Prøv vores nye app
Lynoptakt: 1. etape af Vuelta a Asturias
30. april 2021 15:41Foto: Sonoko Tanaka
af Emil Axelgaard

Efter at løbet er blevet forkortet, er Vuelta a Asturias blevet et rent bjergløb, og det kommer tid udtryk allerede på dag 1, hvor der igen lægges ud med det, der nu er blevet en helt lille klassiker. Også i år skydes festen nemlig i gang med den eksplosive finale i Pola de Lena, hvor vi før har set, at eksplosive klassementsfolk kan vinde tid, men hvor vi også har set spurtafgørelser i mindre grupper

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Vuelta a Asturias er et rigtigt bjergløb, og man kommer ikke langt, hvis ikke man har skruet klatrebenene rigtigt på. Det bliver tydeligt allerede fra første færd, hvor feltet for tredje gang i træk vil lægge ud med en eksplosiv finale i Pola de Lena. Etapen gjorde debut i 2016 og har været brugt som åbning i de tre seneste udgaver, og med en kort stejl stigning i den absolutte finale er det to ud af fire gange lykkedes for ryttere at køre hjem til sejr fra stigningen. Det viser, at man skal være på stikkerne fra start, og allerede efter bare én dag kan de første væsentlige forskelle være blevet skabt.

 

I alt skal der tilbagelægges 184,5 km, der fører feltet fra Asturiens hovedby, Oviedo, til Pola de Lena. Fra start kører man igennem fladt terræn mod øst frem til byen Pola de Siero, der nås efter 13,5 km kilometer. Her kører man en omgang på en 63,3 km lang rundstrækning, der først er let stigende mod nordøst op til toppen af Alto la Campa, inden det falder ad en let nedkørsel mod nordøst. Nu kører man mod vest op ad en ikke-kategoriseret stigning (3 km, 5,7%), der leder op til et plateau, som følges mod sydvest frem til bunden af kategori 2-stigningen Alt la Fumarea (6,2 km, 7,0%), der en svær stigning med først 2 km med 8-9%, og som har top efter 66,8 km. En let nedkørsel leder mod vest, inden det går mod syd og sydvest tilbage til Pola de Siero, hvor den første spurt køres efter 76,8 km.

 

Efter rundstrækningen går det igennem fladt terræn mod vest og syd, inden man rammer kategori 3-stigningen Alto de la Gargantada (4,4 km, 3,6%), der er en let og jævn opkørsel med top efter 89,5 km. En kort, kringlet nedkørsel leder mod sydvest, inden det går ad en let stigende vej mod sydøst og senere sydvest forbi dagens anden spurt, der kommer efter 102,7 km. Her tager etapen for alvor fat, når man kører mod sydvest op ad kategori 1-stigningen Alto de la Colladona (6,9 km, 6,2%), der er en jævn stigning med top efter 121,7 km. En svær nedkørsel leder videre mod sydvest, inden det går via en let faldende dalvej mod nordvest og nord frem til endnu en rundstrækning.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Her skal der køres en omgang, hvor man først kører ad en let stigende vej mod øst, inden man drejer mod nordvest for at passere kategori 3-stigningen Alto de la Cabaña (3,4 km, 8,7%), der slutter med 1400 m med 10,0%, inden toppen rundes efter 155,0 km. En nedkørsel leder mod vest og nord, inden man drejer mod syd for at passere kategori 3-stigningen Alto de Fresneo (5,0 km, 5,0%), der lægger ud med 1,1 km med 8,2%, siden flader ud og slutter med 1,8 km med 7,8%.

 

Fra toppen resterer bare 15,2 km, der indledes med en teknisk nedkørsel, der fører mod syd, inden fladt terræn leder mod syd ned til rundstrækningens udgangspunkt. Herfra fortsætter man igennem fladt terræn mod syd, inden man rammer kategori 3-stigningen Alto de Carabanzo (2,0 km, 9,9%), hvis 500 m-segmenter stiger med hhv. 12,5%, 10,8%, 9,6% og 6,7%.  Toppen rundes efter 178,2 km, hvorefter de sidste 6,3 km indledes med en ikke alt for svær nedkørsel, der leder mod sydvest, inden de sidste 3 km er flade og går mod sydvest ad en relativt lige vej, der afbrydes af et sidste sving 600 m fra stregen.

 

Etapen byder på i alt 3169 højdemeter, hvilket er hele 700 m flere end i 2019.

Annonce

 

I 2019 var etapen mindre selektiv end vanligt, idet 28 mand spurtede om sejren med Carlos Quintero som hurtigste foran Orluis Aular og Richard Carapaz. I 2018 var Dmitriy Strakhov hurtigere end Jonathan Caicedo og Sergio Higuita i en lille gruppe af klatrere. I 2017 holdt Weimar Roldan hjem fra det tidlige udbrud, mens Raul Alarcon kørte fem sekunder fra favoritgruppen, hvis spurt blev vundet af Carlos Barbero foran Eduard Prades. I 2016 kørte Carlos Betancur, Fabricio Ferrari og Alexander Vdovin væk, hvorefter colombianeren spurtsejrede, mens Daniel Moreno var hurtigst i en 14 mand stor favoritgruppe, hvor han slog Sergey Shilov og Prades på stregen. I 2013 lykkedes det Amets Txurruka at holde en forfølgergruppe bag sig med 4 sekunder, og derfor gav det kun en andenplads, at Jorge Montenegro slog Mikel Landa i spurten.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

 

 

 

Annonce

 

 

 

Vejret

Rytterne får med det samme det frygtede asturiske regnvejr at føle. Således ventes det at regne hele fredagen, hvor temperaturen i mål ikke vil nå mere end beskedne 11 grader. Vinden vil bare være svag til let (6-9 km/t) og komme fra nord. Det giver naturligvis vind fra alle retninger på de to rundstrækninger, men derudover generelt med- og sidemedvind. I finalen vil der være medvind fra bunden af Fresneo frem til toppen af Carabanzo og derefter sidemedvind resten af vejen, herunder på opløbsstrækningen.

 

Favoritterne

Grundet arbejdspres i forbindelse med Giroen er der her tale om en lynoptakt. Det betyder, at det mest af alt bare bliver en lidt kortfattet gennemgang af de potentielle vindere.

 

Årets Vuelta a Asturias byder på masser af kendt terræn, og det gælder også for åbningsetapen. Vi kender finalen fra fire tidligere besøg, og vi har set, at den stejle mur er ganske hård. I 2016 lykkedes det for tre mand at køre væk, i 2017 holdt en enlig udbryder hjem, mens Raul Alarcon kørte fra favoritterne, i 2018 endte det i en spurt i en lille gruppe, og i 2019 fik vi igen en spurt. Som regel har der kun været ca. 10 mand tilbage i favoritgruppen, og det viser, at det er en afslutning, der med det samme vil kunne bruges til at sikre sig et vigtigt forspring i kampen om den samlede sejr. Vi så dog også i 2019, at hele 28 mand spurtede om sejren, og det vidner om, at finalen er svær at spå om.

Annonce

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Dataene på den sidste stigning lyder knaldhårde, men måske grundet det svage felt har vi set overraskende udfald. I hvert fald har holdbare sprintere som Carlos Barbero og Sergey Shilov tidligere siddet med favoritterne hjem, og det viser, at nogle af de lidt tungere folk også kan begå sig. Meget afhænger af, hvilken tilgang de stærkeste hold har.

 

Et udbrud har før snydt feltet, og det kan vel ikke helt udelukkes i et løb, hvor særligt Movistar nok vil køre offensivt og ikke bare vente på, at Nairo Quintana henretter dem på Acebo. Samtidig er ruten hårdere end vanligt, og jeg tror faktisk, at vi kan få et meget aggressivt og livligt løb, der kan være svært at kontrollere. En tidlig udbrudssejr er usandsynlig, men ikke umulig, og mere sandsynligt er det, at vi vil se en succesrig offensiv på en af de sidste stigninger. Det vil dog nok kræve deltagelse af Movistar.

 

Mest af alt tror jeg dog, at det vil være samlet i bunden af sidste stigning. Jeg tror, at Arkea vil gøre alt for at kontrollere for Quintana inden i morgen, og jeg tror også, at Delko vil kontrollere for Jose Manuel Diaz’ klassement og Biniam Ghirmays chance på etapen. Også Total må se ideer i at køre defensivt for Pierre Latour, og derfor tror jeg, at vi får den afgørelse, vi typisk har set, selvom det dårlige vejr kan gøre det endnu sværere at kontrollere.

 

Vil det så være muligt at køre væk på stigningen, som vi får har set det. Det er bestemt muligt. Etapen er hårdere end vanligt, vejret er dårligt, og der er endda medvind i hele finalen. Chancen for en sejr til en af de bedste klatrere er større i år, og det kan både blive en spurt i en denne gang formentlig ret lille gruppe eller sejr til et sent angreb.

 

Jeg vælger at pege på Biniam Ghirmay. Denne eksplosive finale er guf for stortalentet, der senest viste sine evner i meget skrappere selskab i Laigueglia. Er han i form - og det er svært at sige efter en lang pause og et skuffende Fleche - er finalen perfekt, da han både kan køre med i angreb med sit flotte punch og vinde en spurt. Vejret kan være en udfordring, ligesom der er stor usikkerhed om formen, men jeg tror på, at han kan vinde fra et af de to scenarier. Som alternativ har Delko Mauro Finetto, men han har ikke fordums hurtighed. Det er svært at se spurtsvage Jose Manuel Diaz vinde.

Annonce

 

Skal Pierre Latour vinde løbet, skal det ske via bonussekunder, og denne etape er en oplagt chance. Franskmanden viste senest sin hurtighed med 3. pladsen på sidste etape i Paris-Nice, og han er klart en af de hurtigste klatrere i dette felt. Dermed kan han både vinde en spurt og køre væk med et par mand på bakken, selvom hans form ikke har været helt oppe at ringe, og han måske synes, at den sidste stigning er en anelse stejl.

