Prøv vores nye app
Historisk: Fænomenale Pidcock vinder suverænt OL-guld
26. juli 2021 09:30Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
af Andy Joachim Pedersen

Tom Pidcock var ganske suveræn på dagens rute i Izu, da den 21-årige brite blev den yngste OL-guldvinder i mountainbikesammenhæng. Allerede tidligt i løbet satte ham Mathias Flueckiger under stort pres, og det holdt schweizeren ikke til. Han måtte nøjes med sølvet, mens 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Britiske Tom Pidcock skrev i dag OL-historie som den yngste vinder nogensinde i mountainbikens OL-historie, der strækker sig tilbage til 1996. Briten var tidligt en del af frontgruppen, som han midtvejs i løbet satte under så stort et pres, at de måtte slippe hans bagdæk. 

 

Tidligt i løbet forsøgte schweizerduoen Nino Schurter og Mathias Flueckiger at presse tempoet, mens Mathieu van der Poel på dramatisk vis styrtede og ødelagde sine chancer for en guldmedalje tidligt i løbet.

 

Undervejs fik Tom Pidcock dog arbejdet sig både op til og forbi frontduoen, og han skulle på fjerde omgang presse sig fri med en noget trykket Flueckiger i hjulet. Forfølgerne gjorde sit for at arbejde sig op, mens Van der Poel kørte sit eget løb for at forsøge at komme til fronten. Han udgik dog på femte omgang. 

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Sebastian Fini arbejdede sig ind i løbet efter en start uden det store momentum, og undervejs fandt han en 14. plads, mens det halvvejs i løbet dog ikke gik mod top-10 for danskeren, der faldt ud af top-20. Nogenlunde samtidig med det satte en punktering på baghjulet en stopper for Ondrej Cinks håb om en bronzemedalje.

 

På vej hen mod de sidste omgang var der fortsat ingen kontakt mellem Flueckiger og Pidcock. Til gengæld var trioen, der var i spil til bronze, ved at blive hentet af enkelte ryttere bagfra.

 

Løbsreferat:
38 ryttere skulle i dag dyste om den utvivlsomme olympiske ære, da herrernes cross-country startede på Izu MTB-banen i Tokyo. Der ventede rytterne én kortere startomgang og ellers syv omgange på banen, der skulle afgøre, hvem der de næste tre år kan kalde sig olympisk mester.

Annonce

 

De varslede storme havde endnu ikke indfundet sig på ruten, hvor Henrique Avancini (Brasilien) fik den bedste start ud af starthullerne på første omgang, hvor han havde formstærke Nino Schurter (Schweiz) i ryggen efterfulgt af Tom Pidcock (Storbritannien).

 

Ligeledes sad Milan Vader (Holland), Mathias Flueckiger (Schweiz) og Mathieu van der Poel (Holland) godt med, mens Ondrej Cink (Tjekkiet) fik en skidt start på den teknisk svære rute i Japan. Han var blandt de ryttere, der måtte klikke ud på startloopet.

 

Efter startloopet på ruten var danske Sebastian Fini nummer 22 på ruten.

 

Van der Poel styrter i et hop
En guldchance skulle dog ophøre på den første fulde omgang, hvor Mathieu van der Poel på et lille hop fra en sten fik overbalance og styrtede forover sit styr. Han satte sig i jorden og kunne notere sig, at kroppen knirkede og guldchancerne var forduftede. Han kom dog tilbage på cyklen igen, om end et stykke nede i feltet.

 

Ved starten af anden omgang trak Nino Schurter fra i en forcering over målstregen, hvor schweizeren forcerede og trak fra Avancini. Han fik Vader med sig i hjulet. Hollænderen måtte dog skrue ned for tempoet, og i stedet var det især Flueckiger, der viste sig flot frem.

 

De to schweizere lykkedes med at samarbejde godt på anden omgang, hvor især de mere tekniske dele tvang de to ryttere i front til at vise sig flot frem, mens Anton Cooper (New Zealand) og Ondrej Cink langsomt arbejdede sig op til frontrytterne, hvor også Victor Koretzky (Frankrig) sad med.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Frontgruppe skiller sig ud - Fini knokler sig frem
Da rytterne krydsede starten på tredje omgang, var en frontgruppe ved at dannes. Schurter, Pidcock, Flueckiger, Cooper, Koretzky og akkurat Avancini dannede den nye front, mens Sebastian Fini langsomt arbejdede sig tættere på en top 10-placering.

 

Schweizerduoens høje tempo trak yderligere Cooper og Pidcock med sig, mens Avancini og Koretzky led under tempoet. Ondrej Cink arbejdede sig langsomt op gennem top-10, og han fandt Koretzky efter en pragtpræstation på omgangen.

