Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Hellere dø med skoene på: DCU-hold vil være med hvor det er sjovt
31. marts 2023 13:00Foto: CeramicSpeed Herning CK
af Martin Søndergaard Jensen

I år hedder holdet CeramicSpeed Herning CK, og den nye sponsor betyder flere løb til rytterne - især udenlandske løb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I anledning af den danske sæsonstart kan du i de kommende dage læse om nogle af Danmarks største DCU-hold. Denne artikel omhandler CeramicSpeed Herning CK Elite. Læs her om Team CO: Play Giant Store og Team Aalborg - Sparekassen Danmark.

 

Holdet skal ikke bare være med. Holdet skal være der og vise sig frem til løbene.

 

”Hellere dø med skoene på”, fortæller manager og sportsdirektør, Martin Mortensen.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Netop med denne ånd skal CeramicSpeed Herning CK forsøge at vinde cykelløb og give erfaring til DCU-holdets ryttere, som mest af alt består af unge ryttere. Den ældste på holdet er 27 år.

 

”Jeg vil altid sige, vi gerne skal køre for at vinde. Jeg synes ikke bare, at vi skal være et nummer i feltet. Vi har måske tidligere været tilfredse med bare at være der, men vi vil gerne ud og drille kontiholdene”, fortæller Martin Mortensen i et stort interview med Feltet.dk.

 

I de tidligere år har holdet mest af alt fokuseret på de danske løb, men sådan bliver det ikke i 2023.

Annonce

 

I år bliver det lidt flere udenlandske løb, da Holstebro-virksomheden CeramicSpeed er kommet ind som sponsor. Det giver flere muligheder for holdet.

 

”Vores mål er et udlandsløb hver måned, og måske bliver de danske løb en smule nedprioriteret”, fortæller Mortensen.

 

På nuværende tidspunkt er der dog også flere udenlandske UCI-løb på kalenderen, som holdet håber på at skulle til. Flere er søgt, mens andre allerede er accepteret. Et par af de accepterede gælder blandt andet Uno-X-weekenden i Norge i begyndelsen af september.

 

Men der er dog også flere grunde til, at de danske løb ikke prioriteres i samme grad som tidligere.

 

”De unge gutter bliver sgu bedre af at få nogle tæsk i udlandet. Det giver noget andet at komme til udlandet, og vores fokus er at udvikle vores ryttere til at blive bedre og eventuelt kunne tage turen op på et kontinentalhold. Både førsteårs-seniorne og de ældre i truppen synes jo også bare, det er fedt at komme til udlandet for at køre, og det er da også sjovere som sportsdirektør at være med til."

 

Der er dog også nogle af de hjemlige løb, som står i høj kurs, og hvor trikoten skal vises frem. Det er blandt andet til Fyen Rundt, men især hjemmebanen i Herning skal den vises.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

10 dages træningslejr

Men for at rytterne overhovedet kan blive klar til sæsonen, som for alvor skydes i gang den 2. april i Rødekro til Meldgaardløbet, så kræver det også en hel del træning for rytterne.

 

På træningslejren i Calpe blev der trænet hårdt for at blive klar til sæsonstarten hjemme i Danmark. Foto: CeramicSpeed Herning CK

 

Det er selvfølgelig forholdsvis koldt herhjemme i Danmark, så i begyndelsen af marts strøg hele holdet sydpå. Og nærmere bestemt Calpe.

”Det var en hård og lang træningslejr. Der er blevet trænet godt, måske andre vil tænke, at vi har trænet for meget, men når man er taget af sted, så kan man godt skrue lidt op”.

 

"Først og fremmest det at være sammen i ti dage, hvor man lærer hinanden at kende. De første fem dage går det superfint, men så begynder man at blive træt af hinanden. Det skal det lære, for det kommer de også til i cykelløbene. Man lærer nogle styrker og svagheder, men vi også har lært dem om, hvad den rigtige kost er, så det kan være nemmere, når de kommer hjem igen”, siger Martin Mortensen og fortsætter:

Annonce

 

”Jeg bruger noget af min erfaring som cykelrytter, når der også skal fortælles om kosten. Man skal ikke bestemme, hvad de skal spise, men de kan lige så godt lære det nu, fremfor at de skal det senere”.

 

Han fortæller dog også, at de igen har vænnet sig til kulden i Danmark, selvom holdet kommer til at bruge mere tid udenlands end tidligere år.

 

Den unge trup

Når man ser lidt nærmere på truppen hos CeramicSpeed Herning CK denne sæson, så ser man et ungt, hvor der er mange talenter at udvikle på. Sådan er det som regel hos DCU-holdene, men der er dog også et par gutter, som er alderspræsidenter. Her er det Daniel Lyhne på 27 år, der har den titel. Men en relativt garvet rytter som ham er ikke kun med for at lære fra sig, fortæller Martin Mortensen.

