Impey tager udbrudssejr på Bastilledagen i Tour de France
14. juli 2019 17:19Foto: Sirotti
af Mathias Høj

Daryl Impey (Mitchelton-Scott) vandt i dag 9. etape af Tour de France foran belgiske Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) og slovenske Jan Tratnik (Bahrain-Merida). Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) fosvarede førertrøjen på den franske nationaldag Bastilledagen.

Highlights: Rutinerede Impey slog sikkert Benoot i spurten

se mere cykling på

I dag er datoen for den franske nationaldag Bastilledagen, hvorfor der var set frem til at franskmændene skulle i offensiven på dagens etape af Tour de France. Anthony Delaplace og Romain Sicard var dog de eneste to franskmænd i dagens 15 mands store udbrud, der kom afsted fra etapens start.

I finalen begyndte angrebene i det store udbrud at opstå, og det viste sig, at Tiesj Benoot og Daryl Impey havde flest kræfter benene. De to ryttere fulgtes ad ind til målbyen Brioude, hvor etapesejren skulle afgøres i en spurt. Her viste Impey sig stærkest, hvorfor han kunne tage Mitchelton-Scotts første sejr i dette års Tour de France.

 

Feltet kom i mål over 16 minutter efter Impey, hvorfor Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) forsvarede sin gule førertrøje. Jakob Fuglsang (Astana) kørte over målstregen med resten af feltet.

 

Etapereferat:

170,5 kilometer fra Saint-Etienne til Brioude var i dag på programmet, da rytterne tog hul på 9. etape af Tour de France. Igen i dag skulle etapen tilbagelægges i den hårde og kuperede Massif Central-region, og rytterne skulle undervejs op over tre kategoriserede stigning, hvoraf den sidste stignings top var placeret med omkring 13 kilometer til mål. Etapen bød i alt på 2717 højdemeter på en dag, hvor franskmændene fejrede den traditionelle Bastilledag.

 

Fra etapens start angreb Nils Politt (Katusha-Alpecin) med det same, at løbet blev givet frit. Ingen fulgte tyskeren i første omgang, men angrebslysten var stor i feltet. I mellemtiden styrtede gårsdagens mand i udbruddet Alessandro De Marchi (CCC) sammen med franske Alexis Vuillermoz (AG2R). CCC-rytteren blev liggende på asfalten, mens Vuillermoz var hurtig på cyklen igen.

 

Helt i front havde Tim Wellens og Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Rui Costa (UAE Team Emirates), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Alexis Gougeard og Elie Gesbert (AG2R) skabt tilslutning til Politt, men det hele blev neutraliseret igen. De Marchi kom aldrig på cyklen igen, hvorfor italieneren udgik af dette års Tour de France.

 

Stort udbrud kommer afsted

Efter næsten 20 kilometer fik et stort udbrud på 14 ryttere lov til at køre afsted af feltet, hvor der var bred front. Rytterne i udbruddet var Lukas Pöstlberger (Bora-hansgroehe), Oliver Naesen (AG2R), Ivan Cortina og Jan Tratnik (Bahrain Merida), Tony Martin (Jumbo-Visma), Simon Clarke (EF Pro Cycling), Daryl Impey (Mitchelton Scott), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Nicolas Roche (Sunweb), Jesus Herrada (Cofidis), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Romain Sicard (Total Direct Energie), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Anthony Delaplace (Arkea-Samsic).

 

Marc Soler (Movistar) og Costa fortrød, at de ikke ramte det store udbrud i første omgang, hvorfor de lidt senere satte efter de 14 ryttere helt i front, som tog hul på kategori 1-stigningen Mur d’Aurec-sur-Loire (3,2 km - 11 % i snit) med forspring på seks minutter til feltet. Soler kom op til det store udbrud kort før toppen af stigningen, mens Costa stadig kæmpede for at komme op.

 

Benoot førte feltet hen over toppen af Mur d’Aurec-sur-Loire med et forspring på syv minutter til feltet, der endnu ikke havde sat tempoet i vejret efter 40 kilometers cykelløb. Costa lå stadig på mellemhånd på nedkørslen fra stigningen med omkring et minut op til det store udbrud, men portugiseren gav op og lod sig falde tilbage til feltet.

