EKSKLUSIVT INTERVIEW

Jens Voigt: Derfor dominerer de unge ryttere - og sådan bliver de ved
12. november 2022 19:03
af Christian Frese

Hvordan sammenligner Jens Voigt cykelsporten 2022 med den, som han selv brugte 18 år i som rytter? Hvad tænker han om nutidens generation af usædvanligt unge superstjerner, og hvordan skal de ifølge en mand, der var prof som 43-årig, gøre for at forblive på toppen? Det spørger Feltet.dk den tidligere CSC-rytter om.

Annonce

Dette er anden del af Feltet.dk´s store interview med Jens Voigt. Du kan her læse første del, der handler om tiden efter tyskerens egen professionelle karriere.

 

Chris Froome havde blot vundet et enkelt Tour de France.

 

Wout Van Aert og Mathieu van der Poel var to cyklecross-talenter.

Se afslutningen på Primus Classic

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Jonas Vingegaard var en tilsyneladende temmelig gennemsnitlig dansk juniorrytter.

 

Og Juan Ayuso var en 12-årig skoledreng.

 

Meget er sket, siden Jens Voigt i 2014 kørte cyklen i garagen. Nye og nærmest uset unge ryttere dominerer nu sporten. Det behøver man ikke have kørt 18 år som professionel for at kunne se.

Annonce

 

Men hvordan ser en mand, hvis konkurrenter hed alt fra Tony Rominger (f. 1961) og Sean Yates (f. 1960) til Simon Yates (f. 1992) og Julian Alaphilippe (f. 1992), på cykelsporten anno 2022?

 

”Da jeg var en rytter, var en kilometer 1300 meter. Alting var større, hurtigere og hårdere!”

 

Sådan indleder Voigt sit svar på det spørgsmål. Men tyskeren taler ikke på vegne af sig selv.

 

I stedet imiterer han i sin karakteristiske karismatiske stil de mange tidligere ryttere, som han har oplevet give udtryk for en sådan holdning. En holdning, han ikke selv deler.

 

”Jeg har et par regler for tiden efter et karrierestop. Lad være med at være en vrissen gammel mand, som har det sådan: ”Da jeg var yngre, var alting….”

 

”Nej! Det var det ikke. Det var det ikke. Det var anderledes, men ikke bedre eller værre. Bare anderledes. Alting udvikler sig. Det samme gælder cykling.”

 

Jens Voigt efter afslutningen på sin aktive karriere i 2014. Foto: Trek Factory Racing.

 

Voigt henviser først og fremmest til den øgede professionalisme, som i dag præger sporten. Der er flere penge til rådighed. Rytterne har alt fra osteopater, kiropraktorer og massører.

 

Tyskeren erkender, at professionalismen har gjort rytterne bedre. Ikke desto mindre misunder han ikke ligefrem alle dele af nutidens professionelle liv som rytter.

 

”De vejer deres mad. Jeg ville have det sådan, beklager jeg bander: ”Er du fucking sindssyg?” At veje maden? Tælle kalorier? Men det er, hvad de gør i disse dage. Så de kører så meget hurtigere. De holder længere. Dengang ville du køre Tour de France, og det var så det. Slut på året for mig. Nu kører rytterne bare videre.”

Annonce

 

”Miljøet er bedre for atleten. Og jeg tror også, at der er lidt flere penge i sporten nu, end da jeg var yngre. Men det kommer med den pris, at efter løbet kan du hurtigt tage hjem om mandagen og kysse din kone, og så er det tilbage på træningslejr eller til løb.”

 

Den mere systematiske og videnskabelige måde at leve som rytter på gør Voigt ”på en måde glad” for, at han ikke længere er aktiv. Og livet væk fra løbene er ikke det eneste, der giver den evigt fightende tysker en sådan følelse.

 

”I moderne cykling ville de kunne lide min store motor. Men de ville ikke kunne lide, at jeg tænkte: ”Ah, se det gule hus på den venstre side. Jeg tror, at jeg vil angribe der.”

 

”Der ville de sige: ”Nej! Planen er at blive ved holdet. Du kører 125 watt i de første 30 minutter, og så kører du i front og kører 365 watt i 30 og et halvt minut.”

 

”Jeg er ikke frisk på det. Jeg tror, at jeg ville kæmpe med at finde en plads i moderne cykling. Jeg ville stadig være fysisk god og stærk. Men jeg tror, at jeg ville være mindre glad,” fortæller Voigt.

Annonce

 

 

Nutidens stjerneskud

Voigt har imidlertid også set sprækker i nutidens kalkulerende cykelsportsparadigme, særligt fra ryttere, som ikke har satset på landevejen i deres tidlige seniorkarriere.

 

”Jeg beundrer virkelig den sportslige side af moderne cykelsport. Hvor godt de kører. Jeg tror, at I vil være enige i, at i de seneste 2-2,5 år er landevejscykling blevet så meget mere åbent og uforudsigeligt, hvilket, i forhold til timing, kommer med ankomsten af de unge supertalenter, som Pidcock, Wout Van Aert og Van der Poel.”

 

”De her gutter er fuldstændig lige glade med gamle taktikker. De angriber med 50 kilometer igen. Og de lykkes med det. Før ville man bare have grinet. ”Han angriber med 50 kilometer igen på egen hånd? Han vil dø. Vi fanger ham let igen”. Ikke mere i disse dage. De unge gutter lykkes med det.”

 

”Så cykelsporten er blevet meget mere interessant og meget mere åben. Som jeg sagde, så elsker jeg, hvordan løbene køres, og hvor uforudselige de er blevet.”

Annonce

 

Jens Voigt elsker at se Wout Van Aert og Mathieu van der Poel køre ræs. Foto: Sirotti.

 

Den i dag 51-årige tysker blev først professionel i midten af 20´erne. I 1990´erne var det ikke noget bemærkelsesværdigt syn. Lignende tilfælde er ingenlunde sensationsstuff i dag, men det er yngre monument- og Grand Tour-vindere bestemt heller ikke.

 

Eksempelvis blev kun to Grand Tours vundet af ryttere under 24 år i løbet af Voigts 18 år som professionel. I de følgende otte har dette tal været fire, alle siden 2019.

 

Hvorfor ser vi i dag, modsat tidligere, det her billede af unge ryttere, som dominerer?

 

”Den første ting, som falder mig ind, er, at professionel cykelsport startede med watt-målinger, test og rådgivning i hver en del af cykellivet. Det siver ned til de unge ryttere.”

Annonce

 

”Da jeg var professionel, eller for ti år siden, så ville de unge ryttere komme ind, og så ville de have to år til at lære. Men nu gennemgår rytterne alt den læring i en alder af 12-15 år.”

 

”Så når de er 18 år, så har de, når vi snakker om teknologi, træningsmetoder og ernæring, den samme uddannelse som en 35-årig pro. For de unge ryttere har gjort det siden 12-årsalderen. Så de behøver ikke lære mere. De træner allerede bedre og mere videnskabeligt ved en yngre alder.”

 

”De er basalt set allerede på deres peak som 18- eller 19-årig. Det er derfor, at de kan hoppe op i det professionelle liv og være succesfulde med det samme.”

 

Juan Ayuso, 19, Remco Evenepoel, 22, og Enric Mas, 27. Podiet i Vueltaen 2022. Foto: Sirotti.

 

Voigt har dog også sine bekymringer på vegne af multitalenter som Pidcock, van der Poel og Van Aert.

Annonce

 

”Bobby Julich og jeg har en podcast, hvor jeg har sagt: ”Lad os se, hvor længe de holder”. For hvis du har folk som Pidcock, van der Poel og Van Aert, som går fra mountainbike, cyklecross og til landevej, og de er fuldstændig fantastiske til det hele. Men, hvis du brænder lyset i begge ender, så vil det give en masse lys. Vidunderligt.”

 

”Men i sidste ende vil de to flammer mødes på midten, og lyset er væk. Så de er måske, måske, som et stjerneskud på tværs af himlen efterladende hele verden i benovelse - og så er det væk.”

 

”Så det afhænger af, hvad du vil have. I min karriere var jeg aldrig et stjerneskud, men i det mindste var jeg en solid måne. Jeg var der altid, når folk kiggede op. Men jeg var aldrig så spektakulær som Pidcock eller de andre unge gutter.”

 

”Så lad os se, hvor længe deres karrierer varer, fordi det er en masse intensitet. Alt den træning og de træningslejre. Lad os se, hvor længe deres sind er villig til at gøre det. Men jeg kan kun gentage mig selv: Jeg beundrer den måde, de kører løb på, og hvor fit og professionelle de er i dag.”

 

Kan de unge blive ved?

Som professionel i sine 40´ere ved Voigt om nogen, hvad det kræves for at have en lang karriere. Derfor er det nærliggende at høre tyskerens bud på, hvordan pivunge fænomener som Juan Ayuso, Tadej Pogacar og Remco Evenepoel såvel som de travle Pidcock, van der Poel og Van Aert skal agere for at gøre ham kunsten efter.

Annonce

 

”Jeg tror, at du skal være modig for at tage en pause. Du har kun én krop. Når den først er væk, så er den svær at få tilbage.”

 

”Vi havde sagen med Mathieu van der Poel. Han styrtede ved OL og tog noget tid til at komme tilbage. Så han var nødt til at stoppe der. Måske er det et tegn fra hans krop: ”Hey, tag det med ro, ven. Jeg kan ikke tre sportsgrene i den samme sæson på et verdensklasseniveau. Måske vælg én eller to af dem og giv mig nok tid i midten til at komme mig”.”

 

”Lyt til din krop. Hold godt øje med den. Og lad være med at overgøre det. Lad dig ikke rive med. Tom Pidcock sagde engang i vores podcast, at han ville være verdensmester i cyklecross, mountainbike og på landevejen i det samme år.”

 

”Han er regerende olympisk mester (i MTB, red.). Han er den regerende cyklecross-verdensmester. Han blev firer ved MTB-VM. Jeg tror, at han trak sig fra landevejs-VM, men indtil da var han ikke langtfra. Da en 20-årig for 20 år siden sagde, at han ville være verdensmester tre gange på et år, ville man reagere med et ”pffff, stop med at drømme”. Nu er han ikke langtfra.”

 

”Lad være med at blive fristet af at kræve for meget af din krop. Vær modig. Sig, at du har brug for en pause. At din krop har brug for en pause. At dit hoved har brug for en pause. Jeg tror, at det vil være en hemmelig for dem til at holde længere,” slutter den tidligere CSC-rytter.

Annonce

 

I sin aktive karriere kørte Jens Voigt for blandt andre Credit Agricole, Team CSC og Trek Factory Racing. Han tog 58 professionelle sejre, herunder to etaper i Tour de France.

 

Netop Tour de France er emnet for tredje og sidste del af vores interview med Jens Voigt. Det kan du læse i de kommende dage her på Feltet.dk.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 01. juni 2023

Dansk talent til start i Giro dell'Appennino
Landevej
Holdkammerat beretter om timerne før Remco-exit
Landevej
Video i artiklenRadio Tour om danske Giro-sejre: Vanvittigt spektakulære
Video
Lotto udtager trup til Dauphiné
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej
Brød sammen: Valgren fortæller om frygten for karrierestop
Landevej
Spansk klatrer meldes på vej til Bora-Hansgrohe
Landevej
Hjelmskift og gelé-ben: Thomas deler detaljer om fatal enkeltstart
Landevej
Udtaget til udviklingsholdet: Dansk sprinter klar til fransk etapeløb
Landevej
Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Udstyr og test
Belgier lagt i kunstig koma - nu kommer holdet med en opdatering
Landevej
Oversigt: Disse trupper er udtaget til Critérium du Dauphiné
Landevej
DSM med pivungt hold til Dauphiné
Landevej
Starter i dag: Sådan stiller de danske hold op i polsk UCI-løb
Landevej

Onsdag den 31. maj 2023

Landsmand gjorde stort indtryk på Lotto-profil forud for comeback
Landevej
Flere Ineos-profiler gør comeback i stort optaktsløb
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Motion
Dauphiné-treer vender tilbage
Landevej
Irsk talent på vej tilbage efter ødelagt forår
Landevej
Belgisk rytter i koma efter træningsulykke
Landevej
Alaphilippe vender tilbage i Dauphine
Landevej
Russer krydser stregen først i Andalusien
Landevej
Vingegaard får vigtig hjælper med til Dauphine
Landevej
Video i artiklenGaviria flytter fokus mod OL
Bane
Stjerne bekræfter: Kører Tour de France
Landevej
Store stjerner bekræftet til Tour de Suisse
Landevej
Quick-Steps vanvittige Giro: Du hørte det alle steder
Landevej
Video i artiklenBays Giro-højdepunkt: Altid en snert af vanvid, når han vinder
Video
Eksklusivt interviewColoQuick beskriver planerne for østrigsk UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Med helt i toppen: Så meget har danskerne vundet i 2023
Landevej
Ung chilener bliver professionel på Giro-hold
Landevej
WorldTour-hold mister to navnesponsorer
Landevej
Eksklusivt interviewTalentfuld dansker tog pointsejr – skulle slet ikke have deltaget
INTERVIEW Landevej
Storhold får ny trøje til Touren
Landevej
Medie: Roglic går efter historisk præstation
Landevej
Medie: Kontroversielt stortalent finder nyt WorldTour-hold
Landevej
Tour-pres på chefen: Publikum afgør det ikke
Landevej
Stor profil i spil til Tour de France
Landevej

Tirsdag den 30. maj 2023

Roglic om Touren: Nej. Måske. Jeg ved det ikke. Hvem ved?
Landevej
Eksklusivt interviewFrederik Irgens fejrer dansk succes: Det er fedt
INTERVIEW Landevej
Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej
Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej
Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej
Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej
Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
VIS FLERE

Annonce