Prøv vores nye app
Itzulia Basque Country-analyse: Da sorte onsdag blev efterfulgt af kulsorte torsdag
05. april 2024 15:38Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Itzulia Basque Country, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 4. etape.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Det er bare 24 timer siden, jeg døbte onsdag d. 3. april ”Sorte onsdag” med reference til den i verdenshistorien så berømte ”Sorte tirsdag”, hvor børsen i New York krakkede, og verden blev sendt ud i en langvarig og omfattende krise. Selvom konsekvenserne af de to dage naturligvis slet, slet ikke kan sammenlignes, var det lidt svært ikke at se gårsdagen som en i cykelmæssig sammenhæng trist, trist dag. Den baskiske fest, vi havde glædet os til i månedsvis, og som bød på en konfrontation mellem de fleste af sportens allerbedste etapeløbsryttere var nemlig med ét ødelagt af de dramatiske styrt, der heldigvis ikke sendte Juan Ayuso og Primoz Roglic ud af løbet, men efterlod dem med så forslåede kroppe, at det i den grad lagde en dæmper på festlighederne.

 

At det skulle kunne blive værre, var lidt svært af forestille sig. Ganske vist havde løbet jo egentlig fulgt en kedelig, kedelig progression med mere og mere alvorlige styrt, som dagene skred frem, men det måtte da få en ende. Remco Evenepoels styrt på 1. etape var ganske harmløst, og heldigvis var David Gaudu også den eneste, der for alvor slog sig, da han tirsdag sammen med blandt andre Tao Geoghegan Hart, Romain Gregoire og Felix Gall måtte en tur i asfalten på 2. etape. Det hele blev så toppet af styrtene på 3. etape, hvor konsekvenserne jo faktisk var mindre alvorlige - Gaudu måtte trods alt udgå af løbet - men hvor de sportslige konsekvenser var de hidtil værste.

 

Læs også
Rygte: Pogačars næste kontrakt når svimlende højder

 

”Sorte onsdag” kunne imidlertid overgås. Det blev den desværre af ”Kulsorte torsdag”, der ikke blot totalspolerede cykelfesten ved nærmest med kirurgisk præcision at sørge for at sende løbets største profiler i asfalten. Nej, den var så kulsort, at den efterlod hele cykelverdenen i chok og gjorde alle tanker om ødelagt cykelfest temmelig ligegyldige. Lige nu er det eneste, der betyder noget, naturligvis, hvordan Jonas Vingegaard, Jay Vine, Steff Cras og Sean Quinn, der umiddelbart så ud til at være de værst tilredte, har det.

 

Derfor gik jeg også et par gange rundt om mig selv for at overveje, om det gav mening at skrive denne analyse. Heldigvis er meldingerne nu så positive, at intet tyder på, at vi taler om endnu et af de allermest tragiske tilfælde, som vi senest oplevede med Gino Mäders voldsomme styrt i Schweiz for under et år siden. Alligevel er det svært at fokusere på det sportslige lige nu, og disse analyser handler jo netop om de sportslige aspekter.

 

Det giver da heller endnu ikke mening om at spekulere på, hvad de langsigtede sportslige følger er. For alle danskere er det mest presserende naturligvis, om Vingegaard kan stille til start i Touren, men det er lige nu desværre en helt ligegyldig overvejelse. På samme måde er det helt ligegyldigt at spekulere i, hvilke konsekvenser det får for Tadej Pogacar, at han i Giroen formentlig må undvære nøglehjælperen Jay Vine, og hvad det betyder for Total, at de måske i Touren skal undvære deres klassementsrytter, Cras. Så længe det først og fremmest handler om helbredet, skal den diskussion naturligvis blive liggende.

Annonce

 

Heldigvis virkede det slet ikke til at være så slemt for Remco Evenepoel og Primoz Roglic. Det er stadig sparsomt med meldinger fra deres respektive hold, men her så det heldigvis kun ud til at handle om brækkede knogler og overfladiske skrammer. De kan dog ud fra en sportslig betragtning naturligvis være alvorlige nok. Det virker da i hvert fald svært usandsynligt, at der bliver noget Liege-hattrick til Evenepoel, der så ud til at have brækket kravebenet, og i det hele taget kommer vi i den grad til at savne den lille belgier, der så ud til at skulle have været den gennemgående nøglefigur gennem de tre ardennerklassikere.

 

Det efterlader desværre de kuperede endagsløb i en noget udvandet version. I forvejen er Wout van Aert ude af Amstel, og vi ved, at Tadej Pogacar kun kører et Liege, hvor døren til en sjette monumentsejr nu synes at stå åben på vid gab. Heldigvis så Roglics tilstand ikke ud til at være så slem, at han nødvendigvis er ude af billedet til Fleche og Liege, og Mathieu van der Poel beriger os jo heldigvis med sin deltagelse i Amstel og Liege, hvor han dog ikke kan ventes at være det uhyre, han er i de fladere løb. Det efterlader os med et pivåbent Fleche Wallonne, mens Amstel-arrangørerne, der måtte knibe sig selv i armen over udsigten til et opgør mellem Evenepoel, Van Aert og Van der Poel må sande, at de kun har én af deres tre giganter tilbage.

 

Det barske ved cykelsporten er jo, at den trods dagens drama kører videre. I morgen er rytterne atter i sadlen i jagten på at vinde et af sportens største ugelange løb, og det er også på den baggrund, jeg har valgt alligevel at skrive denne analyse. Det åbner det baskiske løb på vid gab, at tre af løbets vel nok fire største favoritter er ude - og når den fjerde, Ayuso, samtidig befinder sig i en temmelig ukendt tilstand, er der pludselig en stribe ryttere, der kan drømme om at vinde et løb, der ellers så ud til at være et lukket opgør mellem løbets helt store stjerner.

 

Forrest i række står Mattias Skjelmose jo. Danskeren fører nu for anden gang på under et år et stort WorldTour-etapeløb, men desværre sker det for anden gang under ret triste omstændigheder. Heldigvis tyder intet på, at det får så tragiske følger, som det gjorde i Schweiz, og forhåbentlig kan danskeren på lørdag tillade sig at fejre det med lidt større glæde, end han kunne, da han sidste sommer tog karrierens største sejr i skyggen af Mäders tragiske dødsfald.

 

Danskeren har i hvert fald sit livs chance for at følge den schweiziske sejr op med endnu en stor triumf. Han har et forspring på en rute, der passer ham, hans hold er stærkt, og ruten har en karakter, der gør, at han måske kan vinde, selv hvis han ikke skulle vise sig som den stærkeste. Om han skal regnes som favorit, vil afhænge meget af Ayusos tilstand, men lige nu ligner han den fremmeste kandidat.

 

Hovedrivalen er naturligvis UAE. Selv uden Vine er araberne skræmmende stærke, og selv hvis Ayuso er svækket, kan de særligt på en rute som denne i den grad profitere af et overtal, der foruden kaptajnen tæller løbets helt store joker, Isaac Del Toro, Brandon McNulty, der er skabt til at udnytte taktiske finaler, som han gjorde i Paris-Nice, og måske endda også stadig Marc Soler. Det ligner på papiret et opgør mellem Skjelmose og UAEs kollektiv, men Roglics og Evenepoels triste skæbne bringer også de i år så flyvende Jai Hindley og Mikel Landa en som jokers, selvom deres enkeltstarter og for Hindleys vedkommende også tirsdagens styrt har sat dem lidt tilbage. Bahrain må også se en åbning med deres stærke duo bestående af Pello Bilbao og Santiago Buitrago, selvom sidstnævnte også mistede tid i tirsdags - og så skal det blive meget spændende at følge de to unge franskmænd, Kevin Vauquelin og Romain Gregoire, der på en rute som denne bestemt skal regnes som reelle kandidater.

 

Læs også
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt

 

Derfor er den baskiske fest heldigvis heller ikke aflyst. Når vi om lidt forhåbentlig har fået en bekræftelse på, at de første optimistiske meldinger i forhold til dagens styrt var korrekte, venter der to spændende dage. Det bliver bare en anden fest, end vi havde ventet, men der tegner sig faktisk er ret interessant løb forude, som måske endda kan få en dansk vinder, selvom det bliver en anden end den, de fleste havde ventet.

 

Og så blev der jo faktisk kørt cykelløb allerede i dag også, men det er nu svært at bruge mange linjer på den lille seksmandskamp, der vist ikke havde megen sportslig værdi. Uden styrtet var chancen for, at de havde kæmpet om sejren meget lille, og selvom det på papiret var den næststørste sejr i Louis Meintjes’ karriere, er det næppe den, han tillægger næststørst værdi. I hvert fald var han på papiret den i særklasse bedste klatrer, og den eneste trussel var hurtige og klatrestærke Mathieu Burgaudeau, der imidlertid så ud til enten at være svært demotiveret af omstændighederne, selvom han faktisk spurtede efter 4. pladsen, eller havde en offday i rækken. Men når nu der skulle uddeles en sejr, faldt den da på et tørt sted hos en mand, der har haft en meget svær periode med et 2023, der blev ødelagt af styrt, og en uhyre skuffende sæsonstart, og hos et hold, der bestemt heller ikke har været heldige med den seneste uges grimme styrt for Gerben Thijssen, Arne Marit og Biniam Girmay.

 

Men det er næppe Meintjes’ sejr, nogen vil huske. Kulsorte torsdag vil desværre stå tilbage som dagen, hvor vi blev vidner til nogle meget grimme billeder, der fik de fleste til at frygte det værste. Nu krydser vi alle samtlige vores fingre for, at det ikke gik så galt endda, og at vi kan tillade os alligevel at nyde de kommende dages cykelløb - og at der ikke bliver flere sorte eller kulsorte dage i en på alle måder helt igennem forfærdelig uge.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
Itzulia Basque Country
Nyheder Profil Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Onsdag den 29. maj 2024

Landevej
LIVE nu: Gaudu og Martinez lægger pres på i fransk bjergløb
Landevej
UAE-profil vender tilbage på cyklen efter mareridtsstyrt
Landevej
Fransk guldfugl sværger troskab: Jeg vil give alt tilbage
MTB
Sagans drøm slukkes: Dårlige præstationer koster dyrt
Landevej
Rygte: Pogačars næste kontrakt når svimlende højder

Annonce

Landevej
Sejrsfattig maj koster - Danmark falder tilbage
Landevej
Danskerhold melder fra: Hvad er formålet?
Landevej
Hvad har Mads P., Roglic og Evenepoel til fælles?

Tirsdag den 28. maj 2024

Landevej
Frankrig udtager OL-truppen – profil er bitter over fravalg

Annonce

Landevej
Pogacar er halvvejs gennem sin store plan: Alt er bedre end forventet
Landevej
Vismas klassementstalent vender snart tilbage efter biluheld
Landevej
Bora-chef svarer på rygter om Van Aert og Pidcock
Landevej
Medie: Saudi-Arabien tæt på Giro-start i 2026

Annonce

Landevej
Geler, barer og dunke: Soudal Quick-Step viser indtaget fra Giroen
Landevej
Managerspillet til Tour de Suisse åbnet
Landevej
Jan Ullrich åbner cykelmuseum i Tyskland
Landevej
Danmarks U23-landshold går efter stor sejr
Landevej
Visma-sportsdirektør: Van Aert hører til i Touren
INTERVIEW Udstyr og test
Eksklusivt interviewTøjmærke i opråb: Vi skal tænke os om
Landevej
Froome klar til comeback i jagten på Tour-deltagelse
MTB
Frikendt og udtaget til OL: En medalje er mit mål

Annonce

Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Kæmpe OL-konflikt: Mesteren er droppet
Landevej
Pogacar udbygger enormt forspring til Vingegaard

Annonce

Mandag den 27. maj 2024

INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Ud i skoven og løbe rundt” – Gravelkongens røverhistorier fra GP Herning
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewTobias Aagaard beskriver kaotisk Fyen Rundt
Landevej
Stor BORA-profil forlader holdet efter denne sæson

Annonce

INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewNorman sender "stor tak" til konkurrent efter hjemmebanetriumf
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLidl-Trek-sportsdirektør roser den danske A-klasse efter skuffende weekend
Landevej
Kvinde med rollator ramt ved traditionsrigt UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewU23-danmarksmester sætter ord på hektisk finale
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Da Merlier - og en defekt - vendte verden på hovedet
Landevej
Vildt vægmaleri af Giro d'Italia i Rom
Landevej
Stor profil tog fem kilo på under Giroen
Landevej
Pogacars løjtnant sender advarsel til Tour-rivalerne
Landevej
Bemærkelsesværdig sejrsstime er forbi
Landevej
Pogacar smadrer Giro-rekord
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewLandstræneren afviser foræring og fremhæver stjerne: Han var i hopla
Landevej
Vinder af ungdomstrøjen drømmer om Maglia Rosa
Landevej
Stjerne varsler landevejscomeback
Landevej
Hård bjergetape ændres
MTB
Danmark kikser ekstra OL-plads
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024

Søndag den 26. maj 2024

Landevej
Deja vu-ramt Geraint Thomas ”forstår ikke cykling nu om dage”
Landevej
Se highlights fra 21. etape af Giroen
Landevej
Smertefri Van Aerts selvtillid vokser - Evaluering afgør Tour-deltagelse
Landevej
Tabt leadout og øl kunne ikke forhindre triumfen: Sagde undskyld til drengene
Landevej
Pogacar: Det er crazy
Landevej
Supersprinter laver hattrick og vinder alle etaper – danmarksmesteren snupper bjergtrøjen
Landevej
Pogacar vinder Giroen – Merlier triumferer i det sidste slag i Rom
Landevej
Sådan forløb Giroens sidste etape
Landevej
Belgisk kæmpetalent snupper den samlede sejr på sidste etape
Landevej
Danskers holdkammerat vinder afslutningsetapen
Landevej
Norsgaard fældet på vej mod stor triumf - Bettiol vinder samlet
Landevej
Lasse Norman spurter sig til sejr i barskt hjemmebaneløb
Landevej
Hollandsk sprintertalent tager suveræn sejr
Landevej
Kristoff vinder foran Van Aert – Franskmand vinder samlet
Landevej
Optakt: 21. etape af Giro d’Italia
Landevej
17-årig dansker imponerer i Schweiz
Landevej
Optakt: 3. etape af Boucles de la Mayenne
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Historien om en Giro fortalt på bare én dag
MTB
Dansk stjerne misser topresultat
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of Norway
Landevej
Favoritvurdering: Rund um Köln
Landevej
Belgisk hold udraderer al modstand – tager både etape og samlet sejr
Landevej
Spanier tager karrierens første seniorsejr
Landevej
Dansker kører flot resultat hjem i Italien
Landevej
Syg O’Connor tilfreds trods misset podie
Landevej
Italiensk dominans forvandles til sejr i Japan
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewUno-X gør klar til titelforsvar: Vi skal spænde hjelmen
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interview”Det ku’ jo være” – Lidl-Trek vil udfordre de vante sprintere
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewAirtox har klar plan, så de ikke har ansvaret
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenEksklusivt interviewFladt hierarki hos stjernerne: Mads Würtz og landsholdet vil i offensiven
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFormstærk konti-profil har øje på konkurrenterne i ”kaosspurt”
Landevej
Ekstatiske Martínez skal på podiet: Jeg takker Gud
Landevej
Geraint Thomas har én ting på Pogačar: Dét kommer han ikke til at gøre
VIS FLERE

Annonce