Impey tager udbrudssejr på Bastilledagen i Tour de France
14. juli 2019 17:19 af Mathias Høj Foto: Sirotti

Daryl Impey (Mitchelton-Scott) vandt i dag 9. etape af Tour de France foran belgiske Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) og slovenske Jan Tratnik (Bahrain-Merida). Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) fosvarede førertrøjen på den franske nationaldag Bastilledagen.

Highlights: Rutinerede Impey slog sikkert Benoot i spurten

se mere cykling på

I dag er datoen for den franske nationaldag Bastilledagen, hvorfor der var set frem til at franskmændene skulle i offensiven på dagens etape af Tour de France. Anthony Delaplace og Romain Sicard var dog de eneste to franskmænd i dagens 15 mands store udbrud, der kom afsted fra etapens start.

I finalen begyndte angrebene i det store udbrud at opstå, og det viste sig, at Tiesj Benoot og Daryl Impey havde flest kræfter benene. De to ryttere fulgtes ad ind til målbyen Brioude, hvor etapesejren skulle afgøres i en spurt. Her viste Impey sig stærkest, hvorfor han kunne tage Mitchelton-Scotts første sejr i dette års Tour de France.

 

Feltet kom i mål over 16 minutter efter Impey, hvorfor Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) forsvarede sin gule førertrøje. Jakob Fuglsang (Astana) kørte over målstregen med resten af feltet.

 

Etapereferat:

170,5 kilometer fra Saint-Etienne til Brioude var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 9. etape af Tour de France. Igen i dag skulle etapen tilbagelægges i den hårde og kuperede Massif Central-region, og rytterne skulle undervejs op over tre kategoriserede stigning, hvoraf den sidste stignings top var placeret med omkring 13 kilometer til mål. Etapen bød i alt på 2717 højdemeter på en dag, hvor franskmændene fejrede den traditionelle Bastilledag.

 

Fra etapens start angreb Nils Politt (Katusha-Alpecin) med det same, at løbet blev givet frit. Ingen fulgte tyskeren i første omgang, men angrebslysten var stor i feltet. I mellemtiden styrtede gårsdagens mand i udbruddet Alessandro De Marchi (CCC) sammen med franske Alexis Vuillermoz (AG2R). CCC-rytteren blev liggende på asfalten, mens Vuillermoz var hurtig på cyklen igen.

 

Helt i front havde Tim Wellens og Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Rui Costa (UAE Team Emirates), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Alexis Gougeard og Elie Gesbert (AG2R) skabt tilslutning til Politt, men det hele blev neutraliseret igen. De Marchi kom aldrig på cyklen igen, hvorfor italieneren udgik af dette års Tour de France.

 

Stort udbrud kommer afsted

Efter næsten 20 kilometer fik et stort udbrud på 14 ryttere lov til at køre afsted af feltet, hvor der var bred front. Rytterne i udbruddet var Lukas Pöstlberger (Bora-hansgroehe), Oliver Naesen (AG2R), Ivan Cortina og Jan Tratnik (Bahrain Merida), Tony Martin (Jumbo-Visma), Simon Clarke (EF Pro Cycling), Daryl Impey (Mitchelton Scott), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Nicolas Roche (Sunweb), Jesus Herrada (Cofidis), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Romain Sicard (Total Direct Energie), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Anthony Delaplace (Arkea-Samsic).

 

Marc Soler (Movistar) og Costa fortrød, at de ikke ramte det store udbrud i første omgang, hvorfor de lidt senere satte efter de 14 ryttere helt i front, som tog hul på kategori 1-stigningen Mur d’Aurec-sur-Loire (3,2 km - 11 % i snit) med forspring på seks minutter til feltet. Soler kom op til det store udbrud kort før toppen af stigningen, mens Costa stadig kæmpede for at komme op.

 

Benoot førte feltet hen over toppen af Mur d’Aurec-sur-Loire med et forspring på syv minutter til feltet, der endnu ikke havde sat tempoet i vejret efter 40 kilometers cykelløb. Costa lå stadig på mellemhånd på nedkørslen fra stigningen med omkring et minut op til det store udbrud, men portugiseren gav op og lod sig falde tilbage til feltet.

 

Quick-Step kontrollerer i feltet

I feltet begyndte Deceuninck-Quick Step at tage ansvar i føringsarbejdet, hvor blandt andre Kasper Asgreen blev sat på arbejde endnu en gang. Quick-Step stabliserede forspringet på omkring 10 minutter, hvorfor alt tydet på, at dagens etapevinder skulle findes blandt udbryderne.

 

Dagens indlagte pointspurt lå placeret med lidt under 80 kilometer til mål, og Boasson Hagen tog maksimum point foran Stuyven og Delaplace. Herefter ramte udbruddet kategori 3-stigningen Cote des Guillaumanches (7,8 km - 4,1 % i snit) med et forspring på ti minutter til feltet. Efter toppen af stigningen forsøgte Clarke og Tratnik at køre væk, men udbruddet blev samlet igen få kilometer senere.

 

Pöstlberger angriber solo fra udbruddet

På nedkørslen fra stigningen var det Pöstlbergers tur til at angribe. Østrigeren kørte væk solo og øgede langsomt sit forspring til 45 sekunder til resten af udbruddet, mens feltet fortsat var under fuld kontrol af Quick-Step.

 

I forfølgergruppen begyndte angrebene så småt i forbindelse med, at rytterne nærmede sig dagens sidste stigning Cote de Saint-Just (3,6 km - 7,2 % i snit), der begyndte med 16 kilometer til mål. Forceringerne betød, at Boasson Hagen, Cortina, Herrada, Clarke, Martin, Delaplace og Sicard tabte terræn. Derfor var det kun Roche, Soler, Stuyven, Impey, Benoot og Tratnik, der overlevede angrebene.

 

Roche, Benoot og Impey i offensiven

Pöstlberger ramte den afsluttende stigning med et forspring på 20 sekunder, men noget tydet på, at Bora-rytteren blev hentet inden længe. Lidt over to kilometer fra toppen blev østrigeren ganske rigtig hentet, hvorefter Roche angreb. Sunweb-rytteren fik Benoot med på hjul, og de to ryttere fortsatte samarbejdet mod toppen.

 

Få hundrede meter før toppen fik Impey kontakt med Roche og Benoot i front, og sydafrikaneren førte fronttrioen over toppen af dagens sidste stigning med et forspring på lidt over ti sekunder ned til den nærmeste forfølgergruppe med Stuyven, Soler, Naesen og Tratnik med 13 kilometer til mål.

 

I feltet forcerede AG2R på den afsluttende stigning for sin kaptajn Romain Bardet, der fik George Bennett (Jumbo-Vimsa) og Richie Porte (Trek-Segafredo) med på hjul. Trioen fik ikke lov at køre væk, da Team INEOS satte sig frem for at sætte et hårdt tempo.

 

Impey bedst i den afsluttende spurt

Oppe i udbruddet lancerede Benoot et angreb med Impey på hjul på nedkørslen, mens Roche måtte lade sig hægte af. Ireren faldte tilbage til den nærmeste forfølgergruppe, der lå 15 sekunder efter frontduoen med tre kilometer til mål.

 

Benoot og Impey holdte forfølgergruppen bag sig hele vejen til målstregen, hvor de to ryttere skulle afgøre etapesejren i mellem sig i en spurt. Benoot åbnede spurten, men det var Impey, der trak det længste strå og vandt etapen.

 

Opdateres...

INFO
DEL
DELTAG I DEBATTEN

FREDAG

Præmier for +65.000 kroner i Vuelta-spillet? Spillet starter lørdag

Optakt: 4. etape af PostNord Danmark Rundt

Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana

Vos holder akkurat feltet bag sig i solosejr

Dobbelt triumf for Cosnefroy i Tour de Limousin

OFFICIELT: Sprinterstjerne stopper karrieren

Følg puncheuretapen til Asnæs Indelukke

Optakt - Stortest af landevejscykler

Optakt: EuroEyes Cyclassics Hamburg (Vattenfall Cyclassics)

Niklas Larsen: Mit vægttab gjorde forskellen i dag

Ærgerlig Vingegaard: Det er en forspildt mulighed

Følg søndagens store tyske WorldTour-klassiker

Følg det indledende holdløb i Vuelta a Espana

Norman efter sejr: Jeg var i tvivl, om de ville passere mig i spurten

Norman bedst af alle på kongeetapen - Larsen i førertrøjen

Evenepoel skriver ny kontrakt

De Gendt kører femte Grand Tour i træk: Håber at vise mig frem

Australier vinder ultrakort bjergetape i l´Avenir - nordmand i gult

Forudbestil: Ny udgave af "Sort Kaffe & Hvide Sokker"

Vuelta-favoritten klar til at gå efter sejren

Fuglsang før Vueltaen: Føler ikke meget fra styrtet

Alaphilippe tilbage efter pause: Han havde nået grænsen

Spanier tog sejren i Limousin

Hollandsk mester hurtigst i Norge – Dideriksen treer

Giro-vinderen ude af Vueltaen efter styrt

Colombianer sejrede i Tour de l'Avenir

Startlisten til Vuelta a España med rygnumre

Starttiderne til holdtidskørslen (1. etape) i Vueltaen

Deceuninck-Quick Steps mekaniker blogger under Vueltaen

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

McNulty: Unge rytteres succes viser, at sporten er renere

Rasmus Quaade efter andenplads: Jeg er virkelig tilfreds med min enkeltstart

Niklas Larsen rykker frem i klassementet: Det var lige, som det skulle være

Optakt: 3. etape af PostNord Danmark Rundt

Würtz Schmidt: Jeg begyndte at lide ret hurtigt

Toft vandt endelig i Danmark Rundt: Forløsningen er rigtig stor

Martin Toft vinder enkeltstarten – Mads Würtz ny mand i PostNord-førertrøjen

Benoot begravede holdkammerat: Han var også min ven

Froome accepterer otte år gammel Vuelta-sejr

Vuelta a Espana: Outsiderne

Team Ineos laver sen udskiftning i Vuelta-trup

Lars Bak kører karrierens sidste danske løb

Valverde vil hente etapesejre i Vuelta a España

Jesper Worre prøvede at lokke hollandsk stjerne med mange penge

John Degenkolb skifter til Lotto Soudal

Jansen: Jeg forstod ikke de andre rytteres taktik i finalen

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter

Calmejane efter sejr: Det var hævn

Laporte efter Vivani-transfer: Jeg har stadig personlige ambitioner

ONSDAG

Dempster vinder hollandsk éndagsløb

Rodenberg: Det var en ret stresset dag

Vuelta a Espana: Podiekandidaterne

Calmejane tager første sejr siden marts

Optakt: 2. etape af PostNord Danmark Rundt

Dansk verdensmester forsøgte forgæves: Jeg tog en chance

Rasmus Byriel glad for holdets etapesejr efter at have ofret sig

Benoot efter sejr: Min professionelle karriere begyndte i Danmark Rundt

Jonas Vingegaard uheldigt fra start i PostNord Danmark Rund

ColoQuick-kaptajn tager vigtig tid: Det kan være afgørende

Flot sejr til Benoot på 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Ung brite efter voldsomt styrt i l´Avenir: Husker ikke rigtig noget

Martin Toft: Det er bare fuld blæs

Rodenberg: Jeg kan slå verdensklassesprintere

Ung komet vil vinde i Grand Tour-debut

Reaktioner før 1. etape af PostNord Danmark Rundt

Vinokurov tror på Fuglsang: Kan opnå mere

Tysk stortalent skifter til Bora-Hansgrohe

Quick-Step henter stærk italiener hos Astana

Transferlisten 2019-2020

Jakob Fuglsang skriver ny kontrakt til 2021

Bekræftet: Kamp skriver WorldTour-kontrakt

PostNord Danmark Rundt sendes nu live i 59 lande

Prøv banecykling til Bike Blowout messen

Overblik: Vuelta startlisten - alle 22 hold

Würtz: Forventer hård 1. etape

Kamp: Jeg vil vinde løbet sammenlagt

Klar til Danmark Rundt? Sæt dit hold - spillet starter kl. 13.30

TIRSDAG

ColoQuick sportsdirektør: Vi skal søge chancen hver dag

Vuelta a Espana: Vinderkandidaterne

Tom Pidcock på hospitalet efter styrt i Tour de l’Avenir

Tidligere verdensmester planlægger karrierestop efter OL i Tokyo