobbeltsving med 400 m igen.

 

Etapen byder på i alt 4231 højdemeter, hvilket er 1300 m flere end i 2019.

Annonce

 

Cangas del Narcea har i mange år været fast startby for etapen efter kongeetapen, men den har ikke tidligere været målby for et stort cykelløb i dette årtusinde, før man altså brugte den nye finale i 2019. Her vandt Richard Carapaz foran holdkammeraten Mikel Landa, da de to ankom hele 1.50 foran Krists Neilands og Aleksandr Vlasov samt 2.34 foran den næste seksmandsgruppe. Som sagt plejede der tidligere at være mål på Alto de Acebo, hvor Richard Carapaz i 2018 sejrede foran landsmanden Johnatan Caicedo og Ruben Fernandez, og hvor Nairo Quintana i 2017 besejrede Raul Alarcon i en duel. I 2016 tog Hugh Carthy en solosejr foran holdkammeraten Sergio Pardilla samt Gairkoitz Bravo. Forud for det skal vi tilbage til 2011 for at finde sidste besøg på bjerget, der ellers har været anvendt som mål hvert eneste år i dette årtusinde inden det. Javier Moreno (2011), Fabio Duarte (2010), Francisco Mancebo (2009), Tomasz Marczynski (2008), Alberto Fernandez de la Puebla Ramos (2007), Oscar Sevilla (2006), Xavier Tondo (2005), Jonathan Gonzalez (2004), Fabian Jeker (2003), Leonardo Piepoli (2002), Alberto Lopez De Munain (2001), Joseba Beloki (2000) og Fernando Escartin (1999) er de seneste vindere, langt de fleste ved at komme alene til stregen.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

 

 

 

 

Vejret

Det klassiske asturiske regnvejr fortsætter på en dag, hvor der gennem hele dagen vil være en nedbørsrisiko på ca. 75%, iden den dog falder til 50-60% i den sidste times tid. Temperaturen i mål vil være bare 12 grader, og der vil bare være en svag til let vind (7-9 km/t) fra nord. Det giver først sidevind hen langs kysten og medvind hele vejen frem til rundstrækningen. Her vil der først være medvind og siden modvind på Acebo og første del af nedkørslen. Der vil være sidemedvind på sidste del, og det varer ved hele vejen frem til mål.

Annonce

 

Favoritterne

Vi vidste godt, at Nairo Quintana var løbets store favorit. Vi vidste også, at det før er lykkedes for bedste mand at køre væk på åbningsetapen i Pola de Lena. Alligevel var det vel lidt uventet, at det i dag lykkedes for den stærke colombianer, for det er trods alt kun Raul Alarcon, der tidligere er lykkedes med i denne afslutning at køre fra alt og alle.

 

Den lidt uventede og ganske overlegne tidsgevinst gør nu blot Quintana til endnu større favorit, og spørgsmålet er, hvad det betyder for kongeetapen. Arkea er ikke alt for stærke, og spørgsmålet er, om de øvrige hold bare har tænkt sig at lade det hele blive afgjort på Acebo, hvor de kan ventes sig endnu flere klø. Desværre for dem er resten af etapen ikke alt for svær, og jeg tror også, at Arkea kan finde en allieret i Total. Måske får Pierre Latour svært ved at slå Quintana, men en podieplads er også et godt og tiltrængt resultat for franskmanden.

 

Samtidig er starten meget let, og derfor vil det utvivlsomt kunne lykkes for Arkea at sende et ufarligt udbrud afsted. I princippet kan de lade dem køre hjem, men jeg er ret sikker på, at Quintana gerne vil vinde igen. Derfor tror jeg, at Arkea vil jagte, og hvis ikke Movistar er kommet med, vil de utvivlsomt også være nødt til at gå efter sejren, selvom det kan blive svært. Udfordringen kommer på de første stigninger, hvor det er meget tænkeligt, at Movistar vil begynde at lege med, at de har flere kort at spille, og det kan sætte Arkea under pres. Med mulig hjælp fra Total og med et Arkea-hold, der faktisk gjorde det ret godt i dag med en mere formstærk Dieog Rosa og Winner Anacona, tror jeg, at det skal afgøres på Acebo.

 

UDFORDR DINE VENNER I GIRO-MANAGERSPILLET - PRÆMIER FOR MERE END 40.000 KRONER

 

Det er kun anden gang, at der er mål nede i Cangas de Narcea. Sidst lykkedes det alligevel for Carapaz og Landa at køre fra alt og alle, og bag dem jagtedes de af først Krists Neilands og Aleksandr Vlasov og siden en gruppe på seks mand. Det vidner om, at der er basis for en vis regruppering efterfølgende, men også for, at de bedste klatrere stadig kan gøre forskellen, som de plejer - og det bliver med 1300 højdemeter ekstra i forhold til 2019 endnu lettere denne gang. Samtidig er der endda slet intet fladt efter nedkørslen, og afstanden fra top til mål er kortere. Det øger chancen for en solosejr.

Annonce

 

Læs også
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt

 

Derfor er Nairo Quintana storfavorit. Colombianeren forventedes at være at stærkest, og med en magtdemonstration på en kort stigning står han uhyre stærkt på et rigtigt bjerg. I forvejen er Quintana på papiret i særklasse, og han synes også at have et formmæssigt overskud. Han behøver ikke at køre offensivt, men den største trussel for ham er at sidde isoleret i en gruppe efter toppen. Derfor tror jeg, at han angriber - også fordi han gerne vil vinde og have revanche for det lidt pinlige nederlag i 2017 - og da han også er en glimrende nedkører, bør den overlegne colombianer både slå et hul og holde hele vejen hjem til endnu en sejr.

 

Hans værste rival er Pierre Latour. Franskmanden er altid et usikkert kort, men i dag viste han, at formen er god. Denne etape passer ham dårligere, men han kan godt køre i høje bjerge også. Først og fremmest er hans våben dog, at han næsten med sikkerhed er den hurtigste, hvis han får hentet Quintana på nedkørslen. Hos sig har han Victor de la Parte, der gjorde det godt i dag og bør være endnu bedre på denne etape. Han kan ikke spurte, men i en gruppe til sidst kan de spille på overtallet.

 

I det hele taget var det godt at se de fleste af mine favoritter gøre det godt. Det gjorde Antonio Pedrero nemlig også, og han synes således i form til Giroen. Hans udfordring er, at han ikke har Latours hurtighed, men til gengæld virker han velkørende og er et af de gode bud på en mand, der måske kan følge Quintana eller hente ham på nedkørslen. I en spurt bare mod Quintana kan han vel godt vinde. Det var også godt at se Einer Rubio endelig vise lidt form, og med hans potentiale er der måske mulighed for, at Movistar kan sidde med to mand til at angribe i en gruppe efter toppen. Formstærke Nelson Oliveira kan spilles tidligt ud, for Acebo må være for svær.

 

Alejandro Osorio kunne ikke helt følge med i dag, men vi ved fra Tour of the Alps, at han er i form. Umiddelbart passer denne rigtige bjergetape ham bedre, og vi så i Alperne, at han faktisk også har en fin spurt. Det gør ham til en fin kandidat, hvis han kan komme op på nedkørslen. Hos sig har han den i Tyrkiet velkørende Jhojan Garcia, der dog ikke har spurten som våben. Bedre i dag var også Julen Amezqueta, men jeg tror ikke, at formen rækker hele vejen på denne etape.

 

Det var meget opløftende at se Ilnur Zakarin vise form i dag. Dagens etape passede ham nemlig slet ikke, og det giver håb om, at han kan være en af de allerbedste i morgen. Problemet er bare, at han ikke kan køre nedad, og da han ikke er specielt hurtig, er det svært at se ham vinde. Hos sig har han Cristian Scaroni, der overraskede i dag, men må se sig overmatchet på denne etape.

Annonce

 

Det bliver også meget spændende at se vinderen af det nylige Vuelta a Colombia, Jose Tito Hernandez. I dag klarede han det godt, og han burde være endnu mere komfortabel på denne type stigning. Til gengæld har vi aldrig set ham i et europæisk løb på dette niveau.

 

Skulle der ske en større regruppering, kommer Gotzon Martin i spil. Spanieren viste igen i dag, at han er hurtig, og han vil kunne vinde en spurt. Til gengæld burde Acebo være for svær, og det er derfor lidt svært at se ham faktisk spurte om sejren.

 

I dag sad Roger Adria også fint med, men jeg vil tro, at han bliver lidt overmatchet på så svær en stigning. Man må vel også nævne dagens skuffelse, Jose Manuel Diaz, der slet ikke havde benene fra Tyrkiet. Man kan dog håbe, at det var lidt rust, for denne etape burde passe ham bedre. Andre ellers formstærke ryttere, der skuffede i dag, var Luis Angel Maté og Artem Nych, der måske kan rejse sig i morgen. Etapen ligger også bedre til Daniel Navarro, Oscar Cabedo og Christhian Montoya, der bør kunne gøre det endnu bedre end i dag.

 

Feltet.dks vinderbud: Nairo Quintana

Øvrige vinderkandidater: Pierre Latour, Antonio Pedrero

Outsidere: Alejandro Osorio, Victor de la Parte, Ilnur Zakarin, Jhojan Garcia, Einer Rubio

Jokers: Jose Tito Hernandez, Gotzon Martin, Roger Adria, Jose Manuel Diaz, Julen Amezqueta, Cristian Scaroni


SÆT DIT MANAGERHOLD TIL GIRO D'ITALIA
 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Richard Carapaz’ sejr fra 2019.

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Nairo Quintana
Pierre Latour, Antonio Pedrero
Alejandro Osorio, Victor de la Parte, Ilnur Zakarin, Jhojan Garcia, Einer Rubio
Jose Tito Hernandez, Gotzon Martin, Roger Adria, Jose Manuel Diaz, Julen Amezqueta, Cristian Scaroni
Luis Angel Maté, Artem Nych, Daniel Navarro, Oscar Cabedo, Christhian Montoya, Nelson Oliveira, Robigzon Oyola, Daniel Mendez, Mauro Finetto
INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta Asturias
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted

Annonce

Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler

Annonce

Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende

Annonce

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker

Annonce

Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
VIS FLERE

Annonce