 

Det er den også for Luca Wackermann, der næppe kan gå i angreb. Ender det i en spurt til sidst, ligner han dog en af de hurtigste blandt de klatrestærke. Han er faktisk næsten en semisprinter, som senest spurtede sig til en 7. plads i en massespurt i Tyrkiet, hvor han også klatrede fint. Men skal han vinde, skal løbet nok ikke være alt for hårdt. Bliver etapen lettere, kan erfarne Francesco Gavazzi komme i spil i en finale, der passer ham, men jeg tvivler på, at han i dag klatrer godt nok.

 

For to år siden havde vi også Orluis Aular fremme på en 2. plads, og han viste senest i Coppi e Bartali, at han er hurtig efter et hårdt løb. Til gengæld var formen så skuffende i Valencia, at jeg tvivler på, at han overlever på den hårdere rute, men lykkes det, kan han utvivlsomt vinde.Bedre chance har holdet måske med meget formstærke Alejandro Osorio, der viste uventet hurtighed i ALperne. Kører de bedste klatrere væk, ligner han et godt bud.  Ellers må Caja Rural i offensiven med formstærke Jhojan Garcia, men han får svært ved at vinde.

 

Skal vi have en solosejr, skal det være fra Nairo Quintana. Colombianeren er ubetinget løbets bedste og mest formstærke klatrer, og selvom hans store dag kommer på lørdag, kan han sagtens gå i angreb allerede nu. Han har det ikke svært i regnvejr, og vi har får set fra Raul Alarcon, at bedste mand kan køre fra alt og alle.

 

Læs også
Formand for DCU trækker sig

 

Euskaltel har et godt kort i Gotzon Martin, der viste god form på kongeetapen i Valencia. Vi så også i Laigueglia, at han var god i en næsten identisk finale, og her viste han også, at han kan afslutte i en flad finale. Til gengæld er det nok ikke noget for den formstærke kaptajn Luis Angel Maté.

Annonce

 

For tre år siden vandt Dmitry Strakhov etapen i en spurt. Det var dengang, han var et uhyre lovende talent, men siden er han faldet helt sammen. Han viste dog opløftende tendenser i Catalonien, hvor han viste, at han måske kan gentage sejren, selvom den hårdere rute er en udfordring.

 

For to år siden sad Jose Joaquin Rojas med hjem, men han skuffede i spurten. Desværre så vi senest i Valencia, at han er ved at falde af på den, og den hårdere rute kan meget vel blive for svær. Heldigvis er niveauet ikke vanvittigt højt, og tungere folk end Rojas har før siddet med hjem. Er han i form, kan Giro-løjtnanten Antonio Pedrero måske køre med Quintana til sidst, og skal de to spurte, kan det vel gå begge veje, måske med en lille overhånd til spanieren. Ellers kan det brede hold forsøge at angribe med Nelson Oliviera, Abner Gonzalez, Einer Rubio og Juan Diego Alba på de sene stigninger.

 

Andre hurtige folk er Fabio Duarte, Romain Hardy, Kevin Ledanois, Sergei Chernetskii og Angel Madrazo, men de har ikke vist en form, der gør det realistisk at tro, at de kommer med hjem. Det har til gengæld Alex Molenaar, men det vil overraske mig, hvis han er hurtig nok til faktisk at vinde. Og så skal det blive spændende at se, hvor hurtig løbets store joker Roniel Campos faktisk er i dette selskab.

 

Feltet.dks vinderbud: Biniam Ghirmay

Øvrige vinderkandidater: Pierre Latour, Luca Wackermann

Outsidere: Alejandro Osorio, Nairo Quintana, Gotzon Martin, Dmitry Strakhov, Jose Joaquin Rojas

Jokers: Orluis Aular, Francesco Gavazzi, Mauro Finetto, Alex Molenaar, Angel Madrazo, Fabio Duarte, Roniel Campos, Antonio Pedrero, Jose Manuel Diaz, Jhojan Garcia

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Carlos Quinteros sejr fra 2019, Dmitry Strakhovs sejr fra 2018, Weimar Roldans sejr fra 2017 og Carlos Betancurs sejr fra 2016.

Annonce

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Biniam Ghirmay
Pierre Latour, Luca Wackermann
Alejandro Osorio, Nairo Quintana, Gotzon Martin, Dmitry Strakhov, Jose Joaquin Rojas
Orluis Aular, Francesco Gavazzi, Mauro Finetto, Alex Molenaar, Angel Madrazo, Fabio Duarte, Roniel Campos, Antonio Pedrero, Jose Manuel Diaz, Jhojan Garcia
Nelson Oliviera, Abner Gonzalez, Einer Rubio, Juan Diego Alba, Luis Angel Maté, Romain Hardy, Kevin Ledanois, Sergei Chernetskii, Angel Madrazo, Jose Tito Hernandez, Robinson Chalapud, Cesar Paredes
INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta Asturias
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede lille spanier sig sejren i Giro-generalprøven
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce