Prøv vores nye app
Historiske Evenepoel gør det igen til trods for punktering - danskerne langt fra medaljer
03. august 2024 17:27Foto: SWpix
af Gustav Volstrup Sønderlund

Remco Evenepoel blev dobbelt olympisk mester, da han demonstrerede sine mange kræfter i Paris og kørte solo til OL-guldet.

Annonce

 

Det lykkedes Remco Evenepoel at gøre, hvad Jan Ullrich var otte sekunder fra at gøre i år 2000, nemlig at vinde OL-guld i linjeløb og enkeltstart samme år.

 

Belgieren var suverænt den stærkeste på vejene i Paris, hvor han kørte kontra på et angreb fra Mads Pedersen, der lukkede en farlig gruppe med Mathieu van der Poel og Wout van Aert.

 

Læs også
Skjelmose havde en dårlig dag: Det var meget smertefuldt

 

Herfra var det rent Remco-show, da han satte den ene udbryder efter den anden. Med 15 kilometer til mål var han solo og sejlede mod OL-guldet.

 

Dramaet var dog ikke slut her, idet han punkterede med 3 kilometer til stregen, hvilket tydeligt stressede ham, men der var intet at stresse over, for guldmedaljen var hjemme.

 

Dermed blev han den første i historien til at vinde OL og VM i både linjeløb og enkeltstart.

Annonce

 

Valentin Madouas blev sat af Remco som sidste mand og holdt akkurat stand til en meget populær OL-sølvmedalje til Frankrig, der også rundede podiet af med bronze til Christophe Laporte.

 

Danskerne kom til kort i finalen grundet to dårligt timede punkteringer til Mattias Skjelmose og Mads Pedersen. De blev henholdsvis nummer 17 og 20.

 

Løbsreferat

For mange af løbets 90 ryttere oprandt endelig dagen, de har ventet på hele året. Ikke siden 2021 har det været muligt at vinde en OL-medalje for det professionelle cykelfelt, og det var tydeligt, at mange var opsat på at udnytte den sjældne mulighed for at få fint metal med hjem.

 

Årets rute bød på 272 kilometer i omkring den olympiske by, Paris. På menuen var der i øvrigt masser af højdemeter. 2825 af slagsen spredt pænt udover hele ruten.

 

Mod slutningen førte ruten feltet tilbage ind mod Paris’ centrum ad samme vej, som de kom ud, og her skulle tre kringlede omgange køres. På omgangene lå flere udfordringer og lurede, hvoraf den sværeste var den brostensbelagte Montmartre-stigning.

 

Der skulle dog gå længe, før rytterne skulle få pulsen op. De første mange kilometer kunne favoritterne tage stille og roligt, mens nogle af de mindre nationer kunne bruge muligheden til at vise sig frem i dagens morgenudbrud.

 

Læs også
Irer snupper anden etapesejr foran favoritterne - Skjelmose forsvarer trøje

 

Her angreb Rwandas repræsentant, Eric Manizabayo, som den første og trak de enlige ryttere fra henholdsvis Uganda, Thailand, Mauritius og Marokko med sig.

 

I feltet var det længe kun danskerne, der gav udtryk for en lyst til at tage føringer i feltet, og derfor kunne udbruddet hurtigt øge forspringet ganske markant.

 

Danskere giver ansvaret videre

Efter mange kilometer med Mikkel Bjerg i fronten af feltet, slog danskeren ud, og pludselig døde tempoet i feltet fuldstændigt. Mens nationerne kiggede på hinanden i feltet, øgede de fem i front forspringet til mere end et kvarter.

 

Det fik flere ryttere til at rykke på sig i feltet, og pludselig rev fire ryttere sig løs fra. Her var rytterne noget mere nævneværdige en de forreste.

Annonce

 

Irske Ryan Mullen tog initiativet og fik den italienske sprinter Elia Viviani med sig. De to fik selskab af russeren, der måtte stille op som neutral atlet, Gleb Syritsa, og græske Georgois Bouglas.

 

Det fik nogle af de store nationer til hjælpe danskerne i føringsarbejdet. Hollands Daan Hoole og belgiske Tiesj Benoot satte tempo i feltet sammen med Bjerg.

 

De næste mange kilometer hentede feltet ind på udbruddets store forspring. Det danske landshold sad på stribe som det forreste hold i feltet. Var det et tegn på gode ben for Mads P.?

 

Sammensmeltning forrest

Med 120 kilometer til mål lykkedes det forfølgergruppen at komme op til de forreste. Med et forspring på 2:30 så det dog svært ud at holdet feltet på afstand.

 

Herefter tog rytterne hul på dagens pre-finale. Seks kategoriserede stigninger indenfor 40 kilometer, og med det samme var der angrebsforsøg i feltet. Domen Novak (Slovenien) forsøgte sig, men blev hurtigt lukket ned igen.

Annonce

 

Læs også
Danskere dominerer i Schweiz – tager både etapesejr og førertrøje

 

På næste stigning blev ballet atter åbnet. Angreb fløj rundt i øst og vest, og Alexey Lutsenko (Kasakhstan) og Ben Healy (Irland) slog hul til feltet.

 

Forrest i løbet fik Viviani og Mullen læsset de andre udbrydere, da stigningerne tog fat. De to samarbejdede flot for at holde farten oppe.

 

Viviani måtte dog strække gevær efter en krampe i baglåret, og herfra var ireren alene i front i nogle kilometer, inden Lutsenko og Healy kom op.

 

På næste stigning viste belgierne tænder i samme øjeblik, som Mattias Skjelmose blev ramt af en punktering. Remco Evenepoel forsøgte sig med et fremstød, men fik ikke et afgørende hul.

 

Længe var det ’stop and go-kørsel’, som de nærmede sig omgangene i Paris. Kort inden det blev alvor, slog en gruppe med Nils Politt, Valentin Madouas, Fred Wright, Stefan Küng, Marco Haller, Michael Woods og noget overraskende Jambaljamts Sainbayar hul.

Annonce

 

De satte i jagt på frontduoen, imens feltet så stille til og lod dem sejle væk.

 

Rød alarm for Mads P. - favoritterne angriber

Imens var der knaldrød alarm for Danmark, da Mads Pedersen punkterede få kilometer inden Montmartre-stigningen. Han skiftede hjul og var betydeligt på bagkant.

 

 

Få øjeblikke senere kørte Healy fra Lutsenko og netop samtidig satte Mathieu van der Poel et tungt angreb ind på stigningen i feltet. Kun Wout van Aert kunne følge dette, men efter toppen fik de selskab af Julian Alaphilippe, Toms Skujins og Matteo Jorgenson.

 

Læs også
Visma-dansker tager topresultat i belgisk endagsløb

 

Annonce

 

Det var en meget farlig kvintet, selvom Alaphilippe ikke ville føre, da han havde Madouas i gruppen foran, der havde samlet Lutsnko op. Healy var stadig i front med 30 sekunder.

 

Den fare havde danskerne luret, hvorfor Pedersen satte et ligeledes hårdt angreb ind i jagten på dem, og det lykkedes ham at lukke, og ildebranden var midlertidigt slukket.

 

Grundet det stærke, belgiske overtal, fik han dog bare Remco Evenepoel i nakken, og han fløj væk med lysets hast. Inden for få øjeblikke havde han lukket til Küng-gruppen, og så gik belgieren ellers bare i front.

 

Herfra gik det stærkt med at øge forspringet, der pludselig lød på 30 sekunder. Healys tid som soloudbryder var også forbi, imens Remco ene mand reducerede forfølgergruppen, så de kun var ham, Küng, Healy, Haller og Madouas.

 

Lokomotivet Evenepoel tromler af sted

Næste gang på Montmartre var hullet vokset til 40 sekunder, så de øvrige favoritter var nødt til at reagere, så Van der Poel smede endnu en bombe af et angreb, og igen kunne kun Van Aert sidde med ham. Men han ville naturligvis ikke føre efter Evenepoel.

Annonce

 

 

Den forreste belgier fik også sat de øvrige udbrydere på nær Madouas, der sad limet til hans baghjul, men ville ikke samarbejde.

 

Bag dem blev angrebene ved i en uendelighed, hvor både Mads P., Jorgenson, Laporte og Alaphilippe forsøgte sig. Foran dem lå dog stadig Küng, Haller og Healy og jagtede lokomotivet Evenepoel. Han og Madouas havde fortsat 45 sekunder.

 

Læs også
Bjergduel mellem holdkammerater afgøres på målfoto

 

Visma-duoen Jorgenson og Laporte kom op til den jagtende trio, så de nu var fem, der jagtede bronzemedaljen.

 

Annonce

 

Historiske Remco

Måske var der endda en sølvmedalje at køre om, for Madouas måtte slippe Evenepoel med 15 kilometer til mål, og guldet sejlede væk til belgieren, er lignede en meget sandsynlig dobbelt olympisk mester.

 

End ikke en punktering tre kilometer fra mål kunne holde Evenepoel fra OL-guldet i linjeløb, selvom det tydeligt stressede ham.

 

 

Få øjeblikke senere krydsede han dog stregen på majestætisk vis og kunne juble foran Eiffeltårnet som dobbelt olympisk guldvinder for første gang i historien.

 

Annonce

 

Madouas kæmpede en brav kamp helt til mål og tog akkurat sølvmedaljen, som sørgede for enorm fransk jubel.

 

Den blev kun endnu større, da Laporte tog bronzemedaljen.

 

Danskernes uheld sørgede for, at Skjelmose blev bedste mand som nummer 17 og Pedersen nummer 20.

