Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Kim A. afslører karrierestop: Dét bliver mit sidste løb
08. februar 2023 12:10Foto: TREK-Segafredo
af Gustav Volstrup Sønderlund

Over for Feltet.dk kan Kim Andersen bekræfte, at karrieren som sportsdirektør lakker mod enden. Vi ser sammen med Kim A. tilbage på de 25 år i bilen bag rytterne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Storhold som CSC, Leopard Trek og senest Trek-Segafredo har alle det tilfælles, at de har haft Kim Andersen i sportsdirektørbilen.

 

Den skarpe læser vil imidlertid observere, at det er en årrække siden, at der var et hold, der hed CSC, hvorfor Andersen har en del år på bagen som sportsdirektør.

 

Faktisk går danskeren ind til sit 25. år, hvor han skal styre slagets gang fra bilen bag rytterne.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Men det bliver ikke til meget mere end 25 år som sportsdirektør, idet Kim A. afslører i et interview med Feltet.dk, at han regner med at give bilnøglerne videre til den næste sportsdirektør i rækken inden alt for længe.

 

”Men selvfølgelig ved jeg også godt, at et eller andet sted går det mod enden. Jeg har selv sat mig et mål om, at jeg slutter i Luxembourg Rundt i 2025. Så det bliver også mit sidste løb som sportsdirektør,” røber den rutinerede dansker, der dermed kun har tre sæsoner tilbage i bilen bag rytterne.

 

”Jeg har et ønske om, at jeg vil gerne slutte, inden man har taget et år for meget. Nu har jeg kontrakt for det her år, og så håber jeg bare, at jeg får en ny toårs, og så er det forhåbentlig slut til den tid,” tilføjer han med Skoda Tour Luxembourg i 2025 i kikkerten.

Annonce

 

Årsagen til, at det lige netop skal være dét løb, er også ganske klar.

 

”Jamen det hele er startet i Luxembourg for mig, og jeg synes, det kunne være sjovt at lade det hele slutte der også,” forklarer han og henviser til, at det lille land i Vesteuropa har en særlig plads i hans østjyske hjerte. Faktisk har han boet der i længere tid, end han har gjort det i Danmark.

 

Derfor kan han i samme ombæring tilføje, at Mattias Skjelmoses sejr i den luxembourgske rundtur var særligt speciel for Andersen, der guidede den unge dansker til sejr fra sportsdirektørbilen.

 

Skjelmose endte nemlig sin vilde stime af topplaceringer i etapeløb i sensommeren 2022 i netop Luxembourg, hvor han hentede både en etapesejr og den samlede sejr med assistance fra Kim A.

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Mattias Skjelmose hentede sin første etapeløbssejr i Tour Luxembourg, hvor Kim Andersen assisterede ham fra bilen. Foto: Sirotti.

 

Landet agerede også endestation for Andersens karriere som rytter, idet han kørte Tour de Luxembourg som et af sine sidste løb i karrierens finalesæson.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Til gengæld forsikrer den 64-årige, at det snarlige karrierestop ikke skyldes, at motivationen for faget er ved at være væk.

 

”Motivation er ikke det store problem fra nuværende tidspunkt. Jeg elsker mit job, og det er ikke noget problem med motivation overhovedet,” slår han helt fast.

 

Og der har de danske ryttere som Skjelmose og Mads Pedersen været medvirkende til at holde dampen oppe.

 

”Jeg havde overvejet at stoppe nu omkring her, men jeg har så fået et nyt mål. Nu synes jeg gerne, at jeg prøver at være til hjælp, hvis jeg kan give et eller andet til dem,” fortæller østjyden, der tilmed beretter, at samarbejdet mellem ham og netop de to danskere er rigtig godt.

Annonce

 

”Det er ikke, at de præsterer på et højt niveau, eller ikke. Det afgørende er, at vi prøver at få mest ud af det, vi har. Hvis jeg kan være en lille del af det, så er det vel det, der glæder mig. Det er jo dem, der træder i pedalerne, så det skal vi ikke glemme,” pointerer han og understreger, at det er det gode samarbejde snarere end succes, som han sætter pris på ved at have de to danskere under vingerne.

 

”Helt klart er det selvfølgelig motiverende, at der er to gode danskere på holdet, det kan vi vel ikke komme uden om,” tilføjer han.

 

Holdets tredje danske rytter Asbjørn Hellemose er også kommet i lære hos Kim A. Du kan læse meget mere om deres samarbejde og Hellemoses udvikling lige her.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Mads Pedersen er en af de ryttere, Kim A. guider på Trek-Segafredo. Foto: Sirotti.
 

25 år med store ryttere og store højdepunkter

Når Andersen har været sportsdirektør for så store hold, er det ganske naturligt, at han har dirigeret nogle af sportens allerstørste ryttere.

 

Fabian Cancellara, Andy Schleck, Fränck Schleck, Alberto Contador, Jakob Fuglsang, Carlos Sastre, Richie Porte og Mads Pedersen er blot få navne på en enorm liste af talentfulde ryttere, som alle har haft Kim A. som sportsdirektør.

Annonce

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

Men hvilken af rytterne har danskeren nydt mest at arbejde sammen med?

 

Det er en meget vanskelig opgave for østjyden, der ikke helt kan vælge nogen, men han fremhæver alligevel særligt én rytter.

 

”Det kan jeg virkelig ikke, men jeg har selvfølgelig haft et meget, meget tæt forhold, specielt til Fränck Schleck i mange år, ikke også. Og derigennem selvfølgelig også Andy, men jeg var nok tættere på Fränck end Andy, men de to tog jo enormt meget af min tid, i nogle år,” fortæller han.

 

Både da det luxembourgske brødrepar kørte på CSC og Saxo Bank, og da de skiftede til Leopard Trek med Kim A., har de haft et tæt samarbejde med den danske sportsdirektør.

 

Og samarbejdet med dem var særligt tæt, idet han mener, at rollen som sportsdirektør har ændret sig en del.

Annonce

 

”Fränck og Andy, de boede, hvor jeg boede. Cykling har ændret sig. Det er på en anden måde i dag, men som det er på nuværende tidspunkt, der vil vi selvfølgelig forsøge at gøre det så godt som muligt. Det gjorde, at det var et tættere forhold, at vi boede sammen,” forklarer Andersen.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Kim Andersen og Fränck Schleck arbejdede tæt sammen i de år, hvor danskeren var Schlecks sportsdirektør. Foto: Sirotti

 

Derfor er det en noget anderledes opgave at guide og arbejde med en rytter som Mads P.

 

”Da jeg arbejdede sammen med både Fränck og Andy, der stod vi jo for træningen sammen, og i dag har Mads sin egen træner. Og jeg kommer så med de råd, jeg kan komme med,” kan han berette om arbejdet med sin danske stjerne.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

”Mads har jo den daglige kontakt til sin træner, fordi det er den, der er vigtigst for ham. Sådan er det jo blevet, at nu er vi bare sportsdirektører, og alle har tilknyttet deres træner. Det er jo den måde, cykling har udviklet sig på. Derfor er det jo et andet forhold,” føjer Kim A. til.

Annonce

 

Foruden at have arbejdet tæt sammen med den danske sportsdirektør, har Schleck-brødrene også stået for den 64-åriges største øjeblik i de 25 år i bilen bag rytterne.

 

Feltet.dk har nemlig bedt Kim A. om at udpege sit største højdepunkt i karrieren som sportsdirektør.

 

”Det er en meget, meget vanskelig opgave. Der har været vanvittigt mange. Men altså det er nok Galibier-etapen i Tour de France i 2011,” røber han og henviser til den episke 18. etape af Tour de France 2011.

 

Etapen strakte sig fra Pinerolo til toppen af Col du Galibier, som var den sidste af tre stigninger uden for kategori.

 

Med godt seks kilometer til toppen af den næstsidste stigning Col d’Izoard angreb Andy Schleck og kørte op til sine to holdkammerater i udbruddet, som hjalp ham på stykket mod Galibier.

Annonce

 

På Galibier tog luxembourgeren sagen i egen hånd og kørte solo til en flot sejr på toppen af det mytiske bjerg og kørte sig op på andenpladsen i klassementet med soloridtet. Bror Fränck toppede præstationen ved at vinde spurten om andenpladsen i favoritgruppen efter Andy.

 

Hvorfor det netop er den etape, Kim A. hæfter sig ved, uddyber han også.

 

”Fordi det var noget, vi et eller andet sted havde planlagt allerede under recon af Touren, Tour-etaperne, og det var så vanvittigt en plan, at hvis den ikke bare var lykkes bare en lille smule, så var jeg blevet halshugget,” lyder det grinende fra Andersen, der var med til at orkestrere det storslåede angreb fra bilen.

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

”Men at gå i udbrud sig tidligt alene, når man vidste, at der var modvind opad, osv. osv. osv.  Det var en meget, meget stor beslutning at tage. Man vidste, at der kunne være en ufattelig procentsats, for det kunne gå galt,” uddyber den 64-årige om, hvad der var på spil på den julidag i Alperne.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Andy Schleck fuldender sit vanvittige soloangreb på toppen af Col du Galibier, efter Kim A. har guidet ham i bilen. Foto: Sirotti.

Annonce

 

Den følgende dag erobrede Schleck også den gule trøje, men på den afsluttende enkeltstart måtte han vinke farvel til Tour-sejren og måtte nøjes med en andenplads, imens storebror Fränck blev treer.

 

Men det er heller ikke den letteste opgave for den danske sportsdirektør, der ikke kan holde sig fra et fremhæve et par store momenter mere.

 

”Men altså der har været vanvittig mange gode etaper. Cancellaras gule trøje i London og så ind til Europa og vinde etapen der i den gule trøje i 2007. Vi troede jo, vi var ved at tabe trøjen, men så vinder han etapen,” beretter han om 3. etape af Tour de France i 2007, som Cancellara vandt iklædt gult, efter han havde erobret trøjen på den indledende enkeltstart.

 

”Der er ufatteligt mange, jeg kan se med glæde tilbage på. Andy Schleck i Liége-Bastogne-Liége, hvor han vinder alene. Det var også noget, der var planlagt under rekognoscering,” pointerer han også og kigger tilbage på den dag i april, hvor Schleck satte de bedste Ardenner-rytter til vægs i ’La Doyenne’.

 

Lige nu er fokus dog på 2023-sæsonen, som Kim A. startede i Tour Down Under.

Annonce

 

Herefter kan han afsløre, at planen er, at han skal guide Treks ryttere i Ardéche Classic, Drome Classic, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo, Ardenner-klassikerne, Romandiet Rundt, Tour of Norway, Schweiz Rundt, Tour de France, Tour de l’Ain, PostNord Danmark Rundt, Deutschland Tour og Tour Luxembourg.

INFO
Tour de Luxembourg
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce