Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Helt tæt på Vingegaard: Stort indblik i 11 år langt venskab
27. juli 2021 17:30Foto: Sirotti
af Nicolai Russotti - Interview: Christian Frese

Feltet.dk har snakket med Jonas Vingegaards nære ven og tidligere holdkammerat, Daniel Lyhne, som i denne artikel giver et nærmere indblik i deres venskab op gennem ungdomsrækkerne og frem til dagen i dag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Jonas Vingegaard er på blot tre uger blevet et navn, som er på alles læber i det danske kongerige. De danske cykelfans har længtes efter en rytter, som kan kæmpe med om sejren i cykelsportens Grand-Tours. Og nu er han her.

 

Vingegaard er navnet, og det navn har han under dette års Tour de France slået fast med syvtommer søm i hele cykelverdenen.

 

Selvom Vingegaard i dag har udviklet sig til at være en af verdens bedste cykelryttere, var han ikke vant til at betræde podieskamlerne op gennem ungdomsrækkerne.

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

Det fortæller Daniel Lyhne til Feltet.dk.

 

Lyhne har gennem de seneste 11 år været en tæt ven af Jonas Vingegaard, og i denne artikel vil du derfor få et nærmere indblik i dette venskab - lige fra tiden som U15-rytter og frem til i dag, hvor Vingegaard for få dage siden besteg podiet i verdens største cykelløb.

 

Et venskab formet på landevejen

Spol tiden 11 år tilbage til år 2010. Daniel Lyhne og Jonas Vingegaard er blot 14 år gamle og kører for hver deres cykelhold. Mens Lyhne tørnede ud for Nr. Søby Cykelklub, kørte Vingegaard for Thy Cykelring.

Annonce

 

På trods af at være modstandere på landevejen formede de to ryttere alligevel et tæt venskab.

 

”Vi er fra samme årgang, så dengang kørte vi altid løb med og mod hinanden. Vi vandt aldrig løb i de årgange,” siger Lyhne, som samtidig fortæller, at de hurtigt blev gode venner.

 

”Vi blev næsten altid sat på samme tid, og så hjalp vi hinanden med at komme i mål. Vi pacede hinanden og sagde til hinanden: ’Vi skal bare i mål. Vi tager det som træning, og en eller anden dag skal det nok blive godt’. I ungdomsårene var det en sejr for os, hvis vi bare fik point,” lyder det fra Lyhne, som fortsætter:

 

”Vi talte meget sammen på omgangene, efter vi var blevet sat. Jonas har altid været en god kammerat for mig, og det er han stadig den dag i dag.”

 

HAR DU HUSKET AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL DET NYE OG ANDERLEDES HALVÅRSMANAGERSPIL?

 

Holdkammerater på ColoQuick

De to venner havde været vant til at køre mod hinanden, men dette skulle snart ændre sig.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Tilbage i 2016 vandt Vingegaard sit første seniorløb i Hammel foran de to meget talentfulde ryttere, Lasse Norman Hansen og Niklas Eg. Samtidig oplevede Lyhne også succes, da han netop havde været på træningslejr med Team ColoQuick.

 

Vingegaards sejr skabte interesse fra det danske konti-hold, der gerne ville vide mere om den unge dansker.

 

”Om søndagen i Pinsen bliver jeg ringet op af Christian Andersen, som spørger til Jonas. Han vidste, at jeg var gode venner med Jonas, så han ville vide, hvordan han var som person. Jeg fortalte ham det hele og sagde, at han nok skulle blive god. Han havde altid kæmpet med det, men når han først fik sit gennembrud, så ville han blive rigtig god,” siger Lyhne, som håbede, at han og Vingegaard begge ville få tilbudt en kontrakt på holdet.

 

Håbet blev til virkelighed. I maj 2016 skiftede Vingegaard til Team ColoQuick, hvor han fik selskab af Lyhne fra 2017-sæsonen.

Annonce

 

”Vi havde altid hjulpet hinanden, bare i forskellige klubber, og nu skulle vi til at hjælpe hinanden ved hvert løb og på træningslejr sammen. Vi skulle have en masse oplevelser og forhåbentlig resultater sammen.”

 

Selvom størrelsen på Vingegaards fulde potentiale stadig var ukendt, var Lyhne dog ikke i tvivl om at Vingegaard var i stand til at drive talentet til noget stort.

 

”Vi havde nogle fælles kammerater, som havde været på træningslejr med Jonas i Frankrig og Spanien. De sagde, at Jonas bare kørte fra dem, når det gik op ad,” husker Lyhne og fortsætter:

 

”Jonas var med Concordias juniorhold på træningslejr, hvor jeg hørte, at han også der bare havde smadret dem i bjergene. Så der vidste jeg allerede, at Jonas nok skulle blive god.”

 

SE MASSER AF OL-CYKLING PÅ DISCOVERY+ UDEN BINDING OG TIL TILBUDSPRIS

Annonce

 

Læs også
Dansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden

 

Styrtet der kunne have kostet karrieren

Det tætte venskab mellem de to ryttere fortsatte naturligvis på ColoQuick.

 

”Vi kunne snakke om alting og gjorde nærmest ikke noget uden hinanden. Det var en fornøjelse at køre på hold med Jonas,” fortæller Lyhne, der samtidig giver et indblik i sine tanker omkring Vingegaards alvorlige styrt under Tour de Fjord i 2017.

 

Et styrt, der skabte frygt for hans fremtidige karriere som cykelrytter.

 

”Han havde et styrt oppe i Norge, hvor han brækkede lårbenet. Der var han bange for, at han ikke ville komme tilbage. Vi støttede hinanden i alt. Jeg ringede til ham for at høre, om han var okay. Jeg ringede også til hans forældre for at få mere at vide. For det påvirkede mig. Jeg var bange for, at han ville stoppe karrieren på grund af det styrt.”

 

Heldigvis kom Vingegaard tilbage for fuld styrke og blot 12 måneder efter sit skæbnesvangre styrt, skrev han kontrakt med WorldTour-holdet Team Jumbo-Visma. En helt utrolig præstation, hvis du spørger Lyhne.

Annonce

 

”Det var sindssygt. Det viser bare, hvor meget potentiale han har, når han på et år kan gå fra at ligge i en hospitalsseng til at blive WorldTour-rytter. Det er vanvittigt, at han kunne blive så god på så kort tid.”

 

Skiftet fra konti-rytter til WorldTour-rytter kan være en stor omvæltning, og derfor var det vigtigt for Lyhne, at sige til Vingegaard, at han skulle passe på sig selv. Mange ryttere har tidligere knækket som følge af presset og den store niveauforskel mellem rækkerne.

 

Vingegaard skulle dog ikke bruge lang tid blandt verdenseliten, før selv den mindste tvivl var fjernet.

 

”Efter Vueltaen sidste år var jeg ikke et sekund i tvivl om, at han en dag vinder en Grand Tour. Nu er jeg slet ikke i tvivl. Han er en topkandidat til at vinde Grand Tours. Han kommer til at vinde mange store cykelløb i fremtiden.”

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

HAR DU HUSKET AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL DET NYE OG ANDERLEDES HALVÅRSMANAGERSPIL?

Annonce

 

På podiet i Tour de France

Fast forward til 2021-sæsonen. Vingegaard skal køre sit første Tour de France, hvor han skal hjælpe holdets kaptajn og store stjerne, Primoz Roglic, frem til sejren. Vingegaards debut i Touren skulle dog vise sig at forløbe helt anderledes end først forventet.

 

Som bekendt udgik Roglic tidligt i den franske Grand-Tour, og derfor satte det hollandske hold nu deres lid til den 24-årige rytter fra Thy.

 

Sammen med resten af Danmark fulgte Lyhne intenst med i Vingegaards kamp for at erobre Tour-tronen.

 

”Efter Roglic udgik, og Jonas fulgte favoritterne, tænkte jeg: ’det kan godt blive godt’. Men til at starte med håbede jeg bare på en top ti. Det synes jeg ville være flot af Jonas.”

 

Som Touren skred frem, blev det mere og mere klart, at Vingegaard var blandt løbets absolut stærkeste ryttere. Særligt på 11. etape, da rytterne skulle krydse mytiske Mont Ventoux, fik han sat kog under cykeldanmark, da han fra hjul satte den forsvarende mester, Tadej Pogacar.

Annonce

 

”Jeg nåede at tænke: ’fuck, hvor er det ærgerligt, at den ikke slutter op ad’. Hvis han den dag havde endt med at tage tid på Pogacar og Carapaz, så tror jeg, at han havde fået endnu mere moral. Jeg synes, at det var virkelig fedt og overraskende, at han satte dem. Det så jo let ud for ham, selvom han nok havde lidt ondt i benene."

 

Selvom det i sidste ende ikke lykkedes at slå Pogacar af pinden, formåede Vingegaard at ende på podiet i verdens største cykelløb. En præstation der ikke er set fra en dansker siden Bjarne Riis vandt Touren tilbage i 1996.

 

Derfor gjorde det også stort indtryk på Lyhne at se sin gode ven stå på podiet i Paris på Champs- Élysées.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

”Jeg var lykkelig på Jonas´ og familiens vegne. Hans familie har støttet ham i tykt og tyndt. At Jonas gjorde det rørte mig. Det var surrealistisk at se ham på podiet. Jeg havde ikke regnet med, at det ville gå så stærkt for ham.”

 

Selvom de to venner ikke fik snakket sammen under selve Touren, glæder Lyhne sig til at se Vingegaard igen på et tidspunkt, når de begge befinder sig hjemme i Danmark.

Annonce

 

”Jeg håber, at han giver en podiekage,” siger Lyhne grinende og fortsætter:

 

”Så vil jeg give ham en krammer og sige, at det fandeme er i orden.”

 

SE MASSER AF OL-CYKLING PÅ DISCOVERY+ UDEN BINDING OG TIL TILBUDSPRIS

INFO
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
VIS FLERE

Annonce