Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Landstræner fortrøstningsfuld: Løbskloge danskere har niveauet
05. august 2021 08:00Foto: Argon 18 Denmark / Peter Ebro
af Andy Joachim Pedersen

De omstændige konkurrenceforhold op til OL gør det svært at bedømme de danske banekvinders niveau op mod konkurrenterne, men landstræner Mathias Møller Nielsen er fortrøstningsfuld på Julie Leth og Amalie Dideriksens vegne, og så fremhæver han blandt andet én betydningsfuld kvalitet blandt flere hos de to.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I morgen tager de danske OL-deltagere hul på deres eventyr i Tokyo, der byder på deltagelse i parløb for dem begge og et omnium til Amalie Dideriksen.

 

Vi satte landstræner Mathias Møller Nielsen i stævne, inden han og resten af OL-delegationen rejste til Japan for at lave de sidste forberedelser, inden OL starter for kvindernes vedkommende, og landstræneren er helt rolig, når snakken falder på kvindernes forberedelse.

 

Det fortæller han i et interview med Feltet.dk.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

”Jeg synes, det er gået fint,” fortæller han.

 

”Vi har haft nogle gode træninger i Ballerup, og pigerne har vist gode takter, så jeg er sådan rimelig fortrøstningsfuld. De har haft fint med træning op til, og banetræningen er gået fint, så der er ingen ko på isen der,” siger han.

 

Svært at benchmarke i samlet starter
En del cykelfans vil nikke genkendende til billedet af banesporten som et krydsfelt mellem ingeniørskab og benhårde præstationer på cyklen, og begge afgørende faktorer gør forberedelse afgørende.

Annonce

 

Det har dog været en anderledes optakt end oprindeligt tænkt med et udskudt OL og et manglende løbsprogram på banen, som var coronaramt på kalenderen.

 

”Det har været meget anderledes i forhold til, hvad vi i første omgang havde forestillet os. Både fordi det blev udskudt et år, men der er også mange konkurrencer hen ad vejen, der er blevet aflyst, og planerne er blevet ændret en del undervejs,” fortæller landstræneren.

 

Det er meget anderledes, end hvad man havde forestillet sig, men i sidste ende løser man det jo nok,” siger han dog samtidig.

 

At man ikke kan benchmarke gør langtfra, at man ikke selv kan træne og optimere sig på bedst mulig vis. Sammenligningsgrundlaget er blot mindre end sædvanen foreskriver.

 

”Det er virkelig svært at spå om sit niveau i discipliner i parløb og omnium, da man ikke har en benchmark på samme måde som i nogle af de discipliner, hvor man kan tage en tid og sige, at vi er nogenlunde på det her niveau,” siger han og påpeger desuden:

 

”Det er lidt mere fluffy i samletstartsdiscipliner. Vi aner ikke, hvordan de andre nationer står, udover de har forberedt sig lige så godt, som vi har,” siger han om kontrasten mellem eksempelvis parløb og 4000 meter holdforfølgelsesløb.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Parløb tilbage på OL-programmet
Mens herrerne tidligere har haft fornøjelsen af parløb på OL-programmet, som nu er tilbage ved OL i Tokyo, er det første gang, at kvinderne kan dyste i disciplinen ved den store sportsbegivenhed, og det glæder selvsagt Møller Nielsen.

 

”Det bliver spændende. Parløb er en fed disciplin, og det er mange år siden, den sidst har været på OL-programmet. Det bliver skide fedt at få lov til at køre det til et OL,” fortæller han.

 

”Nu har vi haft mange gode konkurrencer til både EM og VM samt de forskellige World Cups, men det bliver fedt at opleve det i en OL-sammenhæng også. Jeg tror nu ikke, at det bliver så meget anderledes end at køre et VM, udover at folk selvfølgelig er lidt mere skarpe,” siger han.

 

Julie Leth | Foto:  Argon 18 Denmark / Peter Ebro.

Annonce

 

Adspurgt om Leth og Dideriksens muligheder på banen påpeger han endnu engang den manglende benchmark, men siger så samtidig om rytternes niveau:

 

”Julie og Amalie har helt sikkert niveau til at tage en medalje, men så skal altid også flaske sig helt rigtigt. Der er så mange udefrakommende faktorer, som kan lave om på sådan noget i et parløb,” siger han.

 

”Man kan lige så godt ligge og rode rundt i brædderne, som man kan vinde den næste spurt. Det er tit super kaotisk, så det er svært at spå om. Ingen tvivl om, at de har niveau til at få en medalje,” fortæller han.

 

På interviewtidspunktet var de sidste detaljer i de danske rytteres taktik endnu ikke lagt fast. De to ryttere har ved tidligere lejligheder vist lyst til at komme godt fra start i de tidlige spurter, men taktikken er fortsat åben.

 

”Man kan ikke komme uden om at skulle deltage i de spurter, der er undervejs, så man må også lidt stikke en finger i jorden og se, om det er noget, der er succesfuldt, eller om man skal kigge i andre retninger, hvor man skal ud at tage en omgang for at få nogle point,” fortæller han, og her kommer en stor kvalitet i spil:

Annonce

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

”Heldigvis er Julie og Amalie rimelig gode til at læse løbene, så hvis den ene form for taktik ikke fungerer, så er de rimelig omstillingsparate og klar til at finde på noget nyt,” siger han og påpeger, at som løbet udvikler sig, vil udmattelsen hos rytterne åbne løbet op.

 

At Dideriksen og Leth er så gode til at læse løbet er en umiddelbar fordel, men det kan også betyde tiltagende opmærksomhed fra andre nationer.

 

”De plejer i hvert fald at være gode til at ramme det rigtige moment, hvis vi skal angribe. Det har vi før set i de store konkurrencer, men jeg tror så også, at der er mange af de andre nationer, der ved, at de godt kunne lure på det, så i første omgang gælder det om bare at få neglet de spurter i starten,” fortæller han.

 

”At man kommer hele vejen rundt og får 20 point er ikke ensbetydende med, at man napper en medalje. Der skal som regel flere point til uanset, så spurterne undervejs kan man ikke kan uden om,” siger han til slut om parløbet.

 

Ny cyklus passer Dideriksen
Parløbet er dog ikke den eneste disciplin med dansk deltagelse. Amalie Dideriksen tager på søndag hul på kvindernes omnium, og ligesom hos herrerne, er formatet anderledes til dette OL og passer på det format, som kvinderne har kørt under siden 2017 med fire discipliner med samlet start.

Annonce

 

Det er dog ikke eneste nye omstændighed.

 

”Det er et lidt andet format. Specielt for OL er faktisk nu, at programmet er super kompakt. Hvor vi til de forskellige World Cups nærmest har haft en hel dag til at få overstået sådan et omnium, så skal det nu afvikles på omkring tre timer til OL,” siger landstræneren.

 

Han påpeger, at denne ændring har betydning for restitutionen mellem disciplinerne, som selvsagt bliver mindre end vanligt. Selve formatet er dog fint set med danske øjne.

 

”Selve formatet nu ligger faktisk ret godt til Amalie. Vi kan blive fri for nogle af de mere eksplosive tidskørsler, som hun baksede lidt med i forrige cyklus. Amalie er lidt stærkere i pointløb, og det har noget mere at sige i det her format, end det havde i Rio,” siger han og fortsætter om danskerens muligheder i det kompakte program:

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Amalie Dideriksen | Foto:  Argon 18 Denmark / Peter Ebro.

Annonce

 

”Jeg tror ikke nødvendigvis, at det er en ulempe for Amalie. Amalie har jo en god udholdenhed fra landevejen også, så jeg tror måske, at nogle af de nationer, der går lidt mere sprinteragtigt til værks i sådan et omnium, kunne have lidt sværere ved at komme sig efter de første discipliner.,” siger han.

 

”Jeg tror ikke, det er en ulempe for Amalie, at det er mere kompakt.”

 

Til gengæld skal Dideriksen i aktion i omnium om søndagen, mens hun altså på fredag kører parløb. Det kan betyde, at tanken ikke nødvendigvis er hundrede procent fyldt om søndagen, men et bredere perspektiv gør, at det ikke nødvendigvis går mere ud over Dideriksen end så mange andre.  

 

”Det er altid svært at sove efter sådan en konkurrence, men det er faktisk også noget, der er lidt anderledes, sammenlignet med, hvad der plejer at være, nemlig at parløbet faktisk ligger først. Det plejer at ligge som det sidste i programmet,” siger landstræneren.

 

”Der er både fordele og ulemper. Nu er hun helt frisk til parløb og måske lidt mærket til omnium, men mange af de nationer, der er gode i omnium, stiller også et par i parløb, så det er rimelig lige for alle. Jeg tror ikke, at det kommer til at spille så meget ind,” siger han.

Annonce

 

I det nye omniumformat har Amalie Dideriksen historie for at ligge i toppen af feltet. Kigges der på de afholdte VM-mesterskaber siden den nye cyklus’ indtog, så er højdepunktet VM i 2018, hvor det blev til sølv for Dideriksen, der derudover kan notere sig to sjettepladser.

 

Hvordan gøres forskellen mellem en sjetteplads og en andenplads?

 

”Det er super svært. Generelt handler det jo bare om at være stabil over alle disciplinerne og ikke falde igennem på noget af det,” siger Møller Nielsen.

 

Her skal man forvente at se Amalie Dideriksen vise sig frem i især tre af disciplinerne, som er blandt hendes spidskompetence, mens en sidste disciplin forhåbentlig også kan gå op i en højere enhed.

 

”Man kan sige, at Amalie er virkelig dygtig i pointløb, og plejer også at præstere flot i tempoløb og udskilning, så vi skal prøve at få scratchløbet til at gå op i en højere enhed,” fortæller han.

Annonce

 

”Samtidig må man bare sige, at der er rigtig mange af de andre damer, der er virkelig stærke, så det handler også bare om, at Amalie skal kunne se de rigtige momenter og få nogle point, hvor det ikke nødvendigvis er de allerstærkeste, hun skal spurte imod, men det er svært at sige,” siger han.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce