Hollandsk triumf efter hektisk dag i Appenninerne
13. maj 2022 17:03Foto: Sirotti
af Gustav Volstrup Sønderlund

Efter en dag, hvor kampen for at komme i udbrud syntes endeløs, var Koen Bouwman hurtigst i spurten om etapesejren i Potenza. Holdkammeraten Tom Dumoulin udførte et flot hjælpearbejde, der banede vejen for en spursejr over Bauke Mollema og Davide Formolo.

Annonce

Hollandske Koen Bouwman (Team Jumbo-Visma) viste sig som den hurtigste på stregen, da 7. etape af Giro d'Italia skulle afgøres.

 

Han henviste landsmanden Bauke Mollema (Trek - Segafredo) og Davide Formolo (UAE Team Emirates) til henholdsvis anden- og tredjepladsen.

 

Set med danske briller var det en skidt dag for Mattias Skjelmose, der tabte mere end 26 minutter som følge af et styrt.

Se afslutningen fra 7. etape af Giroen

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Gang i den fra start

Allerede fra kilometer nul var der hård kamp om at komme i udbrud.

 

Flere forskellige hold forsøgte at komme af sted, men det første seriøse angreb stod Thomas De Gendt (Lotto Soudal) for.

 

Bag De Gendt fortsatte angrebene, men belgieren fik hurtigt opbygget et forspring på 55 sekunder.

Annonce

 

I feltet var en af etapens favoritter Davide Formolo særdeles aktiv, og han forsøgte af flere omgange at komme af sted. Formolos holdkammerater Diego Ulissi og Alessandro Covi var blandede sig også i de utallige udbrudsforsøg.

 

Superstjernen Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) ville også lege med, hvorfor han satte nogle hårde accelerationer ind i forsøget på at slippe af sted.

 

Samtidig blev det danske flag vist frem, da Magnus Cort (EF Education EasyPost) kortvarigt forsøgte at stikke.

 

De mange angreb fik i sidste ende lukket De Gendts forsøg ned, og alt var atter samlet efter 20 kilometer med en endeløs strøm af angrebsforsøg.

 

I vanlig stil leverede Wout Poels (Bahrain - Victorious) et hårdt fremstød og fik dermed hurtigt et godt hul.

 

Efterfølgende angreb nummer to i klassementet Lennard Kämna (Bora - Hansgrohe), men Mattias Skjelmose dækkede tyskeren af i tjeneste for Lopez.

 

Poels rundede dagens første kategoriserede stigning som den forreste mand.

 

Højst overraskende stak Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) snuden frem på en nedkørsel med 137, hvor han blandt andet havde selskab af Van der Poel.

 

Den prominente gruppe fik et forspring på 15 sekunder, før de blev lukket ned af Trek.

 

Kåmna forsøgte atter at slå hullet, men han fik ikke lov til at slippe. Den lyserøde trøje gik sågar selv med, da indehaveren af bjergtrøjen angreb.

Annonce

 

Ro over feltet

Efter 75 kilometer med benhård kørsel blev udbruddet endelig etableret.

 

Koen Bouwman og Tom Dumoulin, Diego Camargo, Bauke Mollema, Poels, Formolo og Davide Villella (Cofidis) udgjorde dagens syv mand store udbrud.

 

En kollektiv tissepause i feltet betød, at der var udbredt tilfredshed med situationen, hvorefter Trek - Segafredo kontrollerede i feltet for Juan Pedro Lopez, selvom de havde Mollema i udbruddet.

 

Den hårde kørsel på stigningerne kostede for de tunge drenge, da Caleb Ewan, Mark Cavendish og Arnaud Démare (Groupama-FDJ) hang i bremserne bagerst i feltet. Démare blev blandt andet assisteret af et par holdkammerater.

 

I udbruddet var Bouwman og Mollema er de to bedst placerede i klassementet. Begge var under seks minutter fra Lopez’ førertrøje.

Annonce

 

Afstanden overskred de fem minutter med lige knap 100 kilometer til mål, hvorfor førertrøjen pludselig var i spil for de to hollændere.

 

Bouwman vandt bjergspurten på kategori 1-stigningen Monte Sirino og kørte sig ind i kampen om bjergtrøjen og fik dermed muligheden for at fravriste Kämna bjergtrøjen på de resterende stigninger.

 

Den hårde start kostede for udbruddet

Den hårde offensiv i begyndelsen af etapen begyndte at koste for Poels, der med 72,6 kilometer til mål begyndte at tabe et par meter til de øvrige ryttere i udbruddet

 

Med 66 kilometer til mål styrtede Villella i udbruddet, og han blev tvunget ud i en jagt.

 

Chris Anker Sørensens sammenligning af Poels som typen, der fyrer alt sit nytårskrudt af dagen inden nytårsaften, og derfor ikke har noget tilbage, når det virkelig gælder, holdt stik, da han på Montagna Grande di Viggiano-stigningen endegyldigt blev sat af. Han var dermed ude af spillet om etapesejren.

Annonce

 

I samme øjeblik kom Villella tilbage til fronten.

 

Inden stigningen styrtede Skjelmose, men han kom hurtigt på benene igen og sad fint med op ad stigningen. Hans holdkammerater holdt fortsat udbruddet i snor, men forspringet svingede således, at Bouwman og Lopez skiftevis var virtuelt i førertrøjen.

 

Bouwman vandt dagens tredje bjergspurt og overtog dermed virtuelt den blå bjergtrøje.

 

Efter mange kilometers stilstand skete der endelig noget i feltet, da INEOS Grenadiers satte sig frem med 53 kilometer til mål. Forspringet havde sneget sig helt op på 6:30, hvilket de ikke kunne se passivt til.

 

INEOS’ fremstød medførte, at udbruddets forspring blev kørt helt ned på fire minutter, og etapesejren var dermed ikke helt uden for rækkevidde for feltet.

Annonce

 

Denne mulighed blev ikke grebet, da INEOS blot satte et kontrolleret tempo uden intentionen om at hente den nu seks mand store udbrydergruppe.

 

På den sidste kategoriserede stigning holdt udbruddet dampen oppe, hvilket kostede Camargo deltagelsen i helt i front af løbet.

 

Fornyet angrebslyst i fronten

Med 30,3 kilometer til mål blev der gjort op med den stationære situation i udbruddet, da Dumoulin åbnede en ny angrebsfest i fronten af løbet. Formolo reagerede med det samme.

 

Hollænderen forsøgte igen, men han kunne ikke komme af med Formolo og Mollema, og hans holdkammerat fulgte også godt med.

 

I feltet blev Van der Poel blev sat af, men det virkede som en kontrolleret beslutning.

Annonce

 

Det blev alle gode gange tre for Dumoulin, der igen prøvede at slippe af med de resterende udbrydere. Angrebet blev på bekostning af holdkammeraten, der måtte slippe de tre andre.

 

Angrebsfesten fortsatte, da Mollema kørte kontra på Dumoulin, og Formolo forsøgte sig også, da de to hollændere neutraliserede hinanden.

 

Den tredje hollænder Bouwman var ikke så flyvende, da han ikke kunne følge tempoet. Han fik dog langsomt kørt sig tilbage til de tre i front. Overraskende havde han nok tilbage i benene til at vinde dagens sidste bjergspurt, og han sikrede sig dermed bjergtrøjen.

 

Udbruddet blev samlet igen på nedkørslen, hvor de fire ryttere i front arbejdede fint sammen på vej mod målstregen, men ansvaret lå primært på Jumbo-Visma.  

 

Mollema satte et hårdt angreb ind på en bakke med 8,5 kilometer til mål. Som resultat af dette fik Dumoulin problemer med at følge med.

Annonce

 

En ny kavalkade af angreb blev påbegyndt af Mollemas fremstød. Hollænderen forsøgte igen at køre fra de andre, men uden held. Til gengæld så Formolo her sit moment til at køre kontra, hvilket igen kostede for Dumoulin.

 

På det flade indløb mod målstregen fik Dumoulin slidt sig tilbage til trods for, at Mollema og Formolo fortsat var angrebslystne.

 

Den tidligere Giro-vinder trak med det samme i arbejdstøjet for sin yngre holdkammerat, og han leverede et tre kilometer langt leadout.

 

Paradoksalt nok skulle en finale bestående af en endeløs række af angreb afgøres i en tremandsspurt. Med 200 meter til mål lancerede Bouwman spurten, og han så hurtigt ud til at være en sikker etapevinder.

 

På det stigende opløb kunne Mollema og Formolo ikke hamle op med Jumbo-Visma-rytteren, der kunne krydse stregen i stor eufori efter et flot holdarbejde.

Annonce

 

Mollema blev nummer to og Formolo nummer tre.

 

Sejrherrens holdkammerat Dumoulin trillede i mål som fjerde mand.

 

I feltet var alt status quo, hvor nummer to i klassementet, Kämna, vandt spurten om ottendepladsen og Lopez forsvarede førertrøjen.

 

INFO
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
Koen Bouwman
Nyheder
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 01. oktober 2022

Følg Vingegaard i Kroatien og endagsløb i Frankrig og Belgien
Landevej
Colbrelli: En bedre udgave af Lutsenko havde vundet VM
Landevej
Evenepoel viser sin nye VM-trikot frem – Se den her
Landevej
Har sin bedste sæson nogensinde: Måske er jeg som en god vin
Landevej
Fortsætter glimrende sæsonstart: Belgier vinder i Meulebeke
Cross
”Jeg havde mistet troen på mig selv” – Mas genfinder selvtillid efter første sejr i år
Landevej
Pogacar maner til ro efter Mas-afklapsning
Landevej
BikeExchange udtager dansk stagiaire til flere løb
Landevej
“Jeg satsede” - Teenager gav Vingegaard kamp til stregen
Landevej
Jumbo-Visma med dobbeltsejr i Pyrenæerne
Landevej
Mas moser Pogacar på ikonisk mur
Landevej
Video i artiklenNærmer sig 50: Se alle de danske UCI-sejre i 2022
Landevej
Vingegaard efter ny sejr: Jeg skulle gamble
Landevej
Video i artiklenSe Vingegaard vinde kongeetapen i CRO Race
Video
Video i artiklenVingegaard vinder vild kongeetape
Landevej
Roubaix-vinder sejrer på hjemmebane i Giro dell'Emilia
Landevej
Her er vinderne af DM i holdløb
Landevej
Optakt: 5. etape af CRO Race
Landevej
Optakt: Giro dell’Emilia
Landevej
Groenewegen: Vores tog skal være stærkere
Landevej
Eksklusivt interviewU23-danmarksmester drager på udlandseventyr: Ambitionerne er store
INTERVIEW Landevej
Stybar gør cross-comeback med ét mål i sigte
Cross
Jumbo-chef forklarer holdets succes som ”totalcykling”
Landevej
Defekt kostede førertrøjen etapesejr
Landevej
Stream: Følg Vingegaard forsvare førertrøjen søndag
Landevej
Stærkt besatte kontihold skal dyste i DM-holdløb
Landevej
Fransk sejrherre lettet efter stor brøler tidligere kostede holdet
Landevej
Cofidis forstærker sig med ung duo
Landevej
Quintana færdig hos Arkea
Landevej
Oversigt: Stor danskerlørdag i vente
Landevej
Vingegaard-chef blæser til offensiv
Landevej
Medie: Legendens søn kan blive Krons nye chef
Landevej
Medie: Profil vil bryde sin kontrakt for skifte til Movistar
Landevej
Eksklusivt interviewJens Voigt hylder Vingegaard og den danske Grand Départ
INTERVIEW Landevej

Fredag den 30. september 2022

Dansker i top 10 i fransk fest
Landevej
Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
Udstyr og test
Fransk sejr i hektisk og våd finale i Kroatien
Landevej
Medie: Sprinter forlader Jumbo-Visma
Landevej
Bora tager dansker med til italiensk klassiker
Landevej
DSM-rytter opgiver landevejen til fordel for cross
Cross
Stort talent debuterer for Ineos i Italien
Landevej
Optakt: 4. etape af CRO Race
Landevej
Her er Evenepoels holdkammerater i hans første løb som verdensmester
Landevej
Medie: Tidligere WorldTour-rytter gør comeback på dansk hold
Landevej
Alpecin-rytter færdig for sæsonen efter træningsstyrt
Landevej
Eksklusivt interviewVeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
INTERVIEW Udstyr og test
Cecilie Uttrup udtaget til stort italiensk løb
Landevej
Bahrain-sprinter skriver ny kontrakt
Landevej
Quick-Step-sportsdirektør reagerer på rygte om skifte til Ineos
Landevej
VM-sensation vender tilbage til landevejen
Landevej
BORA-åbenbaring bliver professionel: Har en stor motor
Landevej
Riwal klar til årets sidste kamp mod stjernerne
Landevej
Afgående holdmanager får skarp kritik af belgisk profil
Landevej
VM blev svinedyrt - nu kan historien gentage sig
Bane
WorldTour-løb vender tilbage i 2023
Landevej
A.S.O.: Her takker legenden af
Landevej
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Landevej

Torsdag den 29. september 2022

Førertrøjen forsvarede sig, men han var tiltænkt en anden rolle
Landevej
Eksklusivt interviewElitechef gør status: VM var en blandet pose bolsjer
INTERVIEW Landevej
Valverde erkender sejrskostelig fejl
Landevej
Nibali melder om gode ben forud for karrierefinale
Landevej
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Udstyr og test
Blev overrumplet af Vingegaard: Jeg åbnede for tidligt
Landevej
Overspurtede Valverde: Hollænder overrasket over sejr
Landevej
Uno-X-rytter bedste dansker i spansk talentsejr
Landevej
Video i artiklenVingegaard havde svært ved at stå op på afgørende stigning
Landevej
Video i artiklenHør Vingegaards reaktion på sejr
Video
Produktnyt + First Ride: Assos GTS efterårskollektion
Udstyr og test
Video i artiklenSe Vingegaards vilde sejr på kroatisk mur
Video
Video i artiklenVidunderlige Vingegaard vinder i vanvittig finale
Landevej
Video i artiklenValverde slået i spurten: Hollænder basker legenden
Video
Video i artiklenAlpecin-rytter stjæler Valverdes triumf i Italien
Landevej
Lettet holdchef: Systemet fungerer jo ikke
Landevej
Tour-ambitioner: Kruijswijk drømmer om etapesejr
Landevej
Holdmanager forlader Lotto Soudal
Landevej
Eftertragtet Martinez: Har tilbud fra andre hold
Landevej
Vingegaard-sammenligning: Ciccone jubler over Giro-start i 2023
Landevej
VIS FLERE

Annonce