EKSKLUSIVT INTERVIEW

Hellere dø med skoene på: DCU-hold vil være med hvor det er sjovt
31. marts 2023 13:00Foto: CeramicSpeed Herning CK
af Martin Søndergaard Jensen

I år hedder holdet CeramicSpeed Herning CK, og den nye sponsor betyder flere løb til rytterne - især udenlandske løb.

Annonce

I anledning af den danske sæsonstart kan du i de kommende dage læse om nogle af Danmarks største DCU-hold. Denne artikel omhandler CeramicSpeed Herning CK Elite. Læs her om Team CO: Play Giant Store og Team Aalborg - Sparekassen Danmark.

 

Holdet skal ikke bare være med. Holdet skal være der og vise sig frem til løbene.

 

”Hellere dø med skoene på”, fortæller manager og sportsdirektør, Martin Mortensen.

Pogacars chef fortæller unik historie

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Netop med denne ånd skal CeramicSpeed Herning CK forsøge at vinde cykelløb og give erfaring til DCU-holdets ryttere, som mest af alt består af unge ryttere. Den ældste på holdet er 27 år.

 

”Jeg vil altid sige, vi gerne skal køre for at vinde. Jeg synes ikke bare, at vi skal være et nummer i feltet. Vi har måske tidligere været tilfredse med bare at være der, men vi vil gerne ud og drille kontiholdene”, fortæller Martin Mortensen i et stort interview med Feltet.dk.

 

I de tidligere år har holdet mest af alt fokuseret på de danske løb, men sådan bliver det ikke i 2023.

Annonce

 

I år bliver det lidt flere udenlandske løb, da Holstebro-virksomheden CeramicSpeed er kommet ind som sponsor. Det giver flere muligheder for holdet.

 

”Vores mål er et udlandsløb hver måned, og måske bliver de danske løb en smule nedprioriteret”, fortæller Mortensen.

 

På nuværende tidspunkt er der dog også flere udenlandske UCI-løb på kalenderen, som holdet håber på at skulle til. Flere er søgt, mens andre allerede er accepteret. Et par af de accepterede gælder blandt andet Uno-X-weekenden i Norge i begyndelsen af september.

 

Men der er dog også flere grunde til, at de danske løb ikke prioriteres i samme grad som tidligere.

 

”De unge gutter bliver sgu bedre af at få nogle tæsk i udlandet. Det giver noget andet at komme til udlandet, og vores fokus er at udvikle vores ryttere til at blive bedre og eventuelt kunne tage turen op på et kontinentalhold. Både førsteårs-seniorne og de ældre i truppen synes jo også bare, det er fedt at komme til udlandet for at køre, og det er da også sjovere som sportsdirektør at være med til."

 

Der er dog også nogle af de hjemlige løb, som står i høj kurs, og hvor trikoten skal vises frem. Det er blandt andet til Fyen Rundt, men især hjemmebanen i Herning skal den vises.

 

10 dages træningslejr

Men for at rytterne overhovedet kan blive klar til sæsonen, som for alvor skydes i gang den 2. april i Rødekro til Meldgaardløbet, så kræver det også en hel del træning for rytterne.

 

På træningslejren i Calpe blev der trænet hårdt for at blive klar til sæsonstarten hjemme i Danmark. Foto: CeramicSpeed Herning CK

 

Det er selvfølgelig forholdsvis koldt herhjemme i Danmark, så i begyndelsen af marts strøg hele holdet sydpå. Og nærmere bestemt Calpe.

”Det var en hård og lang træningslejr. Der er blevet trænet godt, måske andre vil tænke, at vi har trænet for meget, men når man er taget af sted, så kan man godt skrue lidt op”.

 

"Først og fremmest det at være sammen i ti dage, hvor man lærer hinanden at kende. De første fem dage går det superfint, men så begynder man at blive træt af hinanden. Det skal det lære, for det kommer de også til i cykelløbene. Man lærer nogle styrker og svagheder, men vi også har lært dem om, hvad den rigtige kost er, så det kan være nemmere, når de kommer hjem igen”, siger Martin Mortensen og fortsætter:

Annonce

 

”Jeg bruger noget af min erfaring som cykelrytter, når der også skal fortælles om kosten. Man skal ikke bestemme, hvad de skal spise, men de kan lige så godt lære det nu, fremfor at de skal det senere”.

 

Han fortæller dog også, at de igen har vænnet sig til kulden i Danmark, selvom holdet kommer til at bruge mere tid udenlands end tidligere år.

 

Den unge trup

Når man ser lidt nærmere på truppen hos CeramicSpeed Herning CK denne sæson, så ser man et ungt, hvor der er mange talenter at udvikle på. Sådan er det som regel hos DCU-holdene, men der er dog også et par gutter, som er alderspræsidenter. Her er det Daniel Lyhne på 27 år, der har den titel. Men en relativt garvet rytter som ham er ikke kun med for at lære fra sig, fortæller Martin Mortensen.

 

”Det er hans sidste år som rytter, og han vil jo gerne slutte af, som man huske ham, men han også opsat på at hjælpe de unge”, siger Martin Mortensen og fortæller videre om en af de andre ’veteraner’.

 

”Christian Gorm kom i truppen fra et spansk hold sidste, hvor han viste, at han kan køre stærkt, så ham satser vi også på, når løbene skal afgøres. Han skal ikke bare være løjtnant, men ud og vise sig frem.”

Annonce

 

Der er ikke ambitioner om at skulle blive kontinentalhold i Herning. Licensen koster mange penge, og hvis man opnår ambitionen med at køre et udenlandsk UCI-løb om måneden, så er man faktisk allerede på niveauet, nævner Martin Mortensen.

 

Med den unge trup gælder det dog også, om man kan udvikle rytterne til en karriere på kontinentalholdene - et eksempel her er Anders Foldager, som til og med 2021 kørte for Herning-holdet, men rykkede derefter til Italien på et kontinentalhold. Han havde dog også en tur hos Team BikeExchange - Jayco (nu Team Jayco AlUla) som stagiaire i 2022.

 

Men når holdet bliver spredt for alle vinde efter en træningslejr, så bliver der stadig kigget på rytternes træning hos Martin Mortensen.

 

”Det er jo ikke som et fodboldhold, der træner sammen. Nogle af dem i Vejle træner sammen, mens de også gør det i Herning og Århus. Og så holder jeg øje med træningen hos alle sammen. Så hvis der ikke er blevet trænet, så kommer der en opringning fra mig, og det er jo ikke godt, siger han med et smil på læben.

 

”I cykelsporten er det op til en selv som rytter at gribe bolden. Hvis man ikke kan følge med, så har man måske trænet forkert eller for lidt. Det er det, de unge også skal lære, at det er en individuel sport, samtidig med at det er en holdsport. Derfor er vores samlinger i nogle weekender og træningslejre også vigtige.”

Annonce

 

Men det er også andet end bare at køre, som rytterne også kan træne på, når de er for sig selv. Her er der mere kost på programmet.

 

”Der er forskning, der siger, at de skal lære at spise 80 gram kulhydrater i timer, nogle proffer er endda oppe på 100 gram, og det er ikke noget, man bare lige kan gøre, når man også skal lære, at det er det rigtige, man fyrer i kroppen. Det nytter ikke noget, at det er fire poser Haribo-miks.

 

Det bliver da også til mange timer ude på landevejene for rytterne.

 

”De ligger på et gennemsnit på 20-30 timer om ugen. Det bliver man nødt til for at være med i a-klassen. Man er nødt til at bygge sin base op, og mange andre lever af kun at cykle, træne og restituere, og det er svært med studie og studiejob ved siden af cyklingen. Vi skal heller ikke knække dem. Hvis de kommer hjem kl. 19 derfra og føler, at det skal ud og træne tre-fire timer, så kan det være bedre med to timer og så de længere turer i weekenden”, siger Martin Mortensen.

 

”Det er især her om vinteren, hvor de skal lade være med at bruge for mange timer om aftenen, og det er jo svært, hvis man skal cykle tre-fire timer. Det kan de godt føle, at de skal, fordi de også kan følge med på Strava, at Frederik Muff (Team ColoQuick) har gjort det tidligere på dagen. Det er sjovt at følge med på Strava, men det kan også være en dræber, hvis de føler, at de ikke får trænet nok.”

Annonce

 

Setuppet

Om holdet er der dog også et stærkt setup med nogle erfarne folk fra cykelverdenen. Der er selvfølgelig Martin Mortensen, som selv har været med oppe på højeste niveau i cykelsporten.

 

Der er René Jacobsen, sportsdirektør og ledende sportschef, som kommer med mange år bag sig hos Riwal. Thomas Guldhammer er assisterende sportsdirektør, mens Rasmus Byriel har samme rolle, men som også er sportsdirektør for juniorrytterne.

 

Desuden er Jesper Schultz også blevet tilknyttet.

 

”Ham havde vi håbet på som rytter, men hans arm kunne ikke holde til det”, siger Martin Mortensen.

 

”Jeg synes, vi har fået et rigtig stærkt setup, og det fungerer godt. Rene kommer fra et andet stort hold, mens Byriel lige har været profrytter, og han skal lige lære, at det er ham, der bestemmer. Med det her setup har vi mange erfaringer at trække på, og det ville være dumt ikke at gøre”.

Annonce

 

Arrangørerne for sæsonåbneren, Rødekro CC, fylder 50 i år. Læs mere om det lige her.