 

Michael Mørkøv blev nummer 59 og Mikkel Bjerg nummer 73.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 07. september 2024

Landevej
Visma-komet sikrer samlet sejr - dansker runder af med 15.-plads
Landevej
Oversigt: Disse ryttere er udgået af Vuelta a España
Landevej
Dunbar ser ikke fantastisk Vuelta som sit gennembrud
Landevej
Visma-dansker tager topresultat i belgisk endagsløb
Landevej
Danskere dominerer i Schweiz – tager både etapesejr og førertrøje
Landevej
Irer snupper anden etapesejr foran favoritterne - Skjelmose forsvarer trøje
Landevej
Sådan forsvarede Skjelmose sin hvide trøje
Landevej
Vollering i tæt kamp mod holdkammerat: Det er lidt mærkeligt
Landevej
Roglic mister to hjælpere på sidste bjergetape
Landevej
Dansk mester med fremme i ny triumf for fransk stortalent
Landevej
Bjergduel mellem holdkammerater afgøres på målfoto
Landevej
Optakt: BEMER Cyclassics (Hamburg)
Landevej
Guld til Danmark i PL-linjeløb
Landevej
Sepp Kuss har skumle planer i dag
Landevej
Tre danskere i top seks kort før VM
Landevej
Lefevere raser efter Landas tidstab: Lorte show!
Landevej
Skjelmose før kongeetapen: Jeg er lidt bange
Landevej
Dansk talent skriver ny professionel kontrakt
Landevej
Følg Vueltaen på Feltet.dk's app
Landevej
"Fantastisk at være nummer to bag den utilnærmelige Roglic"

Fredag den 06. september 2024

Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of Britain
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie Féminin
Landevej
Optakt: 20. etape af Vuelta a España
Landevej
Evenepoel træner to timer ekstra efter etape
Landevej
O'Connor flået af førertrøjen: Glæder mig til mandag
Landevej
Roglič afviser plan: De ville ikke lytte
Udstyr og test
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Landevej
Skjelmose tæt på at skrive dansk grand tour-historie
Landevej
Voldsomt holdangreb sender Roglic mod Vuelta-sejren
Landevej
Visma-juvel vandt kæmpe talentkamp
Landevej
Quick-Steps stortalent spurtsejrer igen
Landevej
Dansk junior starter stort etapeløb med topplacering
Landevej
Verdensmestre afgør WorldTour-etape - Uttrup mister tid
Landevej
Så sjældent er Kern Pharmas hattrick
Landevej
Vidunderbarn kritiserede sit hold - nu er han spottet hos et andet
Landevej
Lead out-specialist stopper karrieren
Landevej
Sen kalenderplacering: Næste års EM-værtsskab uddelt
Landevej
Stort slag venter: Sådan har O’Connors Vuelta-forspring udviklet sig
Landevej
Storhold forlænger med trofast løjtnant
Udstyr og test
Test: Reform Seymour sadel
Landevej
Israel – Premier Tech forstærker klassikerholdet
Landevej
Transferlisten 2024-2025 - ProTeams
Landevej
Van Aerts EM-erstatning er fundet
Landevej
Uttrup skal dyste mod stjerner i WorldTour-etapeløb
Landevej
Airtox godt fra land i Tjekkiet
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie Féminin

Torsdag den 05. september 2024

Landevej
Optakt: Tour de Romandie Féminin
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of Britain
Landevej
Stjerneparade skal skaffe amerikansk VM-succes
Landevej
Evenepoel om Van Aert: Det var forventeligt
Landevej
Optakt: 19. etape af Vuelta a España
Landevej
Det var første træk, siger Carapaz
Landevej
Danskere kæmpede i de italienske bjerge
Landevej
Casper P. uddyber Quick-Steps taktik: Planen gik faktisk godt
Landevej
Rørt etapevinder forklarer sensationel succes
Landevej
Skjelmose kravler op i klassementet - Sensationshold gør det igen
Landevej
Brite tager to på stribe i Tour of Britain - dansker mister trøje
Udstyr og test
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Landevej
Veteran udgår af sin sidste Grand Tour
Landevej
Van Aert færdig for sæsonen
Landevej
Ny bog: Cykelsportens historie
Landevej
Israel – Premier Tech-rytter udgår af Vueltaen
Landevej
Q 36.5 forlænger med brite
Landevej
Alpecin-Deceuninck-rytter får gult kort
Landevej
Uttrups hold henter newzealænder
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewLandstræner erkender: Kritikken var helt legitim
Landevej
Van der Poel meldes klar til EM
Landevej
Ingen brud men stjernes VM-deltagelse stadig uvis
Landevej
Transferlisten 2024-2025 - WorldTour

Onsdag den 04. september 2024

Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of Britain
Landevej
Følg Feltet.dk på de sociale medier
Landevej
Optakt: 18. etape af Vuelta a España
Landevej
Williams vinder foran Alaphilippe: Det var virkelig hårdt
Landevej
Gregaard-holdkammerat: Jeg følte mig utrolig frustreret
Landevej
Angrebsivrig Evenepoel: Vi gjorde, hvad vi skulle
Landevej
Groves beskriver ”farlig” etape: Det giver min grønne trøje mere værdi
Landevej
Ærgerlig Gregaard: Det var ikke de stærkeste, som jeg var sammen med
VIS FLERE

Annonce