 

”Det er hans sidste år som rytter, og han vil jo gerne slutte af, som man huske ham, men han også opsat på at hjælpe de unge”, siger Martin Mortensen og fortæller videre om en af de andre ’veteraner’.

 

”Christian Gorm kom i truppen fra et spansk hold sidste, hvor han viste, at han kan køre stærkt, så ham satser vi også på, når løbene skal afgøres. Han skal ikke bare være løjtnant, men ud og vise sig frem.”

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Der er ikke ambitioner om at skulle blive kontinentalhold i Herning. Licensen koster mange penge, og hvis man opnår ambitionen med at køre et udenlandsk UCI-løb om måneden, så er man faktisk allerede på niveauet, nævner Martin Mortensen.

 

Med den unge trup gælder det dog også, om man kan udvikle rytterne til en karriere på kontinentalholdene - et eksempel her er Anders Foldager, som til og med 2021 kørte for Herning-holdet, men rykkede derefter til Italien på et kontinentalhold. Han havde dog også en tur hos Team BikeExchange - Jayco (nu Team Jayco AlUla) som stagiaire i 2022.

 

Men når holdet bliver spredt for alle vinde efter en træningslejr, så bliver der stadig kigget på rytternes træning hos Martin Mortensen.

 

”Det er jo ikke som et fodboldhold, der træner sammen. Nogle af dem i Vejle træner sammen, mens de også gør det i Herning og Århus. Og så holder jeg øje med træningen hos alle sammen. Så hvis der ikke er blevet trænet, så kommer der en opringning fra mig, og det er jo ikke godt, siger han med et smil på læben.

 

”I cykelsporten er det op til en selv som rytter at gribe bolden. Hvis man ikke kan følge med, så har man måske trænet forkert eller for lidt. Det er det, de unge også skal lære, at det er en individuel sport, samtidig med at det er en holdsport. Derfor er vores samlinger i nogle weekender og træningslejre også vigtige.”

Annonce

 

Men det er også andet end bare at køre, som rytterne også kan træne på, når de er for sig selv. Her er der mere kost på programmet.

 

”Der er forskning, der siger, at de skal lære at spise 80 gram kulhydrater i timer, nogle proffer er endda oppe på 100 gram, og det er ikke noget, man bare lige kan gøre, når man også skal lære, at det er det rigtige, man fyrer i kroppen. Det nytter ikke noget, at det er fire poser Haribo-miks.

 

Det bliver da også til mange timer ude på landevejene for rytterne.

 

”De ligger på et gennemsnit på 20-30 timer om ugen. Det bliver man nødt til for at være med i a-klassen. Man er nødt til at bygge sin base op, og mange andre lever af kun at cykle, træne og restituere, og det er svært med studie og studiejob ved siden af cyklingen. Vi skal heller ikke knække dem. Hvis de kommer hjem kl. 19 derfra og føler, at det skal ud og træne tre-fire timer, så kan det være bedre med to timer og så de længere turer i weekenden”, siger Martin Mortensen.

 

Læs også
Optakt: Presidential Tour of Türkiye

 

”Det er især her om vinteren, hvor de skal lade være med at bruge for mange timer om aftenen, og det er jo svært, hvis man skal cykle tre-fire timer. Det kan de godt føle, at de skal, fordi de også kan følge med på Strava, at Frederik Muff (Team ColoQuick) har gjort det tidligere på dagen. Det er sjovt at følge med på Strava, men det kan også være en dræber, hvis de føler, at de ikke får trænet nok.”

Annonce

 

Setuppet

Om holdet er der dog også et stærkt setup med nogle erfarne folk fra cykelverdenen. Der er selvfølgelig Martin Mortensen, som selv har været med oppe på højeste niveau i cykelsporten.

 

Der er René Jacobsen, sportsdirektør og ledende sportschef, som kommer med mange år bag sig hos Riwal. Thomas Guldhammer er assisterende sportsdirektør, mens Rasmus Byriel har samme rolle, men som også er sportsdirektør for juniorrytterne.

 

Desuden er Jesper Schultz også blevet tilknyttet.

 

”Ham havde vi håbet på som rytter, men hans arm kunne ikke holde til det”, siger Martin Mortensen.

 

”Jeg synes, vi har fået et rigtig stærkt setup, og det fungerer godt. Rene kommer fra et andet stort hold, mens Byriel lige har været profrytter, og han skal lige lære, at det er ham, der bestemmer. Med det her setup har vi mange erfaringer at trække på, og det ville være dumt ikke at gøre”.

Annonce

 

Arrangørerne for sæsonåbneren, Rødekro CC, fylder 50 i år. Læs mere om det lige her.

INFO
Team Herning CK Elite p/b LOOK
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce