EKSKLUSIVT INTERVIEW

Kim A. afslører karrierestop: Dét bliver mit sidste løb
08. februar 2023 12:10Foto: TREK-Segafredo
af Gustav Volstrup Sønderlund

Over for Feltet.dk kan Kim Andersen bekræfte, at karrieren som sportsdirektør lakker mod enden. Vi ser sammen med Kim A. tilbage på de 25 år i bilen bag rytterne.

Annonce

Storhold som CSC, Leopard Trek og senest Trek-Segafredo har alle det tilfælles, at de har haft Kim Andersen i sportsdirektørbilen.

 

Den skarpe læser vil imidlertid observere, at det er en årrække siden, at der var et hold, der hed CSC, hvorfor Andersen har en del år på bagen som sportsdirektør.

 

Faktisk går danskeren ind til sit 25. år, hvor han skal styre slagets gang fra bilen bag rytterne.

Se afslutningen på sidste etape af Tour de Luxembourg

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Men det bliver ikke til meget mere end 25 år som sportsdirektør, idet Kim A. afslører i et interview med Feltet.dk, at han regner med at give bilnøglerne videre til den næste sportsdirektør i rækken inden alt for længe.

 

”Men selvfølgelig ved jeg også godt, at et eller andet sted går det mod enden. Jeg har selv sat mig et mål om, at jeg slutter i Luxembourg Rundt i 2025. Så det bliver også mit sidste løb som sportsdirektør,” røber den rutinerede dansker, der dermed kun har tre sæsoner tilbage i bilen bag rytterne.

 

”Jeg har et ønske om, at jeg vil gerne slutte, inden man har taget et år for meget. Nu har jeg kontrakt for det her år, og så håber jeg bare, at jeg får en ny toårs, og så er det forhåbentlig slut til den tid,” tilføjer han med Skoda Tour Luxembourg i 2025 i kikkerten.

Annonce

 

Årsagen til, at det lige netop skal være dét løb, er også ganske klar.

 

”Jamen det hele er startet i Luxembourg for mig, og jeg synes, det kunne være sjovt at lade det hele slutte der også,” forklarer han og henviser til, at det lille land i Vesteuropa har en særlig plads i hans østjyske hjerte. Faktisk har han boet der i længere tid, end han har gjort det i Danmark.

 

Derfor kan han i samme ombæring tilføje, at Mattias Skjelmoses sejr i den luxembourgske rundtur var særligt speciel for Andersen, der guidede den unge dansker til sejr fra sportsdirektørbilen.

 

Skjelmose endte nemlig sin vilde stime af topplaceringer i etapeløb i sensommeren 2022 i netop Luxembourg, hvor han hentede både en etapesejr og den samlede sejr med assistance fra Kim A.

 

Artiklen fortsætter under billedet.


Mattias Skjelmose hentede sin første etapeløbssejr i Tour Luxembourg, hvor Kim Andersen assisterede ham fra bilen. Foto: Sirotti.

 

Landet agerede også endestation for Andersens karriere som rytter, idet han kørte Tour de Luxembourg som et af sine sidste løb i karrierens finalesæson.

 

Til gengæld forsikrer den 64-årige, at det snarlige karrierestop ikke skyldes, at motivationen for faget er ved at være væk.

 

”Motivation er ikke det store problem fra nuværende tidspunkt. Jeg elsker mit job, og det er ikke noget problem med motivation overhovedet,” slår han helt fast.

 

Og der har de danske ryttere som Skjelmose og Mads Pedersen været medvirkende til at holde dampen oppe.

 

”Jeg havde overvejet at stoppe nu omkring her, men jeg har så fået et nyt mål. Nu synes jeg gerne, at jeg prøver at være til hjælp, hvis jeg kan give et eller andet til dem,” fortæller østjyden, der tilmed beretter, at samarbejdet mellem ham og netop de to danskere er rigtig godt.

Annonce

 

”Det er ikke, at de præsterer på et højt niveau, eller ikke. Det afgørende er, at vi prøver at få mest ud af det, vi har. Hvis jeg kan være en lille del af det, så er det vel det, der glæder mig. Det er jo dem, der træder i pedalerne, så det skal vi ikke glemme,” pointerer han og understreger, at det er det gode samarbejde snarere end succes, som han sætter pris på ved at have de to danskere under vingerne.

 

”Helt klart er det selvfølgelig motiverende, at der er to gode danskere på holdet, det kan vi vel ikke komme uden om,” tilføjer han.

 

Holdets tredje danske rytter Asbjørn Hellemose er også kommet i lære hos Kim A. Du kan læse meget mere om deres samarbejde og Hellemoses udvikling lige her.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Mads Pedersen er en af de ryttere, Kim A. guider på Trek-Segafredo. Foto: Sirotti.
 

25 år med store ryttere og store højdepunkter

Når Andersen har været sportsdirektør for så store hold, er det ganske naturligt, at han har dirigeret nogle af sportens allerstørste ryttere.

 

Fabian Cancellara, Andy Schleck, Fränck Schleck, Alberto Contador, Jakob Fuglsang, Carlos Sastre, Richie Porte og Mads Pedersen er blot få navne på en enorm liste af talentfulde ryttere, som alle har haft Kim A. som sportsdirektør.

Annonce

 

Men hvilken af rytterne har danskeren nydt mest at arbejde sammen med?

 

Det er en meget vanskelig opgave for østjyden, der ikke helt kan vælge nogen, men han fremhæver alligevel særligt én rytter.

 

”Det kan jeg virkelig ikke, men jeg har selvfølgelig haft et meget, meget tæt forhold, specielt til Fränck Schleck i mange år, ikke også. Og derigennem selvfølgelig også Andy, men jeg var nok tættere på Fränck end Andy, men de to tog jo enormt meget af min tid, i nogle år,” fortæller han.

 

Både da det luxembourgske brødrepar kørte på CSC og Saxo Bank, og da de skiftede til Leopard Trek med Kim A., har de haft et tæt samarbejde med den danske sportsdirektør.

 

Og samarbejdet med dem var særligt tæt, idet han mener, at rollen som sportsdirektør har ændret sig en del.

Annonce

 

”Fränck og Andy, de boede, hvor jeg boede. Cykling har ændret sig. Det er på en anden måde i dag, men som det er på nuværende tidspunkt, der vil vi selvfølgelig forsøge at gøre det så godt som muligt. Det gjorde, at det var et tættere forhold, at vi boede sammen,” forklarer Andersen.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Kim Andersen og Fränck Schleck arbejdede tæt sammen i de år, hvor danskeren var Schlecks sportsdirektør. Foto: Sirotti

 

Derfor er det en noget anderledes opgave at guide og arbejde med en rytter som Mads P.

 

”Da jeg arbejdede sammen med både Fränck og Andy, der stod vi jo for træningen sammen, og i dag har Mads sin egen træner. Og jeg kommer så med de råd, jeg kan komme med,” kan han berette om arbejdet med sin danske stjerne.

 

”Mads har jo den daglige kontakt til sin træner, fordi det er den, der er vigtigst for ham. Sådan er det jo blevet, at nu er vi bare sportsdirektører, og alle har tilknyttet deres træner. Det er jo den måde, cykling har udviklet sig på. Derfor er det jo et andet forhold,” føjer Kim A. til.

Annonce

 

Foruden at have arbejdet tæt sammen med den danske sportsdirektør, har Schleck-brødrene også stået for den 64-åriges største øjeblik i de 25 år i bilen bag rytterne.

 

Feltet.dk har nemlig bedt Kim A. om at udpege sit største højdepunkt i karrieren som sportsdirektør.

 

”Det er en meget, meget vanskelig opgave. Der har været vanvittigt mange. Men altså det er nok Galibier-etapen i Tour de France i 2011,” røber han og henviser til den episke 18. etape af Tour de France 2011.

 

Etapen strakte sig fra Pinerolo til toppen af Col du Galibier, som var den sidste af tre stigninger uden for kategori.

 

Med godt seks kilometer til toppen af den næstsidste stigning Col d’Izoard angreb Andy Schleck og kørte op til sine to holdkammerater i udbruddet, som hjalp ham på stykket mod Galibier.

Annonce

 

På Galibier tog luxembourgeren sagen i egen hånd og kørte solo til en flot sejr på toppen af det mytiske bjerg og kørte sig op på andenpladsen i klassementet med soloridtet. Bror Fränck toppede præstationen ved at vinde spurten om andenpladsen i favoritgruppen efter Andy.

 

Hvorfor det netop er den etape, Kim A. hæfter sig ved, uddyber han også.

 

”Fordi det var noget, vi et eller andet sted havde planlagt allerede under recon af Touren, Tour-etaperne, og det var så vanvittigt en plan, at hvis den ikke bare var lykkes bare en lille smule, så var jeg blevet halshugget,” lyder det grinende fra Andersen, der var med til at orkestrere det storslåede angreb fra bilen.

 

”Men at gå i udbrud sig tidligt alene, når man vidste, at der var modvind opad, osv. osv. osv.  Det var en meget, meget stor beslutning at tage. Man vidste, at der kunne være en ufattelig procentsats, for det kunne gå galt,” uddyber den 64-årige om, hvad der var på spil på den julidag i Alperne.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Andy Schleck fuldender sit vanvittige soloangreb på toppen af Col du Galibier, efter Kim A. har guidet ham i bilen. Foto: Sirotti.

Annonce

 

Den følgende dag erobrede Schleck også den gule trøje, men på den afsluttende enkeltstart måtte han vinke farvel til Tour-sejren og måtte nøjes med en andenplads, imens storebror Fränck blev treer.

 

Men det er heller ikke den letteste opgave for den danske sportsdirektør, der ikke kan holde sig fra et fremhæve et par store momenter mere.

 

”Men altså der har været vanvittig mange gode etaper. Cancellaras gule trøje i London og så ind til Europa og vinde etapen der i den gule trøje i 2007. Vi troede jo, vi var ved at tabe trøjen, men så vinder han etapen,” beretter han om 3. etape af Tour de France i 2007, som Cancellara vandt iklædt gult, efter han havde erobret trøjen på den indledende enkeltstart.

 

”Der er ufatteligt mange, jeg kan se med glæde tilbage på. Andy Schleck i Liége-Bastogne-Liége, hvor han vinder alene. Det var også noget, der var planlagt under rekognoscering,” pointerer han også og kigger tilbage på den dag i april, hvor Schleck satte de bedste Ardenner-rytter til vægs i ’La Doyenne’.

 

Lige nu er fokus dog på 2023-sæsonen, som Kim A. startede i Tour Down Under.

Annonce

 

Herefter kan han afsløre, at planen er, at han skal guide Treks ryttere i Ardéche Classic, Drome Classic, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo, Ardenner-klassikerne, Romandiet Rundt, Tour of Norway, Schweiz Rundt, Tour de France, Tour de l’Ain, PostNord Danmark Rundt, Deutschland Tour og Tour Luxembourg.

INFO
Tour de Luxembourg
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 30. marts 2023

Video i artiklenPogacars chef fortæller unik historie
Video
Sagan udtaget til Flandern for sidste gang
Landevej
Eksklusivt interviewGiant søger ryttere til talentprogram
INTERVIEW Landevej
Tilskuer fik brud efter motorcykelstyrt: I bakspejlet var det et hit and run
Landevej
Lotto-profils comeback har lange udsigter
Landevej
Eksklusivt interviewDansker har fået tro på tingene efter succesfuld start på 2023
INTERVIEW Landevej
Her er Mads Pedersens hjælpere til Flandern Rundt
Landevej
Video i artiklenFlandern Rundt lige om hjørnet: Alt tegner til at blive godt
Video
Boonen forklarer: Derfor er Laporte fortid på Jumbo-Visma
Landevej
Ny verdensrekord: Cyklede 3619 kilometer på én uge
Landevej
Kragh ramt af forkølelse - har særlig forventning til Pogacar
Landevej
Første dansker udtaget til næste uges WorldTour-brag
Landevej
Flandern-favorit måtte droppe optakt - bestod stor eksamen
Landevej
Sprinterstjerne debuterer i Flandern Rundt
Landevej
Jumbo-stjerne misser Flandern Rundt
Landevej
Succesfuldt danskertrup skal prøve kræfter mod WorldTour-hold
Landevej
Ny dansker udtaget til Flandern Rundt - tidligere vinder gør comeback
Landevej
Vejvrede: Van Aert tæt på alvorlig træningsulykke
Landevej
Forårsudsalg på bøger, cykeltøj og Tour-merchandise - Bliv klar til sæsonen
Udstyr og test
Jumbo-Visma spottet med justerbare dæktryk-system
Landevej
AG2R har Flandern-truppen klar
Landevej
Eksklusivt interviewMistede adskillige profiler: Dansk talentfabrik vil tilbage til toppen
INTERVIEW Landevej
Sæt holdet til Baskerlandet Rundt - Satser du på Vingegaard?
Landevej
Specialtilbud: Få Discovery+ til 99 kr. om måneden
Landevej
Surt schweizisk show: EF-profil misser begge monumenter
Landevej
Trods monstersucces i Belgien: Roubaix passer mig bedre end Flandern Rundt
Landevej
Lefevere er optimistisk forud for Flandern Rundt
Landevej
Lopez’ hold går i Jumbos fodspor: Massakrerer al modstand
Landevej
Trods uheld: Bernal har stadig Tour de France i sigtekornet
Landevej
Highend brand tilbyder 25% rabat på cykelsko
Udstyr og test
Stort medie: Jumbo har besluttet sig
Landevej
Uheldsramte Alaphilippe erkender: Kunne ikke følge med
Landevej

Onsdag den 29. marts 2023

Hjalp Laporte til sejr: Den rigtige beslutning
Landevej
Philipsen skuffet efter hårdt løb: Det var ikke nok til sejren
Landevej
Supertalent efter sjetteplads: Jeg var rigtig god, men ikke god nok
Landevej
Video i artiklenAsgreen med klar udmelding: Sådan vil han køre Flandern Rundt
Video
Hentet lige før mål: Virkelig bittert
Landevej
Video i artiklenBrian Holm jubler, men det er et mareridt for rytterne
Video
Dagens store overraskelse: Det er virkelig smukt
Landevej
Kryber til korset: Jeg var virkelig irriterende i dag
Landevej
Uttrup var i udbrud, da flot teamwork sikrede Vollering sejren
Landevej
Kristoff trodsede sportsdirektørens ordre
Landevej
Tredjeplads fremhæver særligt Honoré-samarbejde
Landevej
Video i artiklenPunktering koster Uttrups deltagelse forrest i løbet
Video
Held i uheld? Laporte forklarer sine to suveræne sejre
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Dwars door Vlaanderen
Video
Honoré greb ud efter sejren i ny Jumbo-triumf
Landevej
Video i artiklenMikkel Honore angriber med 10 km igen
Video
Video i artiklenSensationelt udbrud undgår styrt
Video
Video i artiklenMikkel Honoré er tæt på at styrte
Video
Flere profiler udgået efter styrt - Bettiol ude med knæproblemer
Landevej
Video i artiklenMads P. forcerer hårdt
Video
Minut for minut: Vildt brostensræs i Flandern
Landevej
Philipsen før klassiker: Vi har flere kort
Landevej
Video i artiklenPidcock før comeback-løb
Video
Optakt: Dwars door Vlaanderen
Landevej
Nu får Valgren comeback
Landevej
Gilbert mener at Alaphilippe skal overveje holdskifte
Landevej
Van der Poel: Okay med at blive slået når jeg ikke er stærkest
Landevej
Manager: Flere managervindere er fundet
Landevej
Pidcock er tilbage: Det er nok ikke jordens undergang
Landevej
Matthews styrtede i weekenden: Ikke en god periode
Landevej
Rodenberg skiftes ud: Skal ikke med til Dwars
Landevej
Ganna ser frem mod Roubaix: Jeg har trænet uden problemer
Landevej
Van Avermaet stopper måske snart: Jeg plejede at ville fortsætte indtil jeg var 40
Landevej
I Mojn-land med flot udsigt til Fyn, Jylland og Tyskland
Motion
Sportsdirektør forsvarer Van Aert-beslutning: Bedre at lære af deres succes
Landevej
Roubaix-vinder trækkes fra Flandern Rundt-optakt
Landevej
Medier: Jumbo overvejer sit sponsorat
Landevej
Oversigt: Onsdagens 13 danskere
Landevej
Eksklusivt interviewOptimistisk Casper P. tror på finale trods sygdom
INTERVIEW Landevej

Tirsdag den 28. marts 2023

Video i artiklen"Vingegaard bruger det ikke" - er nyt produkt hokus-pokus?
Video
Pogacar er klar til nyt drama i Flandern
Landevej
Eksklusivt interviewJulius Johansen håber på Roubaix: Jeg står et godt sted
INTERVIEW Landevej
Pidcock er tilbage
Landevej
Volta a Catalunya-analyse: På kurs mod Giro-sejr?
Landevej
Polsk EF-rytter går glip af resterende klassikersæson
Landevej
VIS FLERE

Annonce