 

Quick-Step kontrollerer i feltet

I feltet begyndte Deceuninck-Quick Step at tage ansvar i føringsarbejdet, hvor blandt andre Kasper Asgreen blev sat på arbejde endnu en gang. Quick-Step stabliserede forspringet på omkring 10 minutter, hvorfor alt tydet på, at dagens etapevinder skulle findes blandt udbryderne.

 

Dagens indlagte pointspurt lå placeret med lidt under 80 kilometer til mål, og Boasson Hagen tog maksimum point foran Stuyven og Delaplace. Herefter ramte udbruddet kategori 3-stigningen Cote des Guillaumanches (7,8 km - 4,1 % i snit) med et forspring på ti minutter til feltet. Efter toppen af stigningen forsøgte Clarke og Tratnik at køre væk, men udbruddet blev samlet igen få kilometer senere.

 

Pöstlberger angriber solo fra udbruddet

På nedkørslen fra stigningen var det Pöstlbergers tur til at angribe. Østrigeren kørte væk solo og øgede langsomt sit forspring til 45 sekunder til resten af udbruddet, mens feltet fortsat var under fuld kontrol af Quick-Step.

 

I forfølgergruppen begyndte angrebene så småt i forbindelse med, at rytterne nærmede sig dagens sidste stigning Cote de Saint-Just (3,6 km - 7,2 % i snit), der begyndte med 16 kilometer til mål. Forceringerne betød, at Boasson Hagen, Cortina, Herrada, Clarke, Martin, Delaplace og Sicard tabte terræn. Derfor var det kun Roche, Soler, Stuyven, Impey, Benoot og Tratnik, der overlevede angrebene.

 

Roche, Benoot og Impey i offensiven

Pöstlberger ramte den afsluttende stigning med et forspring på 20 sekunder, men noget tydet på, at Bora-rytteren blev hentet inden længe. Lidt over to kilometer fra toppen blev østrigeren ganske rigtig hentet, hvorefter Roche angreb. Sunweb-rytteren fik Benoot med på hjul, og de to ryttere fortsatte samarbejdet mod toppen.

 

Få hundrede meter før toppen fik Impey kontakt med Roche og Benoot i front, og sydafrikaneren førte fronttrioen over toppen af dagens sidste stigning med et forspring på lidt over ti sekunder ned til den nærmeste forfølgergruppe med Stuyven, Soler, Naesen og Tratnik med 13 kilometer til mål.

 

I feltet forcerede AG2R på den afsluttende stigning for sin kaptajn Romain Bardet, der fik George Bennett (Jumbo-Vimsa) og Richie Porte (Trek-Segafredo) med på hjul. Trioen fik ikke lov at køre væk, da Team INEOS satte sig frem for at sætte et hårdt tempo.

 

Impey bedst i den afsluttende spurt

Oppe i udbruddet lancerede Benoot et angreb med Impey på hjul på nedkørslen, mens Roche måtte lade sig hægte af. Ireren faldte tilbage til den nærmeste forfølgergruppe, der lå 15 sekunder efter frontduoen med tre kilometer til mål.

 

Benoot og Impey holdte forfølgergruppen bag sig hele vejen til målstregen, hvor de to ryttere skulle afgøre etapesejren i mellem sig i en spurt. Benoot åbnede spurten, men det var Impey, der trak det længste strå og vandt etapen.

 

Opdateres...

INFO
DEL
DELTAG I DEBATTEN

MANDAG

LIVE nu: Får Sagan, Hodeg og Gaviria revanche?

Optakt: Race Torquay

Laporte ude med brækket håndled

Dansk stortalent blev tiltrukket af Basso og Contador

Video i artiklenOptakt: 2. etape af Vuelta a San Juan

Alaphilippe tror ikke på gentagelse af 2019-succes

Evenepoel slipper nådigt efter styrt

Pidcock vil i top fem til VM

Tilskuer skyld i stort San Juan-styrt

Efter cykelrytters død: Bilist slap med bøde på 1500 kroner

Riwal Readynez inviteret til Ardennerklassiker

Cykelløb udskudt efter farlig virus

Video i artiklenBarbier efter overraskende sejr: En sand holdindsats

Prøv banecykling - Spar 30% ved hurtig tilmelding

Anmeldelse: Den hemmelige cykelrytter

Gaviria: Der var forvirring

Amerikansk hold retter fokus mod Europa

Video i artiklenRudy Barbier udnytter forvirringen og vinder første etape af Vuelta a San Juan

Caroline Bohé i front af spansk mountainbikeløb

Video i artiklenServicebilen blev knust af en brosten - hør vanvittig historie fra Holms tur til Argentina

19 kvinderyttere til start ved DBCs 3-dagesløb

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Video i artiklenSprinterne åbnede festen i San Juan

Tour Down Under-analyse: Den omvendte verden

Optakt: Vuelta a San Juan

Optakt: 1. etape af Vuelta a San Juan

Landa klar med løbsprogrammet frem til Touren

Wulff og Hester kun ni point fra førstepladsen

Van Aert manglede overskuddet i finalen

Aerts: Havde ret gode ben i dag

Van der Poel: Er på rette sted inden VM

Alpecin-Fenix sikrer sig Alvarado frem til 2024

Medie: Betsema fravalgt til VM

Uheldig Alvarado: Følte jeg var den stærkeste

Geschke lykkelig over bedste klassementsplacering nogensinde

Wulff/Hester med i toppen - Dansk U23-sejr i Berlin

Dobbelt fransk succes i Tropicale Amissa Bongo

Van der Poel vandt i World Cuppen, men ikke samlet

Brand vinder Hoogerheide - Worst vinder World Cuppen

Vinder af kongeetapen: I går sagde jeg, at cykelrytter måske ikke var det rette job

EF-rytter: Der er allerede et Gravel-VM

Tidligere Riis-rytter skifter NTTs udvikingshold

Impey: Porte beviste, at han er løbets bedste klatrer

Porte efter Down Under-sejr: Drengene kørte fantastisk hele ugen

Kæmpe overraskelse på Willunga Hill - Porte vinder samlet

LØRDAG

Cancellara: Giv os flere som Evenepoel

De Vlaeminck: Van der Poel kan slå min rekord

Tjekkiet nærmer sig Grand Depart

Optakt med etapevinderbud: La Tropicale Amissa Bongo

Van der Poel: Følte mig god fra start

Tilfreds Van Aert: Bedre følelse end forventet

Optakt: 6. etape af Tour Down Under

Tour Down Under-analyse: Et vendepunkt - igen?

Teenager tager ny sejr i Gabon

Van Aert kæmpede men van der Poel vandt igen

Kontroversiel hollænder bliver toer i sit comeback

Riis: Nizzolos sejr er vigtig for mig personligt

Italiensk talent drømmer om Giroen

Calmejane vil genrejse sig i Touren og Vueltaen

Hermans tror stadig på sine OL-chancer

Paris-Roubaix bliver 500 meter længere i år

Video i artiklenSe highlights fra seksdagesløbet i Berlin: 7,5 km pointløb

Lappartient åbner for gravel-VM

Riis: NTT er en fantastisk udfordring for mig

Impey tør ikke erklære sig som vinder endnu

Britiske løb mister hovedsponsor

Bennett: Vi skal stadig fintunes

Nizzolo: En kæmpe tak til holdet

Unge Schelling glad for udbrudsoplevelse

Danskerne fortsat med helt fremme i Berlin

Nizzolo sikrer Riis og NTT første sejr

FREDAG

UCI-præsident: Riis har ret til at komme tilbage

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Prudhomme roser stortalenter: Bryder med mønstrene

Degenkolb får Roubaix-pavé opkaldt efter sig

Riwal offentliggør løbsprogram - udtager hold til Saudi Arabien

Optakt: 5. etape af Tour Down Under

Tour Down Under-analyse: Nye tider

Movistar sender stjernerne til Mallorca

Riis: Hvis jeg fejler, sæt mig i fængsel

Impey: Det bliver en svær kamp