 

På denne omgang blev Sebastian Fini dog overhalet af Mathieu van der Poel, og meldingen var, at danskeren var nummer 23 undervejs på omgangen.

 

De takter fortsatte tjekken på den fjerde omgang, hvor han af flere omgange kortvarigt fik kontakt til frontgruppen, der dog var sat under stort pres af Pidcock, der trykkede til og skabte åndehuller bag sig flere gange.

Annonce

 

Pidcock presser tempoet markant
Pidcocks forcering slog et seriøst hul i frontgruppen, hvor Flueckiger var den eneste, der for alvor kunne følge med, selvom også han var presset. Britens præstation var imponerende taget i betragtning af, at han ikke startede i de forreste startrækker.

 

Bag Pidcock og Flueckiger var Cooper, Schurter og Koretzky fundet sammen i et samarbejde, der holdt dem inde i kampen om bronzemedaljer. Flueckiger var presset af blandt andet kørerfejl undervejs, hvilket siger lidt om det pres, Pidcock leverede.

 

På femte omgang kunne Mathieu van der Poel ikke mere, og hollænderen valgte at sætte sig på målstregen, da sjette omgang skulle starte. Ondrej Cink havde arbejdet sig tilbage til bronzegruppen, men tjekken punkterede på sir baghjul og måtte se sine chancer for en medalje forsvinde.

 

Den taktiske kørsel blandt Schurter, Cooper og Koretzky om bronzen gjorde, at David Serrano (Spanien) og Vlad Dascalu (Rumænien) kørte sig tæt på dem på vej ind på den sidste omgang.

 

Suveræne Pidcock jubler

Pidcock kunne høre klokken ved målstregen, der markerer den afsluttende omgang, som den eneste i front. Spanske Serrano lykkedes med at lukke hullet til den bronzejagtende gruppe, og han fandt usete kræfter på sidste, hvor han tog initiativ til et hårdt tempo. 

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Flueckiger kunne ikke gøre noget på den sidste omgang, og schweizeren måtte se sig tage sølvet, mens Pidcock med et Union Jack-flag kunne fejre en flot og suveræn sejr i mål. Flueckiger kørte over stregen med bukket nakke, mens Serrano tog sig af bronzemedaljen for snuden af Schurter, der for første gang siden OL i Beijing i 2008 ikke fik en OL-medalje.

 

Den forsvarende OL-guldvinder Schurter måtte dermed se sig slået helt af podiet, mens Koretzky slog Cooper i kampen om femtepladsen i dagens løb. 

 

Pidcocks medalje er ikke kun historisk i det perspektiv, at han bliver den yngste OL-guldvinder, det er således også den første OL-medalje til Storbritannien i disciplinen, og det kan indvarsle en ny storhedstid for briterne i sporten, da Pidcock har mange år foran sig i sporten endnu.

 

Sebastian Fini sluttede som nummer 22, lidt over fem minutter efter vinderen.

 

Resultater fra OL-Cross Country for herrer 2021:

1. Thomas Pidcock - 01:25:14
2. Mathias Flueckiger - +0:20
3. David Valero Serrano - +0:34
4. Nino Schurter - +0:42
5. Victor Koretzky - +0:46
6. Anton Cooper - +0:46
7. Vlad Dascalu - +0:49
8. Alan Hatherly - +1:19
9. Jordan Sarrou - +1:36
10. Milan Vader - +2:07
11. Anton Sintsov - +2:27
12. Filippo Colombo - +2:50
13. Henrique Avancini - +2:55
14. Christopher Blevins - +2:59
15. Jofre Cullell Estape - +3:02
16. Martin Vidaurre Kossmann - +3:19
17. Maximilian Foidl - +3:31
18. Jens Schuermans - +3:53
19. Bartlomiej Wawak - +3:56
20. Gerhard Kerschbaumer - +4:34
21. Maximilian Brandl - +4:35
22. Sebastian Fini - +5:14
23. Jose Gerardo Ulloa Arevalo - +5:43
24. Erik Haegstad - +6:00
25. Luca Braidot - +6:16
26. Peter Disera - +6:31
27. Luiz Henrique Cocuzzi - +7:07
28. Manuel Fumic - +7:14
29. Kohei Yamamoto - +7:21
30. Daniel McConnell - +7:58
31. Alex Miller - +9:12
32. Andras Parti - +10:19
33. Shlomi Haimy - +11:44
34. Nadir Colledani - 1 omgang
35. Periklis Ilias - 3 omgange
36. Peng Zhang - 3 omgange
DNF Ondrej Cink
DNF Mathieu van der Poel

Annonce

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce