EKSKLUSIVT

Rasmus Lund vil til OL og have metal
05. januar 2020 08:45Foto: Rasmus Brandt
af Rasmus Brandt - Interview: Rasmus Brandt og Christian Frese

Rasmus Lund Pedersen (Coloquick) har i det seneste års tid bidraget stort til, at Danmark er forblevet en fast del af verdenseliten i fire kilometer holdforfølgelsesløb. Den unge dansker snakkede med Feltet.dk om Danmarks chancer til OL, og hvordan landevejssæsonen supplerer danskeren frem mod karrierens hidtil største mål. 

4000 meter-holdet sætter ny dansk rekord ved EM – og er klar til guldfinale mod Italien

se mere cykling på

2019 var en sensationel sæson for det danske landshold på landevejen, men også på banen blev det til vanvittigt flotte resultater.

 

Særligt det danske firekilometerhold har imponeret stort, og de danske drenge har vist verden, at de hører til blandt de allerbedste over 4000 meter ved at vinde adskillige World-Cup stævner.

 

Det viste de særligt ved EM i Holland i oktober, hvor de vandt guld og satte dansk rekord med tiden 3:48.762. En tid der var blot et halvt sekund fra verdensrekorden.

 

En af de ryttere, som inden for det seneste år er kommet med på banelandsholdet og er blevet en del af kernen på firekilometerholdet, er unge Rasmus Lund Pedersen (Coloquick). Derfor tog Feltet.dks to udsendte skribenter sig en snak med danskeren ved det store OL-arrangement på Experimentarium.

 

Den unge dansker har særligt gjort sig bemærket med sine lange føringer i starten af løbet, der har givet Danmark overhånden i forhold til mange af de andre nationer. Hvor man normalt kører én-omgangsføringer, har danskeren udvidet sin åbningsføring til hele to og en halv omgang efterfulgt af endnu en føring senere i løbet.

 

En ny rolle der, ifølge Lund Pedersen, har forbedret holdet, men som godt kan blive endnu bedre:

 

”Den nye teknik, hvor vi har prøvet at tage lidt længere føringer, har fungeret godt,” konstaterer danskeren overfor Feltet.dk.

 

”Jeg fører længere, end de andre nationer gør. Det betyder til gengæld, at jeg i den anden halvdel af løbet er lidt presset, Så hvis jeg kan forbedre min udholdenhed lidt mere, ser jeg gode muligheder for at komme med på holdet,” fortæller Lund Pedersen om sine OL-chancer på det firekilometerhold, hvor også Lasse Norman Hansen, Frederik Rodenberg, Niklas Larsen og Julius Johansen traditionelt kører.

 

For talnørderne løfter Lund Pedersen sløret for, hvor hårdt han egentlig træder i pedalerne i starten af et firekilometerløb på banen.

 

”Min første føring kommer op på 900 watt i omkring 40 sekunder i aeropositionen,” siger danskeren.

 

Danmark med gode medaljechancer til OL

Danske Rasmus Lund ser de forbedrede danske resultater som en indikator for, at Danmark hører til i den absolutte topklasse, når det kommer til firekilometer-disciplinen, særligt efter at storfavoritterne fra Australien er begyndt at være dødelige.

 

”Jeg ser dem (chancerne for medaljer red.) som rigtig, rigtig gode. Vi har set Australien køre i deres hjemland, og jeg havde faktisk regnet med, at de ville køre hurtigere. Også når de selv på forhånd sagde, at de ville køre en verdensrekord,” fortæller Rasmus Lund til Feltet.dks udsendte skribenter om World Cup-afdelingen i Brisbane, hvor australierne i midten af december missede deres egen verdensrekord på 3:48.012 med to tiendedele af et sekund.

 

Rasmus Lund Pedersen har det seneste år været en del af firekilometerholdet.

 

Udover Danmark og Australien observerer Lund også, at lande som Italien og Schweiz har vist styrke på de 4000 meter. Skal danskeren pege på de helt store favoritter til OL, er han dog ikke i tvivl:

 

”Australien. Jeg ville også sige England, men de har ikke været så gode i år (2019, red.), men det plejer de heller aldrig at være op til OL. De plejer at komme frem til OL og sætte ny verdensrekord,” fortæller en glad Lund Pedersen og fortsætter:

 

”Og så er New Zealand virkelig, virkelig også skarpe, og det kunne man også se i semifinalerne (i Brisbane hvor de kørte 3:48.244, red.). Dem skal man passe på,” fortæller 21-årige Lund Pedersen til Feltet.dk.

 

En tilbagevenden til landevejen

Historien om Rasmus Lund Pedersen er en lidt atypisk en af slagsen. Den unge dansker kørte rigtig stærkt på cykel allerede som helt ung, hvor han blandt andet blev treer ved Junior-VM i 2015.

 

Siden tog han dog en pause fra elitecykling, hvor han blandt andet kastede sig ud i amerikansk fodbold, men i 2018 vendte Lund tilbage, og han skrev efterfølgende kontrakt med Coloquick.

 

Det betyder, at Lund da også kommer til at få en masse tid på landevejscyklen. Særligt efter VM på banen, som køres fra den 26. februar til den 1. marts, og som er et andet stort sæsonmål for danskeren.

 

”Efter VM er det bare landevej sammen med Coloquick, hvor jeg forhåbentlig får en god sæson også,” fortæller Lund, inden den unge dansker spekulerer over hvilke løb, som han kan give sig i kast med i 2020.

 

”Jeg har ikke været til nogle samlinger med Coloquick endnu (pr. den 18. december 2019, red.), så jeg har slet ikke fået snakket med vores sportsdirektør om målsætninger, men jeg forestiller mig sådan noget som Fyn Rundt. Det ser jeg rigtig meget frem til, og det håber jeg at være i god form til,” fortæller Lund, som også udpeger GP Herning som et løb, der kunne være spændende at køre.

 

Tiden væk fra landevejscyklen blev især blevet brugt til at styrketræne i forbindelse med sidespringet som amerikansk fodboldspiller. Lund er derfor blevet en af de tunge drenge i feltet, hvor han tidligere var en ganske lovende klatrer.

 

Derfor skal løbene helst have en flad karakter, før danskeren kan skabe et resultat.

 

”De skal være flade helst,” fortæller en grinende Lund og fortsætter:

 

”De flade UCI-løb kan jeg godt komme med til, men hvis det begynder at gå for meget op ad, så har vi nogle andre stærke kandidater på Coloquick. Blandt andre Anthon (Charmig red.) bliver spændende at se i år efter det stunt, som han lavede nede i Taiwan,” fortæller banestjernen om Anthon Charmig, der i oktober knuste al modstand i bjergløbet Taiwan KOM Challenge.

 

Anthon Charmig bliver ifølge Rasmus Lund Pedersen en af profilerne på Coloquick i 2020.
 

Potentiel verdensrekord til Danmark

Den kommende sæson kommer OL og banen dog stadig til at fylde mest i den unge danskers hoved, og særligt spørgsmålet om en verdensrekord på de 4000 meter er begyndt at spøge med det tårnhøje niveau, som danskerne har vist.

 

Til dette stiller Lund Pedersen sig en smule kritisk, men anerkender, at det kan lade sig gøre.

 

”Det ved jeg ikke. Så skal alt spille. Min anden føring skal sidde i skabet, og vi skal alle sammen være i topform. Jeg vil sige, at vi har muligheden for at gøre det, men det kræver, at vi tager os virkelig, virkelig sammen og bliver ved med at holde skruen i vandet, fordi der er intet, der er givet endnu,” slutter danskeren overfor Feltet.dk.

 

Rasmus Lund blev på baggrund af sit comeback til cykelsporten nomineret til prisen som Årets Fund af Danmarks Idrætsforbund (DIF), Team Danmark og Politiken. Her måtte han dog nøjes med andenpladsen, mens tennistalentet, Holger Rune, løb med hæderen.

INFO
Rasmus Lund Pedersen
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Optakt: Fredagens etaper i Andalusien og Algarve

Optakt: Tour des Alpes-Maritimes et du Var

Kæmpe TV-oversigt for 2020 - Køb Eurosport Player

Landsholdet udtaget til VM på bane

Stjernespækket felt til Ardèche

Kwiatkowski dropper endnu engang brostenene

Video i artiklenMonsteret Evenepoel satte alle på plads i Algarve

LIVE nu: Hvem vinder i Algarves bjerge?

Norsgaard tager første stik i Spanien

Video i artiklenCaja Rural-rytter snyder favoritterne i Andalusien

Video i artiklenSerrano snød favoritterne i Andalusien

Video i artiklenLovende Sunweb-talent klar til debut

Video i artiklenPogacar sigter efter ny triumf i UAE Tour

Tidligere stortalent havde brug for forandring

Tidligere TdF-etapevinder efterforskes for systematisk kriminalitet

Optakt: UAE Tour

Video i artiklenRadio Tour om Bjarne Riis' nye job: Findes Bjarne-effekten?

Video i artiklenRadio Tour: Gennemgang af Fuglsang-sagen

Video i artiklenEstisk sprinter sejrede på første etape af Tour of Antalya

Optakt: Torsdagens etaper i Andalusien og Algarve

Næsten 25.000 kroner i puljen i Feltet.dk Tour - vokser hele tiden

Tour de France på dansk tv til 2025

Eksklusivt interviewBlaudzun inden Haut Var: Kron er sulten efter mere

Pinot vil forsvare sejr i Haut Var

Feltet.dk Race Series: Læs referat af C-løbet og se hele D-løbet

Ineos forlænger med Luke Rowe

Fusion Development fik perfekt start i spændende B-løb

Landa: Fuglsang var stærk

21-årig dansker vinder 1. afdeling af Feltet.dk Race Series

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

ONSDAG

Deltag på Python Camp Mallorca

Video i artiklenFlyvende Fuglsang: Denne sejr betyder meget

Adam Yates klar til at skyde 2020 i gang

Jakobsen: Vil vinde så meget som muligt i denne sæson

Nyt Trek-Segafredo-talent: Surrealistisk at køre med Mads P

Bagioli kører ikke Grand Tours i 2020

Video i artiklenVelvalgt timing sikrer Fabio Jakobsen sejren i Portugal

Van Loy tager endnu et år hos Telenet Baloise Lions

Video i artiklenJakobsen stærkest i spurten i Algarve

Kometa-bossen Basso: Grand Tours ligger langt ude i fremtiden

Brølstærk Fuglsang slår Landa i Andalusien

Leezer gør comeback efter rygproblemer

Video i artiklenGense: Fuglsang vinder første etape i Vuelta a Andalucia!

Evenepoel: Det bliver en stor udfordring

Optimistisk Nibali: Min form er ret god

Eksklusivt interviewZwift blev redningskrans for Norsgaard: Den hårdeste måned i mit liv

Test: Trek Supercaliber 9.8 2020

Optakt: Vuelta a Andalucia

Optakt: Volta ao Algarve

Optakt: Onsdagens etaper i Andalusien og Algarve

Benoot vælger højdetræning over løb: Kan fokusere kun på cykling

Bardet anerkender Quintanas magtdemonstration: Bliver svært

Futurum: Kæmp som en ulv, klæd dig som et lam

Jumbo med Groenewegen og De Plus i UAE Tour

Wattene bag Verdensklassen - Vidunderbarnet flyver til tops

TIRSDAG

LIVESTREAM: 1. afdeling af Feltet.dk Race Series

Video i artiklenHonoré: Jeg minder lidt om Alaphilippe

Feltet.dk Race Series starter 20.15

Video i artiklenSmed kilo for hurtigt: Mont Ventoux knækkede Ineos' guldfugl

Video i artiklenDegenkolb og Ballerini misser Algarve grundet sygdom

Over 400 har tilmeldt sig Feltet.dk Race Series - bliv den næste her

Video i artiklenBennetts anden lead-out man roser Mørkøv

Video i artiklenSunweb-hjælper skadet efter styrt i fransk etapeløb

Ineos har Thomas og Dennis med til Algarve

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 1: En snak om Fuglsang-sagen og Riis' nye job

Eksklusivt interviewSkelde om Andalusien: Et af de sværeste løb i holdets historie

Video i artiklenMacAskill gør det igen: MTB-akrobaten i træningscenter

MANDAG

Dumoulin har fundet grunden til sin sygdom: Parasitter i tarmen

Riwal Readynez har holdet klar til Andalusien

Quintana: En ny æra for holdet

Asbjørn Kragh med i UAE Tour

Pinot: Mit første sæsonmål er Paris-Nice

Bernal: Giroen må blive næste år

Casper P sæsondebuterer i Algarve

Riwal og Uno-X til start i belgisk semiklassiker

Campenaerts vinder afrikansk cykelløb og donerer præmiepengene

Efter påkørsel: Landa får sæsondebut i Andalusien

Kristoff: Jeg er lettere end sidste år

Dansk World Tour-debutant til start i Algarve

Ackermann lettet efter første sæsonsejr: Håber at fortsætte

Ukendt nordmand chokerede: Glemmer det aldrig