Lynoptakt: 1. etape af Tour de Slovenie
12. juni 2018 18:36 af Emil AxelgaardFoto: A.S.O. / Getty Images

Den kommende uge er kendetegnet ved et meget travlt program, hvor der afvikles hele tre store etapeløb, der traditionelt bruges som opvarmning til Tour de France. Udover det store WorldTour-løb Tour de Suisse gælder det Tour de Slovenie, hvor Primoz Roglic, Rafal Majka, Rigoberto Uran, Caleb Ewan, Marcel Kittel, Dylan Groenewegen og Mark Cavendish gør sig klar til juli, og det bjergrige La Route l’Occitanie, det tidligee Route du Sud, hvor blandt andre Egan Bernal og Alejandro Valverde vil teste Tour-benene. Hver dag vil vi have korte lynoptakter til etaperne i de to sidste løb i en samlet artikel, mens du kan finde selvstændige optakter til etaperne i Schweiz Rundt.

 

Grundet et stort arbejdspres i disse travle tider vil der være tale om ganske korte favoritoversigter og ikke den vanlige detaljerede begrundelse for, hvorfor den enkelte rytter nævnes som muligt vinderbud.

 

Onsdag gælder det 1. etape i Tour de Slovenie, mens La Route l’Occitanie først starter torsdag.

 

Du kan læse overordnede optakter til  Tour de Slovenie og senere også til La Route de l’Occitanie.

 

Tour de Slovenie - 1. etape

Ruten

I mange år lagde man næsten altid ud med en kort, flad enkeltstart, men i år ligger tidskørslen på sidste etape. Som det var tilfældet sidste år, lægger man ud med en relativt let etape, der synes at skulle give sprinterne muligheden for at komme til fadet på og kæmpe om den første gule trøje i løbet.

 

I alt skal der tilbagelægges bare 159,0 km mellem Lendava og Murska Sobota. Fra start kører man mod nord igennem fladt terræn, inden man kører mod øst ud til en lille sløjfe, hvor man vender rundt for at køre tilbage mod vest ad samme vej. Herefter går det videre mod vest og nordvest stadig gennem helt fladt terræn forbi den første spurt, der kommer efter 28,8 km. Man drejer nu mod nord for at køre op mod det lidt mere kuperede terræn, hvor kategori 4-stigningen Kajinski Park Goricko (0,8 km, 6,6%), der har top efter 56,1 km, venter. En nedkørsel leder herefter mod nordvest frem til det nordligste punkt.

 

Resten af etapen er nu næsten helt flad. Man vender rundt og kører herefter mod sydvest, syd og til sidst sydøst ned mod den anden spurt, der kommer efter 121,2 km. Her når man det sydligste punkt, hvorefter det går mod øst, nord og til sidst nordøst op mod Murska Sobota, mens man undervejs passerer den sidste spurt med 18,1 km igen. Efter 149,0 krydser man målstregen for første gang, og etapen afsluttes nu med to omgange på en 5,0 km lang rundstrækning. Den er helt flad, men ganske teknisk med et hav af sving undervejs. På de sidste 3 km følger først to sving i rap med 2500 m igen, inden man på de sidste 500 m skal igennem yderligere tre sving, det sidste med bare 200 m stil stregen.

 

Etapen byder på i alt 592 højdemeter.

 

Murska Sobota har ikke tidligere været vært for et stort cykelløb i dette årtusinde.

 

 

 

 

 

Vejret

Der venter en våd start på løbet på en onsdag med konstant risiko for byger samt kun enkelte kig til solen. Temperaturen vil nå 25 grader, og der vil bare være en svag vind fra nordøst. Det giver vind fra alle mulige retninger på den kringlede rute. Der vil være sidemodvind på det sidste stykke frem til rundstrækningen, hvor der vil være sidemodvind på sidste halvdel, herunder på opløbsstrækningen.

 

Favoritterne

Med tanke på det ekstremt stærke sprinterfelt burde der ikke være tvivl om udfaldet af denne etape. Det er en sand lækkerbisken for de hurtige folk, der ser frem til at slå til på en næsten helt flad rute. Vinden er svag og kommer ikke i spil, og derfor vil Mitchelon, LottoNL, Dimension Data og Katusha sammen sikre, at det bliver samlet til en massespurt efter en formentlig ganske rolig og let dag.

 

Spurten er til gengæld helt vanvittig i en typisk slovensk finale, de byder på et hav af sving. Bedre bliver det ikke af, at der vil være våde veje, og derfor er det en spurt, hvor det handler om risikovillighed og positionering. Topfart betyder ikke det store, og i stedet er det afgørende at have det bedste tog.

 

Det gør Caleb Ewan til vores favorit. Med Mathew Hayman, Luke Durbridge, Jack Bauer og ikke mindst guldtrioen bestående af Daryl Impey, Roger Kluge og Luka Mezgec kommer den lille australier med et fabelagtigt hold, der nærmest med lethed burde kunne dominere selv i det stærke felt her. Sandsynligheden for, at Ewan og Mezgec er først igennem de sene sving er stor, og derefter skal den lille australier gøre det færdigt på den korte opløbsstrækning. Det burde han være i stand til, også selvom han ikke har spurtet voldsomt godt i år.

 

Hans værste rival må være Dylan Groenewegen. Hollænderen har haft en drømmesæson, hvor han har cementeret sin status som en af feltets allerhurtigste. Den tekniske finale er ikke ideel, for hans tog kan ikke matche Mitcheltons, men kombinationen med Amund Jansen og Timo Roosen fungerer bedre og bedre, senest i Norge var de dominerede alle finaler. Lykkes det dem at få Groenewegen helt frem, er han i hvert fald i teorien den hurtigste efter Marcel Kittel.

 

Netop Marcel Kittel har behov for selvtillid efter en svær tid, hvor han senest blev slået klart af Sam Bennett i Rund um Köln. Her kom spurten imidlertid efter mere end 200 km i meget hårdt terræn, og derfor var det ikke helt uventet. Han er bedre stillet på denne lette etape, men til gengæld er den tekniske finale på regnvåde veje bestemt ikke hans kop te. Han kan slet ikke gøre brug af sin topfart og er meget mere afhængig af sit hold, der har haft det svært i år. Her er de dig til start med en ganske slagkraftig trup med Alex Dowsett og Rick Zabel til at gøre arbejdet færdigt. Derfor kan det ikke udelukkes, at Kittel alligevel kan komme frem og gøre brug af sin høje fart til at tage en tiltrængt sejr.

 

Mark Cavendish jagter også selvtillid efter en svær fase, hvor intet har fungeret i hverken Yorkshire eller Californien. Det er nu, at der skal vises noget form, og man må tro, at Cavendish nærmer sig sit bedste niveau, og han er som bekendt god i tekniske finaler. Desværre er han og Mark Renshaw ret alene i afslutningen, og derfor skal de to gange Mark bruge al deres erfaring og instinkt, hvis de skal sikre sig en god position.

 

Max Walscheid har i Yorkshire og særligt med sin vanvidsspurt på sidste etape i Californien vist, at han har topfarten til at matche de allerstørste. En kort, flad etape som denne passer ham, men det gør finalen ikke. Han er nemlig primært omgivet af unge klatrere og skal derfor klare sig på næsten egen hånd. Det gør det næsten umuligt at vinde i en teknisk afslutning.

 

Matteo Pelucchi har haft en svær sæson, hvor han ikke har været tilbage ved fordums styrke. Han har ikke tidligere tiders hurtighed, men han er dog fortsat en god mand til en meget let etape som denne. Hans store fordel er, at han i Rudiger Selig har feltets bedste lead-out man, men resten af toget mangler nok desværre den sidste styrke til, at det kan udnyttes fuldt ud.

 

Niccolo Bonifazio kørte en flot Giro, hvor han flere gange var på podiet, og hvor han atter viste sin gode positioneringsevne. Her er han ganske godt stillet med et tog, der tækker Borut Bozic, Grega Bole og Matej Mohoric, men selvom de er gode i en teknisk afslutning, får de svært ved at vinde i så stærkt et felt og mod så stærke tog.

 

 

Andre sprintere i løbet er - i prioriteret rækkefølge - Manuel Belletti, der er ganske positioneringsstærk og har et fint hold, Sacha Modolo, der er alt for alene i finalen, Simone Consonni, der også er for ensom til slut, Marko Kump, der har haft en skidt sæson, Marco Canola, der mangler den nødvendige topfart, stortalentet Rok Korosec samt Alois Kankovsky, Vojcech Hacecky, Sondre Holst Enger, Gasper Katrasnik, Paolo Toto, Sergey Shilov, Matic Veber, Ziga Jerman, og Josip Rumac

 

OPDATERING: EF stiller nu pludselig med et meget stærkt tog omkrig Sacha Modolo og Dan McLay, der formentlig først undervejs vil aftale, hvem der køres for.

 

Feltet.dks vinderbud: Caleb Ewan

Øvrige vinderkandidater: Dylan Groenewegen, Marcel Kittel

Outsidere: Mark Cavendish, Matteo Pelucchi, Max Walscheid, Niccolo Bonifazio, Dan McLay

Jokers: Sacha Modolo, Manuel Belletti, Simone Consonni, Marko Kump, Marco Canola, Rok Korosec, Alois Kankovsky, Vojcech Kacecky, Sondre Holst Enger, Gasper Katrasnik

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Van der Poel fortsatte dominansen i Tábor

Alaphilippe: Strade Bianche og Milano-San Remo er blandt målene i 2019

Peter Sagan slår Tour-vinder i Shanghai

Nyt mærke indtager det danske marked med opsigtsvækkende tiltag

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Vinderne ved Danish Bike Award 2018

Mikkel Bjergs holdkammerat forlader holdet for at følge OL-drømmen

Bendixen: Jeg er blevet rigere på erfaring

CAS opretholder fire års dopingkarantæne til italiener

BHS-Almeborg Bornholm henter stærk U23 rytter

Tour-vinder: Forvent ikke en fremragende sæsonstart

Mitchelton-Scott: Vi har masser af selvtillid

Contador udpeger Bernal som Tour-favorit

Dansk par sætter banerekord, mens et nyt hold bringer sig i spidsen i Gent

TORSDAG

UCI genindfører et sokkeregulativ

Caja Rural henter spansk banemester til landevejene

Latour glæder sig til ASO-løb i Shanghai

Gauda håber på meget tid med Pinot i 2019

Lappartient om Team Sky: De er lidt som et kedeligt fodboldhold

UCI giver Wout van Aert lov til at finde nyt hold

Fire års karantæne for brug af EPO stadsfæstes af UCI

Danskere får 18-årig amerikaner som holdkammerat

Kasper Würtz Schmidt skifter til Team Aura Energi

Dansk duo i front ved seksdagesløbet i Gent

ONSDAG

Campenaerts om timerekordsforsøg: Ikke helt på plads

To-meter-mand skifter til Israel Cycling Academy

U23-bruttolandsholdstruppen til 2019 er udtaget

De Gendt vil køre tre Grand Tours i 2019

Kristoff: Jeg håber, at holdet vil have mig til at vinde

Test: Isadore Thermerino Jersey

Top 10-rytter ved DM fortsætter karrieren hos WasteApp-O.B.Wiik

Rygte: 52-årige Tafi bliver holdkammerat med Valgren og Bak

Dansk Aqua Blue Sport-rytter ryster på hovedet af direktør

Tom Van Asbroeck skifter til Israel Cycling Academy

Lefevere: At vinde VM i holdtidskørsel var den ultimative triumf

Feltet.dk-skribent skifter til hollandsk cykelhold

Havik og Stroetinga til tops i Gent

TIRSDAG

EF henter talentfuld colombianer

To tidligere WorldTour-slovenere vender hjem

Jesper Hansen: Jeg har gode muligheder for Tour de France

Uheldig Katusha-rytter i asfalten igen på træningstur