INFO
Team Herning CK Elite p/b LOOK
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 09. juni 2023

Følg Vingegaard på kongeetapen i Dauphiné
Landevej
Dansk teenager fortsat i front af Nations Cup-ræs
Landevej
Eksklusivt interviewKommende WorldTour-dansker har døjet med sygdom i ugevis før stort mål
INTERVIEW Landevej
Legendes søn jubler efter ny sejr: Som at leve på en sky
Landevej
Ny mand i bjergtrøjen håbede at rival ville tvivle
Landevej
Fremragende resultat af Fini
MTB
Kamp med topresultat - juvel gør det igen
Landevej
Mistede stor sejr - fem år senere vendte han sejrrigt tilbage
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkter fra 6. etape af Critérium du Dauphiné
Video
Dansk fjerdeplads da purung franskmand vandt
Landevej
Vingegaard forklarer hvorfor han angreb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af ZLM Tour
Video
Cavendish uheldig: Italiener tager massespurten i ZLM Tour
Landevej
Dansk skuffelse i stort U23-etapeløb
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 6. etape af Critérium du Dauphiné
Video
Vingegaard forsvarer gult i Intermarché-sejr
Landevej
Optakt: GP Kanton Aargau
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af kvindernes Tour of Pyrenees
Video
Kaos-finale: Uttrup undviger trafik og går i top fem
Landevej
Jumbo offentliggør Roglic-beslutning
Landevej
Optakt: 6. etape af Criterium du Dauphiné
Landevej
Lynoptakt: 2. etape af ZLM Tour
Landevej
Criterium du Dauphiné-analyse: Når de andre bare ikke kan følge med
Landevej
Søren Kragh skal køre Schweiz Rundt
Landevej

Annonce

Vinokourov kan stadig køre stærkt på cykel
Landevej
Groenewegen og bjergtrøjen er færdig i Dauphiné
Landevej
Eksklusivt interviewDansk profil skal bruge etapeløb som DM-optakt: Spørgsmålet er, om jeg kan følge Skjelmose
INTERVIEW Landevej

Annonce

Pidcock til start i landevejsløb igen
Landevej
DM i Aalborg tiltrækker store WorldTour-profiler
Landevej
Vingegaard-konkurrent ser kun spænding i kampen om andenpladsen
Landevej
Tour de France-spillet er åbnet!
Landevej
Alpecin-stjerne med særlig optakt til at indfri grøn drøm i Touren
Landevej
Ung dansker udtaget til stjernebesat endagsløb
Landevej
Jumbo-Visma med nye sponsorproblemer
Landevej
Kontroversiel afgørelse gav stjerne selvtillid
Landevej
Jumbo-hjælper blæst bagover af Vingegaards niveau
Landevej
Formstærk AG2R-profil har fremtiden på plads
Landevej
Medie: Tudor, Trek og Quick-Step kæmper om italiener
Landevej
Mørkøv roses af sin norske sprinter
Landevej
Ny stærk podieplads til dansk stortalent
MTB
Godt nyt fra Pogacar-lejren
Landevej
To chancer mere til Norsgaard
Landevej
Opdateret: EF skaber nyt kvindehold
Landevej
Danmark ind i vild top tre
Landevej

Torsdag den 08. juni 2023

Gregaard ærgrer sig over udbrud: Det er irriterende
Landevej
Sensationel sejrherre: Tænkte det ville gå, som det plejer
Landevej
Sjov video: Vingegaard og Bjerg drøfter trøjebyt
Landevej
Dansk stortalent fortsætter supersæson med ny sejr
Landevej
Danmark godt fra land med podieplacering i Fredsløbet
Landevej
Alaphilippe bøjer sig i støvet for Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af ZLM Tour
Video
Bernal er på vej tilbage, men manglede selvtilliden
Landevej
Carapaz er ikke skuffet over, at han ikke kunne følge Vingegaard
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkter fra dagens Vingegaard-triumf
Video
Video i artiklenVingegaard: Jeg ville ikke angribe
Video
Video i artiklenBerørt Vingegaard: På sådan en dag betyder cykling intet
Landevej
Video i artiklenBjerg beretter om styrtet i afgørende øjeblik
Video
Sensation: Jumbo-Visma snydt af upåagtet belgier
Landevej
Video i artiklenSe Vingegaards eminente sejr
Video
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Vingegaard i stor solosejr - tager førertrøjen fra Bjerg
Landevej
UAE-profil gør comeback efter kompliceret brud: Skal stadig være forsigtig
Landevej
Soudal Quick-Step tager to danskere med til Belgien
Landevej
Optakt: 5. etape af Criterium du Dauphiné
Landevej
Lynoptakt: 1. etape af ZLM Tour
Landevej
Criterium du Dauphiné-analyse: Den forventede danskerfest - med den "forkerte" hovedperson
Landevej
Fremadstormende Lotto-kaptajn udgår af Dauphiné
Landevej
Erfaren dansk hjælper udtaget til Schweiz Rundt
Landevej
Medie: Astana jagter italiensk klatrer og britisk sprinter
Landevej
Video i artiklenMikkel Bjerg forventer rolig 5. etape: Tror folk vil spare på kræfterne
Video
Video i artiklenJonas Vingegard inden 5. etape af Dauphine: Der kommer helt sikkert angreb
Video
Test: Northwave Crossland Plus
Udstyr og test
Video i artiklenBjerg vil holde fast i den gule trøje: Det føles virkelig specielt
Landevej
Cancellara udtager den danske mester til stort WorldTour-løb
Landevej
Video i artiklenVingegaard forventer kamp i de franske bjerge: Der kommer helt sikkert angreb
Landevej
VIS FLERE

Annonce