Prøv vores nye app
Itzulia Basque Country-analyse: Det tyske vidunderbarn slår til igen
08. april 2019 20:25Foto: BORA-hansgrohe / VeloImages
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Itzulia Basque Country, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 1. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det er næsten af sportens grundregler, at ryttere altid topper i deres tid på Deceuninck-Quick Step. Det er meget sjældent, at ryttere får noget positivt ud af at skifte væk fra det belgiske superhold, der har en helt særlig evne til at få det maksimale ud af deres ryttere. Således skal man blot se på, hvordan ryttere som Marcel Kittel, Gianluca Brambilla, David De La Cruz, Tony Martin og i mindre omfang også Dan Martin har haft det svært efter at have forladt Patrick Lefeveres stald.

 

Som bekendt er der dog ingen regel uden undtagelse, og måske er Maximilian Schachmann netop en sådan. Det er i hvert fald bemærkelsesværdigt, hvilket gennembrud den fænomenale tysker har oplevet i sin første tid, efter at det lykkedes Bora-mandskabet formentlig med en kombination af en fed check og en tysk base at sikre talentets underskrift på en kontrakt. Lige siden han på så ærgerlig vis måtte se en mulig podieplads i Strade Bianche forsvinde med en dum punktering, har han nemlig været her, der og alle vegne. Bare 24 timer efter den store grusvejsskuffelse, tog han sæsonens første sejr i GP Industria, og senest var han en fænomenal hovedaktør i Volta a Catalunya, hvor det lykkedes ham at sikre både en 1., 2., 3. og 4. plads i løbet af de bare syv dage.

 

I dag var han der så igen, det tyske vidunderbarn. Allerede på forhånd var det klart, at han måtte regnes som en af favoritterne til den indledende enkeltstart i Baskerlandet Rundt. Schachmann er således både dobbelt sølvvinder ved U23-VM og bronzevinder fra sidste års EM hos eliten, og han har allerede i sin tid hos Quick-Step opnået adskillige topplaceringer i enkeltstarter på højt niveau. Alligevel kunne man med nogen ret spørge, om den stejle basiske mur ikke ville give ham en lille ulempe i forhold til folk som Julian Alaphilippe og Michal Kwiatkowski, der er sande specialister på netop denne type stigninger.

 

Læs også
Verdensmesteren dropper Tour de France

 

Den antagelse skulle imidlertid vise sig at være forkert. Schachmann var ganske enkelt i en klasse for sig i et løb, hvor han sejrede med hele 9 sekunder ned til nr. 2, og hvor kun 8 mand kunne holde sig inden for et halvt minut af hans vindertid på den ellers blot 11,3 km lange rute. På den flade første del var han sammen med Lawson Craddock den hurtigste, på den stejle mur var han også en af de allerhurtigste, og heller ikke på nedkørslen tabte han tid, selv ikke til de teknisk eminente Alaphilippe og Kwiatkowski.

 

Dermed fik Schachmann også viste, hvorfor han er så spændende en cykelrytter. Dagens rute testede nemlig rytterne over næsten hele spektret, og Schachmann var altså blandt de bedste i alle faser. Som ardennerspecialist blæste han op ad bakken, han kørte en forrygende nedkørsel, og som tempospecialist drog han fuld fordel af den flade del. Der er ganske enkelt ikke mange ting, Schachmann ikke mestrer, og det blev stillet til fuld skue i dag.

 

Med sejren er tyskeren nu også i pole position i kampen om den samlede sejr, men her har han stadig en udfordring. Hans eneste virkelige begrænsning er nemlig de høje bjerge, og selvom han åbenlyst er i mageløs form, må man stadig formode, at han kommer til kort mod de rigtige klatrere på løbets kongeetape. Heldigvis har han forinden tre finaler, der burde passe ham, og kan han her sikre sig en solid høst af bonussekunder, har han alligevel en chance for faktisk at vinde løbet.

Annonce

 

Skulle det kikse, har Bora imidlertid andre kort at spille. Patrick Konrad, der ellers har været en skygge af sig selv siden et styrt i Algarve, rejste sig fornemt og kørte med en 6. plads det, der vel kan kaldes hans livs enkeltstart. Med sin gode spurt og som en mere klatrestærk type end Schachmann er han en glimrende plan B for det tyske hold, hvis virkelige kaptajn, Emanuel Buchmann, der i år har kørt som en sand motorcykel, ligeledes med en 15. plads gjorde det fornemt på en eksplosiv rute, der ikke passede ham. Dermed står det tyske hold, der i lyste af Peter Sagans klassikertrængsler, trænger til opmuntring, fremragende inden de kommende fem etaper.

