Kuss vandt mens Roglic og Valverde tog tid på vild Vuelta-etape
08. september 2019 17:47Foto: Sirotti
af Christian Frese

Sepp Kuss vandt, og Primoz Roglic konsoliderede sin samlede føring i en stor Jumbo-Visma-triumf på 15. etape af Vueltaen. Sloveneren tog tid på alle sine konkurrenter med undtagelse af Alejandro Valverde.

Sepp Kuss vandt 15. etape af Vuelta a Espana, mens Primoz Roglic og Alejandro Valverde vandt tid på de øvrige favoritter på en stor dag for Team Jumbo-Visma.

 

Kuss kørte med i det tidlige udbrud, som slap afsted efter en hektisk start, og viste sig som den stærkeste foran Ruben Guerreiro og Tao Geoghegan Hart.

 

Blandt favoritterne var Roglic og Valverde de stærkeste, mens Miguel Angel Lopez og Tadej Pogacar var uadskillelige 41 sekunder efter. Rafal Majka var næste mand i mål, mens Nairo Quintana blev sat tidligt og tabte stort.

 

Etapereferat

Over 4000 højdemeter på blot 154 kilometer ventede på rytterne på dagens 15. etape af Vuelta a Espana. Fire kategori 1-stigninger med afslutning på Santuario del Acebo (7,9 km, 9,7 %) var nemlig på menuen, og således var der lagt op til en yderst vigtig dag for klassementsrytterne i det spanske.

 

Starten var imidlertid flad, og det forsøgte flere af feltets større ryttere til at komme feltet i forkøbet. Også Jakob Fuglsang var blandt de angribende ryttere, men Astana-rytteren slog ikke hullet og måtte i stedet se en anden dansker slippe afsted.

 

Casper Pedersen (Sunweb) lykkedes nemlig med at ramme det første reelle udbrud, og den 23-årige fik Vasil Kiryienka (INEOS), Mark Padun (Bahrain-Merida), Sander Armee (Lotto Soudal) og Jésus Ezquerra (Burgos) med sig.

 

Gruppen fik opbygget 1.20, før rytterne tog hul på dagens første stigning. I feltet viste Movistar dog initiativ, og spanierne løftede da også tempoet yderligere, da vejen begyndte at stige.

 

Det kostede for adskillige ryttere, og blandt dem var Jesper Hansen, som endda var en af de første til at slippe feltet. Den sygdomsramte Cofidis-rytter udgik senere af løbet.

 

Vanvidsstart fortsætter

Movistars intension var at få Marc Soler i udbrud, og derfor angreb den høje spanier midt på stigningen.

 

Flere ryttere forsøgte at følge Soler, heriblandt Fuglsang, Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) og Dylan Teuns (Bahrain-Merida), men kun Tao Geoghegan Hart (INEOS) og Ruben Guerreiro (Katusha) formåede at hænge på spanieren.

 

Trioen lukkede hurtigt hullet op til de forreste, som nu kun talte Padun, Kiryienka og Armee. Flere angreb fulgte, men Jumbo-Visma skruede op for farten i feltet, og derfor kom ingen yderligere ryttere for alvor fri af feltet før toppen.

 

Angrebene fortsatte imidlertid på nedkørslen, og de førende Jumbo-Visma sendte selv en mand med, da en gruppe med Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Ion Izagirre (Astana), Sergio Samitier (Euskadi) og Oscar Rodriguez (Euskadi) kørte op til de seks forreste.

 

Særligt Mitchelton-Scott og EF Education ønskede dog for enhver pris at få en mand med i front, og derfor fortsatte det hæsblæsende løb i samme tempo.

 

Daniel Navarro (Katusha), Quentin Jauregui (AG2R), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), Lawson Craddock (EF Education og Jose Herrada (Cofidis) slog hul som de næste, og de blev jagtet af Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe) og Ben O´Connor (Dimension Data).

 

Mens de to grupper jagtede de forreste, lod feltet endelig intensiteten dale, og da de tre grupper smeltede sammen efter 54 kilometer, var forspringet således oppe på over tre minutter.

 

Ingen af rytterne i front var tættere på Roglic´ førertrøje end 14 minutter, og derfor kunne Jumbo-Visma uden problemer lade udbruddet sejle væk. Hollænderen valgte imidlertid at holde de forreste i kort snor på omkring de tre minutter.

 

Den hårde start på etapen havde imidlertid sat sine tydelige spor, og tempoet var deraf hverken højt i front eller i feltet på dette tidspunkt, hvilket også tillod flere ryttere at komme tilbage til feltet.

 

På toppen af dagens anden stigning tog Samitier maksimumpoint foran Herrada og Navarro, mens et relativt intakt felt nu var 3.15 efter. Denne afstand var stort set uændret, da rytterne nåede frem til bunden af etapens tredje stigning med 50 kilometer igen.

 

Angrebsivrig spanier kører solo

Her angreb Samitier i front, hvilket fik Geoghegan til at sende Kiryienka frem og føre. Hviderusseren kørte dog hverken stærkt nok til at hente spanieren eller forhindre Navarro og O'Connor i at køre væk fra gruppen.

 

Navarro og O'Connor hentede hurtigt Samitier, og trioen opbyggede forspringet til over ét minut til resterne af udbryderne, mens feltet langsomt tabte tid og var over fem minutter efter med 30 kilometer igen.

 

Fronttrioen tabte dog momentum i dalen frem mod etapens målstigning, hvilket fik Samitier til igen at køre solo. Navarro og O´Connor blev derimod hentet, og i stedet var det overraskende Kiryienka, der kørte kontra.

 

INEOS-rytteren hentede Samitier, og sammen gik de ind på finalestigningen som de første. Forfølgerne var godt 40 sekunder efter, mens feltet nu stod på fem minutter.

 

Knap havde de forreste ramt stigningen, før Samitier for tredje gang kørte solo, da han satte Kiryienka. Positionskampen i feltet betød dog, at spanieren hurtigt tabte tid til feltet, der stadig ikke virkede helt ude af kampen om etapesejren.

 

Afgørelsens time på Acebo

Feltet eksploderede da også med det samme, da favoritterne ramte den stejle målstigning. Astana stod for tempoet, mens Kuss kørte alene op og forbi Samitier i front. Navarro, Soler og Rodriguez var de nærmeste forfølgere, men amerikaneren så stærk ud og havde stadig fire minutter til feltet.

 

Syv kilometer fra stregen blev favoritkampen så åbnet, da Alejandro Valverde åbnede op. Spanieren fik kun én mand med sig: den førende Roglic. Duoen slog med det samme et stort hul til de øvrige favoritter, som blev ført an af Felix Grosschartner for Rafal Majka.

 

Miguel Angel Lopez, Tadej Pogacar og Nairo Quintana lignede på dette tidspunkt ikke ryttere med overskud, mens Roglic derimod viste præcis dette ved at samarbejde med Valverde. Lopez fik dog god hjælp af Fuglsang, der satte tempoet.

 

Dette kostede for Quintana, der med lidt over fire kilometer igen måtte slippe Fuglsang, Lopez, Pogacar og Majka.

 

Oppe i front var Kuss på vej mod etapesejren, da han havde hele 25 sekunder til Guerreiro, som nu var nærmeste forfølger. Jumbo-Visma-rytteren havde endnu over tre minutter ned til sin kaptajn, Roglic, som sammen med Valverde var kørt 20 sekunder fra den lille favoritgruppe.

 

Med tre kilometer igen kom Geoghegan Hart tilbage til Guerreiro, men duoen havde stadig 30 sekunder op til Kuss. Længere tilbage var Soler faldet tilbage for at hjælpe Valverde. Den 39-årige spanier stadfæstede sig som Movistars kaptajn, mens Quintana derimod var i krise, hele ét minut efter Valverde og Roglic.

 

Samtidig gjorde Fuglsang sit føringsarbejde færdigt, men Lopez kunne ikke følge op på danskerens slid. Colombianeren tabte nemlig sammen med Pogacar og Majka konstant tid til Roglic og Valverde.

 

Dette var dog ikke det eneste, som Roglic kunne glæde sig over denne søndag. I spidsen af løbet var holdkammeraten Kuss nemlig urørlig, og amerikaneren kunne på den sidste kilometer uddele high fives til publikum, før han til sidst trillede over stregen som vinder af 15. etape.

 

Guerreiro vandt kampen om andenpladsen, mens Roglic og Valverde fulgtes ad til stregen, 2.14 efter vinderen. Yderligere 41 sekunder senere passerede Lopez og Pogacar målstregen, mens Quintana blev den store taber blandt favoritterne.

INFO
Alejandro Valverde
Nyheder Profil Resultater Statistik
Sepp Kuss
Nyheder
Ruben Guerreiro
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Viviani: Jeg skulle bare sætte prikken over i’et

Henvist til andenpladsen: Startede spurten for sent

ColoQuick runder skarp milepæl

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

LØRDAG

Nyt managerspil til VM og efterårsløbene

Startlisten til VM i holdstafet

UCI overvejer holdstafet til OL i 2024

Test: AGU Bibshort og Jersey

Optakt: Trofeo Matteotti

Lutsenko efter sejren: Jeg havde ikke planlagt at gøre noget i finalen

Sejrherren Theuns: Vidste ikke, hvad vi skulle gøre

Optakt: Gooikse Pijl

Optakt: GP d’Isbergues

Lampaert vinder Slovakiet Rundt - Viviani tager etapen

Følg VM-løbene på Feltet.dk

Theuns tager flot sejr i Belgien

Lutsenko snyder udbryderne i Pantani-mindeløb

Spilak forlader Katusha efter otte år

Efter ny operation: Dumoulin føler sig som en atlet igen

LIVE nu: Følg Van der Poel, Sagan og Van Avermaet teste VM-formen

Bennett kan tvinges til at blive på Bora

Stor Quick-Step-dag i Slovakiet

Loyal Astana-rytter forlænger sin kontrakt

Optakt: Primus Classic

Optakt: Memorial Marco Pantani

Evenepoel: Nyder sejrene mere i år end sidste år

Thomas trækker sig fra VM-enkeltstarten

Lillebror-Viviani skriver med Cofidis

Medie: Vervaeke skifter til Corendon-Circus

Indonesisk cykelløb aflyst på grund af skovbrande

Alé Cipollini får ny navnesponsor - Sigter efter WorldTouren

Brøchner vil prøve igen i dag

Cykelrejse til Kroatien i uge 43 - Slå til nu!

FREDAG

Sådan stiller landene op til VM

Démare og holdet glad for sejr i Slovakiet

Jumbo-Visma to og tre i Kampioenschap van Vlaanderen

Ung hviderusser toer i Slovakiet Rundt: Finalen passede mig godt

Optakt med etapevinderbud: Okola Slovenska/Tour de Slovaquie

Stagiairen Steimle: Jeg har kørt fire løb for Quick Step og vundet de to

Demare stærkest i Slovakiet Rundt - Brøchner lige udenfor top 10

Quick Step-stagiaire vinder Kampioenschap van Vlaanderen efter sidevindsdrama

Holm om Sagan: Rytterne hader ham

Sunweb overvejer at sagsøge østrigsk dopingsynder

Motion: Min MTB-sæson - Jeg kører på cykel for sjov

Optakt: Kampioenschap van Vlaanderen

Cavagna forlænger med Deceuninck-Quick Step

Bennett, Impey eller Colbrelli? – Disse ryttere er stadig uden kontrakt

Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet

Seks arresteret i spansk antidoping-operation

Lefevere: Vi burde boykotte holdstafetten

Franskmand vender hjem til Marseille

Specialized Days - en unik mulighed for at se og prøve 2020-nyhederne

Bendixen slutter sæsonen af i Belgien

Fransk rytter testet positiv for EPO - Deler træner med Alaphilippe

Quaade skriver to år med Riwal-Readynez

Hindsgaul hasteindkaldt til VM

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Transferlisten 2019-2020 WorldTour

TORSDAG

Lutsenko-sejr vigtig for moralen inden VM

Kritik af cross-åbning i USA

Grosu vinder kongeetapen i Slovakiet Rundt

Bernal efter løbspause: Jeg troede ikke, at jeg ville være så god

Dumoulin rystet efter nye beskyldninger: Fik måske ulovlig hjælp i Giro-sejr

Medie: 24-årig nordmand skifter til Riwal næste år

Lutenkso vinder Coppa Sabatini efter vildt soloridt

Ambivalent Blaudzun: Stokbro fortjener det

Optakt: Coppa Sabatini

Landa: Bahrain-Merida giver mig chancen som leder

Ny mountainbike teknikbane ved Brandbjerg

Valverde motiveret inden VM efter flot Vuelta

Lefevre mener: Evenepoel kan vinde VM i enkeltstart

Valverde taler ud om sin depression

Cofidis skriver kontrakt med to ryttere

Sivakov melder sig klar til Touren

ColoQuick-rytter må melde afbud til VM

ONSDAG

Thomas og Yates med England til VM

EF Education First skriver med norsk sprinter

Küng tog anden sejr på fire dage i Slovakiet

Jetlagpræget-Neilands overrasket over stor solosejr

Neilands sejrer i Wallonien