 

Alligevel er det svært at komme udenom, at Adam Yates vel kørte sig ind som løbets favorit efter dagens enkeltstart. Det var nemlig denne etape, der var den største udfordring for den formstærke brite, der har været skræmmende stærk gennem hele sæsonen. På forhånd stod det klart, at den stejle mur ville gøre det muligt for den ellers temposvage Yates at gøre det betydeligt bedre end vanligt, men han kunne næppe have regnet med at slå alle sine værste rivaler. Det gjorde han imidlertid, og selvom hans forspring er relativt beskedent, står han i en position, hvor han ikke nødvendigvis skal køre specielt offensivt for faktisk at vinde løbet.

 

Det kræver dog, at han for skovlen under Daniel Martinez. Allerede inden løbet fremstod colombianeren som en farlig dark horse, efter at han i Paris-Nice havde konfirmeret, at han er noget så sjældent som en colombiansk tempospecialist og ved at slå en vis Miguel Angel Lopez på kongeetapen samtidig havde vist, at han nu kan klatre med de allerbedste. I dag kombinerede han de to evner til at sikre sig en 2. plads, der bringer ham i en fremragende position til at skabe den næste lille EF-overraskelse efter Alberto Bettiols store flamske triumf i går. Han er i hvert fald den bedst placerede klatrer, og knækker de tre klassikerspecialister på kongeetapen, er det ham, der reelt er at betragte so løbets øjeblikkelige førstemand efter en etape, hvor holdkammeraten Lawson Craddock med en 13. plads også fortsatte de lovende takter fra sæsonstarten, og hvor dieselklatreren Hugh Carthy, der havde skuffet så fælt i Catalonien, pludselig leverede en chokenkeltstart på en rute, han burde have afskyet.

 

Man må nemlig formode, at kongeetapen kan blive lidt for svær for Kwiatkowski og Alaphilippe. De har begge store chancer for at sikre sig mange bonussekunder i de kommende dage, men de har også begge deres begrænsninger på lange stigninger. Kwiatkowski fandt i hvert fald sin grænse i Paris-Nice, og Alaphilippe viste senest i Tirreno-Adriatico, at han har en kedelig tendens til at falde sammen efter et par dage i et etapeløb. Begge har en reel mulighed for faktisk at vinde løbet, specielt hvis de udnytter de kommende klassikeretaper optimalt, men de vil være meget sårbare, når klatrerne lægger tryk på i Eibar på fredag.

 

Alaphilippe og Deceuninck har i givet fald en fuldgod erstatning. Dagens mest bemærkelsesværdige præstation leverede Enric Mas nemlig. Blandt rytterne i top 10 var han nemlig den eneste, der kørte på plaskvåde veje, og derfor er det temmelig bemærkelsesværdigt, at han endte etapen som nr. 8. Allerede i Catalonien var det tydeligt, at han efter en skuffende start bare blev bedre og bedre, og da dagens resultat slet ikke afspejler, hvor stærkt han egentlig kørte, skal man ikke blive overrasket, hvis han bliver helt umedgørlig på fredag. Noget kunne i hvert fald tyde på, at det catalanske etapeløb var det, han manglede for at finde topformen.

 

Sky kan til gengæld få sværere ved at vinde, hvis Kwiatkowski skulle falme. Holdet anden kaptajn, Geraint Thomas, kørte med en 9. plads ganske vist en hæderlig enkeltstart på en rute, der var langt fra optimal for Tour-kongen, men man kunne alligevel have ventet sig mere af waliseren, der sidste år var stærkeste mand i alle sine ugelange etapeløb mellem Algarve og Dauphiné bortset fra et lille flop i Romandiet. Han har tydeligvis nået et konkurrencedygtigt niveau og vil helt sikkert også være langt fremme på kongeetapen, men det kan være svært at se, hvordan han skal indhente det tabte til de formstærke Mas og Yates og måske også til jokeren Martinez.

 

Læs også
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt

 

Heller ikke det ellers så brølstærke Astana-mandskab kan være helt tilfredse. Holdets bedste kort, Ion Izagirre, der altid kører stærkt på sin baskiske hjemmebane, måtte med en 7. plads indse, at han stadig ikke er den temporytter, han var i årene på Movistar, og Jakob Fuglsang måtte desværre som forventet indkassere et lidt for stort tidstab på en eksplosiv rute, der ikke just var hans kop te. Alexey Lutsenko kunne med en 21. plads heller ikke helt fortsætte de forrygende takter fra sæsonstarten. Til gengæld var det stærkt opløftende at se Pello Bilbao rejse sig efter et svært skuffende Catalonien Rundt og en gang bronkitis, der kostede ham GP Miguel Indurain, og med sin 11. plads sikrede han, at kasakkerne fortsat har det bredeste spektrum af klassementsryttere.

 

Andre ryttere, der kan være tilfredse, er Dan Martin og Dylan Teuns, der begge gjorde det glimrende på en rute, hvor de drog maksimal fordel af deres specialle på de stejleste procenter, og Mikel Landa kan vel egentlig heller ikke være helt utilfreds med en 29. plads, hvis han husker på, at han netop er kommet tilbage efter en skade og er alt andet end tempospecialist. Det ændrer dog ikke på, at Movistar med et relativt svagt mandskab ført an af en kaptajn, der ikke er i topform, får svært ved at vinde dette hjemmebaneløb, hvor de ellers altid er en magtfaktor. Det var ligeledes lovende at se de unge talenter Lucas Hamilton og Tadej Pogacar bekræfte deres stærke sæsonstart, ligeso Amanuel Ghebreigzabhier atter fik vist, at det altså ikke kun er hans navn, der gør ham interessant.

 

For andre var etapen sværere. David Gaudu måtte sande, at han altså selv på en enkeltstart som denne slet ikke er konkurrencedygtig, og George Bennett tabte helt sikkert også mere tid end ventet. Verst gik det dog for Bauke Mollema, der med en helt horribel præstation fortsatte sin deroute som klassementsrytter. Dermed fortsætter 2019 med at være et forfærdeligt år for Trek, hvis kaptajner alle synes at skuffe i enhver sammenhæng.

 

Det går Rohan Dennis også. Dette var ganske vist slet ikke en enkeltstart, hvor han gik til start som den favorit, han ellers oftest er, men alligevel er det stærkt bekymrende, at han end ikke kom i top 20. Mere og mere tyder efterhånden på, at skiftet til Bahrain-Merida var en gennemført dårlig ide, for indtil nu har det været en sæson helt til skraldespanden. Det er da også bemærkelsesværdigt, at verdensmesteren ikke har udtalet sig til offentligheden, siden han fik sig sin store dukkert i Tirreno-Adriatico. Noget kunne tyde på, at han også selv er bekymret!

Annonce

 

Den slags overvejelser har Schachmann ikke grund til at have. Selvom også han har foretaget et modigt holdskifte, er der i hvert fald intet, der tyder på, at det har haft en negativ effekt på hans præstationer. Tværtimod rider han i øjeblikket på en bølge, der synes at kunne føre ham næsten, hvorhen han ønsker.

 

Spørgsmålet er bare, om det også kan føre ham til toppen af podiet, når det baskiske etapeløb på lørdag slutter i Eibar. Logikken siger, at kongeetapen bliver for hård, men hvem tør afskrive det tyske vidunderbarn, der ikke synes at lade sig begrænse af noget som helst?

INFO
Optakter
Nyheder
Itzulia Basque Country
Nyheder Profil Startliste Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
LIVE nu: Får Lund sin chance, eller hjælper han Jakobsen til ny sejr?
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne

Annonce

Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak

Annonce

Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste

Annonce

Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye

Annonce

Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse

Annonce

MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
Landevej
Van der Poel vurderer sine chancer mod Pogacar
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang: Dét kan få mig til at stoppe karrieren
Landevej
Danskerduo skal op imod Cavendish og andre stjerner
Landevej
Dumoulin har klar holdning til Van der Poel vs. Pogacar
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
To danskere slutter langt fremme i Holland
Landevej
Cavendish tilbage efter sygdom, men uden Mørkøv
Gravel
Valverde vinder igen
Landevej
Medie: Alaphilippe i forhandlinger med nyt hold
Landevej
Jakobsen må sætte større lid til dansker - vigtig hjælper misser Giroen
Landevej
Kron mindes uheldig episode før Liège: Før eller siden må heldet vende
Landevej
Norsgaard på vej til storhold?
VIS FLERE

Annonce